Læsetid: 3 min.

Grækenlands ladte grexit-pistol

På mandag er det point-of-no-return i det græske gældsdrama, når eurogruppens stats- og regeringschefer mødes til ekstraordinært krisemøde. Er det blot endnu et ’sidste udkald’ for at finde en løsning, eller er Grækenland på vej mod statsbankerot og euro-exit?
Syv ud af ti grækere mener, at regeringen bør indgå et kompromis med EU, men dødvandet i forhandlingerne har fået de nervøse borgere til at hæve deres penge i bankerne

Syv ud af ti grækere mener, at regeringen bør indgå et kompromis med EU, men dødvandet i forhandlingerne har fået de nervøse borgere til at hæve deres penge i bankerne

Petros Giannakouris

20. juni 2015

Hvad vil Grækenland? Den græske regering har dygtigt iscenesat topmødet som et valg mellem at imødekomme landet eller udløse euroens opløsning, der kan sende enorme regninger til alle de øvrige eurolande i tilfælde af en græsk exit. Med denne ladte pistol mod tindingen kan stats- og regeringscheferne blive tvunget til at komme Grækenland i møde. Færre krav om balance i budgetterne betyder tilsvarende færre græske reformer. Såvel Grækenland som kreditorerne skal dog under mødet komme med afgørende indrømmelser. Grækenlands ultimative ønske er at få slettet eller nedskrevet sin gæld. Kreditorerne kan dog højst sænke renten eller forlænge afbetalingerne, idet man ifølge egne regler ikke må slette gælden.

Er grækerne bange?

Syv ud af ti grækere mener, at regeringen bør indgå et kompromis, men dødvandet har fået de nervøse borgere til at hæve deres penge i bankerne. Mindst 30 mia. euro har grækerne hentet hjem til madrasserne siden årsskiftet. Alene torsdag blev der hævet én milliard euro. For at undgå panik kan regeringen blive tvunget til snart at indføre kapitalkontrol, således at grækerne kun kan hæve f.eks. 100 euro om dagen, især hvis ECB lægger låg på de nødkreditter til de græske banker, der reelt holder dem flydende.

Hvad kræver kreditorerne?

For at få støtte udefra skal Grækenland have et statsbudget for 2015 og fremefter, der giver overskud. Ellers er den enorme gæld ikke bæredygtig, og så ryger den videre støtte fra kreditorerne IMF, ECB og EU-Kommissionen. Kravet om overskud er i løbet af forhandlingerne faldet fra tre til én pct. for 2015. Alligevel skal den græske regering finde ekstra indtægter for omkring fire pct. af statsbudgettet. Det sker bedst ved en moms- og især en pensionsreform, mener kreditorerne.

Hvorfor nægter grækerne?

Fordi landet ikke har et fungerende bistandssystem. Den rolle spiller pensionerne, hvor de ældre typisk hjælper deres arbejdsløse børn og børnebørn, så godt de kan. Det reelle velfærdssystem er den hjælp, som familiemedlemmer yder til hinanden: Halvdelen af de græske husholdninger lever af pensioner. Landet har EU’s dyreste pensionssystem, og især statsansattes efterløn fra det 56. år er en torn i øjet på kreditorerne.

Hvad ku’ kompromiset være?

Det er muligt at forlænge det reformprogram, der kan udløse knap 54 mia. kroner, hvis forhandlingerne ender positivt. Den græske regering skal ved månedens udgang overføre 12 mia. kroner til IMF, men hen over sommeren skal der falde yderligere 50 mia. kroner. For at undgå bankerot hen over sommeren kan der bevilges yderligere 75 mia. kroner fra en EU-konto, der ellers var reserveret til at kapitalisere de nødlidende græske banker med. Men et sådant kompromis kræver, at og Syriza-partiets venstreplatform er med på den. I denne uge erklærede de den græske gæld for værende ’ulovlig’. Venstreplatformen vil trods mange dystre konsekvenser se en euro-exit som en positiv befrielse fra alle udefrakommende krav, der kan give større politisk spillerum.

Er kreditorerne for stejle?

Det mener den græske regering. EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker derimod beskylder den græske premierminister Alexis Tsipras for at fortælle løgne om, hvilke krav der stilles til Grækenland, og at Tsipas bevidst undlader at sælge tilbuddet om et muligt investeringsprogram på op til 35 milliarder euro som en sejr. Tilliden mellem parterne er nærmest ikkeeksisterende.

