Nyhed
Læsetid: 5 min.

Ukrainere lider under økonomisk hestekur

Dramatisk fald i levestandarden i Ukraine følger i kølvandet på den politik, som Den Internationale Valutafond med USA’s og EU’s støtte har krævet af landet. Provinsbyen Smila er blot et af de steder, hvor indbyggerne har mærket de økonomiske reformer benhårdt
Det er den menige ukrainer, som betaler prisen for de økonomiske reformer, Den Internationale Valutafond har krævet af Ukraine til gengæld for lån. Her en kvinde midt i ruinerne af sit sønderskudte hus i det østlige Ukraine.

Iva Zimova

Udland
23. juni 2015

Forfaldne boligkarreer, accelererende minibusser og mennesker, som søger ind i skyggen på flugt fra middagsheden. Opstillede fotografier på byens centrale plads smykkes af sløjfer i Ukraines flags gule og lyseblå farver. Portrætterne forestiller de af byens unge indbyggere, som mistede livet i kampene i det sydøstlige Ukraine. Smila er en typisk provinsby i hjertelandet, ikke langt fra Dnepr–Europas tredjestørste flod, der løber midt ned gennem den krigshærgede nation.

Udover de faldne bysbørn betaler Smila en anden pris for stormagtskonfrontationen mellem Rusland og Vesten og den stedfortræderkrig i Ukraine, der er konsekvensen: de økonomiske reformer, som Den Internationale Valutafond (IMF) med EU’s og USA’s støtte har krævet af Ukraine til gengæld for lån, har forarmet byens indbyggere.

»En økonomisk nedtur har ramt Ukraine med fuldt kraft, og befolkningen lider kraftigt under den. Gennemsnitslønnen er kun 1.228 kroner om måneden, og en skyhøj inflation undermineret almindelige menneskers købekraft,« siger analytikeren Josh Cohen, der skriver om krisen i Ukraine for en række internationale publikationer, blandt andet Reuters, Foreign Policy og Moscow Times.

Han ser en klar sammenhæng mellem den høje inflation og kravene i IMF-programmet. Særligt kravet om, at Ukraine skulle gøre op med de store statstilskud til gas.

»IMF krævede, at den ukrainske regering skulle indføre voldsomme prisstigninger på gas og strøm. Men når tilsvarende lønstigninger ikke følger med, efterlader det i sagens natur folks lommer med færre penge. Derudover er pensionerne blevet fastfrosset som en del af IMF’s politik. Når inflationen samtidig er høj, fører det i sagens natur til lavere realløn,« siger Cohen, der tidligere har arbejdet for det amerikanske udenrigsministerium med økonomiske reformer i de gamle sovjetstater.

IMF stiller kravene til den ukrainske regering som betingelse for at yde milliardlån, der ifølge Cohen i vidt omfang blot forsvinder ud af landet med det samme for at dække de tab, som udenlandske investorer har lidt på ukrainske obligationer.

»Ingen penge fra IMF bør bruges til at tilbagebetale Ukraines gæld til udenlandske kreditorer,« siger han.

’Mine naboer hjælper mig’

Natalija Ostrovskaja er en af de indbyggere i Smila, der føler konsekvenserne af IMF’s politik i Ukraine på egen krop. Den 61-årige kvinde sidder sammen med en veninde foran boligblokken, hvor hun bor. Ostrovskaja lider af svær epilepsi og modtager invalidepension fra staten. Den udgør 964 hryvnia (304 kr.) om måneden.

»Det er selvfølgelig meget lidt. Man kan dårligt nok kalde det penge. Det er blot håndører,« siger Ostrovskaja, der betaler mere end halvdelen af pensionen i husleje for sin etværelseslejlighed.

Hun mærker, hvordan det bliver sværere og sværere at få råd til fornødenheder, herunder den livsvigtige medicin, som hun tager mod epilepsien: »Medicin, levnedsmidler, gas, elektricitet – alt er blevet dyrere,« siger hun.

