Læsetid: 8 min.

Jeg kan ikke længere kende mit Danmark

Den danske læge Haifaa Awad er igen rejst ind i Syrien for at arbejde på et hospital. Hun har fået nok af en dansk valgkamp, hvor flygtninge igen er blevet hovedtema, men uden at de selv kan tage del i debatten. Læs hendes dagbog fra et land i ruiner
 »Jeg er tilbage i Syrien. I et land, hvor læger systematisk forsøges udryddet af styret. Pludselig vælter hele den syriske katastrofe ned over mine skuldre, og ... mit hjerte er nu tynget af sorg.«

 

»Jeg er tilbage i Syrien. I et land, hvor læger systematisk forsøges udryddet af styret. Pludselig vælter hele den syriske katastrofe ned over mine skuldre, og ... mit hjerte er nu tynget af sorg.«

Haifaa Awad

18. juni 2015

Dagbog, dag 1

Jeg sidder i mit hjem nord for København og kan mærke følelsen helt ind i kroppen. Følelsen af nok. Jeg har fået nok af mit feed på Facebook, der dagligt fyldes op af folk med holdninger til flygtninge, men som aldrig har set ind i en flygtnings øjne.

Jeg har fået nok af strammere. Nok af en valgkamp, hvor ’udlændingekortet er blevet spillet’, som de procesfokuserede danske mediekommentatorer elsker at kalde det.

Imens har asylansøgere i protest slået telte op i Ryesgade ved Udlændingeservice, men det er, som om politikerne på Christiansborg ikke har opdaget, at man bare skal bevæge sig de par kilometer fra Folketinget til den anden side af Søerne i København for at finde folk i Danmark, der sultestrejker på grund af stramninger i asylpolitikken.

I Danmark. I mit Danmark. I et Danmark jeg ikke synes, jeg kender så godt længere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • David Joelsen
 • Jørgen Steen Andersen
 • Poul Genefke-Thye
 • Leif Koldkjær
 • Niels Duus Nielsen
 • Jørn Vilvig
 • David Zennaro
 • Jan Pedersen
 • Henrik Petersen
 • Anne-Marie Krogsbøll
 • Christian Mondrup
 • Christel Gruner-Olesen
 • Carsten Mortensen
 • Jens Frederiksen
 • Hans Larsen
 • Rasmus Haxen
 • Peter Günther
 • Daniel Hansen
 • Grethe Preisler
 • Anker Nielsen
 • Torben Nielsen
 • Benjamin Bach
 • Lars-bo Jensen
 • lars abildgaard
 • Peter Nørgaard
 • Keld Albrektsen
 • Rune Aagaard
 • Erik Karlsen
 • peter fonnesbech
 • Anders Fjordbak-Trier
David Joelsen, Jørgen Steen Andersen, Poul Genefke-Thye, Leif Koldkjær, Niels Duus Nielsen, Jørn Vilvig, David Zennaro, Jan Pedersen, Henrik Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Christian Mondrup, Christel Gruner-Olesen, Carsten Mortensen, Jens Frederiksen, Hans Larsen, Rasmus Haxen, Peter Günther, Daniel Hansen, Grethe Preisler, Anker Nielsen, Torben Nielsen, Benjamin Bach, Lars-bo Jensen, lars abildgaard, Peter Nørgaard, Keld Albrektsen, Rune Aagaard, Erik Karlsen, peter fonnesbech og Anders Fjordbak-Trier anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Nørgaard

Despoternes massemyrderier i Syrien, er en nyere udgave af massemyrderierne i Armenien. Og de politiske ledere i Europa og Verden gør ingenting.

I angsten for at miste deres eget luksus liv, taler de ledende politikere den mest fremmed skeptiske del af befolkningen efter munden, de dele af befolkningen i Europa som magthaverne gør mere og mere fattig. Som det for eksempel også skete op til nazisternes magtovertagelse i Tyskland.

