Nyhed
Læsetid: 5 min.

EU protesterer mod israelske bulldozer-planer

Europæiske udenrigsministre slutter op om USA’s advarsler mod ’skadelig og provokerende’ nedrivning af landsbyen Khirbet Susiya på Vestbredden
Landsbyen Khirbet Susiya på Vestbredden har kæmpet for sin overlevelse i 20 år og er blevet internationalt berømt, ikke mindst fordi den har fået økonomisk støtte fra en række europæiske lande.

Majdi Mohammed

Udland
27. juli 2015

EU’s udenrigsministre har opfordret Israel til at indstille planer om »tvungen forflytning af befolkning og nedrivning af palæstinensiske bebyggelser« i landsbyen Khirbet Susiya på Vestbredden i lyset af voksende bekymring for, at landsbyen vil blive jævnet med jorden inden for de kommende dage.

I en udtalelse gentog de europæiske udenrigsministre de advarsler, der allerede er kommet fra den amerikanske regering angående det 350-indbyggere store samfund ved det sydlige Hebron Hills.

I sidste uge advarede John Kirby, talsperson for det amerikanske udenrigsministerium, om, at enhver nedrivning eller udsættelse af befolkningen ville blive anset for »skadelig og provokerende«.

»Vi følger udviklingen tæt,« sagde han, »og vi opfordrer indtrængende de israelske myndigheder til at afholde sig fra at udføre nogen som helst nedrivninger i landsbyen.«

Bekymringer over landsbysamfundets skæbne har været stigende, siden en ledende israelsk officer besøgte landsbyen og meddelte, at 37 bebyggelser var blevet mærket som nedrivningsklare forud for en planlagt høring den 3. august.

Disse udtalelser kom samtidig med, at israelske og udenlandske aktivister døgnet rundt protesterer i byen i et forsøg på at standse nedrivningen.

Khirbet Susiya har kæmpet for sin overlevelse i 20 år og er blevet internationalt berømt, ikke mindst fordi den har fået økonomisk støtte fra en række europæiske lande, heriblandt Storbritannien.

Hvis nedrivningen bliver iværksat, vil det være tredje gang, byen er blevet forsøgt jævnet med jorden, eller at dens indbyggere er blevet tvunget til at flytte.

Truslen blev optrappet tidligere på sommeren, da landsbyboere tabte en sag ved en israelsk domstol, hvor de havde forsøgt at blokere nedrivning af deres huse.

Khirbet Susiya ligger i de besatte palæstinensiske områder under Område C og er dermed under fuld israelsk kontrol, klemt inde mellem to bosættelser, Susiya-bosættelsen og en arkæologisk udgravning styret af bosættere. I 1986 blev landsbyboere smidt ud af deres hulehjem ved den arkæologiske udgravning.

Hæren smed igen indbyggerne ud i 2001 under den anden intifada – kort efter palæstinensere havde dræbt en israeler fra den nærliggende Susiya-bosættelse. Indbyggerne blev dengang flyttet til deres nuværende beboelse, der ligger på landsbrugsjord, de selv ejer.

Selv om israelske krav på landsbyens infrastruktur er ulovlige, hævdede indbyggerne og deres støtter, at israelske myndigheder systematisk har nægtet at udstede tilladelser til byplanlægning eller tillade indbyggerne at koble op til forsyningsnet, på trods af at nabobosættelsen har adgang til både vand og elektricitet.

Lokale bosættere har gjort det klart, at de ville være glade, hvis den jord, som lige nu bebos af palæstinensere, blev inddraget til jødisk bosættelse.

Startskuddet til den aktuelle trussel mod Khirbet Susiya var en anklage fra en højreorienteret israelsk ngo, der for tre år siden gik i retten med en påstand om, at de palæstinensiske bebyggelser er ulovlige.

Tidligere på måneden eskalerede situationen, da generalmajor Yoav Mordechai, den israelske hærs leder i de besatte områder, besøgte landsbyen for at advare om, at nedrivningerne ville begynde, når ramadanen slutter den 3. august.

Under besøget opfordrede Mordechai indbyggerne til at flytte frivilligt til et stykke jord i nærheden af byen Yatta.

Den henstilling blev senere gentaget i et brev fra de israelske militære myndigheder til landsbyen.

»I lyset af jeres seneste henvendelse angående en løsning på dette spørgsmål, se venligst den vedlagte liste over ulovlige bygninger rejst i modstrid med dekreterne, som I bedes forlade.«

Mange af de hjem, der skal destrueres, tilhører den udvidede Nawaja-familie, som mener, de bliver særligt angrebet af myndighederne, fordi de har udtalt sig offentligt imod nedrivningsordrerne.