»Jeg har ingen datja på landet, hvor jeg kan dyrke mine egne grøntsager og frugter. Jeg har ingenting. Hvordan jeg overlever? Mine naboer hjælper mig. De er gode mennesker.«

I en kiosk på Lenin-gaden samles flere lokale. Blandt andet kan man købe kolde læskedrikke i varmen. Et splinternyt reklameskilt for præsident Petro Porosjenkos chokoladeimperium Roshen er sat op over hylden med slik. Hans enorme konglomerat synes at have fået endnu mere vind i sejlene, efter han overtog præsidentembedet i maj 2014. Nye Roshen-konceptbutikker med flot designede logoer skyder op overalt i Ukraine.

Porosjenko lovede, inden han blev valgt, at sælge sine virksomheder, fordi det ifølge den ukrainske forfatning er ulovligt at drive forretning og samtidig være præsident. Det løfte har han endnu ikke indfriet. Til gengæld har Porosjenko vist sig mere end villig til at indføre de krævede økonomiske reformer, som også skal skabe bedre vilkår for erhvervslivet.

En månedsløn til gas

I den anden ende af Lenin-gaden fordriver 28-årige Dmitrij Moskovtjenko tiden i en lille park. Den unge mand har måttet afbryde en ledelsesuddannelse. Han har arbejdet som lagerarbejder, sælger og ekspedient, men er nu arbejdsløs. 500 hryvnia (158 kr.) om måneden udgør den understøttelse, Dmitrij modtager fra staten. Beløbet rækker ikke langt.

»For de penge kan jeg ikke engang betale faste månedlige udgifter. Mine forældre hjælper mig,« siger han.

Ifølge Dmitrij Moskovtjenko er prisen på gas mindst tredoblet, siden IMF vedtog det første låneprogram til Ukraine i april 2014. Gassen bruges til at varme vand, til madlavning og til opvarmning af opholdsrum i de strenge ukrainske vintre. Med de forhøjede priser er det ikke usædvanligt, at en familie må bruge hele den ene månedsløn til at betale gasregningen.

»Gas og elektricitet er noget, alle har brug for. Der er monopol, så politikerne kan hæve priserne som de vil,« siger Dmitrij, der ligesom mange andre indbyggere i Smila ikke gør sig nogen illusioner om den provestlige regering i Kijev.

»Jeg er hverken optimist eller pessimist, men snarere realist. Folk her lever deres liv og prøver at klare sig igennem, så godt de kan,« siger han.

Dyster prognose

Den ukrainske regering med finansminister Natalie Jaresko i spidsen har gennem længere tid prøvet at lægge pres på sine kreditorer–udenlandske investeringsselskaber, der ejer ukrainske obligationer for milliarder af dollar. Jaresko vil have kreditorerne, frem for alt amerikanske Franklin Templeton, til at løsne deres greb om Ukraine, som er et af Europas fattigste lande. De bør ifølge Jaresko afbøde noget af smerten for befolkningen og acceptere dårligere vilkår for deres obligationer. Analytiker Josh Cohen støtter hendes bestræbelser:

»Internationale kreditorer kan hjælpe Ukraine betydeligt ved at acceptere en kombination af lavere renter og længere afbetalingsfrister,« siger han.

Indtil videre afviser gruppen af investorer med Franklin Templeton i spidsen. Tilsammen ejer de for 60 milliarder kroner af Ukraines statsobligationer. Ifølge Cohen handler det for kreditorerne om at undgå tab, men hvis de står fast, ser landets fremtid dyster ud. Han fremhæver det uhensigtsmæssige ved, at IMF’s politik snarere gavner kreditorerne frem for den ukrainske befolkning.

»Regeringen i Kijev indfører smertefulde nedskæringer på sociale ydelser i størrelsesordenen 200 milliarder kr., som IMF advokerer. I øjeblikket er 10 procent af ukrainerne arbejdsløse. Men hvis erfaringerne fra den økonomiske krise i Grækenland tjener som målestok, kan både arbejdsløsheds- og fattigdomsniveauet nemt stige til det dobbelte.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Franklin Templeton, der i stedet henviser til et læserbrev fra investorgruppen i Financial Times. Her argumenterer gruppen for, at det vil være det værst tænkelige tidspunkt at sende det forkerte signal til det globale kapitalmarked ved at slække på vilkårene for Ukraines forpligtelser. Det kunne atter skade Ukraines muligheder for at tiltrække internationale investeringer, der skal sikre at økonomien kommer på fode igen, skriver gruppen af investorer.

