Nyhed
Læsetid: 5 min.

Grønne organisationer frygter for dansk klimapolitik under blå blok

Det kan gå hårdt ud over dansk klimapolitik, når Venstre skal lede landet med støtte fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, mener de grønne organisationer. Dansk Industri og Dansk Energi håber på en stabil klimapolitik, der skaber sikkerhed for industrien
’Det er ekstremt vigtigt at fortsætte den grønne omstilling – ikke bare for Danmarks skyld, men fordi vi har en vigtig førerposition globalt og er er med til at sætte en ambitiøs dagsorden. Det ville være en skam at sætte over styr,’ lyder det fra Jens Matthias Clausen fra Greenpeace.

Tim Dirven

Udland
22. juni 2015

Blå bloks sejr ved Folketingsvalget kan få alvorlige konsekvenser for dansk miljø- og klimapolitik. Det vurderer flere grønne organisationer, der særligt hæfter sig ved, at Liberal Alliance først sent i valgkampen kom til den erkendelse, at klimaopvarmningen hovedsageligt er menneskeskabt, mens Dansk Folkeparti heller ikke er kendt for at være ambitiøse på miljø- og klimaområdet. De to partier sidder tilsammen på mere end halvdelen af blå bloks mandater.

»Venstre har sagt, at Danmark ikke skal være for langt fremme på klimaområdet i forhold til andre EU-lande, og både DF og Liberal Alliance mener jo ikke, at klimasagen nødvendigvis er så alvorlig. De konservative – der kalder sig blå bloks grønne stemme – har næsten ikke nævnt det grønne i valgkampen, og de er desuden blevet blå bloks mindste parti.

Så det ser virkelig ud til at blive op ad bakke for miljø- og klimapolitikken under den kommende regering,« siger klimarådgiver hos Folkekirkens Nødhjælp Mattias Söderberg, der frygter, at miljø- og klimaområdet bliver et af de steder, hvor det er nemmest for partierne i blå blok at blive enige om at skære.

Læs også: Blå blok er splittet om grøn omstilling

Samme bekymring har man hos Greenpeace Danmark.

»Mange af de udtalelser på klimaområdet, der er kommet fra blå blok både før og under valgkampen, er skræmmende. Men et er, hvad partierne siger, når de er i valgkamp eller sidder i opposition – noget andet er, hvad de siger, når de har magten. Vi har set andre steder, at når en kritisk opposition kommmer til magten, så ændrer de holdninger. Og vi ved jo endnu ikke præcis, hvad blå blok vil på miljø- og klimaområdet,« siger Jens Mattias Clausen, klimarådgiver hos Greenpeace.

Helt konkret er Jens Mattias Clausen bange for, at den kommende blå regering vil få meget svært ved at sætte nye klimapolitiske mål.

»Det er klart, at der er en risiko for, at vi ikke kommer til at se samme ambitiøse målsætninger fra blå blok.«

Danmark som forgangsland

Trykkes der på bremsen i forhold til den grønne omstilling – noget som både DF og Liberal Alliance har sagt, de ønsker – kan det gå ud over den førerposition, som Danmark har på det klimapolitiske område. Det mener Mattias Söderberg.

»Danmark har været EU’s mest ambitiøse klimastemme. Den stemme kan blive udfordret under den kommende regering,« siger han.

Jens Mattias Clausen fra Greenpeace er enig:

»Det er ekstremt vigtigt at fortsætte den grønne omstilling – ikke bare for Danmarks skyld, men fordi vi har en vigtig førerposition globalt og er er med til at sætte en ambitiøs dagsorden. Det ville være en skam at sætte over styr,« siger han.

I Verdensnaturfondens danske afdeling mener den klimapolitiske chef, John Nordbo, at der med blå bloks sejr er opstået en betydelig usikkerhed om den fremtidige klimaindsats.

John Nordbo er særligt bekymret for de eksisterende og fremtidige målsætninger for dansk klimapolitik: »Kun de konservative har tilsluttet sig den forrige regerings målsætning om 40 procents CO2-reduktion i 2020. Men der er brug for nye mål frem mod 2025 og 2030, ellers mangler der noget at styre efter,« siger John Nordbo, der dog understreger, at der i hvert fald frem til 2020 er en rimelig sikkerhed om den danske klimapolitik.

