Nyhed
Læsetid: 5 min.

Grækenland tager første skridt mod finanspolitisk union – men tør andre følge?

Efter hårde forhandlinger står det klart, at Grækenland må afgive fi nanspolitisk suverænitet til gengæld for en ny hjælpepakke. Reelt er det første skridt mod den politiske overbygning af eurozonen, EU allerede har accepteret er nødvendig
Forargelsen er stor, efter at det står klart, at Grækenland må afgive finanspolitisk suverænitet til gengæld for en ny hjælpepakke. For den almindelige græker, ser det ud til at den står på økonomisk smalkost et stykke tid endnu

Forargelsen er stor, efter at det står klart, at Grækenland må afgive finanspolitisk suverænitet til gengæld for en ny hjælpepakke. For den almindelige græker, ser det ud til at den står på økonomisk smalkost et stykke tid endnu

Tsakiris Spyros

Udland
14. juli 2015

Med søndagens aftale mellem Grækenland og dets kreditorer er fokus med et knips flyttet fra økonomien til det politiske. Ikke fordi aftalen – der skal bane vej for forhandlinger om en tredje hjælpepakke til en værdi i omegnen af 85 mia. euro – er et fornuftigt kompromis mellem nedskæringspolitikken og fokus på vækst og gældsnedskrivelse. Nej, der er bred enighed blandt iagttagere om, at nedskæringspolitikken i det nuværende dokument er endnu hårdere, end hvad Grækenland hidtil har været udsat for. Og hvad angår den græske gældsbyrde, slår dokumentet fast, at den er blevet ubæredygtig alene på grund af »lempelsen af de seneste 12 måneders politikker« og altså ikke på grund af disse politikkers karakter. Aftalen understreger desuden, at såkaldte »haircuts (nedskrivninger, red.) af gælden ikke kan gennemføres«.

Men når dét ikke er blevet debattens hovedfokus, er det fordi, at der i den nye aftale er indskrevet en afgivelse af finanspolitisk suverænitet helt uden fortilfælde i eurozonen eller EU’s historie.

I den tre sider lange aftale nævnes ordet ’institutionerne’ – dvs. EU, ECB og IMF – hele 18 gange og hver gang i forbindelse med deres fremtidige involvering direkte i græsk lovgivningsarbejde.

Læs også: Eurotoppens krav til Grækenland

Den græske regering lover at »normalisere arbejdsformen med institutionerne, inklusive det nødvendige arbejde i Athen for at forbedre programimplementeringen og overvågningen,« står der i dokumentet, som fortsætter: »Regeringen skal konsultere og nå til enighed med institutionerne om alle lovforslag inden for de relevante områder, før det sendes til offentlig konsultation eller til parlamentet.«

Blandt de mest kontroversielle krav er oprettelsen af en uafhængig fond uden for regeringens rækkevidde, hvortil græske værdier vil blive overført og privatiseret. Fondens værdier – svarende til omkring 50 mia. euro eller over 20 procent af det græske bruttonationalprodukt – skal primært bruges til at afbetale de nye lån og til at tilføre bankerne kapital. Ifølge det oprindelige tyske forslag skulle fonden bestyres af den tyske udviklingsbank KfW, der har hovedsæde i Luxembourg, men i slut- dokumentet står der, at »denne fond vil blive oprettet i Grækenland og bestyret af de græske myndigheder under tilsyn af de relevante europæiske institutioner«.

Voldsom kritik

Reaktionen ikke kun i Grækenland, men blandt iagttagere i resten af Europa og verden, var forbløffelse, og snart fulgte beskyldninger om, at eurogruppen havde gennemført et statskup i Grækenland. Allerede søndag aften, inden den endelige aftale lå klar, trendede #ThisIsACoup (dette er et kup, red.) på Twitter og var det næstmest brugte hashtag i verden samt det mest brugte i Tyskland og Grækenland.

»I det mindste må de stadigvæk kalde det ’Grækenland’,« lød et tweet.

»Fra demokratiets fødested til demokratiets dødsleje. Nu rejser sig et zombie-kreditocracy,« lød en anden.

Mange iagttagere syntes oprigtigt chokerede over dokumentets ordlyd.

Den nobelprisvindende økonom Paul Krugman kaldte på sin blog dokumentet og kravene for »vanvid«.

»#ThisIsACoup er lige netop rigtigt. Dette overgår barsk og er rendyrket hævngerrigt; en fuldstændig ødelæggelse af national suverænitet og ingen håb om afskrivning,« skrev han.

Sony Kapoor, direktør for rådgivningsfirmaet ReDefineEurope, tweetede: »Chokeret over at Lagarde, ECB, Hollande, Matteo Renzi ikke greb ind, med alt hvad de kunne kaste med tidligere! Har ladet tingene ende så galt?«.

Politisk union

Andre ramte måske mere præcis det, som det handler om:

»Den græske gældskrise vil fremskynde EU’s finanspolitiske union som sammen med ECB’s monetære union vil cementere EU og styrke euroen,« skrev forfatteren Elie Elhadj på Twitter.

Læs også: Gældskolonien Grækenland

Det er langtfra en ny erkendelse, at en af årsagerne til at gældskrisen er endt, som den er, hænger sammen med, at eurozonen er en monetær, men ikke en finanspolitisk union. Samt at dette næste skridt er absolut nødvendigt på sigt, hvis eurozonen skal overleve og undgå nye Grækenlandskriser i fremtiden.

Læs også: Græsk premierminister: Vi undgår de mest ekstreme krav

Slagsmålene mellem Grækenland og de øvrige eurozonelande bunder netop i, at alle lande tænker nationalt først og eurozone sidst. Tidligere på måneden udgav EU’s såkaldte fem præsidenter – Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Jeroen Dijsselbloem, Mario Draghi og Martin Schulz – rapporten »Completing Europe’s Economic and Monetary Union«, der bl.a. påpeger nødvendigheden i lyset af eurokrisen af at udvikle en finanspolitisk union.

Som et første skridt foreslår de fem EU-præsidenter at oprette et rådgivende Europæisk Finans- politisk Råd, som skal »koordinere og komplementere de nationale finanspolitiske råd«, hvilket skal føre til »bedre overholdelse af de fælles finanspolitiske regler, en mere informeret offentlig debat og en stærkere koordination af de nationale finanspolitikker«. Det næste skridt vil være at oprette en fælles makroøkonomisk stabiliseringsfond, medlemslandene kan ty til ved økonomiske chok, de ikke selv kan håndtere.

For at nå frem til en »komplet struktur« – dvs. både en økonomisk, finansiel og finanspolitisk union – vil det »uundgåeligt indebære deling af mere suverænitet over tid«, skriver de fem.

»I praksis vil dette kræve, at medlemslandene i stigende grad accepterer fælles beslutning om elementer i deres respektive nationale budgetter og økonomiske politikker,« fortsætter de.

