Baggrund
Læsetid: 3 min.

Habermas: Merkel spiller hasard med Tysklands ry

En af det europæiske projekts førende fortalere kritiserer Angela Merkels hårde linje over for Grækenland og kanslerens mangel på postnational følsomhed
Udland
18. juli 2015

Jürgen Habermas, en af den europæiske integrations intellektuelle galionsfigurer, retter et sønderlemmende angreb mod den tyske kansler, Angela Merkel, og beskylder hende for med sin benhårde holdning til Grækenland »at spille hasard« med tidligere generationers bestræbelser på at genopbygge landets ry efter Anden Verdenskrig.

I sin første kommentar til aftalen om redningsprogrammet, der blev fremlagt i mandags, siger filosoffen og sociologen Habermas, at den tyske kansler faktisk har gennemført »en straffeaktion« mod Alexis Tsipras’ venstreorienterede regering.

»Jeg frygter, at den tyske regering, herunder dens socialdemokratiske del, på en enkelt nat har spillet hasard med hele den politiske kapital, som et bedre Tyskland har brugt et halvt århundred på at opbygge,« siger han til The Guardian.

Tidligere tyske regeringer har vist »større politisk følsomhed og en mere postnational indstilling,« siger han.

Habermas, der betragtes som en af vor tids mest indflydelsesrige europæiske intellektuelle, siger, at Tyskland ved at true Grækenland med exit fra eurozonen under forhandlingerne »skamløst har afsløret sig selv som Europas ledende ordenshåndhæver, og for første gang åbenlyst har gjort det tyske hegemoni i EU gældende«.

Privatisering som straf

»Resultatet af forhandlingerne mellem Grækenland og de øvrige eurozonelande giver i økonomisk forstand ingen mening, fordi nødvendige strukturreformer af staten og økonomien på giftig vis blandes sammen med neoliberale påbud, der vil gøre en i forvejen udmattet græsk befolkning total modløs og dræbe enhver ansats til vækst,« siger Habermas og tilføjer:

»At tvinge den græske regering til at acceptere en økonomisk tvivlsom og primært symbolsk privatiseringsfond kan ikke opfattes som andet end en straffeaktion mod en venstreorienteret regering.« Habermas, der er født i Düsseldorf og tidligere var assistent for Frankfurterskolens førende teoretiker, Theodor W. Adorno, blev berømt i forbindelse med studenteroprøret i slutningen af 1960’erne. Hans værker om skabelsen af en paneuropæisk politisk og kulturel identitet – f.eks. Borgerlig offentlighed. Offentlighedens strukturændring: undersøgelse af en kategori i det borgerlige samfund – har påvirket og formet den politiske debat om EU. I starten af det nye årtusinde var Habermas blandt drivkræfterne bag kravet om en europæisk forfatning.

Pseudosuveræne stater

I den senere tid har den 86-årige filosof kritiseret Merkels lederskab i Europa hårdt i bøger som f.eks. Im Sog der Technokratie (I teknokratiets malstrøm), men er samtidig selv kommet under kritik.

I 2013 diskuterede Habermas i en række artikler med en anden indflydelsesrig tysk venstreintellektuel, sociologen Wolfgang Streeck, der peger på den form for europæisk føderalisme, Habermas går ind for, som årsagen til kontinentets krise. Til The Guardian siger Habermas, at han er enig i mange af sin kritikers hovedpointer:

»Streeck og jeg deler den opfattelse, at den teknokratiske udhuling af demokratiet er resultatet af et neoliberalt mønster med en markedsorienteret dereguleringspolitik. Der er ikke længere nogen balance mellem politik og marked, hvilket sker på velfærdsstatens bekostning,« siger han og fortsætter:

»Vi er uenige om, hvilke følger man bør drage af denne uheldige situation. Jeg kan ikke se, hvordan en tilbagevenden til nationalstaterne, der skal drives som store virksomheder på et globalt marked, skulle kunne modvirke tendensen til afdemokratisering og voksende social ulighed – det er i øvrigt også noget, vi ser i Storbritannien. Hvis man overhovedet kan imødegå sådanne tendenser, så er det kun gennem et politisk kursskifte, der skal skabes af et demokratisk flertal i en stærkere integreret kerne i Europa.

