Baggrund
Læsetid: 4 min.

De superrige efterlader tomme luksuslejligheder i storbyerne

Klodens ufatteligt rige superelite køber i stigende grad luksusboliger til over en halv milliard kr. i verdens millionbyer; ikke for at bo i dem, men som rene investeringsobjekter og statussymboler. I visse områder af New York står halvdelen af de solgte ejendomme tomme
Udsigten fra lejligheden The Winter Garden til en pris af over 610 mio. kroner. Den fylder hele den øverste 89. og 90. etage med udsigt over Central Park og har loft til gulv-vinduer hele vejen rundt i den nye One57-skyskraber. Neden for ses et af badeværelserne i samme lejlighed

Udsigten fra lejligheden The Winter Garden til en pris af over 610 mio. kroner. Den fylder hele den øverste 89. og 90. etage med udsigt over Central Park og har loft til gulv-vinduer hele vejen rundt i den nye One57-skyskraber. Neden for ses et af badeværelserne i samme lejlighed

Illustration: One57.com

Udland
23. juni 2015

306 meter over Manhattans larmende gadeliv, på toppen af den nyopførte spejlglasskyskraber One 57 troner The Winter Garden med panoramaudsigt over hele Central Park. En 1.254 kvadratmeter penthouselejlighed i to hele etager med privat elevator, glastag (deraf navnet), swimmingpool og udsigt hele horisonten rundt over New York. Pris: 610 mio. kroner.

På trods af alle herlighederne står lejligheden tom. Den amerikanske kapitalfondsdirektør Bill Ackman, der har købt lejligheden, har nemlig ikke tænkt sig at bo i den. I et interview med New York Times forklarer Bill Ackman, der menes være god for 17 mia. kroner, hvorfor han overhovedet købte den.

»Jeg synes, det var sjovt,« siger han og beskriver penthouselejligheden som »lejlighedernes Mona Lisa«. Med tiden vil han sælge den videre og regner med at kunne tjene på handlen, forklarer han.

Bill Ackman er ikke den eneste, der tænker sådan. Det er ikke ualmindeligt, at luksuslejligheder i verdens storbyer står tomme, fordi verdens superrige elite opkøber dem som lige dele statussymboler og investeringsobjekter. Og der er ikke bopælspligt.

Op imod hver fjerde lejlighed i det centrale Paris står ubeboet det meste af året, og i London-bydelen Islington er 30 pct. af de nyopførte ejendomme ubeboede, selv om de er solgt. Samme tendenser ses i Miami, San Francisco, Honolulu, British Columbia, Hongkong, Shanghai, Singapore, Dubai og Melbourne.

Det er ofte udlændinge, der køber de dyre lejligheder. I det centrale London foregik 44 pct. af alle ejendomshandler sidste år med oversøiske penge, og i Vancouver er der kinesisk kapital involveret i hver tredje bolighandel.

Ejendomsspekulationerne presser huspriserne op, skubber den lokale middelklasse ud af bymidten, lægger gaderne øde, og får forretningslivet til at visne. På Manhattans 57th Street blæser subway’en sin varme, dampende luft ud i aftenmørket, så en tågesky spreder sig mellem de gule taxaer og halvtomme restauranter, hvor gråhårede gæster spiser østers og steaks. En mand går forbi med to glathårede mynder, og gadelygterne trækker dyrenes smalle skygger hen ad den regnvåde asfalt.

Meget stille og ubeboet del

Bemærkelsesværdigt få vinduer er oplyst i områdets kolossale bygninger. Muligvis fordi halvdelen af de 500 lejligheder, der ligger mellem 53. og 59. gade, ifølge statistikbureauet US Census, står tomme mindst 10 måneder om året. Dette er den mørklagte del af the city that never sleeps.

»Om natten er her meget stille,« siger Vinn Ishwerdin, der er dørmand i One 57. Bygningen, som en arkitekturanmelder har beskrevet som »en luksusvare for folk, der ser byen som deres private snekugle« ligger midt på 57th Street en karré fra Central Parks sydlige ende.

»Vores bygning er kendt som milliardærernes beboelsesejendom. De rige lever på en måde, hvor de ikke bruger særlig lang tid på ét sted, men rejser rundt over hele verden, så jeg har ikke så travlt,« siger dørmanden og åbner den tunge hoveddør for en midaldrende herre, der letter på hatten på vej ind.

