Læsetid: 1 min.

TTIP kaos i EU-Parlamentet

Udland
11. juni 2015

Onsdag aflyste Europa-Parlamentet både afstemning og debat om den resolution, der skulle have fortalt EU-Kommissionen, hvordan parlamentet ser på den transatlantiske frihandelsaftale, TTIP, som Kommissionen p.t. forhandler med USA. Årsag til aflysningen var den socialdemokratiske S&D-gruppes fortrydelse af resolutionsforslagets udsagn om den såkaldte ISDS-mekanisme, den private voldgift som kan give udenlandske investorer adgang til at sagsøge regeringer uden om de nationale domstole.

Læs også: S i svært dilemma før TTIP-afstemning

S&D havde under udvalgsarbejdet godkendt en formulering, der ikke kategorisk udelukker ISDS i en TTIP-aftale, og det førte til stærk kritik internt i S&D-gruppen og til et skærpet ændringsforslag i 11. time. Dette udløste imidlertid en strøm af andre ændringsforslag fra både venstre og højre side i parlamentet og en overhængende risiko for nedstemning i plenum af enhver TTIP-resolution. Derfor vedtog man på et hastemøde onsdag morgen – med 183 stemmer mod 181 – at udskyde både afstemning og debat.

Mens alle parter nu beskylder hinaden for svigt og løftebrud, står EU-Kommissionen uden noget signal fra parlamentet om synet på en TTIP-aftale.

Allertidligst i juli ventes parlamentet at kunne genoptage sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Ville være skønt hvis underskriftindsamlingen inden juli mødet i EU ville gå amok viralt, f.eks via Facebook.

Vi har IKKE brug for TTIP!

VERDEN ER LANGT STØRRE

Skriv derfor under og del via Facebook! tak.
www.skrivunder.net/protest_mod_ttip_transatlantic_trade_and_investment_p...

Lene Christensen, Bent Gregersen, Flemming Berger, Anne-Marie Krogsbøll, Bernhard Drag, David Zennaro, Ejvind Larsen og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar
Flemming Berger, Anne-Marie Krogsbøll, Bernhard Drag, David Zennaro, Ejvind Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Meget interessant artikel i Guardian.

"El Salvador (...) tries to fend off a multimillion-dollar suit"

"...an Australian mining firm, OceanaGold – which said it had been encouraged by the government of El Salvador to spend “tens of millions of dollars to undertake mineral exploration activities”"

Er der ikke noget med, at et fransk olieselskab leder efter skiferolie i Nordjylland? Mon ikke de forventer at kunne tjene lidt penge på det? Og ellers sagsøge os, hvis vi beslutter alligevel at lade olien blive i jorden?

Lene Christensen, Flemming Berger, Anne-Marie Krogsbøll, Bernhard Drag, Torben Selch, Janus Agerbo, David Zennaro og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Bernhard Drag

TTIP må ikke blive til noget, al modstand er vigtig, en europæisk anti-TTIP dag med fælles storskærms kommunikations mellem demo centerne i begyndelsen af juli ville være et ekstra signal, der kunne gøre en forskel.
Go kamp

En vedtagelse af TTIP vil fremtidig gøre det totalt risikofrit for en virksomhed at investere i det eller de lande som de finder attraktive at investere i.

Det svarer til at købe en lotteriseddel og samtidig stille krav om en sikker gevinst på lotterisedlen, og ellers få sine penge igen eller mere til - som tabt fortjeneste.

Man kan også sige man låner lotterisedlen for en beløbsindsats, og tage gevinsten hvis den bliver udtrukket, og i modsat fald kræver man sine penge tilbage samt den gevinst som man regnede med og der var i udsigt på lotteriet.

- Det er bare ikke rigtigt, sådan fungerer det altså ikke!

Anne-Marie Krogsbøll, Bent Gregersen, Preben Haagensen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Anders Vang Nielsen

@Niels Nielsen

Jo, der er meget muligt er overhængende fare for et sagsanlæg, hvis Total skulle se sig nødsaget til at droppe fracking-projektet i Vendsyssel i kraft af strengere regulering (som det bl.a. er SF's erklærede strategi).

