Baggrund
Læsetid: 5 min.

Magtesløs i Mosul

Efter et år ved magten i Mosul har Islamisk Stat opnået kontrol med stort set alle aspekter af befolkningens liv. I hvert fald hvis man skal tro de beretninger, der gradvist siver ud fra det velbevogtede kalifat
Et år efter at Islamisk Stat løb millionbyen Mosul i det nordlige Irak over ende, har bevægelsen etableret næsten total sindelagskontrol i området.

Et år efter at Islamisk Stat løb millionbyen Mosul i det nordlige Irak over ende, har bevægelsen etableret næsten total sindelagskontrol i området.

AP

Udland
10. juni 2015

Et stort N, malet på husmuren, fortæller alle i Mosul, at her bor en kristen. Som oftest efterfulgt af en erklæring om, at bygningen er »Islamisk Stats ejendom« – et signal om, at de oprindelige indbyggere er flygtet.

Et år efter at Islamisk Stat løb millionbyen Mosul i det nordlige Irak over ende, har bevægelsen invaderet stort set alle dele af befolkningens liv og etableret næsten total sindelagskontrol.

I hvert fald hvis man skal tro de beretninger, brudstykker og videoklip, som smugles ud af den belejrede by af anonyme indbyggere, der sætter livet på spil for at fortælle omverdenen om livet i Islamisk Stat.

En af dem, der det seneste år har rapporteret om livet i Islamisk Stat, er Mosul Eye, der præsenterer sig som irakisk historiker og jævnligt poster oplysninger, fotos og amatørvideoer på Twitter og Facebook fra livet i den belejrede by.

»I løbet af de seneste måneder er det blevet tabu at tale om religion i Mosul. Folk mener ikke, at IS repræsenterer islam, men ingen tør sige det højt,« skriver han f.eks. og fortæller, hvordan Islamisk Stats efterretningstjeneste i stadig stigende grad overvåger indbyggerne i Mosul og indsamler informationer om folk fra naboer, taxichauffører og butiksejere – ligesom under Saddam Husseins diktatur.

Det seneste skridt til at kontrollere befolkningens sindelag er indførelsen af et skattekort, som alle indbyggere skal gå med som bevis på, at de betaler skat til Islamisk Stat. Mosul Eye har postet et billede af sit eget lyseblå skattekort med Islamisk Stats logo på som bevis på den nye, altomfattende registrering af borgerne. 2.000 irakiske dinarer om dagen er den pris, hver borger må betale, fortæller han. Det svarer til cirka 10 kr. Butikker skal betale 10.000 dinarer to gange om måneden. Og gør man det ikke, er straffen hård.

IS har sikret sig, at det kun er dem, folk betaler skat til,« konstaterer Mosul Eye.

 

This photo shows the "Zakat Card" we mentioned previously. The system failed to upload this supplementory picture of...

Posted by Mosul Eye on 29. maj 2015

 

Sindelagskontrol

En række hjemmevideoer fra Mosul, som den britiske tv-station BBC netop har offentliggjort, bekræfter billedet af sindelagskontrol. Ifølge BBC’s kilder er mange skoler lukket i Mosul, og de, der er åbne, anvender et nyt curriculum udarbejdet af IS. F.eks. fortæller en anonym indbygger, der optræder under navnet Mahmoud, hvordan han lod sin 12-årige lillebror fortsætte i den IS-kontrollerede skole, fordi han mente, at deres uddannelse trods alt var bedre end ingen.

»En dag kom jeg hjem og så min bror tegne Islamisk Stats flag, mens han nynnede en af deres sange. Jeg blev stiktosset og råbte af ham. Vi tog ham ud af skolen med det samme,« fortæller Mahmoud.

BBC fortæller også, hvordan de lokale imamer i Mosul systematisk er blevet skiftet ud med IS-ideologer, der prædiker Islamisk Stats ekstreme fortolkning af islam. I det hele taget bruger Islamisk Stats administration religiøse citater og argumenter, hver eneste gang de udgiver en pamflet, et dekret eller tager en beslutning.

F.eks. forbød IS for nylig borgerne i Islamisk Stat at opdrætte duer med den begrundelse, at det var en uislamisk sport, fordi man kan se fuglenes genitalier, når de flyver hen over hovedet på folk.

»De, der bryder denne regel, vil blive straffet med bøde, fængsel eller piskning,« hed det bl.a. i dekretet, der bl.a. har været offentliggjort i den britiske avis Daily Mail.

Straf og tortur

I det hele taget bliver sharia-straffe som håndafhugning og piskning flittigt brugt.

Ifølge BBC risikerer kvinder bl.a. hårde straffe, hvis de ikke bærer hellang niqab, der dækker ansigtet, samt handsker. I en af de offentliggjorte hjemmevideoer kan man se en kvinde blive stoppet på gaden og skældt ud, fordi hun ikke har handsker på.