Partiernes æra er ved at rinde ud og befolkningerne må lave deres eget United Nations. Og valget i morgen i bette Danmark, er et valg mellem forurenet luft og forurenet vand. Stem BLANKT, med mindre du kan finde et ærligt parti. Tak til Halfaa Awad for en bevægende artikel.

peter hansen

Det er en smuk og grusom verden vi lever i.
Haifaa Awad er nødsaget til at udholde Al-Nusras repression : »Men de er de eneste, der giver os tryghed hernede.«
Ligeledes søger dansken tryghed og ligeledes udholder dansken absurditeter i forsøget på at bibeholde denne altoverskyggende og altædende tryghed.
Jeg vil hverken dømme den ene eller den anden.

Ole Rasmussen

De valg vi gør bestemmer vores liv. Du har gjort dine valg, og jeg skal være den sidste til at dømme om du har gjort rigtigt eller forkert.

Men hvem behandler hun? Er det kun civile eller er det også islamister?

Torben Skov, Bjarne Nielsen og Henrik Nielsen anbefalede denne kommentar
Erik Karlsen

Ryan,
når man arbejder med sårede mennesker, skal man ikke skelne mellem, om de er islamister eller civile. De er i første omgang mennesker.

Marijanne Frey Guldbrandsen, Elwin Cornelis Johannes Janssen, Poul Genefke-Thye, Mark Helsing, Gert Romme, Anne-Marie Krogsbøll, Henrik Petersen, Claus Nielsen, Henrik Leffers, Knud Chr. Pedersen, Toke Andersen, Per Kaas Mortensen, Per Torbensen, Bernhard Drag, Christel Gruner-Olesen, Carsten Mortensen, Ivonne Cordes, John Andersen, Hans Larsen, Dan Johannesson, lars abildgaard, Benjamin Bach, Carsten Søndergaard, Niels Duus Nielsen og Lars-bo Jensen anbefalede denne kommentar
Lars-bo Jensen

Ryan:
Hun hjælper formodentligt alle der har behovet, hvilket jo er helt i overensstemmelse med hendes lægeløfte og rent morals den måde lægehjælp i et konfliktområde skal udføres på.

Al-Nusra blander sig ikke i byrådets anliggender og slet ikke i hospitalets drift og aktivitet. De har tilsyneladende forstået, at den store folkelige opbakning, som hospitalet nyder, ikke skal udfordres.

Spørgsmålet kunne antyde at du ikke deler den opfattelse, jeg håber jeg tager fejl, men skulle jeg læse undertonen rigtig, ville du så mene at hun skulle sortere sine patienter, og efter hvilke kriterier skulle den sortering så foretages efter?
Skulle hun risikere muligheden for at hjælpe civile, ved at sætte sig op imod dem der beskytter dem, ved at nægte at behandle deres sårede?

Jeg har alt mulig respekt for hendes indsats, uanset hvem hun lapper sammen, og er fristet til at kalde hende en af de virkelige helte.

Marijanne Frey Guldbrandsen, Mark Helsing, Carsten Wienholtz, Niels Chr. Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Hans-Micael Søndergaard, Per Kaas Mortensen, Bernhard Drag, Carsten Mortensen, erik winberg, John Andersen, Hans Larsen, Peter Günther, lars abildgaard, Torben Nielsen, Benjamin Bach, Carsten Søndergaard, Peter Nørgaard, Torben Kjeldsen, Niels Duus Nielsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Torben Kjeldsen

Ryan Smith
Ved du hvad det ville sige at hjælpe mennesker der er svært sårede, herunder børn. Ved du hvilket mod det kræver? Ved du hvad personligt afsavn og gentagende afmagt kræver, for lægejobbet kræver hårde og forfærdelig prioriteringer i krigszoner? Tænk hvis en læge eller for den sags skyld en ambulancefører i Danmark , pludselig valgte at fravælge at hjælpe en bestemt gruppe mennesker? Læger, psykologer, sygeplejeske og andre har tilsluttet sig et løfte om at hjælpe uanset hvem du er, din sociale rang, religion, politiske overbevisning, alder, køn eller etniske baggrund. Anerkend dette og aktiver almindelig empati for dine medmennesker. Jeg anerkender dig som menneske, men din mening som du fremfører er for mig fuldstændig betydningsløs.