Den case der nævnes i Guardian-artiklen, om et kulkraftværk ved Hamborg blev ført på baggrund af Energi Charteret, som både Danmark og Holland (hvor den del af Total der vil fracke i Nordjylland hører hjemme) også er medlem af. Det giver altså med stor sandsynlighed Total mulighed for at bringe en evt. sag for en ISDS-domstol. Faktisk peger hele otte ud af 68 sager som er ført/føres på baggrund af Energi Charteret tilbage på selskaber, der er registreret i Holland: http://www.encharter.org/index.php?id=213
Se bl.a. Khan Resources B.V. vs Mongoliet, som endte med et erstatningskrav til værtslandet på - hold fast - $80 millioner + afholdelse af sagsomkostninger til godt $9 millioner. Dyrt stads!

...det er meget muligt billigere blot at smide Total på porten med det samme (sådan som Enhedslisten og Alternativet ønsker det), og forhandle et erstatningskrav på plads direkte med selskabet, uden om voldgiftsdomstolene...

Anne-Marie Krogsbøll, Lene Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi er bare ude på et skråplan, hvor det igen er den lille grådige overklasse, styret af de helt forkerte og af de helt forkerte principper, der skal tages hensyn til frem for flertallet af helt almindelige mennesker med en manglende frihed i samfundene, selvom disse kalder sig demokratiske.

Anne-Marie Krogsbøll og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Handl politisk

Gå i offensiven ved at afkræve vores hjemlige socialdemokrater en klar stillingtagen imod handelsaftalens ISDS. Bombardér hovedkvarteret - og træk det frem i valgkampen NU. De er desværre lunkne, de socialdemokrater, når det gælder forsvaret af basale demokratisk-politiske rettigheder.

Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Er der nogen her, der kan gennemskue, om Danmark via ISDS også kunne trækkes i retten, hvis nogle medicinalfirmaer finder på at brokke sig over spildte penge på nu ubrugelige forskningsprojekter som følge af DAMD-sagen?

Det ville jo kunne forklare en del af fodslæberiet (for ikke at sige direkte benspænd) fra politisk side mht. at få DAMD-basen slettet fuldstændigt (og ikke bare halvt).

Niels Engelsted

Jeg er overbevist om, at udlicitering af vores sygehuse til private aktører, store kapitalfonde f.eks., er næste punkt i det neoliberalistiske OECD-program, som også den danske regering følger uanset partifarve.

Det var for at muliggøre udlicitering af kommunale ydelser til private aktører (eufemistisk kaldet offentlig-privat samarbejde), at man i sin tid for at skabe større enheder gennemførte kommunesammenlægningen. Det samme motiv kan sikkert også genfindes bag centraliseringen af hospitalerne til store superenheder, og tankerne nu om afskaffelse af regionerne skal formentlig ses i samme lys. Det vil være nemmere, hvis det er finansministeriet, der skal udlicitere/sælge sundhedsvæsenet til en kapitalfond, end hvis det er regionerne.

Men hvis sådanne udliciteringer skal blive til noget på så følsomt et område som hospitalsvæsenet, (tænk på hele balladen da finansministeren solgte Dong til Goldman Sachs), så vil de private aktører og kapitalfondene kræve garantier mod senere demokratiske indgreb (eller angreb) mod deres forretningsmodel og indtjening. Derfor er er ISDS -- Investor State Dispute Settlement -- en helt afgørende forudsætning.

Der findes i dansk-europæisk-vestlig politik ikke andre planer for samfundets videre udvikling end en kapitalistisk vækst baseret på den fortsatte udlicitering og privatisering af offentlige samfundsydelser. Kapitalen må hele tiden lede efter nye profitmuligheder for ikke at dø, og finanskapitalen for nye rentemuligheder. Og der er ikke andre at få øje på end inddragelse af de fælles goder.

Socialdemokraterne er ikke dårligt uddannet og forstår dette, men de kan ikke så godt lide at fortælle befolkningen det, og derfor mumler, de og det virker som om de lyver, sådan som mange har oplevet med Jeppe Kofod fra Bruxelles, der helt sikkert går ind ISDS.

Man får næsten ondt af dem.

I USA er denne samfundsudvikling allerede langt længere fremme og sygehusvæsenet forlængst privatiseret til skade for almindelige amerikanerne, sådan som vi har læst så mange steder. Men selv her frygter de, at ISDS vil gøre en ende på deres sidste offentlige sundhedsbastion: Medicare, som man kan læse her:
http://www.globalresearch.ca/leaked-tpp-trade-bill-healthcare-annex-de-f...

Mihail Larsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Niels Engelsted:
Jeg får nu mere ondt af os andre.

Steffen Gliese

Man er nødt til at gøre kort proces med de 85 velhavende - men de er nu for en stor del så gamle, at det vil ske af sig selv.