Nyhed
Læsetid: 2 min.

Vred Juncker beder grækerne stemme ’ja’

En kamp om grækernes hjerter og hjerner startede i går, da EU-formand kaldte folkeafstemning for et ja eller nej til euroen
Udland
30. juni 2015

EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker tog i går det usædvanlige skridt at offentliggøre Trojkaens – dvs. EU-Kommissionens, ECB’s og IMF’s – seneste tilbud til Grækenland, fordi det græske folk »bør kende sandheden« om, hvad kreditorerne forlanger til gengæld for yderligere lån. På et sjældent krisepressemøde talte han direkte til grækerne og kritiserede Alexis Tsipras’ regering for at være gået til forhandlingerne som var de »et spil løgnerens poker« og for at »spille ét demokrati ud imod 18 andre«.

»Dette er bestemt en krævende og vidtspændende pakke, men den er retfærdig (…) Det er ikke en dum nedskæringspakke,« sagde han.

Hans budskab til den græske befolkning var klart: »Hele kloden vil tolke et græsk ’nej’ (til aftalen, red.) som at Grækenland ønsker at distancere sig selv fra eurozonen,« sagde han.

»Et nej vil betyde, at Grækenland siger ’nej’ til Europa.«

Juncker påpegede over for grækerne, at der i pakken ikke er nogen nedskæringer i lønninger eller pensioner.

Om pension står der i det offentliggjorte forslag, at der er enighed om, at der er behov for en pensionsreform, der vil blive indfaset over tid. Bl.a. skal der skabes stærke incitamenter til at blive på arbejdsmarkedet længere. Reformerne skal give besparelser på?-0,5 procent af BNP i 2015 og én procent af BNP i 2016.

Om arbejdsmarkedet står der i forslaget, at »en konsultationsproces«, der bl.a. skal fastsætte minimumlønnen og vurdere de eksisterende strejke- og afskedigelsesregler, skal påbegyndes.

Et andet stridspunkt har været om momsreform. I forslaget kræver Troikaen:

At der fra 1. juli skal ske en samling af momsraterne til 23 procent. Derudover vil der være reducerede rater på 13 procent for bl.a. basismadvarer, energi og vand samt på seks procent for bl.a. medicin og bøger. I alt skal det tilføre BNP én procent.

Der skal gennemføres skattestigninger. Og subsidier for diesel til landmænd og opvarmningsolie skal hhv. fjernes og halveres.

Loftet for forsvarsudgifter skal sænkes til 400 mio. euro og privatiseringsprocessen skal fortsættes.

Juncker påpeger, at aftalen også indebærer en sænkelse af de finanspolitisk mål.

»Sammenlignet med den forrige aftale kræves der 12 mia. euro færre nedskæringer af Grækenland i de kommende år,« sagde Juncker og rådede den græske regering til »at fortælle det græske folk sandheden«.

Læs EU-Kommissionens forslag til Grækenland her

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Kristoffersen

Ja, hr Juncker er jo en oprejst mand med mange gode erfaringer omkring skattesnyd så han er jo værd at lytte til.

Torben Lindegaard

IMF har taget forligsforslaget af bordet, da grækerne forlod forhandlingerne.

Så grækerne skal stemme ja eller nej til et forslag, som ikke længere eksisterer, og som regeringen i øvrigt anbefaler at stemme nej til.

Så det er nogenlunde græsk totalforvirring.
Forhåbentlig har Syriza en snedig plan med al forvirringen.