To gader derfra ligger en sovende mand på en blanding af aviser og beskidte termotæpper. Han er en af de 60.000 mennesker, der ifølge ngo’en Coalition for Homeless lever på gaden i New York. Foran ham ligger et lille papskilt med sprittusch skrevne blokbogstaver: »Everybody needs a little help sometimes.«

Illustration: One57.com

Flere superrige

Spekulation i luksusejendomme i verdens storbyer drives frem af et voksende antal superrige. Selv om mange mennesker stadig mærker eftervirkningerne af den globale finanskrise, har aktiemarkederne lagt krisen bag sig, og de stigende kurser skaber flere rigmænd. I 2014 var der ifølge det amerikanske konsulenthus Capgemini 128.000 mennesker i verden med en formue på mere end 200 mio. kroner (ikke medregnet fast ejendom, biler og kunst), og det er en stigning på 18.000 personer i forhold til 2013. Den største stigning er sket i Asien. Ifølge Forbes er der 1.826 dollarmilliardærer i verden, og konsulenthuset Knight Frank vurderer, at dollarmilliardærerne hver især ejer 10 boliger over hele verden. »Superrige mennesker har brug for noget at investere i, og fast ejendom er en af de bedste måder at gøre det på,« siger Daniel Hedaya, direktør i Platinum Properties, én af New Yorks prestigiøse ejendomsmæglerkæder, der formidler luksusejendomme til den økonomiske elite. Firmaets hjemmeside findes både på engelsk, russisk og kinesisk.

Daniel Hedaya fortæller om en kunde, der ejer fem luksusboliger fem forskellige steder på kloden, som alle er udstyret med samme møbler, sengetøj og fitnessudstyr; tøj i skabene, tandbørster og kaffekrus. Hver gang kunden køber bukser, sørger han for at købe nok til alle sine hjem.

»Det er en af goderne ved at være rig,« siger Daniel Hedaya og fortæller, at luksuslejligheder i verdens storbyer dels fungerer som statussymboler, dels som økonomiske investeringer.

Ejendomsspekulation flytter pengene væk fra aktier, obligationer og lave indlånsrenter og placerer dem i stabile valutaer.

»Så man ikke lægger alle sine æg i én kurv,« siger Daniel Hedaya.

Ejes af holdingselskaber

Mens en række byer forsøger at begrænse antallet af tomme lejligheder – senest har London truet ejendomsspekulanterne med fængsel – mener andre, at de pengestærke bekendtskaber er en god forretning.

»Hvis vi kunne få alle milliardærer i verden til at flytte hertil (New York, red.), ville det være en gave fra Gud,« udtalte tidligere borgmester i New York City Michael Bloomberg i 2013, kort tid inden han forlod jobbet.

Ifølge Bloomberg – der selv menes at være god for 240 milliarder kroner, hvilket gør ham til verdens 8. rigeste mand – ville skatteindtægterne fra de mange milliardærer begunstige New York gevaldigt. Men det er dog tvivlsomt, om han har ret.

Dels favoriserer reglerne for ejendomsbeskatning i New York velhavere i nyopførte ejendomme – i marts kom det frem, at One 57’s The Winter Garden årligt kun beskattes med beskedne 0,017 pct. af dens værdi.

Dels har New York Times afsløret, at størstedelen af byens overklasseejendomme ejes gennem holdingselskaber, hvilket gør det vanskeligt beskatte dem.

I One 57-bygningen ejes 77 pct. af lejlighederne således af holdingselskaber, og halvdelen af alle luksusejendomme i USA gør det samme.

Illustration: One57.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Pedersen

Jeg troede egentligt aldrig at jeg ville skrive dette, men... BZ lortet.

Jakob Silberbrandt, Anders Graae, Jeppe Lauridsen, Torben Nielsen, Daniel Hansen, Brian Larsen, Henrik Nielsen, Erik Nissen, Tor Thrysøe, David Zennaro, Morten Lind, Sabine Behrmann, Jens Thaarup Nyberg, Holger Madsen, Uffe Illum, Lise Lotte Rahbek, Randi Christiansen, Flemming Berger, Rasmus Kongshøj, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Torben Arendal, lars abildgaard, Nicklas Møller Jepsen, olivier goulin, Steffen Gliese og Anker Nielsen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Fuldkommen absurt, at nogen kan købe en luxus lejlighed til 100 millioner og siden sælge den for måske 150 milioner et par år efter - 10 SOSU'ers livsløn lige i lommen og det endog skattefri.

