Nyhed
Læsetid: 3 min.

Internationalt fokus på valgets betydning for EU

Det er især Dansk Folkepartis EU-politik, der interesserer Europa, efter at torsdagens valgresultat stod klart.
Udland
19. juni 2015

Forsøg på at forklare, hvordan et parti kan vinde, men alligevel tabe; hvordan vinderen ikke vil indkassere sin gevinst i form af statsministeriet; og hvordan det tredje største parti, trods sit værste valg siden 1990, nok ender med at regere landet, dominerer de internationale mediers dækning dagen efter det danske valg.

Spielgel.de: Wahlen in Dänemark: Rechtspopulisten triumphieren

»Et valgresultat fuld af paradokser« lød overskriften på Dagens Nyheters artikel, hvori avisen forklarer, at »Venstre fik et usselt valg, men formand Lars Løkke Rasmussen forventes alligevel at ende som statsminister«:

Dagens Nyheter: Danskt valresultat fyllt av paradoxer

I et forsøg på at konkretisere det komplicerede valgsystem og resultat har tv-serien ’Borgen’ dog vist sig et godt pædagogisk hjælpemiddel:

»Så det ser ud til at Birgitte er ude, Lars Hesselboe og Svend Åge er tilbage i #danishelection #Borgen,« skrev The Guardians Jonathan Freedland i en tweet efter valget, mens hans kollega Mark Rice-Oxley tweetede et link til avisens live-blog, der fulgte valget minut for minut, med den lokkende tekst: »Hvis du kunne lide Borgen, er her den ægte vare, live og mens det udspiller sig i Danmark«:

The Guardian: Danish election: PM concedes defeat and resigns

Men Guardian fokuserer som mange andre europæiske medier på, hvad Dansk Folkepartis sejr vil betyde for Europa og ikke mindst for den britiske premierminister David Camerons bestræbelser på genforhandling og reform af EU. Avisen minder læserne om, at centrum-højre-fløjspartierne »anført af Lars Løkke Rasmussen, der nu forventes at indtage regeringsmagten i Danmark, lovede at støtte David Camerons forsøg på at reformere den Europæiske Union« under valgkampen:

The Guardian: Danish People’s party leader demands border crackdown after election success

The Guardian: Danish rightwinger Kristian Thulesen Dahl rides high on populist tide

Huffington Post skriver med et glimt i øjet, at »selv om han mister en selfie-ven, vil David Cameron blive glad for at få en potentiel afgørende ny allieret i hans genforhandlingsstrategi. Dave har længe været fan af Scandi-drama, og med populistiske højrefløjspartier ved magten i Finland og Norge er det ikke kun dvd-boks-sættene han kan glæde sig til,« skriver avisen.

Huffington Post: Borgen grinder

The Times understreger også, at det »danske valgresultat fremmer Camerons EU-reformhåb«.

The Times: Danish election result boosts Cameron’s EU reform hopes

Også The Independent - i en artikel om, hvad valgresultatet betyder for Storbritannien - påpeger, at »David Cameron potentielt har en ny allieret bag hans EU-reformer«, men understreger også, at et britisk Labour-parlamentsmedlem »ikke længere er gift med den danske statsminister«.

The Independent: Danish elections: What do they mean for the UK?

I Bruxelles er medierne ligeledes optagede af valgets betydning for genforhandlingerne med London.

»Dansk Folkeparti har allerede haft indflydelse på Danmarks EU-politik. Under valgkampen annoncerede de ellers normalt pro-europæiske partier, Venstre og de Konservative, at de sluttede op om Dansk Folkepartis EU-skeptiske tilgang til EU og bakkede åbent op om den britiske premierminister David Camerons opfordringer om reform,« skriver onlinemediet Euractiv og tilføjer, at »det ser ud til at den nye konservative-liberale alliance har fået klar opbakning fra den danske befolkning til en mere restriktiv EU-politik.«

EurActive.com: Rightist coalition wins Danish election

Nyhedsbureauet Bloomberg mener, at valgresultatet »er et nederlag for et hårdt trængt EU, som står overfor truslerne om britisk exit og en krise i Grækenland, som hele tiden bliver forværre«.

Bloomberg: Denmark’s Government Ousted as Anti-Immigration Party Surges

Reuters er enig og fremhæver, hvordan »Danmarks kongemager holder fast på krav om EU-afstemning og grænsekontrol«.

»DF har sagt, at det ønsker at afholde en folkeafstemning om EU-medlemskab, om end kun hvis Storbritannien gør det samme, efter at have genforhandlet sit forhold til EU. DF ønsker reform af EU, men ønsker ikke at forlade blokken,« skriver nyhedsbureauet.

Reuters: Danes ride euroskeptic wave as kingmaker party sticks to referendum line

Det egyptiske Ahram Online fokuserer også på, hvad valget betyder for EU efter at den nye danske regering »forventes at tilslutte sig britiske David Camerons krav om en genforhandling af EU-traktaterne. Lige som ham, ønsker de danske højrefløjspartier at begrænse EU-borgernes adgang til velfærdsydelser og generelt at sikre, at EU ikke bliver en ”social union”, som de beskrev det i deres fælles deklaration forud for valget«.

Ahram OnlineRight-wing surge in Danish election heralds 'dangerous experiment' in EU relations

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Og det nordiske samarbejde, har Danmark jo forlængst meldt sig ud af.

www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article20978951.ab

Henriette Bøhne

Ja, så må vi så se, hvordan det vil lykkedes Løkke og Thulesen Dahl på en gang at skabe bedre vilkår for landbruget og turismeerhvervet og samtidig lægge afstand til EU.

Henriette Bøhne

Og det bliver endnu mere spændende at se, hvilke favorable handels- og toldaftaker, de to Herrer vil forhandle med Tyskland i det mellemstatslige samarbejde. Tyskerne er jo som bekendt nærmest allergiske overfor brunt, hvilket Jörg Haider i Østrig i sin tid måtte sande. Han måtte opgive at danne regering, da tyskerne i så fald ville afbryde alt handelssamarbejdet med Østrig.

Presselir.

Det valg betyder ikke en pind. Det bliver 'business as usual'. Kan ikke være andet.

Fordi måske 10% DF vælgere og visse yderste venstrefløjsvælgere ønsker Danmark uf af EU, bliver der et massivt flertal tilbbage for Danmarks forbliven i EU.

Men så fik visse dele af pressen da noget at skrive om den dag. Videre til næste ligegyldige punkter.

Gert Romme:

Hvilket 'nordisk samarbejde'? Det eneste jeg kan komme i tanke om, er den nordiske pasunion og SAS. Begge dele har mere en 60 år på bagen, og sidstnævnte står foran bankerot. Yngre danske og svenske er for længst begyndt at kommunikere sammen på engelsk. Bortset fra det, vil jeg betegne 'Aftonposten' som en decideret populistisk 'sprøjte'.