Det var meningen, at denne proces skulle foregå stille og roligt over tid, for politikerne er fuldt ud klare over, at der ikk e er den store appetit i deres befolkninger for yderligere suverænitetsafgivelse og integration. Ikke desto mindre er gårsdagens græske aftale et første skridt i denne retning.

Naturligvis er der stadig ikke tale om en fælles finanspolitik i eurozonen, så længe det kun er Grækenland, der har afgivet suverænitet, og så længe det kun er Grækenlands finanspolitik, der træffes fælles beslutninger om. Men det kan netop blive et første skridt, der fremmer integrationen i eurozonen.

Professor Mary Kaldor fra London School of Economics minder om den afdøde sociolog Ulrich Becks pointe: At det ikke var en fejl, at den politiske overbygning ikke var med fra starten, da euroen blev søsat. Det var en fortsættelse af Monnet-metoden.

»Præcis fordi det var et umuligt projekt, skabte dét en stærk interesse for en politisk union. Med andre ord, dem der gik med i den fælles valuta vidste, at projektet ville føre til yderligere integra- tion,« skriver hun og konkluderer: »Og det er der, vi nu er. Europa må fortsætte for at overleve. Det bliver nødt til at integrere yderligere.«

Bagslag?

Hun er langt fra alene med den konklusion, men ironisk nok kan den seneste udvikling – hvor Grækenland reelt (om end ufrivilligt) har accepteret at tage dette skridt og afgive finanspolitisk suverænitet – vise sig at gøre det endnu sværere for resten af eurozonen at tage det næste skridt.

Som Paul Mason – økonomiredaktør på det britiske Channel 4 – skriver i sin blog: »De store europæiske magter har demonstreret en appetit for at ændre mikrolovene i et mindre land: Landets regulering af dets bagerier, dets funding af det statslige tv-service, hvad der kan privatiseres og hvordan (…) Det ville være logisk nu for ethvert land i EU at lave nødplaner imod samme behandling – enten over finanspolitik eller noget andet spørgsmål, hvor Bruxelles og Frankfurt nyder suverænitet.«

Mere end nogensinde før synes det klart, at det demokratiske element i EU’s institutioner må styrkes. Der er næppe nogen anden europæisk befolkning, der vil gå med til at lade fællesskabet bestemme over deres skattebidrag efter de seneste forhandlinger, der ikke kun har vist, at de stærke lande kan gennemtrumfe deres vilje, men også at de kan gøre det stik imod befolkningernes udtalte ønske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

lars ulrik thomsen

Det kan vel ikke komme bag på nogen, at tingen udvikler sig i retning af en europæisk superstat. Det er det som Folkebevægelsen mod EU har advaret mod siden 1972.
Hvis vi i Danmark begyndte at åbne øjnene for den faktiske udvikling, ville mange flere blive EU-modstandere. Det handler om selve vores nationale suverænitet - den som Grækenland netop har sagt farvel til.

Gert Selmer Jensen, John Victor Lorck, Peter Jensen, Ove Junne, Flemming Berger, Nic Pedersen, Rasmus Kongshøj, erik mørk thomsen, peter fonnesbech, Lene Santora, Lise Lotte Rahbek, Vivi Rindom, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Bjarne Andersen, Niels-Holger Nielsen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Metter Rodgers. Sociologer kan mene så meget, men EU er ved at falde fra hinanden. Derfor er det for alle parter - de nationale regeringer - vigtigt, at sikre sig. Frankrig og Tyskland modarbejder hinanden, så det kan gå meget stærkt.

Hvis den græske krise skal (mis)bruges til at sætte skub i EU's (finans)politiske union, så skal grækerne sikre sig at også de mest udsatte grupper i Grækenland får en værdig tilværelse med ret til bolig, mad, lægehjælp, uddannelse og job.

Eliten og deres villige meningspåvirkere, har det meget svært med den øvelse, der hedder 'lige muligheder for alle'.

I Deadline dd foregik øvelsen helt efter kapitalismens sorte bog:

Adam Holm: "Vi høre her Junker sige, at der ikke er nogen tabere eller nogen vindere. Er det rigtigt?"

Kristian Weise: "Der er både positive og negative sider af dette forlig. De positiver er at EU bliver mere bla bla bla - og så er der de negative konsekvenser, nemlig at de fattige..."

Adam Holm: "Ja, de fattige får det hårdt ... Jesper Berg er du enig i at EU er kommet styrket ud af disse forhandlinger?"

Og det var Jesper Berg så ...delvist...

Carsten Mortensen, lars abildgaard, Bjarne Andersen, Carsten Søndergaard, Peter Hansen, Torben Nielsen og erik winberg anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Vi har, sådan som jeg ser det, fået et tysk Europa, hvor Tyskland tror, mener og synes, de kan bestemme over andre lande. Og tryne andre lande. Og hvor tysk storkapital, og fransk, engelsk og amerikansk storkapital, kan rykke ind og tage for sig af varerne i Grækenland: elnettet, afhentning af skrald, jernbanerne, busserne, færgehavnene, lufthavne, vandforsyning mm. Endelig ser det ud til at de tyske junkere fra det tidligere Preussen har fået det som de har ønsket sig i mere end 200 år, et Europa, som danser efter Tysklands pibe.....

Gert Selmer Jensen, John Victor Lorck, Flemming Berger, Erik Pedersen, Ivan Breinholt Leth, HC Grau Nielsen, erik mørk thomsen, lars abildgaard, henrik hansen, Carsten Mortensen, Kim Houmøller og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen
John Victor Lorck, Bill Atkins, Henrik Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hvad man end mener om den græske krise, så er der med den nye aftale ikke nogen løsning, men kun en yderligere svækkelse af den græske økonomi, hertil kommer så en total kvælning af det græske demokrati. Den græske krise er jf. The New York Times analyser værre end 1930'ernes depression i USA, som dengang kun blev løst via Roosevelt's New Deal med massiv offentlig "spending" kombineret med striks regulering af finansmarkedernes handlevilkår. Euroen var et uigennemtænkt projekt og kombineret med at finansmarkederne stort set har været uden reguleringer i årevis, så har dette været en særdeles farlig og fatal cocktail for den vestlige verden, særligt for de sydeuroæiske lande, hvor skattesystemerne har været særdeles ineffektive og begunstiget massiv skatteundragelse for de mest kapitalstærke grækere. Grækenland vil med den nye aftale reelt være dømt til total armod i de næste 50 år, og man kan spørge hvilke politiske strømninger, dette vil give i befolkningen. Finansverdenen redder endnu engang eget skind - business as usual. Det europæiske projekt hænger i laser...

Se i øvrigt The New York Times artikler af bl.a. Paul Krugman og avisens leder:

http://www.nytimes.com/2015/07/14/opinion/the-eurozones-damaging-deal-fo...