Marijanne Frey Guldbrandsen, Anne-Marie Krogsbøll, Hans-Micael Søndergaard, Per Kaas Mortensen, Carsten Mortensen, John Andersen, Benjamin Bach, Carsten Søndergaard, Niels Duus Nielsen og Lars-bo Jensen anbefalede denne kommentar
Benjamin Bach

@Ryan Smith
Du kan ikke seriøst mene at man skal krydsforhøre samtlige blødende og bevidstløse mennesker, der ankommer på et hospital for at afklare deres tilhørsforhold. Det er en praktisk umulighed.

Det er også på alle mulige andre måder forkert.

Mht. Informations politik om sletning af indlæg, så kan du til enhver tid læse de retningslinjer, der gælder for ALLE debattører.. de er simple og fair: http://www.information.dk/spilleregler

Mikkel Madsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

En familie på 5 sælger sit hus og får 7000$. De flygter og er pt. På vej fra Athen til Sverige. Pengene er få men de er på vej, fordi de har hørt at der er skole til børnene og fordi mandens fætter er flygtet til Sverige. Familien kommer fra Syrien og er bla. Kede af at de kun fik det halve for deres hus og at det er dyrt at flygte til Sverige. Tænk en gang at der er nogen der knap kan komme til Tyrkiet hvor vores hjælp er minimal. Hvorfor er det forkert at kanalisere pengene hen til hjælp primært i nærområderne? Denne familie jeg omtaler blev interviewet i et program på radio 24syv.

Dorthe Mortensen

Hvor skrækkelig det end er, så er der altså andre lande i Europa end Danmark...! Polen, Ungarn, Schweitz, Spanien, Portugal, osv...... Vi er et lille land og de skal indsluses i samfundet, hvilket allerede nu, er et kæmpeproblem mange steder... Men det er nemt nok at sige for de mennesker, der IKKE skal bo iblandt dem.... (sic)

Søren S. Andersen, Mikkel Madsen, Henrik Nielsen og Søren Poulsen anbefalede denne kommentar
John Andersen

Haifaa Awad, ” Du genkender ikke længer dit Danmark”. Du er ikke alene. En gang høstede Danmark stor ros og anerkendelse for den humanitær hjælp man ydede i udlandet med bland andet hospitalsskibet Jutlandia. Mere anerkendelse fra udlandet da vi som det første land sendte lastvogne med nødhjælp og medicin til Ungarn da de blev invaderet. Syd Afrika har særligt tilkendegivet Danmarks vedvarende moralske støtte i kampen mod apartheid. Det var dengang vi var stolte af at være Dansker. Vi var kendetegnet for humanisme. I dag sender vi hellere jagerfly med bomber mod muslimske lande og provokere deres tro. Nej Haifaa, jeg føler med dig, og genkender heller ikke det land som jeg engang var stolt af. Jeg beundrer dit mod og den hjælp du yder.

Flemming Berger, Martin B. Vestergaard, Hans Jensen, Gert Romme, Linda Højmark, Anne-Marie Krogsbøll, Hans-Micael Søndergaard, Per Kaas Mortensen, Bernhard Drag, Henriette Bøhne, Niels Duus Nielsen og erik winberg anbefalede denne kommentar
Kjeld Jensen

Tak Haifa. Bare jeg kunne give dig et knus...

