Læsetid: 1 min.

Græsk premierminister: Vi undgår de mest ekstreme krav

Vi har undgået planer om økonomisk kvælning og bankkollaps, siger Alexis Tsipras om aftale i Bruxelles
Som en af betingelserne for at indlede forhandlinger om en ny støtteordning har eurolandene forlangt, at Grækenland nu i lyntempo gennemfører de første vigtige reformer og lovændringer, så de er vedtaget senest på onsdag. På billedet holder Grækenlands premierminister pressemøde efter det 17 timer lange Euro-møde i Bruxelles

Som en af betingelserne for at indlede forhandlinger om en ny støtteordning har eurolandene forlangt, at Grækenland nu i lyntempo gennemfører de første vigtige reformer og lovændringer, så de er vedtaget senest på onsdag. På billedet holder Grækenlands premierminister pressemøde efter det 17 timer lange Euro-møde i Bruxelles

AP Photo

Udland
13. juli 2015

Grækenland har sikret en aftale med eurolandene, der giver mulighed for vækst og investeringer i det gældsplagede land, siger premierminister Alexis Tsipras efter maratonforhandlinger i Bruxelles.

Læs også: Aftale om græsk gæld indgået efter strid om privatisering

Risikoen for grækernes afsked med euroen er desuden afblæst, fastslår premierministeren.

»I denne hårde kamp lykkedes det os at vinde en gældssanering,« siger han ifølge Reuters.

»Aftalen er vanskelig, men vi har afværget ønskerne om at flytte statslige aktiver udenlands. Vi har undgået planer om økonomisk kvælning og bankkollaps,« siger den græske premierminister.

Alexis Tsipras mener, at de græske forhandlere har afværget de mest skadelige krav.

»Vi har taget ansvar for at undgå de mest ekstreme forslag fra konservative kredse i Europa. Byrderne fra aftalen vil blive fordelt baseret på social retfærdighed. De, som ikke betalte i løbet af krisen, vil betale denne gang,« siger han.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, siger, at aftalen på topmødet er uden vindere og tabere.

»Det er en typisk europæisk aftale,« siger han.

Læs også: Topøkonomer: Krav til Grækenland er vanvittige

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, siger, at det er en treårig støtteordning på mellem 82 og 86 milliarder euro, som Grækenland nu har udsigt til.

Som en af betingelserne for at indlede forhandlinger om en ny støtteordning har eurolandene forlangt, at Grækenland nu i lyntempo gennemfører de første vigtige reformer og lovændringer, så de er vedtaget senest på onsdag.

Til sidst har det været en strid om Den Internationale Valutafonds rolle i den græske redningsplan og omfanget af de privatiseringer, som Grækenland skal gennemføre, der har trukket topmødet i langdrag.

Især Tyskland har på topmødet presset hårdt på for at få Grækenland til at gennemføre omfattende privatiseringer, der skal skaffe flere penge i kassen.

Den græske premierminister Alexis Tsipras under forhandlingerne med Tysklands Angela Merkel.

Den græske premierminister Alexis Tsipras under forhandlingerne med Tysklands Angela Merkel.

AP Photo

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hans Jørn Storgaard Andersen

Endnu engang har EU vist storsind og sammenhængskraft. Det var dog tæt på efter sidste søndags "folkeafstemning" i Grækenland, men forsøger man at forstå omvendtheden i græsk politik, så giver det faktisk mening.
Som overskriften siger i Informations artikel, vender Tsipras situationen på en tallerken og ser det som en sejr. Og det er godt, for ellers kan han ikke vende tilbage og sikre opbakning til de strenge krav, som især kanzler Merkel har krævet.

Torben Selch

Rygterne siger at Tsipras har givet køb på den med IMF, som øjensynlig er tilbage i føresædet i Troikaen fra primo-2016. Aftalen skal godkendes af regeringen og parlamentet inden onsdag, så intet er vel afgjort for grækerne endnu. Vælter Tsipras aftale på onsdag, er han færdig.

Marianne Christensen

"folkeafstemning"?

Hvorfor i citationstegn?

Har det græske folk ingen stemme.
Det var dog dem der opfandt demokratiet.

Troels Brøgger, Simon-Matti Hørlyck Campbell, Flemming Berger, erik winberg, Mark Strøm, Felix Austin, Peter Hansen, Thorbjørn Thiesen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hans Jørn Storgaard Andersen, du kan da som ingen anden vende tingene på hovedet. Jeg tror såmænd, at du et eller andet sted virkelig tror, at der er ægte værdi i penge.