Hvad koster et Grexit?

Der er enorme beløb på spil. For Tyskland kan tabet være på 65 mia. euro, mens Frankrig og Italien skal betale hhv. 48 og 43 mia. euro. Den samlede regning kan lande på i værste fald 2.300 milliarder kroner i gæld og over 800 milliarder gennem tab hos ECB.

Det vil udløse enorme forklaringsproblemer i alle eurolande. Det forhold kan presse indrømmelser igennem.

Er drakmer løsningen?

En ny drakme kan devaluere op til 50 procent og gøre importvarer tilsvarende dyrere, mens gæld og forpligtigelserne kan forblive i euro. Det vil gøre investeringer svære i den i forvejen lille industrisektor.

Selv om græske varer vil blive billigere, sælger Grækenland langt overvejende serviceydelser såsom hotelovernatninger og restaurantbesøg. Det kan derfor kræve mindst dobbelt så mange turister for at kunne tjene det samme som i dag, medmindre grækerne skal gå endnu mere ned i løn. En euro-exit vil være en yderligere katastrofe for den græske økonomi, der vil skulle bruge år på at omstille sig.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

peter fonnesbech

Gad vide om pressset på den danske krone igen vil være stigende, hvis Grækenland træder ud af eurozonen ?

"Fordi landet ikke har et fungerende bistandssystem. Den rolle spiller pensionerne, hvor de ældre typisk hjælper deres arbejdsløse børn og børnebørn, så godt de kan. Det reelle velfærdssystem er den hjælp, som familiemedlemmer yder til hinanden: Halvdelen af de græske husholdninger lever af pensioner."

Det var sgu dejligt med noget kontekst for en gangs skyld!
Dette vidste jeg ikke, og det er fordi jeg læser Ritzau-telegrammer, hvor man ikke får en skid at vide, med mindre man skal have at vide, hvor slemme, dumme og dovne grækerne er.

Claus Nielsen, Jens Kofoed, Jørgen Steen Andersen, lars abildgaard, Mads Jakobsen, Niels Engelsted, arne poulsen, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Michael Kongstad Nielsen, Finn Olsen, Holger Madsen, Henriette Bøhne, Rasmus Kongshøj, Niels Duus Nielsen og Bernhard Drag anbefalede denne kommentar
Tarje Bargheer

De folk jeg har set gå personlig konkurs, der kan man se at det gør pisse-ondt i starten. Men langsomt går det op for dem at de fik givet en mulighed for at træde ud af en fuldstændigt fastlåst situation, og pludselig får de en masse gåpåmod og lyst til at gøre noget ude i verden. Jeg forestiller mig at situationen er så meget anderledes for et land.

Bernhard Drag

Konflikten handler om Tysklands manglende vilje til at til at indføre EU obligationer. Tyskland ønsker magten og vil beholde den indtil de bliver knust igen. Hvad med en lille bojkot af tyske biler, Siemens møller, Krupps køkken udstyr og kanoner osv.

Philip B. Johnsen

Grækenland og gælden, er ikke overordnet problemet, se på flygtninge situationen i verden og EU og forstå, problemet handler ikke grundlæggende om penge, men om manglende moral.

EU hyldes for beslutsomhed, over for de fattige grækere, der aldrig fik penge hjulpet i skattely, af Jean-Claude Junckers europæiske elite.

De unge og børnene, ser ikke en krone, af finans hjælpepakkerne, til den græske og europæiske finanssektor, det glemmes eller overses, helt med vilje.

Tendensen er da også tydelig i hele EU, der er intet fælleskab og ingen moral, Middelhavet er sort, af fattige flygtning, hvor 'EU millitæret', skal bekæmpe, de CIVILE menneskesmuglere, der formidler transporten, til flygtende mennesker i nød, samtidig et EU, uden vision for fremtiden.

Snart er det vel grækerne, der bliver beskudt, af det 'demokratiske' EU, efter de er blevet smidt på porten.

Henriette Bøhne

http://europa-anders-machen.nethttp://europa-anders-machen.net

I dag demonstrerer over 10 000 mennesker i Berlin mod austerity-politikken og i solidaritet med Grækenland under parolen "Europa anders machen". Demonstrationen indleder samtidig en ugelang solidaritetskampagne med Grækenland. Ligeledes er det "Weltflüchtlingetag" i dag og der demonstreres ligeledes under parolen " Flüchtlinge wilkommen"

Jeg læser flere danske aviser dagligt - men jeg kan ikke se at demonstrationerne overhovedet nævnes nogen steder????