Møntunionen er nødt til at få kapacitet til at agere på et overnationalt plan. I betragtning af den kaotiske politiske proces, som krisen i Grækenland har udløst, har vi ikke længere råd til at ignorere begrænsningerne ved den nuværende metode med kompromisløsninger mellem medlemslandene.«

Habermas hævder, at Europa »sidder fast i en politisk fælde«:

»Uden en fælles finanspolitik og økonomisk politik vil produktiviteten i økonomierne i de pseudosuveræne medlemsstater fortsat udvikle sig i forskellige retninger. Ingen politiske fællesskaber kan i det lange løb holde til den slags spændinger,« siger han:

»Ved at fokusere på at undgå åbne konflikter forhindrer EU’s institutioner samtidig de nødvendige politiske initiativer, der sigter mod at gøre møntunionen til en politisk union.

Kun når regeringsledere er samlet i Det Europæiske Råd, kan de gøre noget, men det er netop dem, der ikke formår at handle til gavn for hele det europæiske samfund, fordi de hver især tænker på deres egne vælgere.«

Læs også: Da grækerne kapitulerede: Var det et kup?

Oversat af Mads Frese © The Guardian og Information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Habermås har åbenbart ukritisk tilsluttet sig kritikere af Tyskland alene, - uden skelen til de gamle græske politikeres lemfældige spillen hasard med Grækenlands økonomi hen over hovedet på folkets velfærd og velstand via politisk korruption bl.a..

Fortidens slet skjulte hadkritik for den tyske stats forbrydelser, hjælper ikke den græske økonomi ind på et bæredygtigt grundlag for fremtiden uden denne altid og allesteds nærværende politiske korruption, og en fortsættelse heraf ville overhovedet ikke hjælpe Grækenland og det borgere mod mere politisk økonomisk stabilitet med bedre velfærd og velstand i fremtiden.

Det er ensidigt kun at tæske løs på Tyskland i evigheder og samtidig kun ynke den græske politiske uansvarlige regeringsførelse i årtier efter årtier.

Grækenland og dets politikere har nydt godt at en totalt gratis produktions ressource 3/4 hvis ikke 4/5 af året, solen, som mange turister har lagt mange penge i, som er blevet elendigt forvaltet af Grækenlands tidligere politiske magtelite og misbrugt i personligt politisk øjemed.

- Det er der kritikken hører hjemme og er rigtigt placeret, og ikke som nu fejlplaceret i de tyske regeringskonterer.

Ligesom Tsipras måtte trække det græske folk igennem massedemonstrationer og en folkeafstemning for at sikre forståelsen af situationens uafvendelighed, så må Merkel bearbejde kapitalister og finansspekulanter, med blandt andet en symbolsk privatiseringsfond for at dæmpe deres implicitte killerinstinkt.

..og trods Habermas' dybtfølte trang til en paneuropæisk politisk og kulturel identitet – f.eks. Borgerlig offentlighed. Offentlighedens strukturændring osv, så magter han ikke, at tage hverken massernes reaktion, eller privat kapitalismens tendens til selvdestruktion ind sit borgerlige univers.

...og Tysklands økonomiske og politiske ry? Det skal trækkes gennem mange afsløringer endnu før det bliver til et 'omdømme'...

Steffen Gliese

Åh, Espen Bøgh, jeg er så træt af denne moraliseren på kapitalismens vegne. Der er ikke skyggen af moral i markedets røverstruktur.

kjeld jensen, Hans Larsen, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Olav Bo Hessellund, Kim Houmøller, Connie Brask Jensen, Mads Berg, Gert Selmer Jensen, Gert Romme, lars abildgaard, John Hansen, Christian Mondrup, Anne-Marie Krogsbøll, Bill Atkins og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

Igen er det kun Tyskland der står for skud.

At de baltiske og østeuropæiske lande, Finland, faktisk er enige med Merkel og den førte politik, det falder udenom den gode historie at nu kan Tyskland igen lægges for had.

Steffen Gliese

Ja, de gamle lydstater.

kjeld jensen, Flemming Berger og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Og jeg er simpelthen så træt af, at høre tyskerne klynke og give alle andre skylden for deres politiske lederes dårlige beslutninger.
Det var en politisk beslutning at overføre hæftelsen for bankernes dårlige og risikobetonede investeringer til skatteyderne. Tyskerne ligger som de selv har redt med de politikere, de har stemt på.