En af dem er Nasser Nawaja, talsperson for landsbyboerne. Han siger:

»General Mordechai kom og sagde, at han ville mødes med indbyggerne for at komme med et forslag. Han sagde: ’I har tabt i retten, jeg kommer for at tilbyde en human løsning’. Han sagde: ’Vi giver jer et andet sted, hvor I kan bygge og gøre, hvad I vil, men I kan ikke bygge her’.«

Nasser og de andre indbyggere insisterer imidlertid på, at de ikke har fået yderligere oplysninger om det foreslåede alternativ og peger på, at de ejer den jord, de lige nu bor på.

Indbyggere og aktivister mener, at en løsning skal indebære, at de bliver flyttet fra område C, der ifølge Oslo-aftalen er under fuld israelsk kontrol, til Område A, som er under palæstinensisk civil- og sikkerhedskontrol. Diplomater siger, at flytning af befolkninger er ulovlig ifølge international lov.

»Oprindeligt sagde han, at der kun var tre huse, som skulle destrueres ifølge domstolskendelsen, men da de israelske myndigheder gav os et kort over huse, der skulle nedrives, var der 37 på,« siger Nasser. »Før kortet blev udfærdiget, havde de spurgt en masse indbyggere, hvor jeg boede, men de blev ved at få det forkert mærket ind på kortet.«

Khirbet Susiya-sagen har antaget nye diplomatiske højder inden for de seneste uger, mens forholdet mellem Israel og både USA og EU bliver stadigt mere skrøbeligt.

Kirby fra det amerikanske udenrigsministerium har gjort det klart, at Obama-regeringen vil opfatte en eventuel nedrivning af Khirbet Susiya som værende på linje med de fortsat ekspanderende illegale bosættelser i regionen. Også den britiske regering har været tydelig i sin modstand mod planerne.

»Den britiske modstand mod tvangsflytningen af samfund i Område C er entydig,« skrev Alastair McPhail, den britiske generalkonsul i Jerusalem sidste måned.

»Nedrivninger af ejendom og evakuering af hele lokalsamfund fra deres landsbyer påfører almindelige palæstinensere store lidelser og skader fredsprocessen. De er, undtagen under ganske særlige omstændigheder, i modstrid med international humanitær lov.«

Bosætterbevægelsen, som øver stor indflydelse på premierminister Benjamin Netanyahus højreorienterede regering, presser på for at gå i gang med nedrivningen med det samme og siger, at der ikke er nogen juridisk hjemmel for at udskyde det.

Den lokale bosætterleder Yochai Damri henviser til den arkæologiske udgravning og til beviser på, at der har ligget en gammel synagoge som argument for, at jøderne var der først.

Den israelske vicepremierminister, Silvan Shalom, har sagt til Reuters, at regeringen blot udfører, hvad domstolen har bestemt, på samme måde som da domstolene bestemte, at jødiske bosættere skulle flyttes.

»Hvis højesteret har givet hjemmel til en beslutning om at evakuere folk, så må vi gøre det. Vi har evakueret såvel israelske bosættere som palæstinensere, der bor på jord, som ikke rettelig tilhører dem, så det er ikke noget, vi kun gør mod palæstinensere,« siger han.

© The Guardian og Information

Oversat af Nina Trige Andersen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne Eriksen

Opfordringer og henstillinger gør ikke indtryk på den siddende regering - man vil stadig ødelægge huse og forhindre hjælpen fra EU...
Israelske myndigheder og domstole er kun en hindring, idet man ikke accepterer international humanitær lov. Bosætterne presser på med krav, der er urimelige.
Det er på tide, at man internationalt reagerer i stedet for sidde spage protester.
Hvem kan egentlig bebrejde palestinenserne, at de er vrede?

Morten Lind, Bo Carlsen, Sascha Olinsson, Karsten Aaen, J. Nielsen, Torben Arendal, Per Meinertsen, Janus Agerbo, Kim Strøh, Hans Larsen, Mihail Larsen, Gert Romme, Mark Strøm, erik mørk thomsen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Erik Karlsen

Når det kommer til stykket, er det "bare" den måde, hvorpå USA blev til. Derfor regner israelerne nok med, at kritik fra USA er "teatertorden".

Morten Lind, Jørgen Wassmann, Torben Arendal, Arne Lund og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Boycot Israel

- som vi boycottede Sydafrika, dengang Israel var partheidsregimets største handelspartner. Smid landet ud af økonomiske og kulturelle samarbejder, indtil det opfylder internationale konventioner. Hvad ellers?

