Nyhed
Læsetid: 1 min.

Ungarn kortslutter EU’s asylpolitik: Vi må handle nu – for båden er fuld

Ungarn er nødt til at beskytte egne interesser og landets befolkning, siger en regeringstalsmand
Flygtninge kommer med både og forcerer grænsehegn for at komme til Europa.

Lefteris Pitarakis

Udland
24. juni 2015

Ungarn kortslutter den europæiske asylpolitik med en regeringsbeslutning om midlertidigt at suspendere en kerneregel, der siger, at en asylansøgning skal behandles i det land, hvortil ansøgeren først ankommer.

»Båden er fuld,« siger en talsmand for regeringen, Zoltan Kovacs, til østrigske medier.

»Situationen kræver hurtig handling. Når det er eskaleret på denne måde, bliver Ungarn nødt til at handle før EU,« lød det fra talsmanden for regeringen.

EU-Kommissionen har bedt Ungarn forklare beslutningen, som ifølge Kommissionen i første omgang var begrundet med »tekniske årsager«.

»Kommissionen har bedt Ungarn om en omgående afklaring af indholdet og omfanget af dette tekniske svigt,« sagde en talskvinde i EU-Kommissionen i aftes ifølge nyhedsbureauet AFP.

Beslutningen medfører, at Ungarn vil nægte at tage imod flygtninge, som returnerer til Ungarn efter at være rejst videre til et andet EU-land.

»Ungarns asylsystem er overbelastet, det mest overbelastede af illegal indvandring blandt EU-landene,« understregede en talsmand for regeringen. Afgørelsen får store konsekvenser for nabolande som Østrig, og her siger en talsmand ifølge nyhedsbureauet Reuters, at man arbejder på »hurtigt at finde en løsning«.

Østrig har midlertidigt indstillet sagsbehandlingen af asylansøgninger i et forsøg på at presse de øvrige EU-lande til en fælles løsning på den voksende problematik.

Østrig har modtaget 21.000 ansøgninger i årets første fem måneder ifølge indenrigsministeriet. Til sammenligning søgte 17.000 asyl i 2013 og 28.000 i 2014.

I Ungarn har flere end 60.000 flygtninge illegalt krydset grænsen, opgør landets regering.

Ungarn har længe kritiseret EU’s asylpolitik. Den udskældte højreorienterede regering i Budapest har for nylig besluttet at opføre et fire meter højt hegn langs grænsen til nabolandet Serbien for at dæmme op for strømme af illegale indvandrere. Det har gjort Serbiens regering vred, idet den mener, det er diskriminerende.

Ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her