Imens går livet videre – på trods af alt – i Smila.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Thaarup Nyberg

velkommen i eu

Laust Persson, Jens Falkesgaard, Per Torbensen, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen, Torben Nielsen, Claus Oreskov, Rasmus Kongshøj, curt jensen, Bill Atkins, Daniel Hansen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

De tyske banker kan altid bruge lidt mere.

Flemming Berger, Torben Nielsen, Rasmus Kongshøj, Bill Atkins, Daniel Hansen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Klassisk chokterapi - læs Naomi Klein, hvis I ikke allerede har gjort det. Vi bliver simpelthen nødt til at gøre op med IMF og den globale finansverden. De skummer fløden og sender lorten ned til menigmand. Trickle up, når det er værst.

Laust Persson, Jens Falkesgaard, henrik hansen, Bob Jensen, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Torben Nielsen, Karsten Aaen, Mark Strøm, Claus Oreskov, David Zennaro, John Victor Lorck, erik mørk thomsen, Jens Thaarup Nyberg, Rasmus Kongshøj, Erik Pedersen, curt jensen, peter fonnesbech, Bill Atkins, Bernhard Drag, Daniel Hansen, Estermarie Mandelquist og Aksel Gasbjerg anbefalede denne kommentar
Jeppe Lykke Møller

John Williamson identificerede disse policy instrumenter allerede i 80ernes genopbygning af Latinamerika. Han kalder det 'the Washington consensus' og den ser ud til stadig at gælde.
http://www.iie.com/publications/papers/paper.cfm?researchid=486

Jens Falkesgaard, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Torben Nielsen, Michal Bagger, Karsten Aaen, Claus Oreskov, Rasmus Kongshøj, Erik Pedersen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Aksel Gasbjerg

Chokterapi, Washington consensus eller neoliberal økonomi. De dækket alle over 4 grundelementer, der begunstiger de multinationale selskaber og den internationale finanskapital på bekostning af menigmand:

1) skattelettelser til de rige og erhvervslivet (de der har, skal mere gives)
2) privatisering af tidligere fælles ejendom (råstoffer, olie, infrastruktur)
3) deregulering (eller måske et bedre udtryk, afregulering) så Vestens finanskapital uhindret kan stikke sugerøret længst muligt ned i Ukraines økonomi.
4) beskæring af offentlige ydelser (pensioner, dagpenge mv) og øget brugerbetaling.

Jens Falkesgaard, henrik hansen, Bob Jensen, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Niels-Holger Nielsen, Torben Nielsen, Tue Romanow, Karsten Aaen, Claus Oreskov, David Zennaro, Mads Olsen, John Victor Lorck, erik mørk thomsen, Mikael Velschow-Rasmussen, Benjamin Lau Jensen, Rasmus Kongshøj, Erik Pedersen, Steen Sohn, curt jensen, peter fonnesbech og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Han fremhæver det uhensigtsmæssige ved, at IMF’s politik snarere gavner kreditorerne frem for den ukrainske befolkning.
uhensigstmæssigt?

Det kommer vel an på fra hvilken side man ser det. Og Ukrainerne har tydeligvis stadig ikke fattet at deres revolution aldrig var ment at give dem magten over deres skæbner, men at sælge dem med rub og stub, til højstbydende. Det er sådan livet fungerer i den frie vesten.

God morgen og velkommen til vores virkelighed. I har fået nye herrer, skynd jer så op og kom i arbejdstøjet, det skal tjenes penge!

Jens Falkesgaard, Flemming Berger, Torben Nielsen, Claus Oreskov, David Zennaro og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Jeppe Lykke Møller

Aksel, du glemmer nogle vigtige punkter (alle 10 punkter står i Williamson-artiklen).
1) Stram finanspolitik - ingen underskud på statsfinanserne
2) Bredt skattegrundlag
3) Konkurrencedygtige renter
4) Åbning for udenlandske investeringer
5) Valutakurser, der fastlægges af markedet frem for pengepolitiske argumenter
6) Liberalisering af import/eksport af varer

Det var næppe det liv, de demonstrerende på Maidan-pladsen havde forventet.

henrik hansen, Aksel Gasbjerg, Flemming Berger, Jens Thaarup Nyberg, Thomas Faisst, Rasmus Kongshøj og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Hvad ved de amerikanske hedgefonde om hearts and minds ?