Man kunne have valgt at lade bankerne og det finansielle system falde og derved bruge lejligheden til at lære finanssektoren, at i en markedsøkonomi hænger risiko og ansvar/ hæftelse altså sammen. Det princip gælder for bagermesteren, sosu-assistenten og alle andre borgere og mindre virksomheder. Hvorfor skal det ikke gælde for finanssektoren?

Rasmus Kongshøj, Janus Agerbo, kjeld jensen, Anders Barfod, Hans Larsen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Bernhard Drag, Anne Eriksen, lars abildgaard, Olav Bo Hessellund, Connie Brask Jensen, Jan Pedersen, Mads Berg, Leif Koldkjær, Claus Kristoffersen, Erik Pedersen, Gert Romme, John Hansen, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Espen Bøgh og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

@ Peter Hansen

Du overrasker og skuffer mig meget med din kritik om, at jeg skal lade være med moralisere på kapitalismen (og liberalismens vegne) vegne, for du burde vide bedre.

Din kritik tager jeg som udtryk for du lige har fået nye briller, men de læser desværre ikke lige så godt som de gamle briller, - her tænker jeg på de mange gange du har anbefalet mine kritiske indlæg om netop liberalismen.

Vil du ikke godt finde dine gamle briller frem igen.

@ Henriette Bøhne

Dit sidste afsnit elsker jeg betingelsesløst!

Ingen er nemlig så gode til at fortælle historien om; "at i en markedsøkonomi hænger risiko og ansvar/ hæftelse altså sammen." - især til deres kunder, som du også skriver.

Jeg kan tilføje, at jeg selv tidligere kritiseret, at V og K med DF i stedet for blot af give finanssektoren penge ukritisk(lånepakker, 5 stk. a' 500 mio.) skulle have sagt til finanssektoren da de manglede penge til deres økonomiske kasinospil i 00'erne, - jo regeringen vil gerne hjælpe, så lad se på hvilke værdier I har, som vi kan købe - f.eks. Dankortet, NETS m.m. og hvad I skal have for det?

Det havde sat tingene lidt i perspektiv og relief for finanssektoren, så den fremover ville forvalte deres forretning langt bedre om med mindre økonomisk kasinospillelyst om deres forretning.

Rasmus Kongshøj, Janus Agerbo, Preben Haagensen, Mihail Larsen, Peter Günther og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Peter Günther

Istedet for mere eller mindre veldokumenterede udfald mod anderledestænkende, synes jeg vi igen bør rette blikket mod hvordan Grækenland vælger at tackle sine udfordringer.

Modsat mange synes jeg at det, der udspiller sig nu vidner om stor empati også fra Merkels side. At der er andre meningsaktører der ude som har brug for at tænde små brande for at fremme egne agendaer, bør ikke forføre os til had-tænkning.

Kom nu ind på banen Grækenland og vis os hvad du ønsker for din fremtid!

Claus Madsen

Man kunne også hævde at den græske gældskrise kan føres tilbage til enorme tab på amerikanske subprime obligationer og at de der dengang tjente billioner på andres fallit nu står klar til at investere pengene i billig græsk infrastruktur. Det ville imidlertid tid komplicere historien i et uoverskueligt omfang, så det vil jeg lade være med.

Steffen Gliese

Jeg mener, det er vigtigt at fastholde, at styringen af det økonomiske system er politisk, for det er forlængst holdt op med at binde sig til d faktiske materielle værdier, deres fremstilling, deres distribution i samfundene.
Det handler om at besidde, om at have adgang til - men meget sjældent om rent faktisk løn efter fortjeneste. Grækenland har betalt dyrt for at indføre euroen - mange lande vågnede op til et mindre økonomisk chok d. 1. januar 2002 med massive prisstigninger, og det havde næppe nogen gang på jord, hvis ikke man havde grebet til nødens selvhjælp og som alle andre lånt sig frem med nogle statsobligationerne.
Hvad Grækenland måske har gjort forkert er, at man ikke i tilstrækkeligt omfang fik brugt alle de tilgængelige penge til modernisering af samfundet - der er en ikke-færdigbygget Metro i Athen, f.eks.
Pengene er brugt! Og de er først og fremmest brugt på import fra det øvrige EU - og sådan er det, fordi Grækenland internt har langt værre problemer end noget gæld til udlandet, de måske engang skal have, eller som de eftergiver ved at trykke nogle flere eller - et eller andet. Grækenland problem er, at landet hænger sammen i fugerne, at interesserne er så spredte, at uligheden er så massiv, og at det interne politiske miljø stadig udkæmper en borgerkrig med andre midler. Lånte penge har holdt klassekampen i Grækenland i ave, og det kan faktisk gå meget galt, når der ikke er nogen penge mere - og overklassen betaler ikke, hvis de skal det, kommer diktaturet tilbage.

