Læsetid: 1 min.

Domstol: Homoægteskaber er en menneskeret

Det var i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, da den italienske stat afviste at lade tre homoseksuelle par gifte sig. Nu får de erstatning
I det katolske Italien har homoseksuelles ret til ægteskab længe bragt sindene i kog og ført til bl.a. demonstrationer og sultestrejke.

I det katolske Italien har homoseksuelles ret til ægteskab længe bragt sindene i kog og ført til bl.a. demonstrationer og sultestrejke.

Elena Aquila

25. juli 2015

Det er et brud på menneskerettighederne, at Italien ikke tilbyder tilstrækkelig retslig beskyttelse og anerkendelse af homoseksuelle par.

Det fastslog Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol tirsdag i en afgørelse, som også påbyder den italienske stat at betale 37.000 kroner plus sagsomkostninger til hver af de tre italienske par, der har bragt sagen for domstolen.

Italien er det eneste større land i Vesteuropa, som hverken tillader homoseksuelle at gifte sig eller indgå i civilt partnerskab. Men ifølge rettens syv dommere er det et brud på artikel 8 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, som sikrer retten til privat- og familieliv.

Dermed er der sat endegyldigt punktum for sagen, som begyndte en sommerdag i juli 2008, da Enrico Oliari og en ’Mr. A’ efter flere års samliv søgte om – og fik afslag på – retten til civilt ægteskab ved kommunekontoret i Trento.

Sultestrejke

Domsafgørelsen lægger yderligere pres på premierminister Matteo Renzi, der siden sin indtrædelse i februar 2014 flere gange har lovet at reformere italiensk lov, så homoseksuelle kan indgå civilt ægteskab og nyde samme retslige beskyttelse som andre par i det katolske land.

Homoseksuelles ret til ægteskab har længe været en politisk varm kartoffel i Italien, som deler landet i to.

Så sent som i oktober 2014 beordrede Italiens indenrigsminister, Angelino Alfano, landets kommuner til at annullere alle partnerskaber indgået mellem homoseksuelle i udlandet. Ordren affødte folkelige protester og blev ignoreret af borgmestrene i Rom, Milano, Bologna og Napoli.

Tidligere på måneden indledte parlamentsmedlem Ivan Scalfarotto en sultestrejke i protest mod Italiens »menneskerettighedskrænkelser« af homoseksuelles rettigheder. Scalfarotto, der er medlem af Matteo Renzis Partito Democratico (PD), skrev tirsdag på Twitter, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols afgørelse er »dybt pinlig« for Italien.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvordan fanden i helvede kan man gi' homo'er i Italien, erstatning for at ondlade dem et stykke papir på et parforhold. (Jeg er slev bøsse og røv ligeglad med stats og kirke papir)

Mens man i Danmark ikke kan få erstatning, for de opløsningsmidler og tungmetaller som det danske stålvalseværk, har sprøjter ind i ens mor + alle de andre, og mit fostervand. Med statens accept og læger underlagt ed får mundkurv på, som den gang sagde og stadig påstår, ikke er skadeligt, mens folk dør en pinefuld død af det.???

De sku kraft edder rådme selv prøve det de forpulet svin.!

Steffen Gliese

Selvom jeg også er bøsse, finder jeg det faktisk problematisk, at EU-domstolen kan træffe den slags afgørelser.

Karsten Aaen

Måske burde I lære at kende forskel på EU-domstolen og Den Europæiske Menneske-rettighedsdomstol. EU-domstolen er en del af hele EU-system; det Den Europæiske Menneske-rettighedsdomstol altså ikke.

Og bør vi alle alle være glade for at det nu er slået fast en gang for alle, at bøsser og lesbiske har ret til familieliv...uanset i hvilken stat i Europa de bor i.

Tak for den info Karsten Aaen.
Den kan blive brugbar da jeg ikke håber, at Menneskerettighedsdomstolen ikke har samme tilgang til kul og stålunionen, som ankestyrelsen og EU har.