Karsten Aaen, John Victor Lorck, Flemming Berger, Erik Pedersen, Ivan Breinholt Leth, HC Grau Nielsen, Rasmus Kongshøj, erik mørk thomsen, Nille Torsen, Lene Santora, Lise Lotte Rahbek og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Jeg er meget enig med Karsten Aaen. Man kan dog tilføje at det græske folk til enhver tid kan trække i nødbremsen og nationalisere deres produktionsapparat og infrastruktur, men den beslutning er voldsom set i lyset af, at landet vil blive isoleret i Europa, politisk og økonomisk. Og man kan jo ikke påstå at det græske folk har mødt en overvældende solidaritet hos Europas øvrige befolkninger.
Fremtidsscenarieter for Europa er tilrettelagt. Storkapitalen æder, bid for bid, vores statslige produktion - jernbanenet, lufthavne, hospitaler, el-værker, vandforsyning osv. Demokratiet underkastes den nødvendige politik, i en korporative konkurrencestat, hvor folks arbejdspligt styres centralt via minimale fattigdomsydelser. Skal grækerne stå alene, som de første der siger fra?

Gert Selmer Jensen, Karsten Aaen, lars abildgaard, John Victor Lorck, Flemming Berger, Peter Poulsen, Erik Pedersen, Ivan Breinholt Leth, Rasmus Kongshøj, Mikael Velschow-Rasmussen, Ivonne Cordes, erik mørk thomsen, Henrik Christensen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Peter Günther

Artiklen omskriver det vi oplever til et scenarie for hvad grækerne skal tage stilling til. Grækerne står ved en skillevej og hvis ikke de køber tilbuddet må de vælge et af alternativerne. Beslutsomhed og handlekraft er nøgleordene, når man mistet sin god-will

Nils Bøjden

" Og man kan jo ikke påstå at det græske folk har mødt en overvældende solidaritet hos Europas øvrige befolkninger."

Grækerne har mødt overvældende solidaritet. De har fået eftergivet 300 mia i gæld. De har fået lånerammer som ingen anden vil give grækerne på trods af den ekstreme uvillighed Grækenland har udvist i at overholde de aftaler landet har indgået med kreditorer. De er blevet lovet hjælp til at omstrukturere deres dysfunktionelle statslige institutioner og hjælp til lovgivningsarbejde med at få deres stat til at fungere. Grækenland får hvert år ca 2 mia Euro i støtte via EUs fordelingsprogram.

Masser af støtte. Masser af solidaritet. Ikke så meget interesse fra grækerne i at holde løfter.

Preben Haagensen, Hans Aagaard, Markus Hornum-Stenz, Michael Rand, Lasse Schmidt, Peter Nielsen, Thomas Andersen og Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne kommentar
Hans Jørn Storgaard Andersen

Bill Atkins: Du skrev, at ...."Og man kan jo ikke påstå at det græske folk har mødt en overvældende solidaritet hos Europas øvrige befolkninger."

Hvad er det dog for noget? Jeg mener, betyder lånte penge ikke noget? Beløbet er 2.470 milliarder kroner - som de har lånt på grund af overforbrug i et tiår eller så.

Hver dansker har 500 kr. til gode hos grækerne. Selvom vi ikke er med i Euro'en. Hver tysker har 7.885 kroner per indbygger.
(ref. http://nyhederne.tv2.dk/udland/2015-07-05-se-listen-saa-meget-skylder-gr...)

Preben Haagensen, Vasili Frang, Peter Nielsen og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar

Nils Bøjden, at private banker og finansspekulanterne af den offentlige bank ECB får dækket halvdelen af deres uindrivelige fejlinvesteringer via skattemidler, og at ECB og IMF som overnationale organer truer den græske befolkning med økonomiske sanktioner, er ikke solidaritet med det græske folk, men underbygning af et økonomisk system som har vist sig at føre til stadig større rigdom og magt for de aller rigeste.

Karsten Aaen, Flemming Berger, Claus Kristoffersen, Erik Pedersen, Ivan Breinholt Leth, HC Grau Nielsen, Rasmus Kongshøj, Mikael Velschow-Rasmussen, erik mørk thomsen, Nille Torsen, peter fonnesbech, Peter Knap, Henrik Christensen og Anders Barfod anbefalede denne kommentar

Danske Bank foretog, i samme tidsrum frem til 2008, udlån på godt 3 gange det danske bruttonationalproduk. Det ville være interessant at vide hvor mange græske statsobligationer Danske Bank har i kælderen.

Og husk Hans Jørn Storgaard Andersen og Nils Bøjden, i tilfælde af at Danske Bank - og dermed den danske Stat og Nationalbank - bliver revet med i en græsk bankerot, så er det sgu jer to - i følge jeres egen lakajlogik - der har skylden.

Karsten Aaen, Flemming Berger, Claus Kristoffersen, lars abildgaard, Ivan Breinholt Leth, Marina Kasimova, erik mørk thomsen, Lise Lotte Rahbek, Peter Knap, Henrik Christensen og Martin Madsen anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

Det er logisk at man skal have adgang helt ind i Grækerns økonomiske centralnarvesystem, for Grækerne har indtil nu udvist usolidarisk arrogance og ligegyldighed. De har ikke været interesseret i at gennemføre de reformkrav der kom med lånene, og nu skal man altså have styr på butikkens mindste skridt, således der kan komme styr på udgifter og indtægter. Udgifter og indtægter har vist aldrig bekymret grækerne før nu, hvor man står til at overgive finanspolitikken til kyndige institutioner. Grækerne er selv skyldige i miseren.
Mht. eftergivelsen af den private gæld, så skal Grækerne være taknemmelige for dette - et kollaps af det private finansieringssystem ville have øget krisen betragteligt i Grækenland for lang tid siden, så at påstå at det kun er for at hjælpe andre lande, at man eftergav privat gæld det er uintelligent.
Bankernes spekulative investeringer var også noget den alm. græker nød godt af, men når regningen skal betales så er der kun bankerne at drage til ansvar - for skattepenge... de skattepenge regeringen aldrig har lært at inddrive eller hvad? Et krak ville koste skattepenge...

Preben Haagensen, Hans Jørn Storgaard Andersen og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Henrik Christensen

Nu skal de gode grækere jo ligesom vedtage noget inden onsdag, før det tog kører videre. Moment of choice...