Det skyldes, at Energiforliget fra 2012, der udgør rygraden i dansk klimapolitik, er et bredt forlig hen over midten i dansk politik. Og den slags forlig ændres der normalt ikke på.

»Man må gå ud fra, at Energiforliget står ved magt. Det udgør en meget vigtig del af den danske klimapolitiske indsats, og både Venstre og Konservative er med,« siger John Nordbo.

Christian Ibsen, direktør i Danmarks grønne tænketank Concito, er enig. Han siger, at uagtet hvilken regering Danmark har, er det vigtigste, at det store grønne flertal henover midten i dansk politik består, så det ikke bliver DF eller Liberal Alliance, der definerer dansk klimapolitik.

»Det vigtigste er at holde sammen på det flertal over midten, der definerer linjerne i den danske grønne omstilling. Og så må man ellers derfra diskutere, hvordan man når sine mål på bedste vis,« siger Christian Ibsen, der gerne ser, at debatten om den danske klimaindsats rystes lidt.

Han mener, at det som sådan altid er fornuftigt at diskutere, hvordan man bedst muligt når sine mål – og den diskussion vil nok blive forstærket under en ny blå regering.

»Men det vigtigste er, at vi holder retningen og ambitionen for den grønne omstilling.«

Hos interesseorganisationen Dansk Energi glæder direktør Lars Aagaard sig også over, at »energiforliget har overlevet valgkampen«.

»Det betyder jo, at det, der allerede er vedtaget på energiområdet, ligger nogenlunde fast. Det giver en vis form for stabilitet på den korte bane. Derfor er det vigtigt for os, at den kommende regering skynder sig i arbejdstøjet og finder ud af, hvad det er for en energiaftale, der skal gælde for tiden efter 2020,« siger Lars Aagaard, der håber på, at folketingets partier igen kan finde sammen i en bred og fornuftig energiaftale for tiden frem til 2030.

Dansk energi: Fokus på forbrug

Her mener Lars Aagaard, det er vigtigt, at den kommende regering forstår, at den store udfordring bliver at udnytte energien fra vind og sol bedre.

»Vi skal stadig udbygge den ved-varende energi, men det behøver ikke gå lige så hurtigt som de seneste 10 år. Det er meget vigtigere, at vi får fokus på elektrificering af vores samfund og øget energiudnyttelse. Udfordringen er vores forbrug.«

Det handler især om at få varmepumper ind i fjernvarmen og de private hjem – og så udbygge el i transportsektoren. Særligt det sidste kan blive svært.

»Men det er på de områder, at vi i fremtiden bør måle en kommende regerings ambitionsniveau,« siger Lars Aagaard.

Dansk Industri, DI, har igennem de sidste mange år oplevet en enorm stigning i eksporten af grøn energiteknologi hos flere af deres medlemmer. Det skyldes ikke mindst, at der skabes stabile rammer for virksomhederne igennem brede forlig, og det håber man hos DI kan fortsætte.

– Flere partier i blå blok har sagt, at de ønsker at bremse den grønne omstilling i Danmark. Er det noget, der bekymrer jer?

»Der er en energiaftale frem til 2020, som omfatter de fleste partier i Folketinget. Den skaber nogle stabile rammer om den danske energipolitik, og vi håber, at den aftale vil leve videre,« skriver DI’s direktør, Tine Roed, i et svar til Information.

– Hvis DI skulle give den kommende regering et godt råd på det klimapolitiske område, hvad ville det da være?

»Regeringen bør arbejde for, at der kommer en aftale på COP21 i Paris senere i år. I EU skal der kæmpes for, at 2030 målene bliver nået, og at kvotemarkedet bliver reformeret. Der skal være en pris på CO2, så der bliver skabt sikkerhed for investeringerne i vedvarende energi og energieffektive løsninger. Og der skal være en ensartet regulering på tværs af Europa, så der bliver lige konkurrencevilkår for virksomhederne,« skriver Tine Roed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen M. Mollerup

Udtrykker denne artikel andet end dyb foragt for almindelige mennesker, der ikke har en akademisk grad?