Hans Jørn Storgaard Andersen, Troels Brøgger, Felix Austin og Peter Nørgaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Privatisering er det rene tyveri af det græske folks ejendom, ligesom vi har oplevet det her og overalt i Europa. Hvordan får man ublodigt standset det?

Erik Boye, Colin Bradley, Troels Brøgger, Torben Arendal, Carsten Mortensen, johnny lang, Holger Madsen, Curt Sørensen, erik winberg, Anders Barfod, erik mørk thomsen, Philip B. Johnsen, peter fonnesbech, Marius Rizoiu, Bjarne Andersen, Felix Austin, Bodil Waldstrøm, Mads Kjærgård, Peter Nørgaard, Peter Hansen, Anne Eriksen, Thorbjørn Thiesen, Torben K L Jensen, Hans Larsen, Marianne Christensen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Marianne Christensen

Forhandlingsforløbet har været anskuelsesundervisning i, hvorfor DK aldrig nogensinde skal opgive sine EU forbehold.

Man skal ikke opgive sin selvstændighed og sin Grundlov for at få lov til at tilbede mutter merkel,
Tusk-i-fusk og skattelymanden.

Peter Nørgaard, Troels Brøgger, Flemming Berger, Torben Arendal, Helmut R., Karsten Aaen, Peder Meyhoff, erik winberg, erik mørk thomsen, Bjarne Andersen, Felix Austin, Bodil Waldstrøm, Ivan Breinholt Leth, Jens Kofoed, Steffen Gliese, Peter Hansen, Anne Eriksen og Thorbjørn Thiesen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Det mest beklagelige er, at Grækenland ikke blev strittet ud af Euro'en - både for Euro'ens og Grækenlands skyld. Den nyfascistiske del af den græske regering kan ikke godkende kompromisset, så der skal åbenbart finde en regeringsomdannelse sted, så politisk uro er garanteret.

Hvordan Dælen Alexis Tsipras kan spinne kompromisset som en græsk sejr - oven på det græske klare NEJ til et mindre vidtgående forslag så sent som for 8 dage siden - går over enhver forstand.

De 600 mia kroner kunne godt nok være bedre anvendt - frem for det fortsatte forsøg på at fylde Danaïdernes kar.

Peter Nørgaard

"Komedie er tragedie - plus tid". Aristoteles

Colin Bradley, Anne Eriksen, Flemming Berger, Torben Selch, Niels Engelsted, Kim Houmøller, Mads Kjærgård og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Peter Nørgaard

Om Hans Jørns "endnu engang har EU vist storsind og sammenhængskraft ..." kl. 11:13 er ironisk, tvivler jeg på. FB-profilen støtter hovedparten af de politiske ledere.

Mareridtet om ét-parti systemet..? Også i Europa..?

Hans Jørn Storgaard Andersen, Anne Eriksen, Felix Austin og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Alle i EU er grækere, det er, hvad U'et står for i E(U), Grækenland er vant til diktatur, men nu har Danmark diktatur, hvornår falder tiøren i Danmark må jeg spørge?

Ved den første eller ved den næste, danske folkeafstemning, der bliver omstødt af EU.

Anne Eriksen, Troels Brøgger, Carsten Mortensen, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Morten Vesterbro-Hansen

Grækere skal gøre det, folket stemte nej til

Flere af reformerne i den nye aftale omhandler store ændringer af det græske pensionssystem og skattesystem og om omfattende privatiseringer af havne og lufthavne. Desuden skal reglerne for det græske arbejdsmarked ændres, så det bliver markant lettere at hyre og fyre folk.

Den græske regering forpligter sig nu til at gennemføre disse reformer. Det er nemlig ikke mere end otte dage siden, at Grækenland holdt folkeafstemning om en liste over reformer, som var mildere end dem, der nu skal gennemføres - og her stemte hele 61 procent af de græske vælgere nej.

Flere af reformerne, som grækerne nu skal gennemføre, er hårdere end dem, der tidligere har været fremme. Hvorfor går Tsipras ikke bare med til dette, men udråber det ligefrem til en sejr?

Troels Brøgger, Flemming Berger, Torben Lindegaard og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Den græske regering forpligter sig nu til at gennemføre disse reformer. Det er nemlig ikke mere end otte dage siden, at Grækenland holdt folkeafstemning om en liste over reformer, som var mildere end dem, der nu skal gennemføres - og her stemte hele 61 procent af de græske vælgere nej."

Jeg også spændt på hvordan den græske regering sælger den til grækerne.

Flemming Berger, Torben Selch, Torben Lindegaard og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Morten Vesterbro-Hansen

Diktatur bliver en realitet, når der ikke eksistere alternativer, hungersnød og trusler af den karakter fra EU, var midlet der fremmede forståelse for, at nederlaget i Grækenland er en realitet, hvad skal en politikker, der har siddet et par måneder ellers gøre, slaget er tabt.

Anne Eriksen, lars abildgaard, erik winberg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Den sidste enklave, der kunne pege i retning af det Europa, vi håber på at udvikle, er faldet. Det bliver nu aldrig muligt at afskaffe vore fire forbehold eller at få gennemført nye traktater.

Nils Bøjden

"hvad skal en politikker, der har siddet et par måneder ellers gøre, slaget er tabt."

Han skulle f.eks have ladet være med at opføre sig som en inkompetent kvajpande der påførte sit plagede land yderligere skade.

Morten Vesterbro-Hansen

@Philip B. Johnsen
Det er nok lige at overdrive en kende. Men er det så Tsipras og hans regering der repæsenterer diktaturet?

Alternativet var da at hoppe ud af eurosamarbejdet. Det er jo en vej, som mange kommentatorer her anbefaler.

Philip B. Johnsen

Morten Vesterbro-Hansen
Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvor ekstremt et scenarium, en efterladelsen af Grækenland, til sin skæbne uden hjælp er, men det var Jean-Claude Juncker Luxemburg fintens fader, EU skatteunddragelsens mester, nu formand for EU-Kommissionen, der talte om, en forberedt EU øvelse, ved græsk udtrædelse af EU, hvor 'nødhjælp' var noget af det første manden nævnte.

Marius Rizoiu

peter hansen
Du aner ikke, hvor sandt det er det, du sagde i din kommentar kl.11.23.
De fattige østeuropæiske lande, bl.a. Rumænien, har privatiseret ALT, staten ejede før: olie, el netværk, strategiske resurser. Det var prisen for at få eu medlemskabet. Disse lande blev faktisk plyndret for at blive medlemmer at den store europæiske "familie". bedre sagt famiglie. Her er et elokvent eksempel:
I den kommunistiske æra , om jeg husker det rigtigt, i 60-erne , iværksatte kommunisterne i Rumænien et kæmpestort olieselskab , PETROM. Det har ejet kæmpe store oliefelter i Asien for ikke at tale om de utroligt store evner til at producere olieprodukter i Rumænien. Kort sagt et af de store olieproducenter i Europa. Men i 2004 blev selskabet desværre solgt til OMV for 700 mil euro svarende til 5,2 mld dkk, hvilket er små penge ift virksomhedens størrelse. Til sammenligning er det ligesom DACIA ville købe VW. Landet blev således plyndret. Det kunne jo ikke være muligt uden iblandingen af daværende dybt korrupte rumænske politikere. Jeg kan fortsætte at fortælle om andre strategiske netværk er blevet "solgt" i løbet af årene især når landet har lånt penge. Det er trist.

Anne Eriksen, Simon-Matti Hørlyck Campbell, Flemming Berger, Helmut R., Carsten Mortensen, Karsten Aaen, Kim Houmøller, Steffen Gliese, Thomas Petersen, Britta Hansen, lars abildgaard, Marianne Christensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Morten Vesterbro-Hansen

@Philip B. Johnsen
Jeg skrev om anklagen om diktatur (scroll selv op og læs hvad jeg skrev).

Henriette Bøhne

Det er, som med DDR, "Treuhand" om igen igen.

Der Osten ist 'ne Reise wert
Den sollten sie besuchen
Hier gibts noch ein Stück
Vom neuen deutschen Kuchen
Die Rosinen sind schon weg
Das macht ihn etwas trocken
Doch in mancher Treu-hinter-hand
Klebt noch fetter Brocken
Silly

Helmut R., Karsten Aaen, Steffen Gliese og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Curt Sørensen

Den græske 'Versaille-traktat' er nu trumfet igennem. Grækenland er reduceret til en gældsslavekoloni under den europæiske finanselite, EU-teknokraterne og Nordeuropas højrepolitiske eliter. Det græske demokrati er knust og grækerne ydmygede. EU er afsløret som finanskapitalismens og neoliberalismens instrument. Folkelig modstand mod austeritetspolitik er trængt tilbage, demokratiet i Europa er generelt under nedbrydning, selv den klassiske liberalisme og tesen om nationernes selvbestemmelsesret er død og erstattet af en kynisk neoliberalistisk magtpolitik i en tysk variant.

Paul Krugmann kommenterer her denne nye situation ud fra en liberal (ikke liberalistisk!) synsvinkel. Men liberalismen er som sagt også død. præsident Wilsons ideer om nationernes selvbestemmelsesret ligeså . Og 0gså f.eks. Habermas' og Geert Mack's drømme om et enigt Europa. EU er afsløret.Europa er igen splittet. Kløften mellem eliter og befolkninger blevet endnu større . Befolkningernes ulmende oprør nedefra er ikke blevet slukket, tværtimod.

theguardian.com|Af Jennifer Rankin
www.theguardian.com/business/2015/jul/13/athens-and-eurozone-agree-bailo...

Erik Boye, Anne Eriksen, Flemming Berger, Carsten Mortensen, Henriette Bøhne, Karsten Aaen, Erik Pedersen, Steffen Gliese, lars abildgaard og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Morten Vesterbro-Hansen

@Curt Sørensen
Du skriver en smule tvetydigt. Du støtter aftalen, som grækerne er ved at indgå?

Britta Hansen

En meget interessant, oplysende og tankevækkende interview med Jannis Varoufakis.

En for mig central sætning er: 'Varoufakis could not guarantee that a Grexit would work.'

http://www.newstatesman.com/world-affairs/2015/07/exclusive-yanis-varouf...

Anne Eriksen, lars abildgaard, Carsten Mortensen, Henriette Bøhne, Karsten Aaen, Steffen Gliese og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Bernhard Drag

marius rizoiu: tak for input. Jeg kan da tilføje at EU based firmaer er i gang med komplet logning af de rumænske natur (ur) skove (en katastrofe af rang) også som følge af EU udplyndring af nye medlems stater.

Flemming Berger, Carsten Mortensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Se også Wolfgang Münchaus kommentar på Spiegel Online Europas Rückfall:

- "På en enkelt weekend har den tyske regering tilintetgjort halvfjerds års efterkrigsdiplomati. Forslaget om en forbigående græsk udtræden var det pressionsmiddel, der blev brugt under maratonmødet, et pressionsmiddel, der fik grækerne til at kapitulere i sidste ende.

Wolfgang Schäubles taktik vandt en stor sejr – ganske i Carl von Clausewitz’ ånd, der så diplomatiet som krigens fortsættelse med andre midler.

Det, der nu er besluttet, er der ingen i Grækenland, der indholdsmæssigt står bag. Det er en fjendtlig udenlandsk magts program.

En trist weekend for demokratiet i Europa og Tyskland."

http://www.spiegel.de/wirtschaft/wolfgang-schaeubles-diplomatie-ist-ruec...

Anne Eriksen, Flemming Berger, lars abildgaard, Helmut R., Curt Sørensen, Carsten Mortensen, Henriette Bøhne, Karsten Aaen, Erik Pedersen, Philip B. Johnsen, Steffen Gliese og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Curt Sørensen

Morten Vesterbro-Hansen

Jeg gør da det modsatte. Læs mit indlæg.

Morten Vesterbro-Hansen

@Curt Sørensen
Det var ironisk ment. Dit indlæg er dybt subjektivt :-)

Ahmed Mannouti

Problemet for grækerne er at de har ville opbygge en nordeuropæisk offentlig sektor på basis af en økonomi der er alt andet og slet ikke kan bære det. Og hverken grækerne eller EU har ville erkende det

Før eller siden skrider den slags ubalancer.

Nils Bøjden

@Ahmed Mannouti

"Problemet for grækerne er at de har ville opbygge en nordeuropæisk offentlig sektor på basis af en økonomi der er alt andet og slet ikke kan bære det. Og hverken grækerne eller EU har ville erkende det "

God pointe. Det er bare ikke kun økonomien der er problemet, men hele kulturen om hvad en offentlig sektor er. Er det et fællesskab eller nogen vi skal snyde. Er det et sted man kan få vennerne aflønnet eller ansættes man på basis af kompetencer. Skal man holde loven for lovens skyld eller skal man se igennem fingre for en passende betaling.

Så heldigvis er dette en dette også adresseret i de krav ECB har rettet til den græske regering.

Hans Jørn Storgaard Andersen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Det, som er det allermest barokke i det her, er - hvis man skal tro Gregor Gysi og det plejer man sagtens at kunne - at slagsmålet denne gang ikke drejer sig om nye penge til Grækenland, som mange tror.
Det drejer sig alene om en midlertidig kredit, som grækerne behøver, for at kunne flytte lån mellem to institutioner, så de i stedet for at betale 4 % i rente kun skulle betale 1 %. Og for at give denne kredit, har man så fra EU's side valgt at knytte yderligere spare- og nedskæringskrav.
https://m.youtube.com/watch?v=E0xK5FIYoWY

Erik Pedersen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Philip B. Johnsen, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Curt Sørensen

Morten Vesterbro-Hansen

Og dit indlæg og hele Bruxelles fortællingen der kolporteres af medierne i de nordeuropæiske lande er åbenbart ophøjet, desinteresseret objektivitet? Jeg går ned under ideologien og skitserer den nøgne interesse og magtpolitik bag hele 'forhandlings' skuespillet

Philip B. Johnsen

Ahmed Mannouti
Det værste er, at de der lider mest, aldrig bliver hørt, dette er gamle tal fra 2014, det er vanskeligt, at finde nye tal, men at det er blevet meget værre, er helt uden tvivl.

Fra link:
Det anslås, at omkring 800.000 borgere, står helt uden sygeforsikring.

Spædbørnsdødeligheden steg i perioden 2008-2010 med hele 43 procent:

Den græske stats udgifter til sundhedsvæsnet er blev reduceret fra 4,37 mia. euro i 2010 til 2,88 mia. euro i 2012. Målet for 2014 er at nå ned på 2 mia. euro, og regeringen forhandler med trojkaen om yderligere besparelser.

Gravide grækere uden sygeforsikring skal betale 4.850 kr. for scanninger og prænatale undersøgelser, 9.000 kr. for almindelige fødsler og 10.500 for kejsersnit.

Gebyrerne bliver opkrævet af skattevæsnet, hvis den fødende ikke kan betale.

Fra 2007 til 2012 er antallet af græske børn, som på grund af fattigdom er i fare for fejlernæring og manglende lægekontrol, steget fra 28,2 pct. til 30,4 pct.

I 2011 blev gebyret for almindelige lægebesøg hævet fra ca. 20 kr. til ca. 35 kr.

Der er desuden skjulte gebyrer på tidsbestilling, udstedelse af recepter m.v.

I 2011 blev brugerbetalingen på mange typer medicin hævet med 10 pct.

I begyndelsen af 2014 blev regering nødt til at droppe et planlagt gebyr på indlæggelser på ca. 190 kr. på grund af folkelige protester.

Fra 2007 til 2011 steg antallet af selvmord med 45 procent

»Sygdomme som kræft betragtes ikke som akutte, medmindre du befinder dig i den terminale fase.«

Kilder: The Lancet og Médecins du Monde, Læger Uden Grænsers mf. 2014

Link: http://www.information.dk/490014

Erik Pedersen, Anne Eriksen, Flemming Berger og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

http://m.tagesspiegel.de/politik/ein-griechischer-arzt-berichtet-wer-kei...

Ifølge denne græske læge forlangte den daværende sundhedsminister indtil august sidste år endda, at nybagte mødre først kunne få udleveret deres nyfødte, når hospitalsregningen var betalt...

Philip B. Johnsen

Sult i Grækenland i 2013, det er ikke blevet bedre, kun værre dag for dag.

Fra link: The New York Times 2013
More Children in Greece Are Going Hungry
"Greece: children picking through school trash cans for food; needy youngsters asking playmates for leftovers; and an 11-year-old boy, Pantelis Petrakis, bent over with hunger pains.

Last year, an estimated 10 percent of Greek elementary and middle school students suffered from what public health professionals call “food insecurity,” meaning they faced hunger or the risk of it, said Dr. Athena

Alexandra Perri, who works at the school, said that at least 60 of the 280 students suffered from malnutrition."

Link: http://www.nytimes.com/2013/04/18/world/europe/more-children-in-greece-s...

Grækenland er faldet til patten og alle kan ånde lettet op. Spillet for galleriet er slut. Fornuften sejrede og studiekredsene må finde en ny case i håbet på at få teori og virkelighed til at passe. Hvem sagde kreationisme?

Marius Rizoiu

Bernhard Drag
Ift sekulære rumænske skove. Hvis du viste...Jeg er overhovet ikke tilhænger af kommunistiske doktrin. Tværtimod. Men indtil 1989 straffede Straffeloven enhver der fældede skove ulovligt med mindst 15 år ubetinget fængselsstraf. Nogle gange kunne man få livstil straf. Så var der rumænske bjerge og bakker dækkede af tætte skove. Så tætte de var, at det var skræmmende at tænke sig at tage en tur i. Skovene var der rigtigt mange tusinde af ulve og brune bjørne i. Trærne er blevet ødelagt, så disse dyre nu er nødt til komme ind i de byer, der ligger tæt på fældede skove. Men alt det her er historie nu. For den postkommunistiske mafia, der siden da har etableret sig i rumænske samfund har syntes at rumænske skove ikke passer med landskabet. Jeg kan godt skrive her hvem der har fældet rumænske skove, for der har været kørt sager mod dem, men det er fornuftigt af mig ikke at gøre det. Hydraen er siden 1990 gået i gang med at ødelægge skovene for at sælge dem billigt. For det er en meget primitiv forretning. Den her bussines er stadig i fuld gang. I perioden 1990-2008 har Politiet turdet ikke gøre noget mod dem, for det var livsfarligt for betjentene at gå i skovene for at spørge "skovmændene" om, om de har tilladelse for at fælde træerne. Ingen har forstyrret dem, for deres bagmænd var de lokale politikere og endda folketingsmedlemmer. Nu er dem der har ødelagt rumænske natur stinkende rige. Jeg kan enhver tid sende jer linker med film der i løbet af årene har været foretaget af modige journalister, der har sat deres liv på spil for, at de her ulovligheder kunne komme til offentlighedens kendskab. Det der er helt mærkeligt er at træerne er blevet solgt til udlandet for billige penge, især til vestlige lande. Rumænske bjerge og bakker er blevet mere og mere skovløse og som følge er der sket mange natur katastrofe i sidste 25 år.

Erik Pedersen, Philip B. Johnsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Sult i Grækenland 2015

Fra link:
"According to 42,727 questionnaires filled by parents of school students in 23 prefectures of the country:

54% of the families experience food insecurity
21% of the families experience hunger.

Polls 2015

Following these recent complaints by teachers that some children are going to school on an empty stomach, the Prolepsis Institute of Preventive Medicine, Environmental and Occupational Health released on Wednesday, data from a survey that indicates the extent of the problem.

The organization polled pupils at 64 schools in Athens and found that

25% of the children’s families were suffering from hunger
60% were suffering from food insecurity, i.e. they do not get enough food.
In 61 % of cases, one of the two parents had no income at all (salary or pension).
17% of the families have no income at all.
22% of the familes have 3 or more children."

Link: http://www.keeptalkinggreece.com/2015/02/12/poll-25-of-athens-school-chi...

Steffen Gliese

Og hvorfor finder vi os i det, Marius?! Den almindelige, demokratisk sindede befolkning har intet ud af det - der er altid råd til en ordentlig løn for nødvendigt arbejde, men reelt set er der ikke råd til profit.

Peter Sterling

Vælgernes tilslutning til EU er på under 32 % og efter dette yderligere faldende. Efterhånden som vi går længere mod enden af unionen, kommer vi til at se mere og mere voldspolitik som denne. EU-ledernes kulsorte sjæle tramper hen over mennesket og ser kun deres ene gud: Mammon.

Troels Brøgger, Anne Eriksen og Marianne Christensen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Tsipras valgte overlevelse på overmagtens præmisser, fremfor endnu et remis, endnu en uafgjort, endnu et nej, der kunne udløse græsk bankerot. Måske ville bankerot have været bedre, men Tsipras følte nok, at nu måtte kravene accepteres, så der kunne komme lidt ro og opstå lidt luft indtil næste skridt. Som meget vel kunne være Grækenlands egen fortsatte ændring efter Syrizas program. Desuden venter det spanske parlamentsvalg til december.

Mange indlægsholdere lever tilsyneladende i romantisk fantasiverden omkring den græske situation, hvor man skal beskytte det lille forældede Grækenland, og samtidig slå på det rige Tyskland enten Merkel eller Schauble, men intet er mere forkert end lige netop det.

Det grundlæggende problem som Schauble gentagne gange har givet udtryk for, og som jeg også gentagne gange har peget på, er den helt specielle græske politiske ansvarsløsheds og ligegyldigheds kultur for politisk administration og statsforvaltning.

Især er det værd at bemærke sig hvad Schauble gentagne gange har sagt, - men sandelig også og ikke mindst, - hvad han ikke sagde ved samme lejlighed om ovenstående græske politiske ansvarsløsheds kultur for statsforvaltning, han sagde nemlig intet om penge, og det er virkelig vigtigt i den sammenhæng.

Schaubles gentagne kritik og krav om forandring i den særlige græske politisk ansvarsløsheds kultur for statsforvaltning, som et ideologiske udgangspunkt for græske forhandlere er ikke gavnligt eller holdbart i længden, og et krav der skal ændres fundamentalt i den græske selvforståelse og selvopfattelse, og det har grækerne overhørt til bevidstløshed af såvel Yanis Varoufakis og Tzipras og andre græske forhandlere igennem hele forløbet de seneste uger.

Man kan kun gisne om grunden hertil, men politisk stædighed imod at ændre opfattelse og indse problemets kerne kan være én årsag, hvis det da ikke ligefrem ligger så dybt begravet i den græske politiske kultur, at man end ikke selv fatter det i Grækenland.

Nogen kan så spørge om hvor pengene kommer ind i billedet, som jeg hævder det er værd at lægge mærke til?

Når Schauble eller Merkel ikke så gerne vil sige det åbenlyst er det af indenrigspolitiske årsager, hvilket man forstår så udmærket, - for det ligger implicit i hele det verbale forløb fra tysk side, om på den ene side at penge på de kritiske punkter om politisk ideologisk kultur i Grækenland der kræves forandret, - så har Tyskland jo pengene når det sker, men det skete bare ikke i Grækenland eller hos deres forhandlere, der ikke ville give slip af den ansvarsløse politiske kultur for statsforvaltning og korruption, men holdt fanen højt hævet omkring deres egen stolthed og ikke ville ydmyges.

Havde grækerne og deres politiske forhandlere indset dette tidligere, var tingene slet ikke gået i hårdknude, så grækerne havde fået en økonomisk hjælp fra især Tyskland, maskeret som noget helt andet, så man intet behøvede at forklare indenrigspolitiske i Tyskland.

Jeg har ingen grund til at tro på grækerne vil gøre som lovet på onsdag, - de vil fortsætte spillet om deres stolthed og naturlige ideologiske ret til uansvarlig politisk statsforvaltning, som er del af den græske kulturmentalitet.

Marius Rizoiu

Peter
Niveauet af korruptionen i mit hjemland er så stort, så det får mig til at synes, at problemet aldrig løses. Jeg forladte landet for 5 år siden og slog mig ned her i det dejlige DK. Dernede bliver det værre og værre "takket" være politikere, der paradoksalt bliver valgt demokratisk hver 4 år. Nu læser jeg i rumænske medierne , at statsministeren er anklaget om korruption. Han burde jo gå af, men det gør han ikke, især fordi hans parlamentariske hold beskytter ham mod anklagemyndighed. Ligesom banditterne. Eu ledelse har travlt med Grækenland, men de skulle jo også holde øje med det.

Marianne Christensen

Fornuften sejrede?
Nej.

Hvorfor stemmer et flertal af danskerne for partier, der kravler hen ad gulvet for tyskerne.
De sydeuropæiske lande, Frankrig, England begynder at gøre oprør.

Tusk har været involveret i nogle voldsomme korruptionskampe, og de fattigste polakker har betalt prisen.
Juncker har nasset på de andre lande via et skattelycirkus.

Måske er vejen frem for Eu en merkelexit:-)

Henriette Bøhne

Det er utroligt, hvor mange mennesker, som anser Schäuble for at være troværdigheden og ærligheden selv!!!???!!
Kan ingen virkelig huske, hvorfor Helmuth Kohls "kronprins" ikke er leder af CDU i dag?

Jeg ville ikke betro den mand en bøjet 25 øre. Og hans hukommelse lader så meget tilbage at ønske, at han dårligt kan være sandhedsvidne for noget som helst.

Erik Pedersen, Karsten Aaen, Anne Eriksen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Adskillige anerkendte økonomer, flere med Nobelpris i bagagen, har anbefalet Grækenlands udtræden af euroen. Landet ville, med egen valuta, kunne anvende devaluering af egen valuta til at få begrænset befolkningens forbrug af importerede luxuxgoder samt styrke egen export.
Turister ville strømme ind fordi det ville være billigt at feriere der. Økonomien kunne langsomt komme på fode igen.
Desværre er befolkningen på det punkt i spild med sig selv: De stemmer overvældende nej til Troikaens reformer, men vil forblive i euroen! Er det "puste og have mel i munden" det hedder...
Det er en forbandet skam at folkeafstmningen ikke handlede om forblive i euroen eller ej.
Så kunne man ved et ja have sagt:"I har selv valgt at blive, så nu må i tage medicinen" Ved et nej kunne man sjovt nok have sagt det samme, blot med et lidt ændret ordvalg og - ikke uvæsentligt - en følelse af at have mere magt over sin egen skæbne.
Nu ser vi bare hvor skræmmende EU monstret er !! Samt hvordan DET ANDET imperium på den anden side af atlanten er interesseret i at holde kolossen på lerfødder stående, så man kan få sin "frihandelsaftale" med den hevet i land. Det er skræmmende.