Curt Sørensen

Tyske politikeres magtpolitiske brutalitet, Euro teknokraters neoliberalistiske fundamentalisme og stærke kapitalinteresser har i forening skabt et monstrum, der tilsyneladende udvikler sig videre efter sin egen logik til trods for stigende modstand i befolkningerne. I første omgang har det knust det græske demokrati, ydmyget et helt folk og mast landet tilbage i nøjagtig den samme austeritetspolitik som siden 2010 har reduceret landets nationalprodukt med 25 procent, skabt en generel arbejdsløshed på 27 procent og en ungdomsarbejdsløshed på 50 procent samt en udbredt regulær fattigdom. Men bankernes interesser er reddet. De såkaldte 'hjælpepakker' til grækerne var i virkeligheden hjælpepakker til de franske og tyske banker. Det er det som befolkningerne i Europa betaler for. Men den Bruxelles dominerede mediemaskine, anført af det tyske Bild-Zeitung har fortalt dem en helt anden historie. Og herhjemme har vi jo Deadline med Marlene Wind og striben af bankøkonomer. Det ideologiske apparat arbejder dag og nat

Karsten Aaen, John Victor Lorck, Flemming Berger, Niels-Holger Nielsen, Erik Pedersen, Ivan Breinholt Leth, Olav Bo Hessellund, Rasmus Kongshøj, Jes Enevoldsen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

nekrolog over det nye europæiske demokrati.

født med den franske revulusion, den 14.07.1788 død med den græske aftale. den 13-07-2015

folkestyret, demos krasia, som det heder på oldgræsk, er nu afløst af to andre græske ord, plutokrati og oligaki, efter lang tids neo liberal strangulering , afgik det europæiske demokrati ved døden. en styreform der hade sikret os alle, lighed, og velfærd. i snart over et århundrede, ja demokratiet, besejredet facismen, og kommunismen og nazismen, men den neo liberale kapitalisme blev des overmand, hvor solidaiteten blev ofret for egoismen,

Folket er definitivt nu UNDER eliten, eliten er nu den nye adel i europa, vores velfærd skal nu vuderes, ud fra om pengene bedre var brugt på skattelettelser og frynsegoder til eliten, vuderet af eliten.

eu er nu et Imperialistisk plutokratisk oligagisk diktatur

rednings planen for Grækenland er en rednings pakke for EU,

Kun en ny revolution kan vælte det nuværende plutokrati og gen opleve det døde demokrati,

Karsten Aaen, John Victor Lorck, Flemming Berger, Claus Kristoffersen, Erik Pedersen, Rasmus Kongshøj, Mikael Velschow-Rasmussen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

@Peter Nielsen

Der er noget selvafslørende naivitet over dine formuleringer, der hvor logik og dokumentation svigter - det gør at det altid er en fornøjelse at debattere med dig, Peter, eksv.:

Udgifter og indtægter har vist aldrig bekymret grækerne før nu,

Læs så her: Berlingske 14. juni 2005:

Netop økonomien var i fokus i sidste uge, da oppositionen stillede et mistillidsvotum til økonomi- og finansminister George Alogoskoufis. Statsminister Karamanlis gjorde lynhurtigt oppositionens krav til et spørgsmål om regeringens overlevelse og sikrede sig i søndags den nødvendige parlamentariske opbakning til at fortsætte ved magten.

Det kan tilføjes at Karamanlis regering, udover at opføre en ekstravagant og unødvendig olympiadeby, med en overflødig infrastruktur, til tårnhøj overfakturering, brugte regeringen en del af de lånte midler til at hæve de offentlige ansattes løn med 15% - mest til de højestlønnede - nu man var igang med at bestikke det græske samfund.

Så Peter kom ikke igen og påstå, at der ikke var modstand i den græske befolkning. Man kan så sige at demokratiet generelt spiller fallit når magthaverne alliere sig med internationale finansspekulanter - men det kan jo heldigvis ikke ske her i Dongmark

Karsten Aaen, Steffen Gliese og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Torben Selch

KOM NU Grækenland - stem nej!
Grrrr folkene ovre på Børsen sidder og gnækker sig, og kalder det et Græsk Bluff der kiksede og lederen en cirkusklovn.

Kom Nu!

TJek lige dette link:

http://marketmonetarist.com/2015/07/14/the-euro-a-monetary-strangulation...

Euroen kvæler landene.....!

lars abildgaard, Flemming Berger, Marina Kasimova og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Specielt Tyskland rasede i 80'erne mod Grækenland, der devaluerede dramaeren konstant, nu kom hævnens time, det var svært fra start, bare at få Grækenland ind i EU, men det lykkedes, nu er statskuppet en realitet.

Ingen kan for alvor tror på overlevelse længere EU, der er nul tillid tilbage, dette er spil for galleriet kun for, at dække over statskuppet.

Af de fem statskup ledere Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Jeroen Dijsselbloem, Mario Draghi og Martin Schulz, er der da også, to der skiller sig særligt ud, som fortjener særlig opmærksomhed.

Mon ikke Goldman-Sachs og venner blev meget involverede? Mario Draghi, den italiensk økonom og bankmand, præsident for ECB, før dette vice chairman og managing director af Goldman Sachs International og beskyttelse af de største græske skattesnydere, fra de helt store selskaber i Grækenland, Jean-Claude Juncker Luxemburg fintens fader, EU skatteunddragelsens mester, nu formand for EU-Kommissionen.

Få nu sendt flokken af uduelige mennesker hjem, så et nyt EU kan skabes, med mennesker der lever i EU, i focus for EU samarbejdet.

EU diktatur!
Føj..

Karsten Aaen, lars abildgaard, Flemming Berger, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese og Jes Enevoldsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er simpelhen perverst, at tage EU alvorlig efter, at den græske gæld er blevet overført fra privat gæld, der truede hele EU's økonomi, til nu, hvor gælden intet betyder i det store billede for EU, hvor gælden idag, er de almindelige grækeres gæld, skatteydernes glæd.

Totur af befolkningen, tortur er Grækenlands børn, udsultning af små skolebørn, at nogen tager denne kriminelle organisation EU alvorligt, det er mig en gåde!

For ikke at tale om flygtninge i Grækenland.

Sult i Grækenland 2015

Fra link:
"According to 42,727 questionnaires filled by parents of school students in 23 prefectures of the country:

54% of the families experience food insecurity
21% of the families experience hunger.

Polls 2015

Following these recent complaints by teachers that some children are going to school on an empty stomach, the Prolepsis Institute of Preventive Medicine, Environmental and Occupational Health released on Wednesday, data from a survey that indicates the extent of the problem.

The organization polled pupils at 64 schools in Athens and found that

25% of the children’s families were suffering from hunger

60% were suffering from food insecurity, i.e. they do not get enough food.

In 61 % of cases, one of the two parents had no income at all (salary or pension).

17% of the families have no income at all.

22% of the familes have 3 or more children."

Link: http://www.keeptalkinggreece.com/2015/02/12/poll-25-of-athens-school-chi...

Michael Rand

Jeg tillader mig lige at gøre opmærksom på at det er Grækenland der har brugt og lånt alt for mange penge op til den finansielle krise startede. Det er Grækenland der efter 2007 har fået stillet milliarder af euro til rådighed for at komme ud af krisen uden at de reelt har gennemført de reformer de havde lovet at gennemføre. Og siden sidste valg er der stort set intet sket på reformsiden. Så er der blevet afholdt en folkeafstemning hvor deres regering garanterede at de kunne få en bedre aftale og at bankerne ville åbne om mandagen !!!!!!!
Og nu er det så Tyskland og EU der er den store stygge ulv og grækerne der er de uskyldige ofre!
Jeg forundres!