Danmark har i sandhed lukket sig helt og aldeles om sig selv.

Katrine Visby, Rasmus Kongshøj, Jørgen Steen Andersen, peter fonnesbech, lars abildgaard, Steffen Gliese, Bernhard Drag, Morten Lind, Dennis Berg, Torben Selch, Niels Engelsted, Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen og Curt Sørensen anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Michael Kongstad Nielsen,

Ja, den har jeg skam set. Men den handler vel egentlig mest om engelske forhold, hvor de tyske demonstrationer mere adresserer hele Europa.
Jeg kommer aldrig til at forstå, at Enhedslisten ikke sender en repræsentant med ja-hatten på til Bruxelles for at samarbejde med Die Linke og Syriza om at forandre Europa. Før sidste EU- valg bad de tyske socialister os indtrængende om, i det mindste at forsøge at ændre politikken af parlamentarisk vej ved at stemme på nogle flere socialister. Men det gider man åbentbart ikke.

Katrine Visby, Rasmus Kongshøj, Jørgen Steen Andersen, Steffen Gliese, Bernhard Drag og Torben Selch anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Henriette Bøhne,

-yes, det er engelske forhold, så meget mere mærkeligt, at Cameron fik flertal af vælgerne.

Jeg forstår EL på den måde, at de har ladet Folkebevægelsen råde. Og det gør den ok.
Egentlig tror jeg ikke på, at Syriza og Linke er forelskede i EU, eller tror, at systemet kan "socialiseres", når Syriza holder fast, skyldes det dels "damage-control", dels gammel græsk angst for borgerkrig og diktatur, som sidder dybt i befolkningen (som i Spanien).

Det nye i EU-Parlamentet er en betydelig skepsis, der blev valgt ind 2014, herunder de rød-grønne socialister, en række højre populister, men også mere udefinerede modstandere af kapitalens projekt-Europa, det, som Merkel beskytter. Fx Podemos i Spanien, 5-stjerne-bevægelsen i Italien, m.m.

Syriza ved udmærket godt, at EU ikke kan gøres til et socialistisk projekt - det ville i hvert fald have meget lange udsigter, og er slet ikke på dagsordenen.

Philip B. Johnsen

Michael Kongstad Nielsen 21:41

Det er et valg der på overfladen overrasker, for fattigdommen er vokset meget i denne valg periode, selvom der er skabt mange arbejdspladser, men det er 'working poor', ca. en million er dagligt afspist af suppekøkkener i Storbritannien, men tilliden til Labour udeblev alligevel igen, hvorimod det langt mere venstreorienteret skotske SNP, der gik til valg på dette emne, nej til ulighed, fik et jordskredsvalg, men der kunne, som bekendt, ikke stemmes på SNP, uden for Skotland.

Noget kunne tyde på, at mange gamle Labour vælgere, har stemt Det Konservative Parti i protest, fordi der, når det kommer til stykket, ikke er stor forskel på New Labour politikken og Det Konservative Parti politik. Så hellere Det Konservative Parti politik, der godtnok ikke, får folk ud af fattigdom, men trods alt, skaber arbejdspladser og muligvis en lille skattelettelse, til de fattige, der er så heldige, at have et job til sulte løn.

Vi så det samme til valget, hvor ingen der traditionelt høre til på midten, af dansk politik, ønske en højreorienteret uligheds og klimakatestrofe skabende regering, men alt er bedre end, at blive røvrendt, af sine egne (S og R) med samme politik, men uden skattelettelser og alligevel forringet velfærd, så de stemmer DF.

Michael Kongstad Nielsen

Philip B. Johnsen,
jo, og noget tyder på, at suppekøkkenspiserne bliver ved med at stemme konservativt, lidt ligesom i USA, hvor the workingclass-poor holder fast i tee-party bevægelsen og republikanerne, fordi ... ?
Det er ikke til at forstå.
Men New Labour og danske S er i hvert fald ikke tiltrækkende for suppekøkkenspiserne. Der står Dansk Folkeparti bedre.