Mikkel Madsen, Hans-Micael Søndergaard, erik winberg og John Andersen anbefalede denne kommentar
Ernst Enevoldsen

Den aktuelle debat om at man er nødt til at prioritere, hvor dyr medicin man giver til folk på danske hospitaler er hæslig. Men det er et legitimt synspunkt, selv om det åbner frygtelige muligheder for besparelser.
Synspunktet om at der er grænser for hvor mange flygtninge man ønsker at udsætte samme sundhedssystem for, på bekostning af ressourcesvage danske statsborgere (som jo er dem der kommer til at betale med økonomi og helbred) er også også fornuft i.
Det lokale/danske samfund risikerer at gå helt op i limningen hvis man gør. Vi mister empati hvis vi ikke gør, som feks. Herbert Pundik har udtrykt det.
Synspunktet om at "vi som er så rige, kan bare åbne grænserne", som også Uffe Elbæk desværre er lidt inde på, ender desværre som en uargumenteret one-liner.
Tanken om at man hovedsageligt hjælper i nærområdet er helt legitimt, og ideelt set burde man hyre cubanerne til det. Den slags har de ret godt styr på.

Kim Houmøller, Mikkel Madsen og Henrik Nielsen anbefalede denne kommentar
Ernst Enevoldsen

@runeaagaard
Det er uhyre nemt bare at smide en etiket på et synspunkt. Så har man automatisk ret og behøver ikke at argumentere.

René Pedersen, Henrik Nielsen, Jan Mogensen og jens peter hansen anbefalede denne kommentar

Det er veldokumenteret at Assad forsøgte at splitte eller eliminere den civile modstand bl.a. ved målrettede angreb på hospitaler, sundhedspersonale samt andre vitale institutioner i områder kontrolleret af oprørerne.

Haifaa gør en imponerende indsats for at hjælpe sit borgerkrigshærgede hjemland og folk.
Hendes dagbøger og reportager giver god indsigt i de forhold der hersker i Syrien.
Desværre, grundet frustration og fortvivlelse samt hvad der ligner en del urealistiske geopolitiske forventninger, kommer Haifaa ofte til at fremføre nogle ret tåbelige og følelsesladede forsøg på at engagere danskerne og 'verdenssamfundet' i denne langsomme syriske katastrofe.

Et sympatisk motiv der desværre ofte medfører en helt modsat reaktion, også fra undertegnede, der bestemt ikke brød sig om Haifaas konklusion at vores; 'klassisk venstrefløjs' sentimentale modvilje mod USAs (påståede) imperialisme reelt udgjorde en håndsrækning til Assad - det var en tåbelig påstand!
Men hvad skal et fortvivlet samvittighedsfuldt menneske ellers gøre midt i den blodige gru?

Mark Helsing, Mikkel Madsen, Torben Kjeldsen og Jan Mogensen anbefalede denne kommentar
Anker Nielsen

Lad os få flere videodagbøger fra alle steder i verden så vi kan blive oplyst!

Brian Larsen, Peter Nørgaard og Keld Albrektsen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Haifaa Awad er en super sej pige :-) og hun har helt ret i, at det er for klamt, hvis man lader snæversynet regere når man sætter sit kryds.

jens peter hansen

Mere anerkendelse fra udlandet da vi som det første land sendte lastvogne med nødhjælp og medicin til Ungarn da de blev invaderet.
Lastvognene kom aldrig til Ungarn men strandede i Østrig. Danmark tog 1000 skriver ettusind ungarere. Nøj hvor vi gungrede!! Hult må man sige og erindringsvåset bliver ved med at komme frem. Jutlandia var DK's tribut til den amerikansk ledede krig i Korea, hvilken side mon man mest hjalp ???

John Andersen

Jens Peter Hansen
Min kilde var, at lastvognene kom frem som de første. Pointen var dog at vi den gang viste et humanitært bidrag. I dag havde det nok været jagerfly. Du har totalt ret i at Jutlandia var DK's tribut til den amerikansk ledede krig i Korea. MEN, Jutlandia fik meget ros i udlandet netop fordi de brød med den Amerikanske aftale og behandlede også civile koreaner.

Jonathan Smith

Meget oplysende og interessant indblik i en verden, hvorfra et insider view fra en begavet dansker med baggrund i området er uhyre sjældent.