Preben Haagensen og Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne kommentar

Michael Rand, med det efternavn så burde du da vide at der er noget der hedder klassekamp, og at klassekamp føres med stor brutalitet også inden for den enkelte nation. Din anvendelse af stereotyperne "Grækenland" og "grækerne" er jo nærmest en fornærmelse mod almindelig debatkultur...

Peter Nørgaard, Karsten Aaen, Flemming Berger, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

man bør aldrig kunne gå fra privat til offentlig ansættelse indenfor bankvæsen. Eller i det hele taget: det er to forskellige verdener, hvor det er i samfundets interesse, at oplysninger ikke strømmer fra administrationen ud til private interesser.

John Christensen

Chokterapi, når det er værst!
Håber at grækerne i sidste ende selv åbner deres banker uden at stifte ny gæld, som de ikke har råd til.
Vælgerne skræmmes fra vid og sans, for at tvinge den uønskede udvikling igennem.

TÆNK lige over - om du egentlig ønsker at afgive national suverænitet til sådan en gang banditter i habitter.

Det er ikke det Europa jeg ønsker for mig og for kommende generationer af danskere og andre folkeslag.

Styrk nu EU modstanden, inden løbet er helt kørt.
Demokratiet er under pres, men de skal ikke have lov til at lykkes! Bekæmp centralisering af magten hos banditterne.
Vi kan slå kuppet ned - hvis vi kæmper klogt og bevidst for det.

God dag der ude

Rasmus Kongshøj

Der er mange myter om den græske gæld. En af dem er at grækerne ikke har villet reformere sig.

Under de gamle korrupte Pasok- og ND-regeringer, som trojkaen åbenlyst gerne vil have tilbage, blev der gennemført en lang række dramatiske nyliberale reformer; lønninger blev sænket, kollektive overenskomstforhandlinger blev forbudt, der blev skåret brutalt ned i velfærden uden hensyn til de humanitære konsekvenser og offentlig ejendom blev privatiseret på brandudsalg.

Det nyliberale eksperiment i Grækenland har imidlertid været en eklatant fiasko på snart sagt alle parametre. Økonomien er skrumpet, arbejdsløsheden er eksploderet og fattigdommen spredte sig som en steppebrand. Det nyliberale eksperiment har været en katastrofe for det græske folk, og det har heller ikke bragt fælden under kontrol. Den græske gæld er i dag lige så håbløst ubetalelig som før trojkaen dikterede chokterapi.

Den hidtidige kurs virkede ikke, og derfor gav grækerne Syriza et massivt folkeligt mandat til at føre en ny politik, der kunne bringe Grækenland på fode igen.

Lige fra start har Syriza-regeringen tilbudt trojkaen (som man nu efter statskuppet må kalde en junta) at gennemføre de reformer man kunne blive enige om, for eksempel en tiltrængt reform af skattevæsenet. Det har trojkaen imidlertid afvist; de ville have en aftale om alt eller ingen ting, og har brugt måneder på at forhale samtalerne ved konstant at bringe nye emner ind i diskussionen.

Og nu beskylder trojka-pressen så grækerne for ikke at ville gennemføre reformer! Havde det ikke været for trojkaen selv, kunne ting som korruptionsbekæmpelse og skattereform allerede have været sat i værk.

Trojkaen har ligeledes vist sig totalt uvillig til at føre en rationel og saglig debat om reformkravene. Når den græske delegation kom med argumenter for eller imod en bestemt reform, nægtede trojkaen overhovedet at forholde sig til dem. Ikke så meget som et modargument gad de mønstre.

Og alligevel er det grækerne, der får skyld for at være urimelige, ukonstruktive og arrogante.

Karsten Aaen, Flemming Berger, Erik Pedersen, lars abildgaard og John Christensen anbefalede denne kommentar
John Christensen

Et samlet folk kan ikke trampes ned!
Skal vi stå sammen?

John Christensen

Trojkaen der skiftede til nu at være en egentlig JUNTA, udenfor demokratisk kontrol. Det er så uønsket som noget overhovedet og skal stoppes nu inden de kommer for godt igang.
Vi kan undlade at nærme os den finanspolitiske union, og det vil jeg arbejde for med alt hvad remme og tøjr kan holde til.
Stem for alt i verden NEJ til yderligere suverænitetsafgørelse, og hold tæt øje med hvordan vores valgte folketings-, og EU-Parlamentsmedlemmer agerer i Nuet og i fremtiden.

Kapitalen lænser vores samfundsskabte værdier, og det skal stoppe.

Karsten Aaen, Flemming Berger, Claus Kristoffersen, Niels-Holger Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Gunnar Biedermann

Skal vi lige prøve at holde fast i det faktum, at de "penge", som de "solidariske" franske og tyske banker har lånt til korrupte græske politikere (ikke til befolkningen) er skabt ud af den blå luft på den finansielle sektors balancer. Det er ikke "andre menneskers penge !"

Se evt. Bank of Englands 1. kvartalsrapport 2014 "... the majority of money in the modern economy is created by commercial banks making loans."

http://www.bankofengland.co.uk/publications/Documents/quarterlybulletin/...

Når man læser kommentarerne er det ikke svært at forstå, at vi danske danskere er de mest "grækerfjendske" i Europa. Det skyldes måske Ulrik Haagerup og DRs "konstruktive nyheder" ? Ophidselsen er tilsyneladende omvendt proportional med indsigten. De dovne grækere præsterer fx. 40% flere ugentlige arbejdstimer end de flittige tyskere (ifølge Eurostat), men prøv lige at sige det højt, så er der straks en Kasket Karl der ved, at de "fusker med tallene".

Eller prøv at spørge, hvem der er mest uansvarlig: En professionel kreditgiver, der "låner ud" til en håbløst forgældet regering ... eller regeringen som tager imod kreditten. Så skal der nok komme gang i holdningerne, synspunkterne, meningerne og vurderingerne ved pølsevognen.

Karsten Aaen, Flemming Berger, Niels-Holger Nielsen, Lilli Wendt, Erik Pedersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Der var åbenbart ingen anden vej for at opnå en bæredygtig økonomi for fremtiden i Grækenland, og så kan man kalde det et kup eller lade være, men hidtil har der ikke været mulighed for at indgå en aftale med grækerne om en fremtidig bæredygtig økonomi ad frivillighedens vej, og da det samtidig lå underliggende, at grækerne skulle forblive i EU og EUROen blev udfaldet det vi har set fra EU, ECB og IMF's side.

Nu skal grækerne så vedtage flere af disse ting senest på onsdag, altså i morgen, - men det vil jeg se før jeg tror det!

Den politiske del af hvad der kaldes kuppet, er et opgør med politiske ideologiske kultur i statsforvaltningen af uansvarligheden overfor en bæredygtig økonomi, som er en politiske kulturel kollektiv holdning i statsforvaltningen, og alene tanken herom er aldeles uforståelig i det græske statsapparat og -administration, og derfor ikke af sig selv ville eller kunne skabe en bæredygtig økonomi i fremtiden.