Nils Bøjden

"Er det "puste og have mel i munden" det hedder..."

Jeps

Michael Kongstad Nielsen

Der fandtes kun to mulige alternativer til EU´s kategoriske lånevilkår:
1) bankerot,
2) bankerot + udtræden af euroen.

Udtræden af euroen er ikke en mulighed for sig selv, for enten betales lånene tilbage, eller også standser betalingerne = bankerot, uanset møntfod.

Truslen om udsmidning af euroen er ikkeeksisterende, for regelsættet muliggør det ikke. Så skulle der først vedtages ændringer i traktatgrundlaget, hvilket som bekendt er besværligt.
Når grækerne ønsker at blive i EU og euroen, skyldes det formentlig samme bevæggrunde som i Spanien: - angst for genopblussen af gammel borgerkrig. Men når EU træder ind som part i den ene side i den gamle borgerkrig, kan befolkningens tro på EU mere end kølnes.

Curt Sørensen

Espen Bøgh

Det vi trænger til er historiske og samfundsmæssige analyser, ikke psykologiseringer og generalisationer om 'nationalkarakter' o.s.v. Desværre er det dette niveau der har præget en stor del af mediedækningen i Danmark.

Philip B. Johnsen

EU opføre sig ondskabsfuldt og så stjæler EU Grækenlands sølvtøjet, før de stikker af.

De sultende græske skolebørn, afspejler nøjagtig, hvad EU er og står for.

Om det kun var rendyrket ondskab, er sagen ligegyldigt, når EU peger en finger på Grækenland og siger, gældsætningen er Grækenlands egen skyld, så er det tre fingre, der peger på EU, et EU, hvor alle medlemslandene kendte til situationen, men penge og magt, vejede tungere end forsigtighed og fornuft, men EU vil ikke tage ansvaret i 2015, så hellere tørre hele ansvaret, af på de sultende skolebørn og deres fremtid, og stjæle de græske offentlige havne og vital infrastruktur og så ellers, lade landet gå fallit, når der ikke er mere at stjæle.

Fakta er at EU, deler ansvaret for gældsætning af Grækenland, med Grækenlands elite og EU eliten, men ungdommen og børnene, er uskyldige ofre, for et ondskabsfuldt EU.

Alle var advaret, men penge og magt, var vigtigere!

Her er lidt, fra optagelsen af Grækenland i EU, et Grækenland 'UDEN' offentlig styring, skattebetaling og med omfattende korruption.

Fra link:
"Kandidatlande må derfor ofte, ud over at forhandle med EU om opfyldelse af forskellige krav om f.eks. økonomi og menneskerettigheder, regne med at der også vil være specifikke krav fra enkelte lande, der føler at de ellers kunne blive ringere stillet i fremtiden hvis kandidatlandet blev medlem."

"Når et land ansøger beder Det Europæiske Råd om at Kommissionen udarbejder en udtalelse om landets opfyldelse af kriterierne for at ansøge. Rådet kan derefter godkende eller forkaste Kommissionens anbefaling. Rådet har dog kun én gang forkastet Kommissionens anbefaling, nemlig da den anbefalede at man 'IKKE' påbegyndte optagelsesforhandlinger med Grækenland.[6]"

Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Udvidelsen_af_EU

Selvfølgelig er der ingen tvivl om, at Grækenland har brug for reformering, af den offentlige styring mm., men EU's urealistiske gældsætning af Grækenland, tyder kun på, at EU er smuttet, når sølvtøjet er sikkert i lommen, alt peger på, at EU kun har uhæderlige hensigter, det viser EU's ondskabsfulde gerninger, ikke mindst udsultningen, af græske børn og tyveriet af deres fremtid og løben væk fra EU's eget historiske ansvar for gældsætningen af Grækenland.

Anne Eriksen, Erik Pedersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"De sultende græske skolebørn, afspejler nøjagtig, hvad EU er og står for."

Nej. De sultne græske børn repræsenterer det fuldstændigt dysfunktionelle regeringsapparat der har hærget Grækenland..

Sider