Læsetid: 1 min.

Demokrati på retur

De afrikanske lande vejer tungt i ny rapport om stigende autoritære tendenser. I Gambia er det lige blevet 10.000 gange dyrere at stille op til præsidentvalget
27. juni 2015

Demokratiet er på retur i flere end 96 af FN’s 193 medlemslande, vurderer en ny rapport fra den sydafrikanske organisation til fremme af civilsamfund CIVICU. Mest bekymrende står det til i landene syd for Sahara og Mellemøsten inklusiv Nordafrika, der tegner sig for halvdelen af lande med tilbagegang.

Tendensen gælder i såvel repressive regimer som i lande, man ellers ville opfatte som demokratier, og de systematiske overgreb på civile frihedsrettigheder tager blandt andet form af overfald, tortur, kidnapninger og likvideringer.

»Vi har vidst i nogen tid, at overgreb på civile fora og forfølgelse af fredelige aktivister er på fremmarch, men det er mere udbredt end mange måske tror,« siger generalsekretær Dr. Dhananjayan Sriskandarajah til nyhedsbureauet Inter Press Service.

Som eksempel på, at der er en styrket forbindelse mellem forretningsområder med flosset etik og et presset civilsamfund, nævner rapporten vilkårlig fængsling af aktivister, der opponerer mod olieudvinding i den Demokratiske Republik Congo.

Syd for Sahara ser man derudover indskrænkede frihedsrettigheder i Angola, Burundi, Etiopien, Gambia, Rwanda, Sudan, Swaziland og Zimbabwe.

I en beslægtet historie kom det fredag frem, at den gambiske leder Yahya Jammeh planlægger at afkræve en million dalasi (164.000 kr) af fremtidige præsidentkandidater. Til sammenligning tjener to tredjedele af befolkningen mindre end 10 kr. om dagen. Også kandidater til parlamentet og lokalråd vil opleve mindre, men dog betydelige prisstigninger for at stille op, rapporterer AFP.

Jammeh kom selv til magten ved et ublodigt kup i 1994.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu