Nyhed
Læsetid: 4 min.

Græsk desperation giver ny forhandlingsvilje

Grækenland er de facto statsbankerot og uden økonomisk sikkerhedsbælte fra europartnerne. Nu har Alexis Tsipras nødtvungent genoptaget forhandlingerne
Pensionister stod tæt pakket foran en bank i Athen i går, inden bankerne åbnede og gav dem, der ikke har noget hævekort, mulighed for at hæve op til 120 euro i kontanter.

Daniel Ochoa de Olza

Udland
2. juli 2015

Efter seks dage uden åbne banker og med tre dage op til folkeafstemningen kommende søndag er grækernes nerver ved at være slidte. Det er dag ét efter den statsbankerot, som endnu ikke officielt er erklæret i Grækenland, og over 1.000 pensionister er spontant troppet op foran det græske finansministerium i Athen og kræver at tale med finansminister Yanis Varoufakis. De råber i takt: »For så få penge kan vi ikke leve.« En ældre herre er opbragt: »Det er den første i måneden, og jeg har ikke penge til mine el-, vand- og telefonregninger. Jeg kan hæve 60 euro, men min elregning alene er på 180 euro. Hvor længe skal det her fortsætte? De må komme med nogle svar.«

Ingen kommer dog ud for at berolige pensionisterne.

Et par gader derfra må den athenske vinhandler George Takis se langt efter kunderne i hans moderne forretning tæt på den athenske domkirke på Mitropoleuspladsen.

»Det, jeg sælger, er ikke livsnødvendigt, så her handler grækerne ikke længere. Folk holder på deres penge. Ingen aner jo, hvor længe bankerne holder lukket, eller om man får sin løn. Så mens kunderne bliver væk, rydder jeg op i forretningen,« siger han let undskyldende og peger på nogle papkasser.

Presset stiger

Presset på premierminister Alexis Tsipras for at finde en løsning forud for folkeafstemningen på søndag stiger. I går aftes blev det i kredsen af eurogruppens finansministre diskuteret, om man skal give nye græske indrømmelser til det kuldsejlede spare- og reformprogram i bytte for kontant støtte til den græske stat.

I Athen svirrer rygter om, at den græske regering alligevel vil vende på en tallerken og lave en aftale med kreditorerne inden søndag, så den dermed vil kunne anbefale et ja. For stemningen i befolkningen går i dén retning, selv om nejsiden fortsat har et forspring med 46 mod 37 procent. Og regeringen kan måske redde ansigt på at mene det samme som et muligt flertal i befolkningen, selv om det ville gøre folkeafstemningen overflødig.

Vinhandleren George Takis hælder til at tro, at det netop er, hvad der kommer til at ske: »Jeg tror, vi får en aftale før folkeafstemningen på søndag. Jeg tror ikke på nytten af denne afstemning. Det er som ét stort bluffnummer. Det handler kun om at vise styrke, selv om man er svag,« siger han.

George Takis håber nu på, at det bliver turisterne, der skal sikre ham kunder og omsætning sommeren over. En ung fransk kvinde med sin lille søn kommer ind og for at købe en flaske græsk rosévin til ti euro. Hun forsøger at betale med kreditkort, men George tager kun imod kontanter. »Ellers kan jeg ikke selv betale mine leverandører,« siger han, da kvinden har fundet sedlerne frem og er gået.

Imødekommende toner

Ifølge Der Spiegel har især den moderate fløj af Syriza-partiet lagt et hårdt pres på Alexis Tsipras for at komme med indrømmelser, selv om den mindre venstrefløj inden for det ledende regeringsparti er mere højrøstet og selvsikker i sine udmeldinger. Den moderate fløj vil undgå et muligt, pinligt nederlag ved søndagens folkeafstemning, der i sidste ende kan udløse et nyt parlamentsvalg.

Ifølge et brev fra premierminister Alexis Tsipras til eurogruppens chef Jeroen Dijsselbloem er Grækenland på sin første dag som de facto statsbankerot alligevel parat til give efter over for kreditorerne på en række af de centrale stridspunkter.

Dijsselbloem selv var dog forud for mødet i går ikke særligt optimistisk stemt, efter at Tsipras på græsk tv igen har vist samme uforsonlige holdninger som hidtil og holdt fast i, at et nej ved afstemningen den kommende søndag vil styrke den græske forhandlingsposition.

Skatten betales forud

Efter sigende vil den græske regering dog være imødekommende over for at hæve momsen, skære i forsvarsudgifterne og indføre en tidligere og højere forudbetaling af skatterne for de selvstændigt erhvervsdrivende.

Og det er en rød klud i hovedet på butiksejer Spiros Kallouglo, der sælger håndklæder og sengetøj i sin forretning i det indre Athen.

»Jeg har selv tænkt mig at stemme nej. Den sparepakke, der er tale om, sætter for alvor mine skatter i vejret,« siger Spiros Kallouglo.

»Hidtil har vi skullet betale to tredjedele af næste års skat forud, fra i år er det 100 procent, men det er altså før, jeg har fået pengene i kassen fra mine kunder. Det gør det svært at stemme for, selv om jeg ikke har noget imod at betale min skat og at opfatter mig som proeuropæer. Jeg tror ikke, at det gør den store forskel, om vi stemmer ja eller nej på søndag,« siger han.

Spiros finder en tyk overfyldt mappe frem og viser sine skattepapirer frem.

»Jeg ved, at alle i Europa siger, at vi grækere ikke betaler skat,« siger han. »Se, her, den særlige ejendomsskat, lidt over 500 euro.«

Han peger på et stemplet stykke papir. »Vi har fået masser af nye skatter i de seneste år. Det ville ikke være et problem, hvis der også var indtægter. Det store problem for dette land er dog, at alle politikere, uanset farve og uanset vore kreditorers ønsker, selv mangler at lave en egentlig plan for landet. Hvad skal vi leve af? Hvordan får vi vækst? Hvilken velfærd har vi råd til? I stedet kaster de landet ud i endeløse skænderier, der ikke bringer os frem, men tilbage.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Forhandlingsvilje hold nu inde!

EU bør stoppes, EU blander sig, på udemokratisk vis i retorik og økonomisk handling, i bedste Goldman Sachs stil, demokrati er tydeligvis, noget af en prøvelse for EU.

EU dumper da også denne øvelse med et brag.

Torben Arendal, Dinny Crast, Curt Sørensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
georg christensen

Det er da kun endnu et nederlag for tankeløsheden hos Tsipras, hvis fjollerikken ikke tør sige "nej", til Euro unionens "galskabs" model beskrivelse.

Det er kun en fjollerik i har valgt, smid hele lortet ud eller lad være er jeres opgave. Det kan kun honoreres med et "nej", til den nuværende "lobbyist styrede EU union".
Sådan er det bare, og mange "folkelige EU borgere" tør følge jer, i håbet om, at sådan bør det ikke være,
Hent Drachmen frem, igen og lad jer ikke underkue af "finansspekulanterne", Hold sammen på grundlag af "Drachmen", og pinen løser sig selv, kæmp ikke i mod, sig "NEJ".

Peter Nielsen

den eneste grund til at grækerne nu vil acceptere de fleste betingelser er at de er klar over at de ikke kan styre deres statsbudget ( som sædvanligt). de køber tid til næste krak, og håber derfor at de kan snøre EU endnu en gang.
Grækenland har intet vist siden de første lån i 2010, og nu render de sidste sandkorn gennem timeglasset. Tsipras har ikke ændret sig en tøddel.
Jeg håber der bliver slået en bremse i og at grækerne får lov til, på egen hånd, at rette deres eget land op ved egen solidarisk hjælp. They broke it they fix it.

Tsipras blev valgt, fordi han lovede et opgør med Troikaen og det kvælergreb, de har haft på Grækenland de sidste 5 år. Man kan ikke betale af på en gæld, hvis der ikke gives plads til at forbedre sin økonomi og oparbejde et pænt overskud. Og kreditorernes krav til Grækenland har på ingen måde givet plads til den slags, fordi formålet er at få Grækenland helt ned med nakken, så banksterne kan skrabe de sidste krummer til sig. Af de mange milliarder, der er pumpet i Grækenland og de tidligere regeringer i de forløbne år, er 8% gået til det græske folk (ja, ikke til pensioner, skoler, sygehusvæsen, men måske til at betale lønninger), mens 92% er røget direkte tilbage til de forskellige banker og institutioner til dækning af rentebetalinger. Er der virkelig ingen, der kan se, at det er skruen uden ende - og at det må være slut med at lade bankerne regere som var de folkevalgte politikere? Bankerne har valgt at yde "bad loans" vel vidende, hvad resultatet ville blive!