Philip B. Johnsen

Habermas kalder Danmark, for en pseudosuveræn stat, hvilket betyder, at EU er grundlovsstridigt og derfor ulovlig.

Tyskland har ikke noget som helst, med dette problem at gøre, men den tyske befolkning, har med mange tilhængere i Europa,'igen' tabt sutten, når det kommer til dømmekraft.

Et stort antal europæere har igen, afvist demokratiet og accepteret Grækenlands besættelse og underlæggelse af diktatur.

Den politiske elite i EU landene, har i handling, uden at skjule sandheden vist, hvad der har været tydeligt længe, EU er diktatur til fremme, for en elites magt begær og økonomiske interesser.

EU er international organiseret økonomisk kriminalitet.

@Espen Bøgh
"Skelen til de gamle græske politikeres lemfældige spillen hasard med Grækenlands økonomi hen over hovedet på folkets velfærd og velstand via politisk korruption bl.a.."

Det er det samme problem, EU er international organiseret økonomisk kriminalitet, det er da dine briller, der skal pudses eller hvad?

De sultende græske skolebørn, der dagligt roder i skraldespande, uden for skolen, er det sande billed af EU.

Flemming Berger, Kim Houmøller, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg syntes faktisk, at en del af disse indlæg om Grækenlands skyld mangler differentiet.

Fakta er jo, at der skal 2parter til snyderi, - de der snyder, - og dem der lader sig snyde. Og her har vi altså begge dele, for da EUR-landene optog Grækenland, vidste de, at græske politikere "snød på vægten". Og Grækenland var i øvrigt ikke det eneste.

Dertil kommer, at de græske politikere, der stod for snyderiet, er borte, - præcis som de græske borgere, der havde gavn af det. Det var de stinkende velhavende, der var på et niveau, der slet ikke kendes i Skandinavien. Disse borgere er rejst med deres formuer til Malta, London med mere - og bl.a. Tyskland.

Tilbage til at betale er de borgere, der ikke har haft den store gavn af snyderiet. Og til de gældsaftaler som de gamle og korrupte politikere har indgået.

Disse urimelige gældsaftaler har mere end noget andet sat grækenlands BNP i stå, så indgåede aftaler om tilbagebetaling absolut ikke er realistiske. Og disse aftaler har Tyskland et meget stort ansvar for. Og især den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble fra Bayern, der også er lobbyist for tyske storbanker, har ansvaret for gældsaftalerne.

Man kan sige om Merkel, at hun sikkert er en dygtig ingeniør og en from kristen, men her er hun altså under påvirkning af noget hjemligt politisk, og har stået for en politik overfor Grækenland, som hun slet ikke har forstået rækkevidden af.

Problemet er egentlig simpelt, - hvordan redder man Grækenland, og samtidig får så mange penge tilbage som muligt? Og her har vi altså en ganske klasisk problemstilling mellem storkapital og alm. borgere. Og dertil kommer viljen til at tage et solidarisk ansvar. Og hvis EUR-landene og EU ikke kan løse dette problem - og med en så lille økonomi som den græske, så syntes jeg, at EU totalt har udspillet sin rolle som dem samlende kraft i Europa.

Og så er de baltiske lande blevet nævnt, men se lige på, hvordan de styres og af hvilke politiske kræfter. F.eks. har Estland været i en krise, som bl.a. Danske Bank og Nordea var skyld i. Her betalte man tilbage efter en meget hård sparekur, som i øvrigt kun ramte alm. borgere, medens de rige kørte frihjul. Og de alm. borgere er her 7 år efter, fortsat ludfattige og uden udsigt til noget andet.

Rasmus Kongshøj, Janus Agerbo, kjeld jensen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Bernhard Drag, Kim Houmøller, Jan Pedersen, Gert Selmer Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Gert Romme, i det græske tilfælde er "dem der lader sig snyde" blevet udsat for et 'identitetstyveri' og de der har leveret varerne (lånene) 'har været i ond tro'. Den sag ville holde i byretten.

Kære Bill Atkins,

Hvis vi forholder os til låneaftalerne, ved jeg faktisk ikke, om nogen i det hele taget har været i ond tro.