Børge Rahbech Jensen

"Venstre har sagt, at Danmark ikke skal være for langt fremme på klimaområdet i forhold til andre EU-lande, og både DF og Liberal Alliance mener jo ikke, at klimasagen nødvendigvis er så alvorlig. "

Det passer godt med de såkaldt grønne organisationers egen adfærd og den afgående regerings politik.

"Danmark har været EU’s mest ambitiøse klimastemme. "

Den afgående regering har mest snakket om arbejdspladser, når den har udtalt sig til danske medier. Mens både de nævnte "grønne" organisationer og den afgående regering har snakket, har mange andre lande ført sine ambitioner ud i livet og billedligt talt efterladt Danmark på perronen. For Folketingets partier bliver en konsekvens nemt, at Danmark undlader at gøre det, andre lande har gjort, fordi det ikke længere er på den klimapolitiske dagsorden. Så nej, Danmark har ikke en international førerposition i grøn omstilling. Derimod er Danmark førende leverandør af varm luft og markedsføring af egne produkter.

Ironien er, at de omtalte "grønne" organisation selv udleder store mængder CO2, når de rejser rundt i verden og især Greenpeace udfører sine spektakulære operationer. Det er pinligt, de kaldes grønne med den adfærd. De viser selvfølgelig vi andre et godt eksempel på, at klimadebatten kun er en leg, som ikke skal tages for seriøst. Intet tyder på, de selv har tænkt sig at føre sine egne ambitioner ud i livet. Greenpeace må ophugge sine motorbåde, før de kan tages seriøst.

Christian Mondrup

Påpeg venligst hvad der i denne artikel udtrykker "foragt for almindelige mennesker". Og definer venligst hvem der er og ikke er medlemmer af gruppen "almindelige mennesker".

Jens Jørn Pedersen

Ja, det er en alvorlig og begrundet bekymring!

Niels-Simon Larsen

Christian: Hvis du ikke skulle vide det, er Jørgen og Børge bare gamle provokatører her i klimatrådene, hvis indlæg man godt kan læse, hvis man keder sig, men ikke ellers.

Philip B. Johnsen

Fra artikel:
"Den førerposition, som Danmark har, på det klimapolitiske område"

Nu har jeg hørt den sætning så mange gange, at det må være på sin plads, at få lidt proportioner sat på.

NEJ! 'Danmark er, en af de værste klimasyndere i verden.'

Yes.. Danmark er dygtige til at reducere direkte CO2 udledning, men Danmark et af verdens mest CO2-udledende lande per indbygger.

Årsagen til Danmark har en kolossal klimaudfordring er, at Danmark i stigende grad importerer, mange af vores varige forbrugsgoder fra udlandet. Den CO2 der udledes for, at producere disse varer, bliver ikke indregnet, som en del af Danmarks udledninger, selvom udledningen sker, som følge af, at danskere køber og forbruger disse varer.

Læg så der til:

Vores kære politikkere kan tilsyneladende, ikke forstå, at det er forkert, at søge nye reserver af fossilbrændstof, som fracking gas eller skiffer gas MEN!

IPCC 'prøver' at forklare danske politikkere, at 80% af verdens kendte, også 'de danske olie, gas og kul reserver', skal blive i jorden, for ikke klimaet skal tage, en dramatisk drejning mod kraftigere katastrofer.

Nogen bør spørge vores kære politikkere, hvad er problemet er, hvorfor er det, så svært at forstå, hvad blive i jorden betyder.

Det betyder, at Danmark ikke må søge nye reserver, vores nuværende fossilbrændstof reserver er rigelig store til, at bringe Danmark frem til 2050, hvor Danmark efter planer skal være fossil frit.

Men det ved politikkerne i virkeligheden godt, det er bare et stort bluf nummer, at "Danmark har en førerposition, på det klimapolitiske område" for Danmark akter ikke, at lade olien blive i jorden, DONG salget er den sande historie, om det rigtige klimapolitik, som Danmark står for.

Salg af så meget olie og skifergas, som muligt, det er planen, samt søgen efter så mange nye reserver, til videresalg, det er målet.

Det er virkelige fortælling, om Danmark's manglende klimapolitik, en bæredygtig grønne omstilling, er ikke eksisterende i dansk politik.