Hvor bliver det lige af, at det skal kunne betale sig at arbejde?

Og hvor forsvinder respekten for det hårde arbejde af?

Der er noget i denne her verden som er helt galt og vi lader det bare stå til.

Jakob Silberbrandt, Torben Nielsen, Daniel Hansen, Ivan Breinholt Leth, Kim Houmøller, Henrik Nielsen, Erik Nissen, David Zennaro, Morten Lind, Kirsten Andersen, Uffe Illum, Mads Kjærgård, Bodil Waldstrøm, Ib Heinisch, Per Jongberg, Rasmus Kongshøj og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men det problem har vi jo ikke i Danmark, vel? For her må man jo ikke undlade at udleje eller sælge en helårsbolig. https://www.bolius.dk/flere-lejligheder-uden-bopaelspligt-18036/

Torben Nielsen, Ivan Breinholt Leth, Henrik Nielsen, David Zennaro, Toke Andersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Katrine Visby

Med penge som magtmiddel er det lykkes den 1% at få overherredømmet på jorden.
De har taget en stor del af pladsen, resten af den fattigste del af jordens befolkning(som er ca. halvdelen af jordens befolkning) er stuvet sammen på små områder med få ressourcer.

Dette er takket være centralismen, stadig flere besiddelser er på færre hænder. Store multinationale selskaber, der har opslugt de små. Vi ser de samme brands og selskaber over hele jorden. Deres mål er nået, de fik det behagelige liv i frihed til at gøre hvad de vil, og omgiver sig i smukke omgivelser med folk til at servicere dem.

Resten af jordens elendighed ser og oplever de ikke - de vil ikke se det, og sørger for at de ikke kommer i forbindelse med det.

Når man har så mange penge kan man komme afsted med næsten alt. De kan lave lovovertrædelser (man har en tendens til at give meget milde straffe til meget rige mennesker),og de har sikkert også folk til at skaffe sig af med nogen, som kan være en trussel mod dem.

Man er kort sagt et overmenneske, der kan glide hen over alle andre fordi man var så smart at lave så mange penge.
For penge er det eneste der tæller her på jorden. Personlige egenskaber som moral, godhed og etik har ingen værdi. Det er meget godt og folk kan rose én for at være et godt og etisk menneske, men der er ingen penge i det.

Så længe denne form for civiliserede junglelov eksisterer, kan de største psykopater gå frit rundt og lave en masse skade, så længe de har penge nok.
Det burde selvfølgelig være forbudt at eje så mange tomme bygninger, som man ikke bruger og lever i. Det er moralsk forkasteligt. Men moral har meget lav værdi på jorden.

Hvis vi mennesker nogensinde vil lave om på det, skal vi anerkende nogle værdier, der er lige så store som pengene er. Værdier, der ikke kan sættes et pengebeløb på. Noget man ikke kan købe sig til, men gøre sig fortjent til på anden måde.

Uffe Illum, Daniel Hansen, Holger Madsen, David Zennaro, Morten Lind, Søren Fosberg, Mads Kjærgård, Lise Lotte Rahbek, Janus Agerbo, Bodil Waldstrøm, Flemming Berger, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Jørgen Steen Andersen, erik winberg, Karsten Aaen, Anne Eriksen, Torben Arendal og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Der er noget helt galt med denne artikel. Alle ved jo at når de rige får lov at beholde en større del af deres indtægter, investerer de pengene i produktive ting og skaber arbejdspladser til glæde for hele samfundet. Eller har jeg helt misforstået argumenterne bag LA's skattepolitik.

Uffe Illum, Jeppe Lauridsen, Daniel Hansen, Kim Houmøller, Torben Arendal, Torben Pedersen, Henrik Nielsen, Tor Thrysøe, David Zennaro, Søren Fosberg, Kirsten Holmgren, Lise Lotte Rahbek, Bodil Waldstrøm, Flemming Berger, Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, Tue Romanow, Anne Eriksen, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Lars-Bo Abdullah Jensen, Søren Jessen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

A pro pos Katrine Visby (men måske ikke direkte i plet i forhold til artiklens fokus):

Læste i en kommentar i Politiken for et par dage siden, at mens dens græske gæld til udlandet - den man lige nu slås sådan om - er på ca. 800 milliarder (sådan ca., efter hukommelsen), så har den rigeste del af grækenland anbragt ca. 1700 milliarder i sweitziske banker, hvor kun en forsvindende del beskattes.