Torben Lindegaard

Putin er i stand til at totalt at smadre Ukraines økonomi ved at hæve gasprisen - så det gør han selvfølgelig. Ukraine betaler højere afregningspris for gas end Tyskland.

Og oven i al det skal Ukraine holde arméen på krigsfod - ellers annekterer Rusland hele Donbas.
Men det gør Rusland jo nok under alle omstændigheder.

peter fonnesbech

Det er påfaldende at IMF stadig yder Ukraine store lån på trods af at de ikke kan betale af på deres gælde til private investorer.

Overfor Grækenland er holdningen hos IMF helt anderledes, hvilket i høj grad fortæller noget om at sagens politiske dagsorden er vigtigere her end den økonomiske.

Jens Falkesgaard, henrik hansen, Aksel Gasbjerg, Flemming Berger, Claus Nielsen, Niels Duus Nielsen, Claus Jørgensen, Karsten Kølliker, Henrik Leffers, Henning Lögun og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Stavefejl: der skulle bare stå gæld. Sorry

Robert Kroll

Ukraine stod vel ikke dårligere end f eks Polen, Ungarn, de baltiske republikker m v, da USSR's imperium brød sammen.

At det derefter gik rigtig skidt i Ukraine er vel DELS p g a et dårligt fungerende demokrati med deraf følgende dårlig regeringsførelse og en fortsættelse af kommunisttidens korruption og nepotisme, DELS en følge af russisk indblanding i ukrainske forhold (gaspriser over markedsniveau, invasion af Krim og voldelig destabilisering i områderne op til den russiske grænse og lignende).

Havde Rusland ladet Ukraine være i fred, så ville ukrainerne have haft tilstrækkeligt med kræfter til at arbejde sig selv op uden hjælp udefra.

Ukraine er i dagens situation ( og navnlig p g a Rusland) på vej nedad , og de reformer, som de vestlige kreditorer foreslår er givet mildere end hvis ukraines befolkning bare lod stå til uden at gøre noget.

Ukraines ulykke ligger i en (oprindelig) selvforskyldt dårlig regeringsførelse og aktuelt i den voldelige russiske indblanding .

Claus Nielsen, børge pedersen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Henning Lögun

+100 til hvad peter fonnesbech sagde!

Det er jo fuldstændig åbenlyst at gæld bliver brugt som et våben til at styre geopolitik.

Jens Falkesgaard, Aksel Gasbjerg, Claus Nielsen, Thomas Petersen, Torben Nielsen, Claus Oreskov og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Thomas Faisst

Det er vel værd at bemærke at en understøttelse på 158 kr om måneden, er nogen lunde samme pris, som det koster i benzin, at køre en middelstor BMW, eller Mercedes, frem og tilbage mellem et af forstadskvarterene og Bruxelles bymidte i myldretiden.
Det kræver ikke megen tankekraft, at forestille sig, hvorfor Bruxelles har så svært ved at indleve sig i de faktiske forhold i Ukraine og Grækenland.

Bob Jensen, Flemming Berger, peter fonnesbech, David Zennaro og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Thomas Borghus

"Ukraines ulykke ligger i en (oprindelig) selvforskyldt dårlig regeringsførelse og aktuelt i den voldelige russiske indblanding ." - du mener den aftale som den forrige, demokratisk valgte regering lavede med Rusland, fremfor EU, som udløste kuppet?

Jens Falkesgaard, henrik hansen, Claus Oreskov, Jens Thaarup Nyberg, David Zennaro og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Thomas Borghus

Den nye regering fordoblede iøvrigt militærbudgettet som noget af det første, så hvad der end måtte være på kistebunden, er i hvert fald skovlet et andet sted hen, end ned i borgernes lommer. Der er vist nogle hedgefonde, våbenproducenter, energiselskabs-bestyrelser og politikere der stadigvæk laver penge..