Det forklarer hvorfor Grækenland er blevet underlagt EU's finanspolitisk pagt, så en politisk administrativ økonomisk bæredygtighed for Grækenland vil blive mulig i fremtiden, med EU som overvågende myndighed, så fortidens politiske kollektive spøgelse fra statsapparatet ikke igen kan påvirke modvirke en økonomisk bæredygtigt fremtid i Grækenland.

Privatiseringerne er jeg derimod ikke særlig begejstret for; "det er som at pisse i bukserne en kold vinterdag, lige nu og her varmer det, men så bliver det sgu rigtigt koldt bagefter"!

Umiddelbart kommer der penge ind ved frasalget af lufthavne, havne osv., men det er kun engang beløb, som skal bruges til afdrag på gælden, så det hjælper ikke rigtigt indtægtsmæssigt i længden.

VI har selv set det i forbindelse med udliciteringen af Københavns lufthavn til et asiatisk selskab, der har hjemsted i et skattefrit område, og dertil kommer et særligt specielt lån til det danske selskab, der skal betales tilbage(naturligvis), med afdrag og renter(de var så vidt jeg husker lige lidt ekstra høje, noget højere endda end det normale for markedet på det tidspunkt), så der kommer ikke særlig mange skattekroner ud af den øvelse til staten.

Det samme vil gøre sig gældende for Grækenland og udliciteringen eller frasalget til private operatører, - det vil ikke give et fornuftigt bidrag til statskassen i fremtiden, og dermed kunne bidrage med en gældsafvikling som er fornuftig over tid, og når der ikke kommer løbende solide indtægter til græsk økonomi og gældsafvikling, vil gælden enten ikke ændres eller falde, men i stedet blot stige.

Fejlen ved sammensætningen af denne pakke til Grækenland er, at den primært handler om gælden alene og dens afvikling, som i øvrigt ikke har lyse udsigter for at blive bæredygtig i min optik med udliciteringer og privatiseringer, så mangler der helt et socialpolitisk aspekt for befolkningen i den periode der ligger forude i flere - hvis ikke mange år ud i fremtiden!

Det er en uantagelig anstændig høj pris for opgøret med den særlige græske politiske uansvarligheds mentalitetskultur i den græske kollektive politiske selvforståelse af ligegyldighed overfor statsforvaltning og -administration blandt politikere igennem årtier efter årtier, som befolkningen alene må bære skylden og byrderne for, og hvor udsigten til bedre tider tilsyneladende befinder sig i horisonten, - horisonten der som bekendt fjerner sig når man forsøger at nærme sig den!

Det politiske administrative dysfunktionelle Grækenland er som bekendt ikke borgernes skyld, så et bedre socialt aspekt i aftalen havde ligget lige for at milde virkningerne af!

Olav Bo Hessellund

Man kan ikke bebrejde grækerne, hvis deres aktuelle erfaringer med det af Tyskland dominerede EU opleves - eller rettere genopleves - som en ny besættelse, omend med andre midler end militære.

Flemming Berger, Erik Pedersen, lars abildgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Lur mig om ikke Goldman Sachs, står parat til at opkøbe græske offentlige aktiver for en slik. Konspiration? Er den religiøse tilbedelelse af frie markeder, ikke blot en stor konspiration? Nu hvor neokolonialismen er kommet til Europa og ikke længere er forbeholdt mennesker af mørk hudfarve, bliver det interessant at se, hvor længe man kan holde de europæiske befolkninger i uvidenhed med nationalistisk propaganda og fokus på 'dårlige' debitorer. I DK går det fint. Ifølge Politiken mener 68% af danskerne, at denne krise primært er det græske folks ansvar. 64% i Tyskland.

Karsten Aaen, Henriette Bøhne, Flemming Berger, lars abildgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

@ Gunnar Biedermann

- Ja, historien er skam rig på den slags, Nordisk Fjer, hvor bankernes folk gik baglæns bukkende ud fra direktør Johannes Petersens kontor som tak for de havde fået lov at låne ham endnu flere penge.

Eller IT-Factory som bankerne nærmest sværmede om, for at få lov til at låne virksomheden flere penge, - ganske vist til "penge-karusseller"!

Og vi må jo ikke glemme, at græske politikere "pyntede" ganske voldsomt på deres konvergenskrav forinden overgangen til EUROen, og jo, man viste godt i EU det næppe var sandt.

Philip B. Johnsen

Det er meningsløs snak, at EU skal sikre, at Grækenland får styr på den ikke fungerende samfundsstruktur med skattevæsen og bestikkelse af offentligtansatte, hvis det var EU's hensigt, var det sket for længe siden.

EU er diktatur og økonomisk slyngel kultur, intet andet, så derfor vil, når den sidste verdi er suget ud af Grækenland, landet smidt på porten.

Fakta.
Fra link:
"1981 blev Grækenland det 10. medlem af EF.
Kritikere af Grækenlands optagelse anfører stadig i dag at det var en fejl at optage Grækenland før det var blevet mere modent, politisk og økonomisk, og at landets nuværende økonomiske problemer bl.a kan henføres til den for tidlige optagelse.
('Læs: EU beskyttet økonomisk kriminalitet')

Omvendt anfører tilhængere af optagelsen at det var en nødvendig politisk beslutning der var med til at cementere demokratiet i Grækenland. Diskussionen antyder at der stadig i dag ikke er fuld enighed om hvorvidt EU primært er et teknisk-økonomisk instrument til at stabilisere og fremme medlemsstaternes handel, økonomi og erhvervsliv – eller om EU primært er et politisk instrument der kan bruges aktivt til at fremme politikker også uden for EU's område."

De sultende græske skolebørn, det afgørende bevis, EU' økonomiske kriminalitet, var og er, det eneste EU bygger på.

Skurkene Mario Draghi, den italiensk økonom og bankmand, præsident for ECB, før dette, vice chairman og managing director af Goldman Sachs International og beskyttelse af de største græske skattesnydere, fra de helt store selskaber i Grækenland, Jean-Claude Juncker Luxemburg fintens fader, EU skatteunddragelsens mester, nu formand for EU-Kommissionen, taler deres eget tydelige sprog, for det kriminelle EU diktatur.

Smid de korrupte EU forbrydere hjem og få et nyt EU, på benene, der bygger på, at borgerne i det nye EU, får det bedste liv muligt.

Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Udvidelsen_af_EU

EU viser nu sit sande ansigt. Kik grundigt på det, og spørg så dig selv, om det er et ansigt, du ønsker at bo sammen med, dele økonomi med og modtage ordrer fra.

I øvrigt vil jeg ikke være medlem af en forsamling, hvor manden for bordenden af kommissionen er den største svindler i Europa, målt i euro. Hvordan har den mand i det hele taget opnået fuld immunitet ? Hvad er det her for en verden.

Karsten Aaen, Flemming Berger og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Hans Jørn Storgaard Andersen

Peder Kruse: Du skriver, at .. "EU viser nu sit sande ansigt".
Det er da ikke noget nyt. Hver gang, der bliver holdt rådsmøde for regeringscheferne i EU - eller måske blot Euro-landene, så ser vi det "sande ansigt".