Det er jo helt absurd!!! Den rigeste brøkdel har en formue, som er over det dobbelte af den kæmpe gæld, som i øjeblikket sætter Europa på den anden ende! Og de betaler ikke skat af den!

Grækerne sulter, og imens har EU travlt med at gennemtvinge reformer, der vil få endnu flere til at sulte, alt imens man lukker øjnene for dette horrible tyveri fra det græske folk?

Hvis jeg har forstået det rigtigt (jeg har muligvis misforstået noget - korriger mig gerne), så ønsker den græske regering faktisk at pille ved dette, men EU kræver i stedet nedskæringer på det sociale område.

Hvad siger det om EU?

Uffe Illum, Henriette Bøhne, Peter Jensen, Daniel Hansen, Kim Houmøller, David Zennaro, Søren Fosberg, Ib Hansen, Lise Lotte Rahbek, Bodil Waldstrøm, Randi Christiansen, Flemming Berger, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Jørgen Steen Andersen, Tue Romanow, Anne Eriksen, Torben Arendal og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Leo Nygaard:
Ja, jeg hørte det - men han begrundede det ikke rigtigt. I det hele taget er det svært at vide, hvad man skal tro på det punkt.

Men uansst hvad så er det helt uhyrligt, at en lille elite kan eje formuer, der langt overstiger, ehvad resten af landete må klare sig med.

HVIS det er rigtigt, at den nye regering faktisk forsøger at gøre op med dette via øget beskatning og bedre skatteinddrivelse, så er det meget sørgeligt, hvis EU forsøger at spænde ben for det.

Kim Houmøller, Henrik Nielsen, Morten Lind, Søren Fosberg, Janus Agerbo, Randi Christiansen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Arendal

Hvem er nu disse Bill Ackman, Daniel Hedaya, Michael Bloomberg, Douglas Elliman? Og hvorfor er de så fantastiske rige?

Benjamin Bach, Morten Lind, Søren Fosberg, Flemming Berger, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Peter Nørgaard

Som skrevet i andre tråde.:

Ikke siden det landsomfattende bondeoprør mod adelen fra 1534 til 1536 - under "Grevens Fejde" - har der været forsøg på grundlæggende ændringer i Danmark. Det tog Christian den 3. og den voldsomt velhavende nye adel 2 år, før oprøret var slået ned. Siden har magthaverne spundet guld på en tålmodig befolknings tagen til takke, med smulerne fra de grådiges gilder.

I 1536 faldt København som den sidste bastion, og borgmesteren Ambrosius Bogbinder, der ikke ville overgive sig til Christian den 3., tog sit liv i protest. Jo, kongehuset har en blodig historie,
og det er såmænd ikke så længe siden. Efter 313 år med diktatur, blev blev den belgiske Grundlov skrevet af, og siden er der ikke ændret noget væsentligt i den danske Grundlov.

De 179 i folketingets to huggeblokke hugger videre, i mens befolkningen stadig ser tålmodigt på de grådiges gilder. God midsommer aften, der kan fejres i bedste Viking tradition. Dengang hvor tålmodigheden ikke var stor overfor magthavere. Måske er det årsagen til, at vi ikke lærer om disse perioder i vores historie..?

Peter Jensen, Kim Houmøller, Morten Lind, Søren Fosberg, Vang Bach, Flemming Berger og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Jeg mener nu ikke at det er 1700 milliarder, men nærmere et beløb svarende til 18 milliarder kroner i Schweitz. Hvis nu Grækenland går bankerot, så formoder jeg, at de rige grækere flygter ud af landet, og så er det lige før, at det er fristende at flygte til Grækenland.

Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger, Claus Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Emil Groth:
Det er bestemt pinligt, hvis jeg har taget så meget fejl (jeg rødmer helt ved tanken), men jeg synes nu, at jeg har hørt samme oplysning i tv i går også. Så jeg må igang med at forske, og skal nok lægge resultatet ind her, når jeg har fundet det.

Så indtil folk går i selvsving over tallene herinde - afvent nærmere oplysninger :-)

Bernhard Drag

TA. Fantastisk rige ja, men fattiglemmer i forhold til de 3 store familier (Rothchild, Rockefeller, Morgan). I følge et Princetons studie for nogle år siden sidder de på de 176 financielle enheder der kontrollerer ca 80% af det globale finans marked. De hostede op med 4.000000000000$ på 4 dage i september/oktober 2008.

