Nyhed
Læsetid: 2 min.

Nordamerika: Psykologers forening bistod CIA med tortur

En rapport, der afslører et nært samarbejde om forhør af terrormistænkte mellem psykologers landsforening og Bush-regeringen, kan føre til strafferetslig efterforskning
En fængselscelle i Guantánamo-lejren.

Miriam Dalsgaard

Udland
1. august 2015

Det er en kendt sag, at amerikanske psykologer i perioden 2002-09 deltog i og rådgav CIA og Pentagon ved forhør af terrormistænkte, hvorunder torturmetoder blev benyttet.

Men inden en uafhængig rapport blev lækket til New York Times for tre uger siden, havde der hersket tvivl om, hvorvidt Landsforeningen af Amerikanske Psykologer (APA) godkendte medlemmers medvirken i forhør, hvor tvang blev anvendt.

Ikke alene bekræfter rapporten denne formodning. Endnu værre er afsløringen af, at foreningen på Bush-regeringens foranledning lempede på sit etiske kodeks for at legitimere psykologers medvirken i tortur.

Lederen af APA’s etiske kontor, Stephen Behnke, har ifølge rapporten koordineret foreningens offentlige udtalelser om afhøringernes legitimitet med militærets førende psykolog og i en hemmelig aftale arrangeret, at Forsvarsministeriet betalte APA for træning af forhørsteknikere.

Tidligere formand for foreningen, Joseph Materazzo, har ifølge rapporten været medlem af et rådgivende CIA-udvalg. Formanden for CIA-udvalget fik endda Materazzo til at klassificere søvnberøvelse som lovlig forhørsteknik, selv om denne type metode defineres som tortur i henhold til FN’s torturkonvention.

Tortur og korporlig forhørsteknik ophørte formelt, da præsident Barack Obama tiltrådte i 2009. For nylig stadfæstede Senatet ved lov forbud mod tortur.

Men under præsident George W. Bush benyttede regeringen psykologers medvirken ved forhør i Guantánamo-lejren og i CIA’s hemmelige fangelejre til at berettige en hårdhændet (og ulovlig) forhørsteknik.

I rapporten fremhæves det, at lægepersonel og psykologer i CIA var så bekymrede for APA’s engagement i forhørsprogrammet, at foreningen nedsatte en gruppe til at granske sagen, men den bestod næsten udelukkende af statsansatte psykologer.

Ikke overraskende konkluderede gruppen, at psykologers deltagelse i forhør af terrormistænkte ikke var i strid med APA’s etiske kodeks. Afsløringerne får flere efterspil. På et møde i Toronto denne weekend vil APA efter alt at dømme vedtage et nyt etisk kodeks, der forbyder medlemmer at deltage i forhør – Ligegyldigt, om tortur bliver anvendt.

Desuden har NGO-gruppen, Physicians for Human Rights, rejst krav om en strafferetslig efterforskning af APA. Nogle medlemmer udelukker ikke, at foreningens renommé er så skadet, at den kan blive opløst.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bare rolig, ikke en eneste Amerikansk krigsforbryder kommer for en domstol. De eneste som bliver retsforfulgt er folk som Edward Snowden, Chelsea Manning og andre vover at sætte spørgsmål ved lovligheden af USA's politik og handlinger.

Karen Grue, Tue Romanow, Henrik Christensen, Torben Selch, lars abildgaard, Peter Ole Kvint og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

I Europa udvikler politi og diverse efterretningstjenester meget avancerede stress programmer. Metoderne er så avancerede at alt tyder på at psykologer og beslættede faggrupper deltager aktivt i forbindelse med udviklingen af programmerne. Stress programmerne er så voldsomme at det hører under tortur. Det er på tide at politikerne og gransker og undersøger forholdende indenfor politi og efterretningstjenesters meget problematiske arbejdsmetoder. Afsløring af stress programmerne vil sende jordrystelser i Danmark og øvrige verden.

Lars Jensen, Anne-Marie Krogsbøll og Kirsten Mindegaard anbefalede denne kommentar

Se www.existential-institute.dk vedr. samarbejde mellem psykiatri og hemmelige tjenester - - -
Aktuelt desangående er møde i Retten i Kolding d. 04. august 2015 kl. 0900/ BS17-1687/2014, der handler om erstatning for tortur - - - -

Se www.existential-institute.dk vedr. samarbejde mellem psykiatri og hemmelige tjenester - - -
Aktuelt desangående er møde i Retten i Kolding d. 04. august 2015 kl. 0900/ BS17-1687/2014, der handler om erstatning for tortur - - - -