Dem der har indgået disse låneaftaler er jo ikke det græske folk, men nogle uduelige og korrupte politikere, der har været totalt ligeglade, og i øvrigt er væk fra magten.

Og flertallet af de politikere fra lånerlandene, der har skruet låneaftalerne sammen, har formentlig ikke en dyt indsigt i dynamiske makroøkonomiske sammenhænge, men har set det på samme måde som et husholdningsregnskab. Og de har dermed ikke forstået, at det netop er deres urealistiske påbud omkring besparelser, der især har sat hjulene i stå. Faktisk var den græske økonomi slet ikke så svært beskadiget, som efter disse aftaler.

@ Peter Hansen

Jeg er enig med dig et stykke af vejen i dit sidste skriv, men også uenig om noget af det.

Angående liberalismen, og min mening herom vil jeg henvise til mit skriv tidligere, som du kan læse her: http://www.information.dk/535517

Jeg håber det ligger godt for dig?

Philip B. Johnsen

EU diktaturet kupmagerne i Grækenland, er ikke beskyttet, af onde mennesker med våben, men af tavsheden, fra de gode mennesker, der i stilhed, vender ryggen til de udsatte borgere i samfundet.

@ Philip B. Johnsen

Først nu ser jeg din kommentar til mig, men jeg er uenig med dig i at jeg har behov for at pudse mine briller.

Angående liberalismen vil jeg henvise til et tidligere skriv, som du kan læse her:
http://www.information.dk/535517

Endvidere vil jeg gøre opmærksom på adskillige tidligere indlæg, hvor jeg har kritiseret frasalget/udliciteringen af græske værdier, og sammenlignet med vor egen udlicitering af Københavns Lufthavn til et Australsk / Kinesisk virksomhed, som har lavet en særlig låneaftale med sit danske søsterselskab(Københavns Lufthavn) i skattely, og lånet er til en helt usandsynlig høj rente for den tid hvor det blev oprettet.

Da frasalget udliciteringen i Grækenland er tvunget, vil priserne der kan opnås næppe være overvældende, nok snarere - tværtimod, så indtægterne vil næppe fjerne megen gæld fra grækerne, og den efterfølgende indtjening og skat kan de nok også vinke ret meget farvel til, så det batter nok heller ikke meget i statskassen til gældindfrielse fremover.

- Det arrangement tjener kun liberalismens sag(!) og slet ikke grækernes!

Jeg må dog fastholde, at de momsstigninger, der nu kommer, sammen med skatteopkrævningen, omlægningen af pensionsordninger osv., osv., som de gamle græske politikere forsømte i årtier, og som de gengang kunne have gennemført langt mere glidende og nærmest umærkelig fra gang til gang, og kunne have bidraget til en forbedring af den græske økonomi, så det vi ser nu ikke havde været nødvendigt.

Det minder lidt om vor egne problemer med der klynkende boligejere i slutningen af 00'erne, som havde taget afdragsfrie lån, - efter en årrække forfaldet hele låne beløbet, og tænk engang, det kom, helt bag på, næsten, dem alle sammen, og så ville de så gerne dele deres gæld med os andre skatteydere, så de klynkede, og ville have staten til at hjælpe dem, med dine og min skattekroner, - men havde fået gevinst ville de nok ikke dele med os andre!

Rigtigt, liberalisterne er komplet ligeglade med fattigdom, - de har alligevel ingen penge til at købe deres varer med.

Til gengæld har de gode råd:
"Sætte tæring efter næring", "Du må prioritere", "I må tage jer sammen" og "Enhver er sin egen lykkes smed"!!!!

Penge kan der nemlig under ingen omstændigheder være tale om, de skal hurtigst muligt uden for ethvert skattevæsens rækkevide.

Omvendt vil de gerne have landenes gratis ydelser, noget de under inden omstændigheder har i deres egne "butikker", derfor betaler mange virksomheder heller ikke skat i de lande de opererer i, for der er desværre ikke overskud, selv efter 50 års virke i disse lande(?).

Så må vi demokratisk vedtage love om, at de ikke kan nyde godt af vores velfærd når det går galt for dem, det kan være ved brand i virksomheden, tyveri, røveri, bedrageri osv., osv., - det må de klare selv og ikke kræve at vores brandvæsen , politik osv. rykker gratis ud til deres uheld eller hvad det nu er, - med mindre de vil betale regningerne for den hjælp de modtager for deres virksomhed, - den statslige forsikringsordning og velfærd, som ligger i vort skattesystem skat de ikke lukrere gratis på, sådan som de gør i øjeblikket.