Daniel Hansen, Randi Christiansen, Flemming Berger, Torben Arendal og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Anne-Marie Krogsbøll:
Det kan godt være at det er 1700 milliarder, hvis det er tilfældet, så er det vanvid.

Benjamin Bach

New York Times har skrevet mange historier om suspekte luksuslejligheds-ejere.

F.eks. historien om en indisk bygge-matador fra februar er skræmmende for sin totale dekadence: Hundredvis af nye middelklasse-indere giver deres opsparinger væk for at få nye lejligheder. Byggeriet bliver aldrig udført, retssager, etc. Metoderne er systematiske: Der gives forudbetalinger og depositummer, men det lovede arbejde udføres aldrig, altimens ejeren køber en $20 mio. lejlighed på Manhatten.

http://www.nytimes.com/2015/02/10/nyregion/kabul-chawla-bptp-india-real-...

Uffe Illum, David Zennaro, Karsten Aaen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Emil Groth:
Nå, jeg har ret ret i princippet, men med forkerte tal:

I kommentar i Politiken søndag d. 21/6 af Peter Wivel fremgår det, at den græske formue i sweitziske banker beløber sig til 800 milliarder Euro (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!).

Grækenlands samlede gæld til udlandet skønnes at være 500 milliarder euro.

Så.... flugtformuen er stadig næsten det dobbelte af gælden, og beløbet er faktisk mange gange større, end jeg huskede det.

Jeg tror simpelthen, at min hjerne nægtede at tro på dette enorme tal - det er så uhyrligt, ubegribeligt, umoralsk, kvalmende - det er til at græde over. Hvorfor finder vi os i den slags?

Torben Nielsen, Henriette Bøhne, Peter Jensen, Daniel Hansen, David Zennaro, Morten Lind, Lise Lotte Rahbek, Bodil Waldstrøm, Randi Christiansen, Flemming Berger, Holger Madsen, Rasmus Kongshøj, erik winberg, Karsten Aaen, Tue Romanow og emil groth anbefalede denne kommentar
Torben Arendal

BB
Så ved du hvem jeg snakker om!

Torben Arendal

BB
Så kender du også til deres venner, "som" i Mark Zuckerbergs Facebook!

Janet Yellen, Allan Greenspan, Paul Wolfowitz, Frederic Miskin.

Torben Arendal

BD!

Steffen Gliese

Det er helt i orden, at en lille elite besidder værdierne indenfor et samfunds gærnser, de skal bare tåle, at samfundet tvinger dem til at punge ud på fællesskabets aktiviteter, når et flertal beslutter det.

Peter Nørgaard

"... helt i orden, at en lille elite besidder værdierne indenfor et samfunds grænser ..."

Hvilke grænser..?

Om lidt er der bål og pilsnere hos os Vikinger ved Limfjorden. Vi er ved at miste tålmodigheden ...

Torben Nielsen, Kirsten Holmgren, Randi Christiansen, Torben Selch og erik winberg anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

De geografiske, Peter Nørgaard.

Peter Nørgaard

Og ..?

Jørgen Steen Andersen

Dansen om guldkalven er ikke ny!!!

Rasmus Kongshøj

Kapitalismen sikrer den mest effektive og hensigtsmæssige allokation af ressourcer. Samtidig med der findes hjemløse, findes der folk der er rige nok til at købe paladser, de ikke en gang gider bo i.

Uffe Illum, Benjamin Bach, Anne-Marie Krogsbøll, Niels Duus Nielsen, David Zennaro, Anne Eriksen, Holger Madsen, lars abildgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hvis penthouse lejligheden ikke bliver brugt så meget, er det en god ide, at hælde varmt vand i afløbet et par gange om ugen, ude på dette fancy badeværelse.

Jørgen Steen Andersen, Kirsten Holmgren og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Sådan en artikel får man til at tænke på ting:

1) Er glad for at udlændinge ikke må købe fast ejendom i DK. Fordi så ville kapitalstærke tyskere, amerikanere og englændere købe en hel del lejligheder i København vil jeg tro.

2) Har set Million Dollar Listing, N.Y. eller på dansk Huse for millioner, New York på TV3 puls. Her er der en svensker, Fredrik Eklund, som fører sig frem som ejendomsmægler i New York. Og her har det overrasket mig, a) hvor mange superrige mennesker, der er i USA og b) hvor mange penge de har og c) og at de stort set køber lejligheder, ikke for at bo i dem, men som investering......