Claus Oreskov, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

At IMF overhovedet kan udstede lån til en nation i krig virker noget risikabelt når man nu forventer at der skal betales tilbage med renters rente.

Flemming Berger, Claus Nielsen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Flemming Berger

Det er yderst informativt at sammenholde denne artikel om et land i Europa,vores Europa,udsat for især USA's økonomiske afpresning med artiklen om de superriges skalten og valten med hele menneskehedens fælles værdier.
Er det et sådant system,for hvilket vore forfædre har udkæmpet to forfærdelige krige?
Hvordan kan det være,vi finder os i dette bedrag,dette tyveri af vor ret til jorden og dens rigdomme?
I dag Ukraine;i morgen... måske os...!

Jens Falkesgaard, Claus Oreskov og Aksel Gasbjerg anbefalede denne kommentar
Claus Oreskov

Flemming Berger vi er allerede med til op over ørerne - danske politikere følger blindt USAs blodspor gennem verden og så sandelig også her i Europa. Det negative bagslag har for længst kostede danske arbejdspladser, plus vores efterhånden blakkede ry, og den dag lokummet virkelig brander er der ingen til at hjælpe os!!

Hans Aagaard, Jens Falkesgaard og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Claus Oreskov

For omkring 20 år siden var vi en af verdens mest vellidte lande i dag er vi foragtet og forhadt og det med god grund! Ærgerligt nok når man tænker på at Danmark stor set skal leve af omverdens syn på os!

Claus Oreskov

EU’s sanktioner mod Rusland giver et gigantisk bagslag – for øvrig noget ethvert barn kunne sige sig selv: http://rt.com/news/268336-russian-sanctions-hurt-europe/

arne poulsen

Der er en spændende artikel af "Investigative historian" Eric Zuesse: "Ukraine’s Pres. Poroshenko Says Overthrow of Yanukovych Was a Coup", her: http://www.washingtonsblog.com/2015/06/ukraines-pres-poroshenko-says-ove...
Artiklen findes allerede flere steder på nettet, og den har sat flere diskussioner i gang. Spørgsmålet er så, om noget vil ændres af, at kuppet erkendes. Vi er vandt til fup og svindel, spin og løgn fra Ukraine, USA og EU, såh ... men spændende ser det ud.

Benjamin Lau Jensen

Man ser at en del kommentarer - igen igen - er blevet slettet af Information.

Der synes at være en rød tråd. Hver gang en kommentar behandler den ubehagelige sandhed - som de fleste oplyste læsere af Information er bekendt med - og udstiller mediernes hykleri og åbenlyse løgne, bliver kommentaren slettet.

Med denne form for censur, er avisen godt i gang med at kompromittere sit eget eksistensgrundlag.

Claus Oreskov

En tak til arne poulsen for et godt link - det er dælme artige sager der her kommer på bordet. Underligt at EU's politikere og især de danske ikke fatter at de må skifte spor, hvis ikke de skal miste al troværdighed!

arne poulsen

"Underligt at EU's politikere ..."
Nemlig, Oreskov, politikere OG medier.
Hele historien her kom til at minde mig om et citat fra Einstein, igen-igen (udtrykte det menneske sig udelukkende i one-liners?), som jeg så på nettet for nyligt: " The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything".
Og når jeg nu alligevel har hevet Einstein frem (når man gnubber sig op ad en fin, kan man håbe at noget af det fine smitter af), så benytter jeg lige lejligheden til, i anledning af det nedfrosne forhold mellem Putin og O'Bomber, at citere Einstein for at svare en journalist på spørgsmålet om, hvordan den næste store krig vil blive udkæmpet, nu vi har brugt atombomber over Japan. Han svarede noget i retning af: "Jeg ved ikke, hvordan den næste krig vil blive udkæmpet, men den næste igén bliver udkæmpet med køller og sten". Tak for kaffe.

Henrik Leffers

Censur? Information sletter efterhånden så mange indlæg, at en opdatering af reglerne er på krævet! Er kommentarer der ikke følger Informations linie uønskede?