Philip B. Johnsen

Grækenland pissede mange lande af, sidst i 70'erne med konstante devalueringer af drakmeren, nogle mere end andre, det ligner mere hævn, end et fromt ønske om reformering af skattesystemet, eller et opgør med generel korruption, læs mit indlæg fra anden tråd, som videre svar. http://www.information.dk/comment/1038284#comment-1038284

Med hensyn til de klynkende boligejere i slutningen af 00'erne.

Personlig syntes jeg, at en uvildig økonomisk rådgivning og generel undervisning i privatøkonomi, til borgerne, burde være en vigtig obligatorisk samfundsopgave, en vejledning alle borgere kan modtage, når de bliver f.eks 17 år.

Der er alt for mange borgere, der har fået den fejlagtige opfattelse, at den person, der sidder på den anden side af bordet i banken, er professionel i finansiering og investering, bankrådgivere er ikke rådgivere, men sælgere og fejl i titel, har været skyld i mange, personlige og økonomiske, tragedier igennem årene.

PS. "Det neo-liberale økonomiske apartheid system"
Fra link:

Det anslås, at omkring 800.000 borgere, står helt uden sygeforsikring.

Spædbørnsdødeligheden steg i perioden 2008-2010 med hele 43 procent:

Den græske stats udgifter til sundhedsvæsnet er blev reduceret fra 4,37 mia. euro i 2010 til 2,88 mia. euro i 2012. Målet for 2014 er at nå ned på 2 mia. euro, og regeringen forhandler med trojkaen om yderligere besparelser.

Gravide grækere uden sygeforsikring skal betale 4.850 kr. for scanninger og prænatale undersøgelser, 9.000 kr. for almindelige fødsler og 10.500 for kejsersnit.

Gebyrerne bliver opkrævet af skattevæsnet, hvis den fødende ikke kan betale.

Fra 2007 til 2012 er antallet af græske børn, som på grund af fattigdom er i fare for fejlernæring og manglende lægekontrol, steget fra 28,2 pct. til 30,4 pct.

I 2011 blev gebyret for almindelige lægebesøg hævet fra ca. 20 kr. til ca. 35 kr.

Der er desuden skjulte gebyrer på tidsbestilling, udstedelse af recepter m.v.

I 2011 blev brugerbetalingen på mange typer medicin hævet med 10 pct.

I begyndelsen af 2014 blev regering nødt til at droppe et planlagt gebyr på indlæggelser på ca. 190 kr. på grund af folkelige protester.

Fra 2007 til 2011 steg antallet af selvmord med 45 procent

»Sygdomme som kræft betragtes ikke som akutte, medmindre du befinder dig i den terminale fase.«

Kilder: The Lancet og Médecins du Monde, Læger Uden Grænsers mf. 2014

Link: http://www.information.dk/490014

@ Philip B. Johnsen

Det er ikke min opfattelse der ligger noget hævnmotiv bag de vi ser i Grækenland i øjeblikket, og heller ikke noget statskup, - men derimod måske et politisk ideologisk kup, mod hele det gamle forstokkede tankesæt i den gamle politiske elite, om deres naturlige ret til korruption, ligegyldighed og ansvarsløshed overfor deres embedsførelse som statsforvaltere.

Jeg ser det derfor som et kup mod hele dette åndsregimente, som hvis det havde fået lov til at forsætte ikke ville have ændret noget som helst, men hellere end gerne blot have forsat som tidligere, - for det jo egentlig meget godt!?

Det er jo årtiers politiske kultur og dens forvrængede ideologi af korruption, ansvarsløshed der som en ond ånd har mis-forvaltet den græske økonomi, og som nu er blevet indhentet af virkeligheden, og ja, så er det et kup, men mod denne onde ånd for Grækenland, som nu er puttet ned i flasken og proppen er sat i, og en ny politisk kultur kan danne sig .

Philip B. Johnsen

@Espen Bøgh
Hvis EU ikke var en kriminel organisation, men en europæisk Union eller et fælleskab og var til hensigt, at hjælpe Grækenland med udvikling af en ny bedre politisk kultur og offentlig styring uden korruption, så var det sket i 80'erne.