Rasmus Kongshøj og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
arne poulsen

Man kan få et indblik i de forfærdelige forhold, grækerne lever under, i tabloid-avisen Mail Online's artikel:
"Babies held hostage for medical fees, porters as paramedics, £19 out of every £20 cut: A searing despatch from Athens's blood-soaked hospitals that shows why Greece is literally dying to leave the Euro".
Det er ikke hver dag, at den engelsktalende venstrefløj ude i verden er glad for Mail Online, men denne artikel har den taget til sig, så også jeg så den (på #The Automatic Earth). Jeg vidste det var slemt i Grækenland, men denne artikel chokerede alligevel.
En union. Et sammenhold hvor det stigende vand løfter alle både, og hvor vi er solidariske? Grækenland bliver smadret af Troikaen, EU-kommision, ECB og IMF. Og Tyskland er i særdeleshed barsk (måske p.g.a. de problemer og derivativer Deutsche Bank slås med).

Read more: http://www.dailymail.co.uk/debate/article-3123060/Babies-held-hostage-me...
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

Rasmus Kongshøj, Jørgen Steen Andersen, Niels Duus Nielsen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Michael Kongstad Nielsen

Bortset fra den manglende forskel på politik, mellem V og S på økonomien, hvor vælgerne stemmer med pengepungen, når velfærden, alligevel ikke står til at redde, så gik S 'lidt' frem, på fremmed fjendsk skræmmekampagnen, 'S de eneste der har gennemført stramninger i asyl reglerne i tolv år', men den samlede løsning, købes heller ikke i frygt kampagne konkurrencen, for (S) kan, heller ikke der, konkurrere med indelåsning af flertallet, helst alle flygtninge i lejre, der vinder DF.

Frygt!

Er folk ikke, så bange for den forandring verden er i, at de helst opføre sig, som aberne, ikke se, ikke høre, ikke tale.

Rasmus Kongshøj og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Kongstad Nielsen,

Det kan godt være, at DU ikke opfatter Die Linke som et EU- venligt, men jeg har læst deres program ig fulgt dem i årevis nu. De er internationale socialister - ja, jeg ved international er et af de mest beskidte ord, man kan bruge i dette land!!! - og er af den holdning at økonomien er international og at de enkelte nationalstater ikke alene, men kun i fælleskab, kan mestre kapitalismens kriser.
Fra deres program:
for restarting the European Union as a democratic, social, ecological and peace-
ful union, for giving priority to social rights over domestic market freedoms, for high and better European minimum standards of social and environmental protection and of corporate and wealth taxes, for a democratically controlled European Central Bank and a coordi- nated and democratically controlled economic policy that counters competi- tive undercutting through degradation of wages, working conditions, social bene- fits and environmental standards. An EU that counts on locational and other competition and the dumping race and military backup for it discredits the Eu- ropean idea.

Steffen Gliese

EU kan gøres til et socialistisk projekt på en uge, hvis befolkningerne stemmer den vej, Michael Kongstad Nielsen.
Og for de sydeuropæiske lande er EU det bedste værn imod deres egen depraverede politiske klasse, der kun bliver mere depraveret næsten hver gang, der dukker et nyt parti op, som f.eks. Lega Nord, det forandrede fascistparti, Berlusconis nye parti m.m.
Hvorfor vinder disse partier frem? Fordi vi har fået et system, der hverken er fugl eller fisk: politikerne skal ikke udmærke sig på nogen særlig måde personligt, så man kan se op til dem, men samtidig besidder de en magt, der griber ind i almindelige menneskers liv mere end nogensinde før. Folk er tilbøjelige til at stemme på nogen, i den situation, som de opfatter som lignende dem selv - det var f.eks. baggrunden for Berlusconis succes igennem årtier, at han var ligeså anløben som de små næringsdrivende og faglærte håndværkere, der ikke ser noget galt i en hurtig, sort forretning.
Hvis Helle Thorning Schmidt var ryger, havde hun været mere populær, er jeg ret sikker på.
Jeg tror, at den græske regering faktisk gerne vil finde en vej imellem en anløben græsk folkekarakter - det går tilbage til Oldtiden, hvor bagsiden af Athens succes jo var udbytningen af forbundsfællerne - men det tager en tid, som ikke kan bevilges for nærværende, fordi der er alt for meget pressefokus på beslutningerne og opbygningen af et kunstigt skel imellem landene.
jeg er sikker på, at Grækenlands gode socialistiske regering vil elske at skrive store regninger ud til skibsmagnaterne og andre megarige parasitter på den alt andet end velhavende græske befolkning; men det kræver nogle muskler, som ikke kan bringes til veje uden økonomisk råderum.