Haifaa Awad er modig og det er absurd at klandre hende for at yde lægehjælp, uanset hvilken side der hjælpes - iøvrigt hører mange af ofrene ikke til nogen side.

Hendes indignation er fuldt forståelig, og i særdeleshed når hun står midt i det. Men koblingen til den danske valgkamp er en bjørnetjeneste for artiklen, ved mindre der blot skal prædikes for de frelste. Artiklen står stærkt i de afsnit der beskriver Haifaa's virke. Overskriften og udfaldende mod valgkampen kommer desværre til at virke banale i sammenligning.

Mikkel Madsen, Claus Nielsen, Ole Frank, jens peter hansen og Ernst Enevoldsen anbefalede denne kommentar
Mikael Nørregaard Nielsen

@ Anders Andersen

"Realiteterne er ofte ikke som vi ønsker det. Visse typer af erkendelse møder hård modstand. Men i længden hjælper vi ingen ved stædigt at holde fast i at jorden er flad, når al evidens peger i retning af at den er rund."

Dit videnskabelige belæg er simpelthen ikke-eksisterende. En henvisning til Wiki er ikke godt nok - det er en ommer (og pinligt).
Hvad ville du sige, hvis jeg postulerede følgende: Våben ikke slår ihjel, mennesker slår ihjel - med henvisning til følgende kilde fra Harvard.
http://www.scribd.com/doc/164848605/Vol30-No2-KatesMauseronline
En minimal mængde kildekritik og det er skudt i sænk.

Peter Nørgaard

Haifaa Awads artikel er ikke et "udfald mod valgkampen" - som én mener - men en konstatering af, at "Udlændingekortet" er blevet spillet. Brutalt og kynisk. Ingen af de politiske partier, går jo helhjertet ind i, at få standset massakren i Syrien. Hvornår bliver "Syrienskortet" spillet..?

Martin Hansen

Hørte i dagens P1 debat, at doktoren her ikke havde noget mod Danmark (med flere) bomber, men at Danmark (med flere) bomber ISIL og Al Qaeda og ikke Assad-regeringen. Lidt interessant synes jeg.

Peter Nørgaard

"Er udenrigspoltikken tys tys i valgkampen" genudsendes kl. 12:15 i morgen på p 1, og kan selvfølgelig også høres på dr.dk/p1 debat. Cirka 29 minutter inde i programmet, kan du lytte til Haifaa Awads samlede argumentation, og derefter selv tage stilling.