For der er ikke noget at skjule. Det er politisk kunst, der vil noget - bare synd, at så mange dansker ikke kan følge med.

Din verden, Peder, den ender da på Lars Tyndskids Mark - hvor pokker det så er henne :-)

@Hans Jørn

Med det sande ansigt mener jeg den tysk dikterede magtovertagelse af Grækenland, som reelt ligger i den aftale, grækerne må acceptere. Det er ikke hver dag, vi ser så klokkeklar en magtovertagelse i Europa.

"Din verden, Peder, den ender da på Lars Tyndskids Mark"

Nej, Hans Jørn. Den startede der. Er det dårligt ?

Flemming Berger, Rasmus Kongshøj og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Angela Merkel er den kullede greve! Og Schäuble er grev Johann.

Leif Høybye

Der er ikke brugt artilleri og bombemaskiner, men hvis det her går igennem, så er Grækenland erobret af EU, ECB og IMF.
Historien foran er ligegyldig. Det kan ikke være tilladt at tvinge en regering til at "sælge" sit land og dets befolkning.
Jeg vil også tro, det er politisk farligt og kan føre til voldelige demonstrationer evt. borgerkrig. Det er ikke sikkert hele befolkningen ønsker at blive "solgt".

Karsten Aaen, Flemming Berger og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

"Stik imod befolkningernes udtalte ønske".

"63 pct. af adspurgte europæere gav i 2014 EU skylden for de økonomiske stramninger i Europa".

EU skifter nu navn til ES. S'et står ikke for "Social" men for "Soviet".

Et sørgmodigt farvel til demokratiet herfra.

Lige for en ordens skyld 13. juli, 2015 - 23:47 Adam Holm skiftes med Jakob Rosenkrantz.

Ditte Jensen

Jeg ved ikke rigtigt..... der er ligesom lidt for meget: 'hvis de ikke har brød, så må de spise kage' arrogance over det her.
Millioner af uskyldige mennesker bliver henkastet som foder på neoliberalismens dørtrin. Det kan jeg ikke helt komme mig over. Ligegyldigheden med de mennesker, der på bunden af samfundet må opgive alt håb og dø af sult. Det ender galt. Man kan ikke bevidst udsulte en befolkning og tro at bundlinjen vil være positiv. Det ender galt. Det viser al historie.

Sten Christensen

Nu må i godt nok lige tage at finde andre syndebukke end Tyskland og Merkel. Tyskland har som et af de få lande holdt sig indenfor de aftaler eurolandene i fælleskab har indgået for at være med i euroen. Det er jo sjovt at de lande der synes grækenland bliver behandlet hårdt er næsten de samme lande som ikke selv har kunnet overholde deres egne regler. Frankrig er på røven, Italien, Spanien og Portugal hænger også med røven dyppet i vandskorpen.
Det selvsamme land som en majoritet her synes er offer er det land der snød sig med i euroen, efter at være blevet bortdømt i første omgang, Grækenland, landet som mener sig hævet til at kalde EU for udemokratisk, er et af de mest klientilistiske lande i EU, at noget så illoyalt og usolidarisk som klientilisme skulle være den højeste form for demokrati skal man vist være Græker for at se, fra mit bord er der ihvertfald langt fra at hytte sine og købe meninger til demokrati. Hvilket bl. a har medført at Grækenland har EU's dårligste skoler trods færrest elever pr lærer, ikke engang kan finde ud af/ønsker at opkræve skatter af offentlige pensioner, er blevet til landet hvor man importere tomater, har den hovedstad i EU med flest indregistrerede Porscher pr. indbygger, er landet hvor befolkningen ikke kan se modsætningen i ikke at ville betale skat og så have råd til 1/3 af livet på en temmelig høj pension (de klogeste er dem der fatter det mindst!).
Selvfølgelig bliver Grækenland ikke eftergivet gæld nu, de har ikke på noget tidspunkt vist vilje til at reformere deres land til en politisk og økonomisk standard de selv har indvilliget i da de snød sig med i euroen, hvordan søren bilder de sig så ind at de skal behandles som overfolk i EU, et folk der mener det er udemokratisk at de ikke får lov til selv at bestemme om de vil betale deres gæld til EU, der er jo trods alt 500 mill andre EU-borgere der ikke blev spurgt.
Grækenlands opførsel med svindel, klientilisme og kurruption er ikke omtalt som værende demokrati, loyalitet eller solidaritet i den skole og de lærebøger jeg er bekendt med og jeg tvivler på at den er det i Grækenlands.
Grækenland må vise sit ansvar for sin egen beslutning (om at være med i euroen) reformere deres land så de kan leve af det, så er jeg helt sikker på at de også får saneret deres gæld, men viser de ikke viljen så er jeg også ret sikker på at de får lov at komme ud af euroen og gå bankerot i fred.
Grækenland må lære den hårde lektie at man kan ikke bruge mere end man har, indtægter lig udgifter.
Bliver man erklæret personligt insolvent risikere man at blive sat under økonomisk administration for at kunne opnå gældssanering, endda kan det offentlige tilabegholde i lønindtægter via skat, sådan er det i Danmark og det finder de færreste udemokratisk, nu er det så blot et land, Grækenland, der bliver udsat for det samme af EU fordi de ikke har kunnet styre deres gældsætning og så er det pludseligt udemokratisk synes nogen. Jeg synes Grækere har opført sig umodne til demokrati ved hele tiden at vælge regering efter hvem der nu ville give mest tiltrods for at det ikke vil kræve ret stor klogskab at stille spørgsmål ved hvor pengene kom fra, men det spørgsmål har de ikke stillet sig selv..............og vil tilsyneladende heller ikke.

SC

Espen Bøgh, Peter Nielsen og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar
Sten Christensen

Det er jo ret interessant og skræmmende at et af punkterne i aftalen er at Det Græske statistiske institut Elstat skal gøres upolitisk. Elstat er den institution der skal indberette økonomiske nøgletal til EU og den intsitution der var så underlagt politisk indflydelse at den fiflede med de indberetninger der gjorde at Grækenland kunne komme med i Euroen i 2001.

Sten Christensen

Jeg kan ikke lade være at synes at mange af kommentarerne i debatter om Grækenland er hykleriske, netop alle de kommentare der synes det er synd for grækenland. En del af dem går på at Grækenland bliver kvalt af tysk neoliberalisme.
Nej sådan er det ikke, Grækenland har siden deres adgang til Euroen opført sig ligeså økonomisk uansvarligt og neoliberalistisk som de neoliberalistiske banker og forretningsforetagender der gives skylden for finanskrisen, de pustede sig op med lånte penge og overvurderede værdier og knækkede på det, helt det samme gjorde Grækenland. I den optik kan man kan kalde Grækenland for det Neoliberalistiske land i EU.
Men det er klart grækenland er på røven og har 13 mill indbyggere, Tyskland har lidt penge og 80mill indbyggere, så selvfølgelig er tyskland og Merkel de dumme, sådan fornemmes det lidt at mange konkludere.

