Nyhed
Læsetid: 4 min.

Filmklip fører til pres på det britiske kongehus

Historikere og parlamentarikere kræver indsigt i det britiske kongehus’ arkiver efter offentliggørelsen af en video, hvor dronningen som barn lærer at heile. Kongehuset igangsætter undersøgelse af, hvordan videoen er blevet lækket
Buckingham Palace udtalt sin skuffelse over, at filmen er blevet »udnyttet« af avisen The Sun, og undersøger hvordan optagelsen er blevet lækket til avisen. Afhængig af undersøgelsens resultat vil royale jurister se på spørgsmål om copyright og mulig overtrædelse af straffeloven.

Buckingham Palace udtalt sin skuffelse over, at filmen er blevet »udnyttet« af avisen The Sun, og undersøger hvordan optagelsen er blevet lækket til avisen. Afhængig af undersøgelsens resultat vil royale jurister se på spørgsmål om copyright og mulig overtrædelse af straffeloven.

Tim Ireland

Udland
21. juli 2015

Buckingham Palace har nægtet at lade sig trække ind i den debat om kongefamiliens private arkiver, der er opstået i kølvandet på offentliggørelsen af en video, der viser dronningen heile som barn i 1930’erne. Mens kongehusets støtter har igangsat en undersøgelse af, hvordan den 17 sekunder lange hjemmevideo er blevet lækket, har kongefamilien nægtet at imødekomme krav fra parlamentarikere og førende historikere om at åbne det britiske monarkis officielle arkiver, som opbevares på Windsor Castle.

Anerkendte historikere siger, at åbning af dele af arkiverne, som går over 250 år tilbage, vil kunne bidrage til landets viden om dronningen og udgøre en vigtig historisk kontekst til forbindelserne mellem højt placerede medlemmer af kongehuset og Det Tredje Rige i årene op til Anden Verdenskrig.

Mark Almond, der er professor i moderne historie ved Oxford University, siger:

»At åbne for flere aspekter af dronningens tidlige år vil ikke skade monarkiet. Det kan kun komme til at styrke hendes anseelse i offentligheden. Denne video minder os om, hvor mange udfordringer dette land har overvundet gennem otte årtier under Windsor-familien.«

På opfordring af onklen

Det sort-hvide filmmateriale formodes at være optaget af dronningens far, der senere blev Kong Georg VI, på familiens landsted Balmoral i Skotland i 1933 eller 1934. Videoen viser den nuværende dronning som seks- eller syvårig, der løfter højre arm i luften, og det samme gør hendes mor. Gruppen på videoen bliver tilsyneladende opfordret til dette af dronningens onkel, der senere blev Kong Edward VIII (Edward abdicerede i 1936 efter mindre end et år som konge, hvorpå Georg overtog tronen, red.).

Den nu 89-årige dronning viste sig kort i offentligheden søndag morgen, da hun kørte fra Windsor Castle til en nærliggende kirke. Kongehusets støtter har forsøgt at nedtone betydningen af videoens offentliggørelse og understreger, at der blot bliver foretaget et par undersøgelser, ikke en fuld efterforskning, og at det anses for at være hverdagsforeteelser for kongehuset. Der er ikke planer om at aflyse nogle af dronningens fremtidige aktiviteter som følge af afsløringen, lød beskeden.

Prinsesserne Margaret og Elizabeth (th.) i 1933. Et filmklip fra samme år, der viser den dengang 7-årige Elizabeth og hendes mor heile, har skabt stor opstandelse i Storbritannien.

Prinsesserne Margaret og Elizabeth (th.) i 1933. Et filmklip fra samme år, der viser den dengang 7-årige Elizabeth og hendes mor heile, har skabt stor opstandelse i Storbritannien.

Press Association Images

Sent søndag aften skrev avisen The Daily Telegraph, at billederne muligvis uforvarende er blevet udleveret af Buckingham Palace til nogle dokumentarister, som er ved at opsætte en udstilling med titlen Royal barndom.

