Nyhed
Læsetid: 1 min.

FN: Burundis valg var hverken frit eller fair

FN erklærer det netop afholdte parlamentsvalg i Burundi, der var præget af drab, vold og undertrykkelse, for utroværdigt. Det forestående præsidentvalg bør udskydes, lyder anbefalingen fra diplomat
Valgtilforordnede uddeler stemme-sedler til indbyggere i Burundi ved parlamentsvalget 29. juni. Men den politiske situation er anspændt, frihedsrettigheder er blevet brudt og oppositionen endte med at boykotte valget.

Valgtilforordnede uddeler stemme-sedler til indbyggere i Burundi ved parlamentsvalget 29. juni. Men den politiske situation er anspændt, frihedsrettigheder er blevet brudt og oppositionen endte med at boykotte valget.

Gildas Ngingo

Udland
4. juli 2015

Mandagens parlamentsvalg i Burundi blev gennemført midt i en »anspændt politisk krise«, hvor »frygt og intimidering« dominerede dele af landet, skriver FN i en ny rapport. Adskillige grundlæggende frihedsrettigheder blev brudt, og oppositionen endte med helt at boykotte valget, som FN vurderer var hverken frit eller fair.

I hovedstaden Bujumbura var der eksempler på »vold og eksplosioner« både forud for valget og på selve valgdagen, og FN konkluderer, at der generelt i landet ikke er rammerne til at gennemføre »frie, troværdige og inkluderende valg«. Eksempelvis blev mindst fem civile og en politimand dræbt i Citiboke-distriktet, som er oppositionens højborg i hovedstaden.

AFP/Reuters rapporterer, at der er uenighed om, hvad der skete. Beboerne i området hævder, at politiet henrettede de fem mennesker, mens politiet derimod mener, at de blev angrebet med håndgranater, hvorefter de kom i ildkamp.

FN påpeger, at også flere journalister blev udsat for overfald og anholdelser i forbindelse med valget.

Talsmanden for det amerikanske udenrigsministerium, John Kirby, opfordrer på baggrund af urolighederne den siddende præsident, Pierre Nkurunziza, til at udskyde det præsidentvalg, der er planlagt til at blive afholdt den 15. juli.

Kirby siger til AFP, at Nkurunziza må vægte borgernes velfærd over hans egne politiske ambitioner »og deltage i en dialog med oppositionen og civilsamfundet om at identificere en fredelig løsning på denne voksende krise«.

Siden Pierre Nkurunziza annoncerede, at han ville stille op til en tredje præsidentperiode à fem år, har kritikere kaldt det forfatningsstridigt og en krænkelse af den fredsaftale, der i 2006 blev enden på stridighederne mellem hutu- og tutsierne i landet.

The Guardian skriver, at FN’s Sikkerhedsråd har mødtes for at diskutere situationen i landet, men at regeringspartiet ikke har til hensigt at udskyde præsidentvalget.

Det blev bekræftet af Burundis FN-ambassadør, Albert Shingiro, der ved et FN-møde i sidste uge kaldte oppositionen for »forkælede møgunger«, der fremsatte for mange krav.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her