Læsetid: 1 min.

Et forudsigeligt veto

Rusland vinder to ting ved at skyde MH17-opklaring ned
31. juli 2015

Set med danske briller virker det måske som en tilståelsessag, at Rusland onsdag nedlagde veto i FN’s sikkerhedsråd mod et internationalt tribunal, der skal retsforfølge de skyldige bag nedskydningen af det malaysiske passagerfly MH17 over Ukraine sidste år.

De foreløbige undersøgelser konkluderer, at flyet sandsynligvis blev skudt ned fra et område i Østukraine, der var kontrolleret af prorussiske separatister.

For russerne er forslaget om et internationalt tribunal omvendt endnu et bevis på, at Vesten bruger enhver lejlighed til at angribe og miskreditere Rusland.

Rusland har nemlig ingen tillid til, at den hidtidige efterforskning fra Holland, Malaysia, Belgien, Australien og Ukraine er gået retfærdigt til, og fremlagde i stedet sin egen resolution for Sikkerhedsrådet om, at der bør være lige adgang til bevismaterialet for alle lande.

Med den dobbeltmanøvre sætter Rusland på én gang en stopper for, at sagen kan komme videre, samtidig med, at landet erklærer sig tilhænger af en fuldstændig opklaring.

Grebet er efterhånden velkendt i den vedvarende konflikt mellem Rusland og Vesten og tjener både et praktisk og et propagandamæssigt formål: Det lammer den internationale retsorden og det bekræfter det russiske folk i, at Vesten spiller samme dobbeltspil som dem selv.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Emil Rottbøll

Det er muligt, at vetoet var forudsigeligt for dig; men jeg håbede trods alt på en vis russisk anstændighed; men åbenbart forgæves.

Vetoet tegner sammen med russisk uvilje mod at samarbejde om opklaringen af mordet på Alexander Litvinenko et dystert mønster af Putins totale hensynsløshed, og peger direkte tilbage mod Sovjet-tiden.

Henrik Leffers

Hvorfor er: "der bør være lige adgang til bevismaterialet for alle lande" et problem? -Så vidt jeg kan se (udfra historien her), var dét det eneste, man ikke var enige om! -Hvem skal føres bag lyset ved, at "nogen" vil styre, hvem der må se bevismaterialet? -Og hvad må vi ikke vide?
Jeg så en video i DRs TV-avis, hvor oprørerne ankom til stedet, og de var godt nok rystede over, at det var et passagerfly, der var blevet ramt! Min mavefornemmelse siger, at det var oprørerne der skød det ned, men at deres mål var et ukrainsk militærfly (der dagene før havde bombet oprørsområdet), som havde gemt sig i halen på et passagerfly, der slet ikke burde være der. Er det dét der skal skjules?

Peter Nielsen

Nej Steen Sohn, men man havde mistænkte i Libyen som man ville have Gadaffi til at udlevere. Det nægtede han, og derpå blev der bl.a. indført våbenembargo mod Libyen.
I forbindelse med undersøgelserne omkring Lockerbie var der meget stærke indicier på at der var 2 Libyere indblandet. Ydermere var der bl.a. under retssagen diskussioner om bomben var transiteret fra Malta, bombens perfekte placering i fusilagen, og om der reelt var tale om at en passager medbragte bomben. Indtil da var konklusionen jo netop at det var en kuffert.
Libyen har officielt taget ansvaret for bomben, men konspirationsteorierne fortsætter jo stadigvæk.

Blev der nedsat et FN-tribunal, da det amerikanske krigsskib USS Vincennes i juli 1988 nedskød et iransk fly med 290 passagerer over Middelhavet?

Peter Nielsen

Nej, men der var gerningsmændende også identificeret - ansvaret og forklaringen på nedskydningen er efter sigende afdækket.
det samme gør sig gældende for sprængningen af lufthansaflyene i Mogadishu, flyene der ramte WTC, Den israelske nedskydning af libysk fly i Sinai ørkenen blev heller ikke underlagt et FN tribunal.
jeg tror heller ikke at FN blandede sig synderligt i det Israelske EL AL fly der blev skudt ned i bulgarien af 2 jet fly.
Ukraine har også skudt et Russisk fly ned ved en fejl. men heller ikke her blev der igangsat en undersøgelse via FN.
fælles for alle er jo at der var enighed om årsag forklaring og ansvar... det kniber det lidt med vedr. nedskydningen i Ukraine da eller beskylder alle.

Anne Eriksen

Mange af Putins "historier" er skudt ned, f. eks. troppebevægelserne ved grænsen til Ukraine og de militære køretøjer samt planerne for Krim.
Det kan efterhånden ikke være en overraskelse, at en KGB uddannet pralr.. som Putin ikke vil forholde sig til fakta, men kun til sine egne versioner!

Peter Jensen

Anne Eriksen:
Når nu Putin angiveligt er så god en historiefortæller, så kan det da kun undre at andre historiefortællere gives bedre adgang til evt. bevismateriale i sagen. Mon det skyldes at de selv er i gang med at øve sig i dén disciplin, de så indædt og vedholdende udpeger Putin som universets mester i? Det er lige før at manøvren udføres vha. pastabogstaver og fingermaling.

Interessante spørgsmål er, hvorfor USA ikke har offentliggjort deres informationer, men bare henvist til youtube og tvivlsome fotos i diverse sociale medier.
"It has been a year since the shoot-down of Malaysia Airlines Flight 17 over Ukraine, resulting in the death of 298 passengers and crew. The initial response by the U.S. government supported the contention that the likely perpetrators were anti-government forces in southeastern Ukraine (the customary media misnomer for them is “separatists”), and that they were possibly aided directly by Moscow.
"On July 29, 2014, we Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS) suggested that the United States Government report publicly what intelligence it actually had relating to the shoot-down lest the incident turn into another paroxysm of blaming Russia without cause. We are still waiting for that report."
https://consortiumnews.com/2015/07/22/obama-should-release-mh-17-intel/

Marina Kasimova, Jacob Jensen, Steen Sohn og Stig Bøg anbefalede denne kommentar

Peter Nielsen
Det er jo lige det med at få de korrekte faktaer, så nej, våben embagoen havde ikke noget med Lockerbie nedskydningen at gøre

"On 26 February 2011 the United Nations Security Council (UNSC) established unanimously in Security Council Resolution 1970 sanctions against Libya including an open-ended embargo on the supply of arms and military equipment to and from Libya. The sanctions were imposed in reaction to gross and systematic violation of human rights, including the repression of peaceful demonstrators by the Libyan government in the weeks preceding the sanctions."