Dr. Karina Urbach fra The Institute of Historical Research, som for 11 dage siden blev tilbudt at se videooptagelsen, siger, at kongefamilien undertrykker deres egen historie ved at udøve en form for censur, som ikke er passende for det moderne Storbritannien. Hun mener, at disse oplysninger burde have været gjort tilgængelige for offentligheden for 50 år siden.

»De kongelige arkiver rummer statsanliggender. Monarkens rolle er ikke blot et personligt anliggende. Royale overhoveder har ikke længere guddommelige rettigheder.«

Ingrid Seward, royal biograf og chefredaktør for Majesty Magazine, tilføjer:

»Dronningen bliver i september den længst regerende monark i vores historie, og enhver ny oplysning om hende, hvor langt tilbage den end må ligge, er af stor interesse. Arkivfotos bidrager til vores viden om hende. Det ville være fantastisk at se flere.«

Ikke desto mindre har Buckingham Palace udtalt sin skuffelse over, at filmen er blevet »udnyttet« af avisen The Sun, og undersøger hvordan optagelsen er blevet lækket til avisen. Afhængig af undersøgelsens resultat vil royale jurister se på spørgsmål om copyright og mulig overtrædelse af straffeloven.

En kilde i kongehuset siger, at de endnu ikke har besluttet, om politiet skal inddrages i sagen. Kongehusets støtter siger, at det er for tidligt at beslutte, om der skal klages til pressenævnet The Independent Press Standards Organisation.

Arkivarer ved det britiske filminstitut er ved at undersøge, om optagelsen har været opbevaret i dets arkiv ved Gaydon i Warwickshire eller er kommet direkte fra dronningens private arkiver ved Windsor Castle. Undersøgelsen skal også se på, om videoen muligvis kan have været opbevaret i hertuginden af Windsors villa i Paris. Hertuginden er fraskilt amerikaner, der blev tante til dronningen, da hun giftede sig med den abdicerede Edward. Hertugindens ejendele fra Bois de Boulogne blev siden opkøbt af Mohamed al-Fayed, den tidligere ejer af Harrods, efter hertugindens død i 1986. Siden blev de bortauktioneret på Sothebys i februar 1998. De 44.000 genstande, der blandt andet indbefatter Edward og hertugindens bryllupskage – som blev solgt til næsten 30.000 dollar – er blevet kaldt auktionshusets hidtil største skat. Samlingen indbragte mere end 14 millioner britiske pund, som blev givet til velgørenhed støttet af prinsesse Diana og Fayeds søn Dodi, der begge blev dræbt i en bilulykke i Paris i 1997.

’I offentlighedens interesse’

Kulturminister John Whittingdale sluttede søndag op om beslutningen om at offentliggøre det 80 årtier gamle billedmateriale, men sagde samtidig, at han havde forståelse for, at kongehuset var oprevet over sagen.

»Det er en redaktionel beslutning. Det er op til pressen at beslutte, hvad der er og ikke er passende at trykke,« sagde han til BBC. »De vurderede tydeligvis, at materialet var i offentlighedens interesse, og den britiske offentlighed vil afgøre, om dette var en rigtig beslutning eller ej. Nogle gange må redaktører træffe vanskelige beslutninger. Nogle gange vil folk mene, at de har handlet korrekt, andre gange at de ikke har. Vi har et uafhængigt pressenævn til rådighed i den slags sager. Men i dette særlige tilfælde forstår jeg godt, hvorfor kongehuset er oprevet.«

© The Guardian og Information

Oversat af Nina Trige Andersen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nazisympatier var almindelige i den engelske overklasse i 30'erne, og de er ikke helt gået af mode i de kredse:
http://content.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,2076816_2...

Anne Eriksen, Kim Houmøller og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Jens Erik Starup

Det er vel tvivlsomt, om nazisterne kunne opnå den styrke, som de nåede, uden massiv støtte fra andre magtfulde kredse.