Morten Lind, Tue Romanow, Anders Graae, Sascha Olinsson, Karsten Aaen, Anne Eriksen, erik mørk thomsen, Niels Duus Nielsen, J. Nielsen, Jørgen Wassmann, Gert Romme, Torben Arendal, Lili Winkel, Janus Agerbo, Arne Lund og Kim Strøh anbefalede denne kommentar

Uanset hvor meget Kerry og Mogherini står og vrider hænder og beklager i ét væk, så hjælper det ikke en skid. Apartheidstaten Israel gør som den plejer, for den ved jo godt, at der aldrig kommer til andet en tomme beklagelser fra EU's og USA' side. SÅ beklagelserne er ren teatertorden.
Det eneste Israel tager alvorligt, er hvis der sker en afbrydelse af alt økonomisk og andet samkvem med landet. Det var det, der fik Sydafrika i knæ tilbage i 80'erne.

Morten Lind, Tue Romanow, Bo Carlsen, Karsten Aaen, Anne Eriksen, erik mørk thomsen, Ole Hansen, J. Nielsen, Jørgen Wassmann, Gert Romme, Torben Arendal, Mihail Larsen, Bill Atkins, Lili Winkel og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Israelerne og de illegale bosættere er, med hjælpe fra deres "domstole", i fuld gang med at genne palæstinenserne ud af område C, og ind i område A og B. Planen er nok på sigt at samle alle palæstinenserne i nogle ghettoer i område A. Det her er jo etnisk udrensning. Er der udstedt nogle internationale arrestordrer på General Mordechai? På bosætterlederen Yochai Damri? Hvad med de israelske dommere, skal de ustraffet have lov til at medvirke til forbrydelser mod menneskeheden?

Bo Carlsen, Henning Egholk og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Et forbryderisk folk?

Man kan ikke dømme et folk på de ugerninger, dets regering foretager sig - med mindre folket igen og igen vælger den samme regering. Så er det ikke længere kun staten, der er forbryderisk, men også det folk, der ved demokratiske valg genvælger en forbryderisk regering.

Derfor dur argumentet med, at Israel er Mellemøstens eneste demokrati ikke som undskyldning for, at vi skal forsvare Israel. Landet har delegetimeret sig ved igen og igen at vælge regeringer, der overtræder international lov og ganske åbenlyst bedriver apartheid.

Boycot israelske varer og afbryd kulturelle forbindelser til israelske, statslige institutioner. Smid Israel ud af Europæisk Melodi Grand Prix (sammen med en mindre gruppe af især asiatiske lande, der i de senere år har sneget sig ind trods deres autoritære styreformer).

Sig mig, hvem du omgås ...

Flemming Lundh, Sascha Olinsson, J. Nielsen, Karsten Aaen, Anne Eriksen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Det ville være det mest virksomme, om man boykottede al handel med Israel, men f.eks Danmark handler jo og investerer i stor stil.
Vi udveksler kultur med mange lande (Kina - Rusland m.m.)og noget som Europæisk Melodi Grand Prix er vel næppe med statslig appel.
Man kan næppe udstede arrestordrer på generaler, bosætterleder eller dommere uden om et lands regering, derfor er det absolut mest virksomme - økonomien!
Men her ligger nok kimen til ondets rod...

@anne eriksen

De mistænkte forbrydelser er jo foretaget udenfor Israels internationalt anerkendte grænser, og selve forbrydelserne falder ind under definitionerne på krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden som er omfattet af international jurisdiktion. I tilsvarende situationer har man jo tidligere udstedt arrestordre på krigsforbrydere fra Balkan, Afrika og mellemøsten. Såman kan sagtens udstede arrestordre på folk der medvirker til, eller som støtter, illegal bosættervirksomhed i Østjerualem og Vestbredden. Spørgsmålet er snarere om den politiske vilje er til stede?

Anne Eriksen

OK - nej, den politiske vilje er absolut ikke til stede...
Det ses i øvrigt også i forhold til bestemte andre lande - og for det meste er løsenet igen - økonomi!

Israel er for vigtig en militærstrategisk partner til, at der kan blive tale om en international boycot. Og Danmark vil næppe gå enegang i EU i dette spørgsmål.

P.t. har Israel et militært samarbejde med Egypten i Sinai. I kampen mod IS er Israel gået sammen med Jordan (som man bl.a. har lånt 16 Cobra kamphelikoptere), Saudi Arabien, UK og USA i en fælles kommando med base i Jordan.

Det er tænkeligt at en dansk boycot af Melodi Grand Prix, i Danmark vil blive anset som et gevaldigt hak i tuden på Israel, men der er nok vigtigere ting igang som gør, at selv arabiske lande går stille med dørene når talen falder på boycot af Israel. Når deres egen sikkerhed er truet, bliver der skruet ned for retorikken mod Israel, når sidstnævnte anses som en allieret.

Jeg glemte at nævne ovenfor, at de 16 Cobra kamphelikoptere er udlånt af Israel. Til Jordan - et arabisk sunni-muslimsk land hvoraf ca. halvdelen af befolkningen er palæstinensere. Til at bekæmpe en sunni-muslimsk fjende. Er De forvirret?