De ansvarlige i finanssektoren for euro samarbejdet er Europa-Parlamentet, ECB samt Det Økonomiske og Finansielle Udvalg. Eksternt tilsyn Den Internationale Valutafond (IMF) og Grækenlands finanssektor og EU's respektive landes statsleder.

Fra link udvidelse af EU:
"Kandidatlande må derfor ofte, ud over at forhandle med EU om opfyldelse af forskellige krav om f.eks. økonomi og menneskerettigheder, regne med at der også vil være specifikke krav fra enkelte lande, der føler at de ellers kunne blive ringere stillet i fremtiden hvis kandidatlandet blev medlem."

"Når et land ansøger beder Det Europæiske Råd om at Kommissionen udarbejder en udtalelse om landets opfyldelse af kriterierne for at ansøge. Rådet kan derefter godkende eller forkaste Kommissionens anbefaling. Rådet har dog kun én gang forkastet Kommissionens anbefaling, nemlig da den anbefalede at man 'IKKE' påbegyndte optagelsesforhandlinger med Grækenland.[6]"

Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Udvidelsen_af_EU

Selvfølgelig er der ingen tvivl om, at Grækenland har brug for reformering, af den offentlige styring mm., men EU's fuldstændige urealistiske gældsætning af Grækenland, tyder kun på, at EU vil smuttet med sølvtøjet, ved privatisering af de græske børns arvesølv, den vitale græske infrastruktur, havne og el distributører mf., alt peger på, at EU kun har uhæderlige hensigter, det viser EU's ondskabsfulde gerninger, ikke mindst udsultningen, af græske børn og tyveriet af deres fremtid og løben væk fra EU's eget historiske ansvar for gældsætningen af Grækenland.

@ Philip B. Johnsen

Vi er åbenbart langt mere enige end uenige om mange ting omkring liberalismen i forhold til "den demokratiske politiske styring", som blev grundlagt tilbage i 1930'erne og som omfattede hele samfundet med alle dets borgere.

Vist kunne EU have afvist Grækenland af økonomiske grunde ligesom vi indtil nu afviser Tyrkiet, men med andre politiske begrundelser, hvilket i øvrigt kan undre da vi har taget så mange andre Østeuropæiske lande med ind i EU, der heller ikke overholder de økonomiske eller politiske kriterier som vi "teatermæssigt" får præsenteret som grundlæggende for EU og dets normer.

Vist er det fortvivlende såvel i nuet som i fremtiden for Grækenlands befolkning, og det som oprindelig var tænkt som udligning mellem nord og syd i EU er politisk helt gået "fløjten", og Grækenland nu i stedet kommer på F-holdet i EU og Europa, dermed langt bagud for A og B holdet.

Desværre er der gået liberalisme i EU's og Europas politisk instanser på vej væk fra de socialpolitiske ansvarlige demokratiske former, - men det er også med til at splitte EU og Europa indefra, og vi ser da også der plæderes for mere centralmagt uden mere demokrati og folkelighed for vist opretholdes som institution via parlamentet, men beslutningerne tages bare ikke der, så vælgerne er udsat for en demokratisk illusion når der afholdes valg til parlamentet.

Det bliver da slet ikke bedre, når og eller hvis de vedtager TTIP, så er liberalismen sluppet tøjleløst fri i hele EU, og vil undergrave demokratiet endnu mere.

TTIP handler i bund og grund om retten til at investere uden tab, men kan sidestille det med at købe en aktiepost, og forlange såvel gevinst uanset om aktieprisen går op eller ned, men ved tab skal staterne betale erstatning for det tabte.

Rasmus Kongshøj

Der er ingen tvivl om at en stor del af skylden for eurokrisen ligger i Grækenland. Korrupte græske politikere og forretningsfolk har misregeret landet i årtier, og har forgyldt hinanden i stedet for at opbygge et velfungerende og sammenhængende samfund.

Det er imidlertid ikke dem, der nu står med regningen, men derimod det græske folk. Særligt de fattigste, der aldrig nød godt af lånene, skal nu betale i form af tårnhøj arbejdsløshed, et kollapset sundhedssystem, lovløshed på arbejdsmarkedet og fraværet af et socialt sikkerhedsnet.

Den nyliberale sparepolitik vil kun grave hullet dybere. Besparelser i velfærd, brandudsalgs-privatiseringer hvor værdier flyttes ud af landet og højere afgifter på turismesektoren vil kun medvirke til at forringe den græske økonomi yderligere, hvilket vil gøre gælden endnu mere ubetalelig og den humanitære krise dybere.