Jørgen Steen Andersen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Noget af det, som vi netop er blevet manipuleret til at tro i årtier, er, at Centralbankens uafhængighed er en god ting; men hvordan kan man mene, at det er godt at frigøre banker fra demokratiske beslutninger?

Henriette Bøhne

Derfor er det også er enormt problem, at Enhedslisten har nej-hatten på. Som socialist er jeg derfor henvist til at stemme SF til EU- valg - men SF sidder, pga deres miljø- og klimapolitik i fraktion med "Die Grünen" i parlamentet. Die Grünen er linksliberale -ikke socialister - og altså i Tyskland at sammenligne med RV og altså mht økonomisk politik ofte er til højre for SPD.
Som international socialist er jeg derfor afskåret fra med min stemme at gøre nogen forskel parlamentarisk - jeg bliver ALDRIG nationalist, ej heller socialliberal. Jeg er og forbliver international, demokratisk socialist til den dag jeg dør.

- Und jetzt können sie mich wegsperren.

Jørgen Mathiasen

Det er ikke nødvendigt at drive arkæologiske studier, for at finde ud af, hvad Die Linkes europapolitiske standpunkt er. Det kunne man torsdag aften høre fra Gregor Gysi selv i politprogrammet "Maybritt Illner".

Die Linke er i modsætning til deres danske ligesindede ikke EU-modstandere. De vil tværtimod have, at Eurolandene skal rage Grækenlands kastanjer ud af ilden, og det understøttede Gysi Athen i ved torsdag aften at gøre opmærksom på, hvor stort et beløb Tyskland har kautioneret for i støttepakkerne til Grækenland. Han havde dog rygrad nok til også at omtale de noget nær før-reformatoriske tilstande, der hersker i spørgsmål som grundstykkeforvaltning, skatteopkrævning, pengeflugt, oligarkers indflydelser osv. osv. i det græske samfund.

Der vil blive gjort et forsøg, antagelig et sidste, på at holde Grækenland flydende, uanset at landet gælder for komplet upålideligt. Berlin skal bl.a. skubbe fremstillingerne af Angela Merkel som nazist til side, og der er en række andre mennesker, som på samme måde må holdes deres irritation over de græske repræsentanter i ave.

Hvis Grækerne ellers endeligt er i stand til at acceptere en beslutning, vil der sandsynligvis blive lavet et kompromis, som vil indeholde en skrap pris til Grækerne. En del af prisen er betaling for den forhandlingstaktik Grækerne i månedsvis er dukket op med.

Philip B. Johnsen

Når europæere ser, hvordan verdens rigeste mennesker, EU er samlet set, værtens største økonomi, behandle sine egne børn i Grækenland, så er det naturligt, at befolkningerne spørge sig selv, hvilke muligheder er der så, for løsninger på klimakatestrofe skabende EU politik og den stigende folkevandring udfordring.

Hvorfor har EU, denne konflikt, mellem medmenneskelighed og økonomi?

Mange tendenser i EU syntes, at understrege, at der er et fundamentalt problem i EU, der har bundklang i, de mennesker, der har og har haft, ledende poster i EU og spørgsmålet om, deres loyalitet over for EU's borgere.

Det er den besynderlige beslutsomhed, over for de fattige grækere, der aldrig fik penge hjulpet i skattely, af Jean-Claude Junckers europæiske elite Luxembourg-finten, 'finten' der også bruges i det danske DONG salg i dag, men der er et andet sammenfald af interesser der, sår tvivl om, hvor loyaliteten er størst i EU ledelsen, hos befolkningerne eller?

Hele den kontroversielle tilstedeværelse af Goldman-Sachs i EU magtstrukturen og spørgsmålet om loyalitet, Goldman Sachs der, som bekendt også var meddelagtig i Grækenland's kolaps på uærlig vis, hvor Goldman Sachs misbrugte EU's manglende kontrol og efterlod et Grækenland, hvor børn i dag sulter og dør af manglende medicinsk behandling.

Tidligere og nuværende medarbejdere i Goldman Sachs med indflydelse i EU.

Lucas Papademos
Petros Christodoulou
Mario Monti
Otmar Issing
Mario Draghi
António Borges
Carlos Moedas
Peter Sutherland

Link: http://www.spiegel.de/international/europe/greek-debt-crisis-how-goldman...

Lucas Papademos, Greece's former prime minister, ran the Central Bank of Greece at the time of the controversial derivates deals with Goldman Sachs that enabled Greece to hide the size of its debt.