Og det får mig til at sige det her:
Er alvorligt bange for, at visse mennesker intet har lært af perioden fra 1994-2008, hvor boblen bristede. Og hvor netop ejendomshandels-boblen bristede.....

Uffe Illum, Anne-Marie Krogsbøll, Morten Lind, Jørgen Steen Andersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Morten Østergaard

Det er vel fint nok, hvis de rige køber lejligheder, hvor vi andre bor, så de kan bidrage med nogle massive ejendomsskatter i stedet for at gemme pengene i skattely.

Randi Christiansen

Falskheden afslører sig selv - hvornår gennemfører de 99% forandring? Når de har forstået, hvad der foregår og forstået, hvad de vil sætte i stedet, som ikke bare bærer i sig kimen til det samme fordærv.

Den neoliberale neofascisme er eskaleret ud i det absurde, i en livsforagtende groteske af grusomme dimensioner. Det velplejede ydre skjuler ikke satans horn på djævelens yngel. Den bibelske retorik har fornyet aktualitet. Opgørets time må nærme sig. Vanviddet er for tydeligt, forbrydelsen kan ikke længere skjules. De politiske partier, som ikke melder klart ud, er hyklere og ubrugelige som folkets repræsentanter.

Uffe Illum, Daniel Hansen, Jørgen Steen Andersen, Torben Arendal og Peter Nørgaard anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Dette er et forbryderisk misbrug af klodens og fællesskabets kostbare ressourcer.

Flemming Berger, Torben Arendal og Peter Nørgaard anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Frihed er ikke noget man får. Det er noget man tager.

Jeg har taget min i det beskedne små :-)

Lise Lotte Rahbek

Dekadence og mangel på moral hos pengemagten .. det har tvunget tidligere civilisationer til opløsning og vil også gøre det denne gang.

Det overvældende ved denne gang er, at 1% ufatteligt rige er global, ikke lokal kapitalelite og risikerer i deres abnorme rasikaliserede (!) grådighed at have udslettet selve deres livsgrundlag og livets cyklus i generationer på planeten ved hjælp af deres villige idioter,
inden de selv går under.

Uffe Illum, Daniel Hansen, Flemming Berger, Niels-Holger Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Jørgen Steen Andersen, Peter Nørgaard, Jakob Lilliendahl, Randi Christiansen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Som en af mine gamle venner sagde i fjerdserne 'jeg vil bare ha mit stykke'

En sandkasse med dyrt trægulv til 610 mio kr.
Den var ikke gået i jylland.

Karsten Aaen

I USA f.eks. er det altså ofte sådan som det også fremgår af det program jeg nævnte før, at det ikke er folk selv, der ejer boligerne, husene, eller lejlighederne, de køber, men ejendomsselskaber, der ejer de her boliger. Og de betaler ikke ejendomsskat......netop fordi de er ejet af diverse holdingselskaber....

Når TTIP kommer, kommer de rige og fusker os.

David Zennaro, Torben Arendal og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Martin Nygaard

Grådighed er det ny brun!

Der skal bål og brand til for at lave om på ulighed og udnyttelse. Silicon Valley millionæren Nick Hanauer siger det selv her

https://youtu.be/q2gO4DKVpa8

Selv ikke politikerne tør italesætte problemstillingen. Hvor er vi så?

Skål for penge og politik. Det ser virkeligt brunt ud...

Daniel Hansen, Lise Lotte Rahbek, Jakob Lilliendahl, Karsten Aaen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Angående perioden før 2008, hvor boblen bristede, så skal vi til det igen. Hørte for få år siden at 1/4 af husejerne her hjemme var teknisk insolvente, da prisen på deres huse var faldet til langt under hvad det var værd. Det er derfor bidende nødvendigt at få spekuleret værdien op igen uanset konsekvenserne. Dette vil nok være grundlaget for den kommende politik herhjemme.

Anders Barfod, Anne-Marie Krogsbøll og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Steffen Jørgensen

I stedet for at jamre skulle fattigrøvene hellere se at komme i gang med at tjene nogle penge.

John Rohde Jensen

@Peter Sterling,
Ordet er inflation. Så forsvinder gælden på magisk vis og dem, som har opsparing bliver flået.

