Læsetid: 6 min.

Krisens actionhelt og demokratiets vilde skønhed

Yanis Varoufakis har spillet en udfordrende hovedrolle i de seneste måneders græske gældsdrama. Efter regeringens triumf ved folkeafstemningen om spareprogrammet har han trukket sig for ikke at stå i vejen for en aftale
Yanis Varoufakis (t.v.) trådte i går overraskende tilbage som finansminister i Grækenland. Han bliver afløst af sin hidtidige viceudenrigsminister Euclid Tsakalotos (t.h.), der også har været forhandlingsleder for grækerne i forhandlingerne med EU om en ny låneaftale

Yanis Varoufakis (t.v.) trådte i går overraskende tilbage som finansminister i Grækenland. Han bliver afløst af sin hidtidige viceudenrigsminister Euclid Tsakalotos (t.h.), der også har været forhandlingsleder for grækerne i forhandlingerne med EU om en ny låneaftale

Petros Giannakouris

7. juli 2015

Yanis Varoufakis er eurokrisens actionhelt. Da den nu forhenværende finansminister mødte pressen efter det højlydte nej ved søndagens folkeafstemning om det græske spareprogram, var han iført en stramtsiddende T-shirt – nærmest for æstetisk at understrege afstanden til de talende jakkesæt i Bruxelles. Hvis Varoufakis også havde haft et par rifter og lidt sod i panden, ville han have lignet Bruce Willis i Die Hard-filmene på en prik.

Med ordene »MINISTER NO MORE« meddelte han så i går morges, få timer efter den græske regerings store succes, sin overraskende beslutning på Twitter – lidt ligesom når Willis’ figur råber »YIPIKAYE MOTHERFUCKER« og smider en håndgranat. I dagene inden folkeafstemningen havde Varoufakis annonceret sin opsigelse i tilfælde af et ja til spareprogrammet, som han efter eget udsagn har »for sart mave« til at ville kunne implementere:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Curt Sørensen
 • Anne Eriksen
 • Steffen Gliese
 • lars abildgaard
 • Thorbjørn Thiesen
 • Steen Sohn
 • Maj-Britt Kent Hansen
Curt Sørensen, Anne Eriksen, Steffen Gliese, lars abildgaard, Thorbjørn Thiesen, Steen Sohn og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Kristoffersen

Hvor ærgerligt, at en mand ,der endelig tænkte andre tanker end de forbenede Bruxelles-økonomer føler sig nødt til at gå af . I virkeligheden et nederlag for armodstænkerne.

Peter Günther

Helt galt afmarcheret. Grækerne er kun lige begyndt på processen med bevidstgøre sig om hvilket styre, de ønsker at leve med. At manden ikke ønsker at blive husket som ham, der må gemmføre noget, som ikke er populært bør ikke overraske nogen. Populismen er ved at blive afsløret.

Grækerne må efterspørge et systemskifte i sit land, som skaber tillid, også for omverdenen...

Thorbjørn Thiesen

Yanis Varoufakis har den ulempe at han har forstand på økonomi; men er af den skole der mener at nedskæringer er tåbelige i en svag og vigende økonomi, som Keynes. Derfor møder han mostand hos politikere der tager beslutninger ud fra ideologi og ikke hvad der gavner samfundet i sin helhed. Han er også blevet ilde set fordi han ved hver eneste møde har gjort neoliberalisterne opmærksomme på at deres politik er en katastrofe for hele Europa, men det er de herskendes tanker der er de herskende, men det tankesæt der har bragt os i den situation vi er i, kan ikke bringe os ud af den.

Jørgen Garp, Curt Sørensen, Jan Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jeppe Lykke Møller

Varoufakis og Tsakalotos (den nye finansminister) repræsenterer i store træk samme økonomiske skole. Jeg tror ikke, vi skal regne med, at Varoufakis ikke bevarer en central rolle i partiets strategiske arbejde. Han træder blot i baggrunden for at forbedre mulighederne for et kompromis. Jeg synes, det virker ret snedigt - hvis det virker.

Tsakalotos er mere en 'britisk' gentleman. Har gået på Oxford og kommer fra et velstillet hjem. Men han er lige så inspireret af Marx og Keynes som Varoufakis. Han er ligesom Varoufakis en anerkendt økonom med en lang række bøger og artikler bag sig. Og han er akkurat lige så kritisk over for nedskæringspolitikken.

Tænk engang hvis vi havde den slags ressourcer at trække på i dansk politik.

Ivonne Cordes, Karsten Aaen, Thorbjørn Thiesen, Steen Sohn og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Forudså Gregor Gysi (Die Linke) hele denne krise i 1998? Dengang holdt han en tale, da Tyskland tiltrådte euroen. Han erklærede, ifølge Jyllands-Posten, euroen udemokratisk, fordi det fremover ville gøre det svært at gennemskue, hvem der fører de enkelte landes finans- og pengepolitik:

- "Ansvaret for dette overføres til Den Europæiske Centralbank. Og den er anonym. Det betyder, at regeringerne kan skyde skylden på centralbanken og undskylde sig med, at der ikke er noget politisk råderum, fordi banken har stillet specifikke krav."

http://www.jyllands-posten.dk/premium/briefing/ECE7855467/Tysk-politiker...

Steffen Gliese

Ja, sådan var det jo, Steen Sohn: der er argumenteret for det fantastiske gode i, at politikerne ikke kunne påvirke pengepolitikken, men jeg har aldrig rigtig forstået, at det skulle være en supergod idé.

Herman Hansen

Og hvis er pengene så, som strømmer rundt i samfundet uden nogen for for demokratisk kontrol og som skovles ind af verdens økonomiske magt elite? Yanis Varoufakis kan synes en smule arrogant til tider. Men han har vist magt eliten døren som ingen anden - Og det trænger denne selvudnævnte magt elite eftertrykkeligt til inden de rager alt til sig og alvorlig ballade er forprogrammeret.