I stedet for at sende regningen til menige grækere, der selv er ofre for den korrupte elite, burde man have hjulpet Grækenland med at blive et velfungerende samfund. Man skulle have ydet støtte til investeringer i arbejdspladser, givet praktisk hjælp til oprettelsen af et effektivt skattevæsen, og så skulle man frem for alt have brugt EU's politiske magt til at lægge pres på financielle slyngelstater som Schweiz og Luxembourg, for at få stoppet deres medvirken til skattesvindel.

Philip B. Johnsen

@Espen Bøgh
Jeg er sikker på du har ret, jeg læser altid dine 'kommentarer', det har stået mig klart heletiden.

Men Grækenland er ikke, som de andre nye EU lande, fascisme og diktatur var dagligdag godt fem år før optagelsen i EU, Grækenland var ikke klar til EU, det var EU klar over, men ingen i EU prøvede, at få rettet op på denne manglende parathed, ingen i EU ville skabe en ny bedre politisk kultur og offentlig styring uden korruption, men låne Grækenland penge, det ville EU gerne.

Det stinker, når noget stinker, er der noget der er råddent eller lignende.

PS. En nyt og bedre EU vision er nødvendig for, at Europa stolt kan stå sammen, som den økonomiske supermagt Europa er, med de mange mulighedder, der er for Europa til, at udforme en langtidsholdbart, bæredygtigt, demokratisk og retfærdigheds skabende udvikling, for hele verden, som denne magt forpligtiger til, det burde være muligt, det vil jeg mene.

Med venlig hilsen
Philip B. Johnsen

@ Philip B. Johnsen

Jo tak, det gælder mig at høre fra dig, men for lige at runde denne særlige græske politiske kultur, så er det faktisk ikke enestående i EU og udenfor EU.

Som du sikkert husker fik den daværende græske premiereminister Andreas Papandreou omkring 500 mio. med sig hjem fra EU dengang det var gået galt økonomisk, og tog tilbage til parlamentet og proklamerede,at de skulle stemme om disse penge, fordi: "markedets forventninger ikke måtte stå over politik"!

Altså en klar henvisning til vandtætte skodder mellem politik og penge, - men så forstår man blot ikke hvorfor græske politikere har brugt mia. på politisk korruption igennem alle årene, så enten må manden være komplet idiot eller psykopat, når han siger den slag, men det viser hvor afsporet græsk politisk kultur havde udviklet sig.

I forbindelse med lånepakken dengang til Grækenland, krævede den daværende kvindelige finske finansminister håndpant for lånet, hvilket afstedkom rasende kolleger i EU, så kunne man ikke behandle denne fine stolte græske politiker.

Vi ser her, at EU selv har udviklet en idiotisk kollektiv politisk kultur, helt på linje med den græske politiske kultur.

Tyrkiet er inde på helt samme spor med præsident Erdogan, der forfølger helt samme mål i den tyrkiske politiske kultur, som en ensporet kollektivistisk tankegang for alle grene indenfor statsforvaltningen.

Vi ser magt, ambition og demagogi følges hånd i hånd med de umuliusser, der i egen selvforståelse tror sig fritaget fra at kunne tage fejl, - hvilket også vore egen tidl. statsminister AFR levede i både i Danmark og sidenhed i NATO, og det er en farlig tendens, som vi kender alt alt alt for godt fra fortiden.

Philip B. Johnsen

@Espen Bøgh
Det enestående er EU's håndtering af Grækenland, ikke denne særlige græske politiske kultur.

Jeg mindes da Grækenland i 2000 blev optaget i det europæiske mønt-samarbejde på falske forudsætninger, jeg tænkte det kan EU ikke, EU handler mod bedrevidende og da gældsætningen gik amok, fra dagen for optagelsen, tænkte jeg, at EU har ikke lov til at være så ansvarsløse, helt alene, der er noget der ikke stemmer, noget er helt galt i EU.

Når noget syntes, at være for godt til at være sandt, så er det som oftes fordi, det er, for godt til at være sandt.

Nu kan det så påstås, at alt dette kom, som en overraskelse for EU!

Goldman Sachs swap lån trick, der skjulte græsk gæld!

Link: http://www.spiegel.de/international/europe/greek-debt-crisis-how-goldman...

Link: http://www.business.dk/oekonomi/saadan-hjalp-goldman-sachs-graekerne-med...