 

»Jeg har ikke noget imod at gå med niqab, men det er den barske måde, Islamisk Stat håndhæver det på, jeg ikke bryder mig om,« fortæller en anonym kvinde fra Mosul i en video.

En anden kvinde fortæller, hvordan hun efter lang tid hjemme gik på en familierestaurant med sin mand og tog sløret op, da de kom indenfor. Ejeren kom straks ilende til og bad hende tage det på igen. Han var bange for, at Islamisk Stats aktivister skulle komme på inspektion og fortalte hende, at han som restauratør ville blive pisket, hvis de så hende sådan.

Ziad, der også er anonym, fortæller, hvordan piskning også bliver brugt som straf for at ryge offentligt, hvordan tyveri straffes med håndafhugning, og hvordan utroskab straffes med udsmidning fra en høj bygning, hvis der er tale om en mand, og med stening, hvis forbryderen er en kvinde.

»Siden IS erobrede byen, har de indført ’kalifatets love’, som de kalder dem. Og her er minimumstraffen piskning,« siger Ziad til BBC.

Han fortæller også om mange mennesker, han kender i Mosul, som har været arresteret af IS.

»Nogle af dem er mine slægtninge. Flere af dem er blevet dræbt, fordi de var ansat i de irakiske sikkerhedsstyrker. Andre er blevet løsladt. De fortæller om ufattelige overgreb i Islamisk Stats fængsler, men flere af dem siger ingenting. De er rædselsslagne for igen at blive arresteret.«

En stat i staten

Både Mosul Eye og andre aktivister poster jævnligt dokumenter, der viser, hvordan Islamisk Stat fungerer. Heriblandt Aymen Jawad al-Tamimi, der har lagt alt fra parkeringsbøder fra Mosul, eksamensplaner fra Mosuls Universitet og fribilletter til Waritheen Hotel og Forlystelsespark ud på nettet – et symptom på, hvor lidt omverdenen ved om livet i Islamisk Stat.

Blandt de dokumenter, som fortæller mest, er Islamisk Stats ultimatum til de kristne i Mosul.

Her får de kristne et valg: Enten kan de konvertere til islam, eller de kan acceptere kalifatets ’mindretalsbeskyttelse’, eller hvis de nægter, »er der kun sværdet tilbage.«

Det billede, aktivisterne tegner, er under alle omstændigheder et helt andet end det glansbillede af en velfungerende stat, som Islamisk Stat selv viser i de velsmurte propagandavideoer, som bevægelsen lægger ud på nettet for at rekruttere ikke mindst veluddannede vesterlændinge til bl.a. Mosul.

Aktivisterne fortæller om fattige, der sulter, fordi der ingen jobs er i byen, om manglende strøm, lukkede skoler, virksomheder, byggeri der er gået i stå, og om al-Jamhouri Hospital, der bl.a. bruges som ægteskabscentral for IS.

»Dina fra Usbekistan er 36 år og kom til Mosul for nogle måneder siden med sin mand og to børn,« fortæller Mosul Eye. Nu er hun ansvarlig for at finde brude til IS’ militante aktivister,« skriver han. »De er især aktive i al-Noor og al-Muhandiseen-kvartererne, hvor de går rundt i grupper med deres våben, især mellem klokken fire og syv,« rapporterer Mosul Eye, der dagligt får adskillige advarsler fra bekymrende twitter-brugere, der frygter, at IS finder frem til, hvem det modige øjenvidne i Mosul er.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

erik mørk thomsen

I krig er sandheden, den første, der falder.
Og dette her, er propaganda, lige som IS erklæringer er.

Preben Haagensen, Peter Ole Kvint, henrik hansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Det lyder som en værre omgang pseudo sofisme, Erik Thomsen. Ovensående udlægning kan faktisk bekræftes af de få kilder til information om livet i Islamisk Stat. Nogen gange virker det som om, at visse mennesker har et næsten eksistentielt behov for at betvivle al information uanset hvor sandsynligt det er.

Jeg synes selv at vi bør forholde os enormt kritisk til alt der slipper ud om og af Islamisk Stat. Trods det finder jeg stadig visse læseres ækvivaleren mellem Vesten og Islamisk Stat for tåkrummende.

Thomas Steensen, David Zennaro, Sune Olsen, Mikkel Madsen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

Den var god Erik Thomsen. Tag du endelig afsted for ved selvsyn at konstatere hvordan forholdene er. Her er et godt rejsetips, husk at konvertere til islam.
Undskyld mig men dit indlæg er simpelthen for dumt, til at fortjene anden kommentar.