Jes Enevoldsen

Er bosiddende i Italien og har også fulgt udviklingen i DK op til valget. Linjerne nedenfor blev arrigt griflet ned kl. 23 i aftes. Jeg kan heller kende Danmark mere. - Vi må bare ydmygt bøje hovedet når vi ser hvor stærk Haifa Awads er.
"
Det er utroligt bittert at se sit ”gamle fædreland” blive til et af de europæiske lande som moralsk set nu har nået bunden.
Den danske udlændige politik ligger lige op til grænsen af hvad internationale menneskerettighedsstandarder står for. Dansk Folkepartis 22 % udgør kernen i denne politik. For Venstre er det OK, og minsandten om ikke også Socialdemokraterne har måttet lægge sig på den linje for at holde på sine vælgere.
Jeg tror aldrig jeg glemmer den afgående statsministers plakat med opfordring til flygtninge til at arbejde (underforstået ”dit dovne svin”). Hvad tror hun, de har lavet i Syrien, eller hvor de nu har mistet hjem, familie og ja arbejde? Den svenske statsminister sagde det så godt: ”vi går ud fra at voksne mennesker har et behov for at arbejde for at realisere sig selv – lige meget hvor de kommer fra” (citeret efter hukommelsen. – Jeg får stadig kvalme, når jeg tænker på den dag, jeg først så plakaten på Københavns Hovedbanegård.
Man er blevet sig selv nok: man er krigsførende nation fra Irak til Afghanistan, men man har vel næsten glemt det? Engang var det et mål at bruge 1% af BNP på ulandshjælp; nu skærer man den ned for at finansiere lettelsen af topskatten eller sænkning af selskabsskatten. Og det er nu bekræftet, at det store flertal fra Dansk Folkeparti over Venstre til SD ikke ser problemer i at konkurrere med Ungarn om at føre EU's mest indvandrefjendske politik. – Der er vel ingen som ville lægge mærke til, hvis ”solidaritet” blev slettet fra den danske ordbog?
Noget af det mest sørgelige er, at SD har haft et godt valg efter på den ene side at have ført Robert Corydons ”nødvendige (blå) økonomiske politik” og på den anden side intet har haft at byde på på værdi-politikken (tværtimod, se igen udlændingepolitikken). Men som Information skriver: de har tabt både magten og æren.
SDs regeringsperiode har også været de 4 år, hvor arbejdsløse er blevet mistænkeliggjort som aldrig før. Bare ”det kunne betale sig” at arbejde skulle de arbejdsløse nok rejse sig fra sofaen. Dog har det endnu engang vist sig at arbejdsløsheden nu falder, hvor de internationale konjunkturer er ved at vende – og ikke før. Havde der været hold i ovennævnte påstand skulle arbejdsløsheden have været høj i DK (hvor det ikke kan betale sig at arbejde) og lav i Spanien, Italien og Grækenland, hvor det virkelig kan betale sig at arbejde. Men det er jo altså lige omvendt! – Der er dog næppe tvivl om, at Cepos’ latterlige teorier vil få yderligere vind i sejlene under den nye regering.
Nu kommer det til at dreje sig om vækst og forbrug (så vi ikke keder os ihjel, for hvad skal vi ellers lave?)
Klimadebatten ryger nederst (eller ud af) dagsordenen. I mellemtiden smelter indlandsisen og det tidligereDanmark kommer til at ligge under vand. Så er vi da i det mindste fri for at skamme os mere."

Flemming Berger, John Andersen, Torben Kjeldsen, Martin B. Vestergaard, Christian Mondrup, Peter Nørgaard, Kristine Holm, Henriette Bøhne og Anker Nielsen anbefalede denne kommentar
georg christensen

At "du" ikke længere kan kende "dit og mit" Danmark, kan jeg let tilslutte mig, også selv om jeg er indfødt "børsnoteret", og hele mit LIV, måske på samme måde som dit har betalt "SKATTEN", bestemt ikke med glæde, men i forvæntningen om, at mine valgte politikere forvaltede mine surt arbejdende "skattekroner", for samfundet , som jeg virkede for og i, med en "pension", der giver mulighed for overlevelse.
Når nu nedskæringene på alle områder sendes på "lystavlen" , fra både V og S, så forstår jeg ikke, at pensionsydelsen ikke endnu er kommet på tavlen?.

NB: Ikke for at være uforskammet, var det så ikke bedre, at nedsætte "pensions ydelserne", for de gamle, som alligevel står på afskudsrampen, istedet at nedsætte ydelserne for de unge, som er på vej?, på en vej for at betale nye pensionsydelser.
Af og til, spørger jeg mig selv,(pensionisten), hvordan vil de opnå så favorable pensions vilkår, som især de gamle partier V og S, har givet fremtidens pensionister?.

Når et samfund forlanger nedskæringer, må de første som mærker nedskæringen være pensionisterne, Den lovs bestemte pensionsydelse nedsættes alt efter private pensioners ydelser, som i fortiden var "skattefradrags berettiget". Det er på tide, at vi Danskeren endelig får åbnet "øjnene". Hvad fortiden gav, bør nutiden også forlange betaling for, det er jo dem som skal betale "gildet".

Hilsen fra "pensionisten".

Anders Jensen

Alt den skyld og skam som nogle danskere har.
Skyld og skam, hvilken gruppe er det der bruger denne taktik? Nå ja.
Hvis det er så slemt, undrer det mig at der ikke er flere der forlader forfærdelige danmark.