Petros Christodoulou, General Manager of the Public Debt Management Agency of Greece is a former employee of Goldman Sachs.

Mario Monti, Italy's former prime minister and finance minister, who headed the new government that took over after Berlusconi's resignation, is an international adviser to Goldman Sachs.

So is Otmar Issing, former board member of the Bundesbank and the Executive Board of the European Bank.

Mario Draghi, the new head of the European Central Bank, is the former managing director of Goldman Sachs International.

António Borges, Head of the European Department of the International Monetary Fund in 2010-2011 and responsible for most of enterprise privatizations in Portugal since 2011, is the former Vice Chairman of Goldman Sachs International.

Carlos Moedas, a former Goldman Sachs employee, is the current Secretary of State to the Prime Minister of Portugal and Director of ESAME, the agency created to monitor and control the implementation of the structural reforms agreed by the governent of Portugal and the troika composed of the European Commission, the European Central Bank and the International Monetary Fund.

Peter Sutherland, former Attorney General of Ireland is a non-executive director of Goldman Sachs International. These ties between Goldman Sachs and European leaders are an ongoing source of controversy.

Michael Kongstad Nielsen

Henriette Bøhne, jeg har ikke så meget forstand på Die Linke, så dem skal jeg ikke udtale mig om, andet end at jeg kan forstå, de er med i den socialistiske gruppe i EU-Parlamentet kaldet GUE/NGL. Den sidder Folkebevægelsen mod EU også i, og i den har Søren Søndergaard fra Enhedslisten gjort et udmærket stykke arbejde.

Jeg er personligt imod EU som andet og mere end et frihandelsområde. Socialister kan da sagtens arbejde sammen internationalt uden at det behøver at være i form af videreudbygningen af EU. Skulle der ske det exceptionelle, som Peter Hansen ovenfor mener, at "EU kan gøres til et socialistisk projekt på en uge, hvis befolkningerne stemmer den vej", (hvorfor ikke på en nat, Peter), så ville jeg ikke anbefale projektet alligevel, bortset fra frihandelsdelen. Det er en lang og tung diskussion, men jeg vil indtil videre håbe på, at Peters mange socialister bliver i deres egne lande og bygger dem socialistisk op, gerne i samarbejde med naboer og genboere, men uden overførsel af yderligere magtbeføjelser, snarere tværtimod, hjem med dem.

De mange socialister ser det indtil videre lidt sort ud med. GUE/NLG har i det nuværende EU-Parlament ca. 7 % af stemmerne.
http://www.europarl.europa.eu/elections2014-results/da/election-results-...
De to store borgerlige grupper, hvoraf den ene kalder sig socialdemokratisk, S&D og EPP, har 25 % og 29 %, tilsammen flertal, så der er lang vej, og op ad bakke, men det gør ikke noget, det skræmmer ikke en ægte socialist.

Jeg håber Syriza klarer den.

georg christensen

Det er ikke kun Grækenland, som er truet af "grexit", det er hele "EURO" land, som er på "konkurs vejen", dermed også den danske krone, eller det engelske pund.

Det er hele den EUROPÆISKE ideologi, som er truet.

Hvad vil EUROPAFOLKET, hvor vil det hen?. Hvor kan "stemmeafgivelsen" foretages på demokratiteske præmisser?.

NB: Europæerne står ved en skillevej, hvor folkene bør tages med på råd, hvis "demokrati" tankegangen ikke ønskes som en illusion, men tages alvorligt.

Michael Mansdotter

Ved vi med sikkerhed at pensionsalderen i Grækenland er 56 år? Eller bygger det på gammel viden?Så vidt jeg ved er pensionsalderen sat betragteligt op gennem de mange reformer som man har tvunget grækerne igennem. Hvilket en passant har øget arbejdsløsheden således, at 50 % af de unge grækere nu er arbejdsløse.

Henriette Bøhne

Michael Mansdotter,

Jeg kan heller ikke finde den famøse græske pensionsalder på 56 år nogen steder.
Den her er nogle år gammel og afspejler de tal, jeg har læst andre steder:
https://de.m.wikipedia.org/wiki/Rentenalter
Altså en lovmæssig pensionsalder på 65 år for mænd og 60 for kvinder ( andre medier siger 65 år for begge køn) og en faktisk pensionsalder på 61 komma etellerandet, præcis som hos os.