Ditte Jensen

Fortrængning varer i et vist rum tid, og så rammer virkeligheden. Sandheden er, at lige samfund er de mest stabile samfund.
Eliten er i 'krig' imod en slavebefolkning, som eliten ikke kender fordi de ikke optræder ret meget i fjernsynet. Men dette er ikke ensbetydende med at man skal undervurdere 'lønslavernes' oprør.

Nu mere end nogensinde har 'pjaltehæren' brug for forstærkning. Det løntrykkeri som bl.a. EU har dikteret, er kold statistik og bundlinier. Menneskemængdens modstand er , fejlagtigt, ikke med i ligningen.

Flemming Berger, Anne-Marie Krogsbøll, Peter Nørgaard, Steffen Gliese og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Jakob Lilliendahl

Det positivistiske meritokratis helt naturlige konsekvens; Retfærdiggørelsen af de privilegeredes privilegier. På bekostning, men også ved hjælp af de villige idioters "underbemidlede" borgerlige drømme.
En fin skabelon for udvikling og velstand. Samt autoritære klassesamfund, internationale konflikter og økologisk katastrofe.

Peter Jensen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Penge skal jo bruges, byttes mod noget andet. Mod hvad? Sikkert prestige og social status er vigtige. Men det er noget som er gammelt som mennesket. Og hvad er det? er der nogen ´der kan gætte, hvad er det. Det er virkelig meget kostbar. Den meget kendte Onassis (skibsreder) har "giftet sig" med jackeline Kennedy. Her er der mange penge. Jeg kenner selv masser exempler men jeg vil ikke røbe dem her.

Robert Kroll

I parentes bemærket,, så er der en masse "middelklassedanskere" der har sommerhuse og sommerlejligheder (100% egnede til helårsbeboelse) i Danmark og i udlandet.

De "superrige" har bare det samme , bare på et for os andre uopnåeligt niveau.

Hvis London , New Yok m v bliver overrendt af superrige i en grad, der ødelægger miljøet, så er det vel bare at lave nogle skatteretlige tiltag samt lidt "boligregulering ? I demokratier ligger magten jo hos flertallet.

(Og hvis folket ikke gider bruge de demokratiske muskler til gøre noget ved det eller er OK med situationen - så sker der ikke mere her og nu.)

Henrik Nielsen

En interessant artikel om verdens absurde tilstand. Jeg må dog sige, at man i mit verdensbillede ikke automatisk tilhører eliten, endsige supereliten, blot fordi man er rig

Touhami Bennour

Eliten og rigdom er to forskellig ting. Eliten kan være en livsstil eller søge magt. Rigdom, det drejer sig om penge, at besidde og handle. For en rigperson alt kan købes og sælges, og det han gør. At have et hus, sommerhus eller egnbolig er ikke det samme som at være rig (det kunne høre under velfærd), I hvertfald ikke som Onasis"

Lise Lotte Rahbek

Et kapitalistisk samfund kan ikke eksisterer uden grådighed.
Derfor er det ikke længere en synd at være grådig.
tværtimod
Det er grådighed, som driver kapitalvæksten og markedsmekanismerne

Lise Lotte Rahbek

Leo Nygaard
Nej, jeg er ikke ironisk.
Kom til at høre et gammelt interview med Jan Lindhardt, som har skrevet en bog om de 7 dødssynder, og hvordan dødssynderne i det moderne kapitalistiske samfund nærmest at betegne som dyder. Se anmeldelsen af bogen her: http://www.b.dk/kultur/vi-goer-en-dyd-ud-af-doedssynderne

Lindhardt var en klog mand med et skarpt blik.

Kloden er blevet reduceret til en bryllupsgave for den 1%
Så kan vi andre være misundelige over ikke, at have samme talent for spekulation.
Hvis det var mig som ejede det lort på billedet, ville jeg lave det om til en historieløs, luksus restaurant.

Søren Kristensen

Det er svært at forstå hvordan der kan være præstige og luksus i at eje en lejlighed i et halvtomt boligkompleks. Men dem om det. Det er i hvert fald ikke noget for mig.

Torben Arendal

En Hr. John Paulson ejeren af Paulson & Co. hvis firma tjente 30 milliarder dollar på Amerikanske boligejernes evne til at tilbagebetale boliglån tjente selv 5 milliader dollar på samme swaps. John Paulson er en af samme klan som Bloomberg, Hedaya, Ackman og Elliman m. Fl.

Sider