Niels Duus Nielsen

Gustav Alexander og Peter Nielsen, måske har i ret, måske er der ikke tale om propaganda men om faktuel information. Jeg ved meget lidt om Syrien og Irak, så man kunne sagtens binde mig et par røverhistorier på ærmet.

Men når man har fulgt avisens ensidige skildringer af krigen i Ukraine - et land som jeg ved en lille smule om - bliver man jo nemt skeptisk, når Information fortæller historier fra de (andre) varme lande.

Preben Haagensen, Claus Nielsen, henrik hansen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Det kan jeg sagtens forstå Niels. Jeg følger selv Syrien/Iraq konflikten næsten usundt meget. Det er, i min forståelse, ikke en 'klassisk' venstrefløjs konflikt der kan bindes op på 'onde propagandistiske vestlige imperialister' mod 'de andre'. Det virker som et narrativ en del på venstrefløjen ellers vil tilskrive den (ikke dig nødvendigvis!)

Der er ingen tvivl om at vestens interesse i Mellemøsten er og altid har været geopolitisk. Alt vores vås om menneskerettigheder er naturligvis blot det: vås. Islamisk Stat præsenterer imidlertid så stor en trussel mod almindelige menneskers ve og vel at en vestlig optrapning absolut ville være kærkommen. De henretter religiøse og etniske minoriteter, hvis de ikke konverterer og henretter alle Irakiske officere/menige soldater, som de kommer i nærheden af. Det er ikke - som man ellers kunne fristes til at tro - amerikansk/europæisk propaganda. Der eksisterer adskillige billeder og film af Islamisk Stats handlinger.

Min position er at vi bør anvende mindre onder (Assad, Hezbollah, vestlig intervention) til at bekæmpe et langt større onde. Islamisk Stat.

Nu er IS naturligvis ikke opstået af ingenting. Sunni muslimerne i Iraq har været komplet ekskluderet fra det sociale hieraki og deres vrede er derfor naturlig. En varig løsning vil kræve inklusion/bedre behandling af sunni muslimerne men vi må først komme af med Islamisk Stat. Hertil bør kun meget få midler være for grove.

erik mørk thomsen

Gustav og Peter
Jeg tager slet ikke stillen til IS eller andre
Konstatere kun, at i krig, er sandheden den første, der falder

Peter Nielsen

Det passer ikke Erik Thomsen da du straks skriver dette er propaganda.

Peter Nielsen

Niels Nielsen, jeg stiller mig uforstående overfor din tvivl omkring IS´ grusomheder. Der findes så mange håndgribelige beviser, herunder vidneberetninger, IS videoer, dokumentation ifm. af afdækning af massegrave ( hvor der for en gang skyld er generobret områder) - listen er lang. hvis vi nu forholder os alene til IS, så burde der ikke være nogen tvivl om at Is er et vanvittigt foretagende.

Peter Ole Kvint

Beviserne på IS's grusomheder er:
Vidneberetninger. Som er neutrale?
IS videoer. Som er neutrale?
Massegrave. Som fortæller hvem der skød?

IS er mere yderliggående islamisk end Sufismen. Men sufisterne i Saudi-Arabien er vores venner. Forstå det hvem der kan. Så vi burde jo rent logisk støtte IS, ligesom vi støtter Saudi-Arabien.

erik mørk thomsen

Peter Nielsen
Er propaganda ikke lig med løgn.
Og det drives, fra alle parter i en krig.
Bare tænk på, hvad vi her i Danmark, har fået at vide, om vores krigdeltagelse, i de sidste 20 år.
Hvorfor kan f.eks. Inf. ikke få fuld aktindsigt, hvad den danske deltagelse, har betydet, herunder hvor mange uskyldige, Danmark har slået ihjel.
Danmark er krigdeltager, i krigen mod IS, så undskyld mig, jeg stoler ikke på det, der kommer frem, fra alle parter.

Preben Haagensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Per Dørup Jensen