Tsipras er nødt til at forhandle videre om teksten i forslaget - for hvad skal vi ellers gå til afstemning om på søndag? Hvis Eurogruppens forslag er helt bortfaldet, så er der jo ingen mening i at stemme OXI eller NAI til, om det græske folk vil acceptere det.

Bortset fra panikhistorierne, som pressen pisker op, så er der såmænd ikke den store panik hernede. Her på Kreta er der for længst sket en stor forøgelse i dyrkning af selv det mindste brakareal, folk forbereder sig på at skulle leve af deres små jordstykker, deres olivenlunde, geder, høns og hvad de ellers har. Den almindelige græker låner ikke penge i banken, de sparer op, bygger lidt på deres huse, når de har samlet lidt penge til flere byggematerialer, sparer så lidt igen, og bygger videre. Vi tilpasser os et par dage (eller måske flere), hvor vi kun kan hæve 60 euro om dagen. Hvem pokker har brug for mere end 60 euro om dagen? Vores regninger kan faktisk godt betales via netbank, bare det er indenrigs.

Så lad nu være med at kværne videre på den opskruede panikstemning. Vi afventer stille og roligt, hvad der sker fra på mandag. Og så tager vi det derfra.

Torben Arendal

Hvem har prøvet at forhandle med sin egen bank? Det er umuligt!

Torben Arendal

De stiller alle krav med de små bogstaver og har loven på deres side.

Michael Kongstad Nielsen

Det er Jean-Claude Juncker, der nødtvungent er kommet med et nyt forhandlingsudspil i sidste øjeblik, som Tsipras naturligvis er så venlig at se på.

Erik Pedersen

Jeg kan bekræfte Dinny Crasts beskrivelse af den "manglende" panik. Jeg har netop været i mit lokale supermarked, hvor jeg betalte med mit græske kreditkort uden problemer. Min elregning har jeg netop betalt gennem min græske "netbank". Hvis jeg havde haft brug for kontanter, havde jeg været begrænset til et dagligt maximum på 60 EUR fra hæveautomaten. (Begrænsningen på 60 EUR gælder i øvrigt ikke for turister med et dansk kreditkort). Foran hæveautomaten var der en kø på 6 personer, mens køen hos en konkurerende bank på det modsatte gadehjørne var på 3 personer.

Reelt er der tale om et bevidst og systematisk forsøg på at skabe panik blandt de pensionister, som ikke kender til moderne betalingssystemer, men traditionelt har siddet i kø i banken for at hæve deres pension samme dag som pensionen kom ind på bankbogen.

Nils Bøjden

"Hvis Eurogruppens forslag er helt bortfaldet, så er der jo ingen mening i at stemme OXI eller NAI til, om det græske folk vil acceptere det. "

Det er det. Lånerammen var baseret på at Grækenland overholdt sine betalingsforpligtiglser. Det har de ikke gjort hvorfor forslaget er bortfaldet. EURO landene skal til at etablere nye låne betingelser og jeg tror ikke at de bliver mindre drakoniske på forlangendet om implementeringer. Derimod kan man sagtens forstille sig at renter forhandes ned + tilbagebetalingstid op.

Nils Bøjden

"Reelt er der tale om et bevidst og systematisk forsøg på at skabe panik blandt de pensionister, som ikke kender til moderne betalingssystemer, "

Den europæiske centralbank har hele tiden sagt at de nok skal forsyne benkerne med likvider så de er i stand til at overholde deres betalingsforpligtigelser over for borgerne. Udfordringen er den græske stat som snart ikke har penge til at betale pensionister + ansatte. Staten bliver derfor snart nødt til at trykke sine penge på en eller anden måde. Om det bliver gældsbeviser eller drachmer vil tiden vise.