Hans Jørn Storgaard Andersen, Peter Nielsen og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar
Preben Haagensen

Det er dog gevaldigt som der skydes på Tyskland og EU i disse kommentarer. Tyskland er et af de mest demokratiske lande i Europa, hvad deres højesteret står inde for, og de har ingen trang til, at det skal være et tysk Europa men et europæisk Tyskland.
Så tages der også fejl, når man tror aksen Tyskland - Frankrig er ved at falde fra hinanden, nej de komplementerer hinanden på bedste vis. Det var franske embedsmænd der tog til Athen og fik skrevet de første udkast til en ny aftale og siden rettede Tyskland den til. Jeg så en samtale med Præsident Hollande efter 14. juli paraden på TV. Der sagde han at han ville have et parlament for Euro gruppen og en økonomisk union, så den finanspolitiske union kan måske komme før vi ved det. Så har vi en union i unionen, de er åbenbart blevet trætte af de lande som England og Danmark som aldrig er gået helhjertet ind for unionen.

Det er helt forudsigeligt at alle tilhængerne af EU's understøttelse af finansspekulanternes og bankernes vanvittige investeringspolitik i græsk økonomi blot gentager mainstreammediernes bevidstløse påstande. At de ikke tænker selv bevises af at de ikke dissikerer problemstillingen. Grækerne er skyldige fra top til bund. Det græske folk har modtaget alle 2500 mia. kr. og har levet i sus ogdus uden at arbejde. Alle grækere har grinet af EU og gnedet sig i hænderne over alle de rare penge de fik tilsendt. De stakkels Banker og finansspekulanterne er blevet narret. ECB og tyskerne har sendt en lang strøm af HJÆLPEPAKKER. Det historiske forløb er ikke eksisterende. Og ECB har i sin godhed eftergivet de græske livsnydere 1000 mia. kr. Og alle de beviser der lægges frem af kapitalismekritikerne om et komplot mellem græske politikere, græske pengemænd og internationale finansspekulanter er ren konspiration og ikke nødvendigt at beskæftige sig med. Man springer bare kendsgerningerne over og gentager mediepropagandaen.
Kapitalisme og finansspekulanternes små tinsoldater har det sgu nemt, men de går altså glip af en hel del forståelse og indsigt.

Karsten Aaen, Olav Bo Hessellund og Felix Austin anbefalede denne kommentar

Gunnar Biedermann. De såkaldte "bankskabte penge" er ikke at sammenligne med den af centralbankerne udstedte pengemængde. De "bankskabte penge" kan ikke akkumuleres. De forsvinder i takt indbetalingen hvis de ikke genudlånes, og hvis man undersøger udviklingen i mængden af "bankskabte penge" så følger den nøje udviklingen i BNP, altså samfundets økonomiske aktivitet.

Peter Nielsen

Jamen Bill Atkins, gældseftergivelsen i den private sektor er en kendsgerning, det er også en kendsgerning at grækerne har modtaget 2.500.000.000.000 mia. kr. i lån siden 2010, det er også en kendsgerning at man brugte mere en 62 mia. kr. i lån på at lønne offentlige ansatte før 2010, og at lønningerne samtidig mere end fordoblede, og deraf også de pensioner til de offentlige ansatte. Det er også et faktum at den siddende regering har rullet privatiseringerne tilbage og genansat opsagte off. ansatte, det er også et faktum at grækerne har et meget liberalt synspunkt på skatteindbetalinger og skatteopkrævninger, hvorfor man har forsøgt at indkræve skat sammen med elregningen. det er også et faktum at vejen ud til lossepladsen udenfor Athen var oversået med luksusbiler som stakkels grækere faldbød fordi de nu skulle betale de afgifter de ikke havde råd til og havde undladt at betale før krisen. Det er et faktum at der er udbetalt pensioner til afdøde pensionister, det er et faktum at grækerne har forsømt at inddrive skatter og afgifter der kunne have bidraget til bedre balance i off. budgetter. Det er et faktum at grækerne snød sig med i Euroen. Det er et faktum at selv afholdelsen af OL i 2004 var ramt af mistanke om at grækerne ikke havde råd til at afholde et prestigeprojekt som OL var/ er. Det er et faktum at Grækerne har 5 statsbankerotter siden 1979. Det er et faktum at grækerne brugte de faldende rentesatser ved indtrædelse i Euroen til at forsøde tilværelsen i stedet for at betale den gæld af man allerede dengang havde oparbejdet - renten gik fra mlm. 15-18 procent til 3-4 procent. Det er et faktum at ca. 80 procent af virksomheder i Grækenland er familieejet med 4 eller færre ansatte. Det er et faktum at de Græske statsbaner har flere ansatte end daglige brugere. Det er et faktum at grækerne holder deres forsvarsbudget skjult pga. Tyrkerne og at dette også er medvirkende til at Grækerne har snydt på vægten. Det er et faktum at Grækenland i nyere tid har haft vækstrater over 5 %, men at trojkaen har accepteret en langt lavere vækst som en af betingelserne for at hjælpe Grækerne.
Det er et faktum at Grækerne har misbrugt al tillid der er vist, og at de nu skal tåle at andre overtager styringen, således der ikke er tvivl om at tingene bliver gjort og at der bliver skabt balance.
Hvor er det lige at grækerne har udvist solidaritet med resten af EU - det kan ikke overraske grækerne at der var visse krav når man nu bliver en del af Euroen, og at man skal betale hvad man låner. Det kan ikke overraske grækerne at det koster at leve over evne.
Jeg kan omvendt sige at det er helt forudsigeligt at du og dine ligesindede blindt gentager mainstreamsocialistisk propaganda, og naivt tror på at I har fundet den hellige gral. I prædiker solidaritet på et falsk og forvrænget grundlang fremmanet af Grækerne selv.

Peter Nielsen, aller først tak for din fine opremsning af alle beskyldningerne mod det græske folk (det er jo dem der hænger på regningen og derfor også på beskyldningerne). Jeg har ganske vist opsamlet nogle flere, men det kan vi måske vende tilbage til. Allerførst synes jeg du bør svare på min kommentar til dig 14. juli, 2015 - 09:00. Det er jo en af mine hovedanklager mod finansspekulanternes hær af tinsoldater ... I svare ikke på fakta, prøver ikke at gå bag om fakta, reviderer ikke jeres opfattelse på baggrund af fremsatte fakta. Det er jo min hovedanklage 15. juli, 2015 - 07:26.

I denne slags sager bør man tage en ting af gangen og behandle den færdig - det er i detaljernes bagvedliggende historie, at komplottet gemmer sig. Husk samtidig med at kapitalismen arbejder med chokterapi, så er hyperkompleksitet deres måde at styre samfundet på i dagligdagen.

Sider