Helt elementært: IS er ikke kommet til magten i Mosul ud af den blå luft.
De gjorde de nuværende magthavere i Libyen, de jihadistiske militser heller ikke.
Taleban kom heller ikke dumpende ned fra himlen, og til magten i Afghanistan.
Der er knyttet for-historier til!
Fakta er, at indtil henholdvis slutningen af 1980´erne, 2003 og 2011 havde Afghanistan, Irak og Libyen relativt sekulære regeringer.
Men de blev bekæmpet, og af hvem? Af demokratiske mod-kræfter? I så fald, hvorfor har disse demokrati-kræfter så ikke magten i disse lande i dag?
De blev altså bekæmpet af de jihadister, som de daværende progressive regeringer i Afghanistan, siden hen understøttet af Sovjet, kunne holde i ave.
Saddam og Gaddafi holdt ligeledes dette uvæsen i ave, og Assad-styret kæmper ligeledes på liv og død om at holde dette uvæsen fra at få afgørende fode i Syrien!
Det korte af det lange er, at disse destruktive, barbariske kræfter, primært af USA og Saudi-Arabien, som led i førstnævntes geo- og udenrigspolitik, blev tilført energi, organisation, træning, avancerede våben (begyndende med US Stinger-missiler i Afghanistan) og penge, så de kunne rekruttere et hav af analfabetiske, arbejdsløse unge fra storbyernes slum i Mellemøsten - og udvikle sig til den magt-faktor, de er i dag.
De helt kaotiske forhold med hverdags-terror og indbyrdes krige i Afghanistan, Irak, Libyen (og Syrien) eksisterede ikke før, og er ikke pludseligt opstået ud af den blå luft.
Konklusionen er altså, at der må være nogle magter, der bærer hovedansvaret for "transformationen" i disse lande!

Arash Shahr, Claus Nielsen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

Aha, forhold der selvfølgelig sår tvivl om hvorvidt IS blot er offer for onsindet mediespin. Øjenvidneberetninger, og andre rapporter fra uafhængige kilder samt oplysninger fra involverede lande er derfor ubrugelige, og vi skal lade tvivlen komme IS til gode.
jeg tier stille og tager min sølvpapirhat på igen.

Gustav Alexander

Du skriver "Nu er IS naturligvis ikke opstået af ingenting." hvilket i sig selv er korrekt, men sagen er nu sådan at de er opstået på befaling af vestlige lande.

Læs denne artikel, og jeg undskylder at jeg får dig til at læse endnu en artikel om IS:

Logistics 101: Where Does ISIS Get Its Guns?
By Tony Cartalucci
http://www.informationclearinghouse.info/article42097.htm

Ydermere er det sådan at kritikken og propagandaen er ikke om at IS er et freakshow eller ej. Det er de, på samme vis som alle de andre freaks vesten har født af sig, og her er listen skulle jeg til at begynde at nævne dem. Derfor kan man fint argumenterer for at det er endnu en 'klassisk' propaganda trick hvor man skaber kaos og død fra den ene side for så at spille humanist fra den anden side.

Propagandaen er "Sunni muslimerne i Iraq har været komplet ekskluderet fra det sociale hierarki." En sådan sætning er meget let at modbevise, man kunne spørge sig selv om det KUN var sunni muslimerne der var "ekskluderet fra det sociale hierarki"??

Sagen er at Irak blev angrebet i 2003 og fik hele sit infrastruktur, det såkaldte "sociale hierarki" som du nævner, bombet og nedbrudt. Og det var MENINGEN at vi skulle nedbryde den irakiske infrastruktur, det var jo det der var planen. Man ville bygge et nyt system op, and here you go, kære Gustav, vi fik oprettet IS.

Det klart propaganda når vores medier ikke kan tænke logisk ej heller har en hukommelse der husker tilbage længere end 2 dage siden. Det er klart klassisk propaganda hvor folk bliver vildledt og ikke gjort klart for at det er vores arrogance der skaber kaos og død i Mellemøsten.

Som Tony Cartalucci hentyder i sin overskrift med "Logistics 101..", så basalt et emne at det er helt hen i vejret at vores medier "ikke forstår det".

Per Dørup Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvis man kan tysk vil jeg foreslå, at man googler den tysk ekspert i Mellemøsten, Michael Lüders og ser en af de mange videoer. Han mener, at IS er et produkt af en tåbelig vestlig indblanding, at IS blot fortsætter den brutalitet som det saudiske styre tog i anvendelse, da det kom til magten. Desuden stammer en stor del af brutaliseringen også fra Vestens sanktioner mod Irak i 90 erne, der kostede 500.000 børn livet og betød at sundhedstilstanden blev så ringe, at man døde af f.eks. sukkersyge, for der var ingen medicin i landet.

Preben Haagensen

Det kan godt være Islamisk Stat ikke er de bedste børn, men det er de Shia muslimske militser heller ikke. Det er dem der fører kampen for øjeblikket, da den Irakiske hær ikke er meget værd. Disse militser tror det er Shia muslimerne der ejer Irak og terroriserer Sunni muslimerne. USA burde have delt Irak op i Shia muslimsk, en Sunni muslimsk og en Kurdisk del, da Irak jo er en kunstig stat oprettet af englænderne. I dag bør Irak deles i en Sunni muslimsk og Kurdisk stat mod nord og vest og en Shia muslimsk stat mod syd, på den måde vil begge stater have olieindtægter. Amerikanernes tro på at flertallet har ret, og derfor skal Irak forblive samlet under Shia muslimerne vil aldrig føre noget godt med sig, derfor bør den kunstige statsdannelse opløses.