Kære danskere i får våde tær og folkevandringer i et omfang, det næsten ikke betaler sig, at uddybe problematikkerne i.

Poul Sørensen

Hørte i morges på tv2news, at et og andet institut mener at klima krisen er er ovre .... har dog ikke senere hørt det gentaget. Personligt tror jeg ikke på, som det hævdes at de kinesiske og de vestlige tiltag skulle sikre at vi kan holde den globale opvarmning på under 2 grader - på mig lød det mere som en aprilsnar, men måske de borgerlige vil bruge en sådan melding til at skære ned på miljøtiltag... måske er er det oven i købet det ny borgerlige flertal der har fået anbragt historien...

Philip B. Johnsen

Sandheden er, som bekendt ilde hørt Poul Solrart Sørensen.

The Climate Change Performance Index
"Results 2015"

Fra link:
"This year, the Climate Change Performance Index shows a new “record” in global energy related CO2 emissions. Similar records have been reported almost every year since the Index was started ten years ago. In the coming years, the atmospheric CO2 concentration is also set to exceed the 400-ppm benchmark."

Link: https://germanwatch.org/en/download/10407.pdf

Alle i der skriver om grøn omstillingog global opvarmning. - Prøv at lukke vinduet op, og nyd den danske "sommer", mine jordbær og tomater på friland er ca. en måned tilbage, efter normalen.

Jeg savner virkelig lidt global opvarmning, og det gør Norge også-

Philip B. Johnsen

Jørn Boye
Jeg forstår godt du er forvirret, men det er ekstremt vejr, der er kendetegnet ved klimaforandring på kloden.
Et meget vildere eksempel, på overraske ændringer skete i USA 11. november 2013, hvor temperaturen, da folk mødte på arbejde i Springfield var +27 grader, men da dagen var forbi, var temperaturen faldet til -11 grader.

Det gav lidt påklædnings problemer.

God sommer ; )

Link: http://vejret.tv2.dk/artikel/id-73975174%3Averdens-vildeste-koldfront-fy...ÃÃâ€%C2%A0’Â¥r-sÃÃâ€%C2%A0’Â¥-hÃÃâ€%C2%A0’Â¥rdt-ramte-den.html

Ole Vagn Christensen

Danskerne har talt og ingen tvivl er der om at vi skal med fornuft bevæge os mod et grønt Danmark.
Når jeg skriver med fornuft er det på grund af at danskerne som vil et grønt Danmark skal få alle danskere til at bevæge sig i den retning. Det nytter ikke noget at være argument resistente over for andres synspunkter. Debatten må tages klogt og fornuftigt særlig når det gælder energi.
På Nordisk Folkecenter er vi enige i at havvindmøller er en dyr foranstaltning for erhvervslivets konkurrence evne. I Danmark har vi en PSO ordning som betales af energi forbrugerne. Her er PSOen for landvindmøller 18 mio. kr. pr mølle. Tager vi den samme mølle på havet så er PSO fra 83 – 170 mio.kr.
På Nordisk Folkecenter har vi haft mange dialoger om hvordan vender vi den negative borgerinddragelse til positiv borgerinddragelse.
Vi har den opfattelse af den danske folkesjæl som ligger i andelstanken fællesskabets tanke gods at ligesom landbyen kunne etablere andelsmejerier og andelsslagterier mm. Så kan landsbyerne i dag rejse vindmøller ud fra det samme princip.
For at fremme muligheden må der godt være en akcept PSO til landsbyfællesskaberne på 10 øre pr produceret KW for en 3 MW mølle som producerer 15 mio.KW vil det betyde 1,5 mio. kr. pr år.
Tager vi at møllen kan køre i 20 år så bliver det 30 mio.kr. PSO lægger vi hertil de 18 mio.kr i PSO så svarer det til fra 50 til 25 % af PSO beløbet til Havvindmøller
Det skulle være efter vores mening det letteste at gøre for landdistrikterne at skabe en positiv borgerinddragelse om landvindmøller, da det er i det område vinden blæser og som omtales som udkants Danmark. Det er også det område der ligger i de danske landdistrikter som skriger på udvikling og beskæftigelse.