Læsetid: 7 min.

Overvåget aktivist: Danmark blåstempler kontroversielt hackerfirma

Den anerkendte menneskeretsforkæmper Ahmed Mansoor fra De Forenede Arabiske Emirater blev efter alt at dømme overvåget af sin egen regering ved hjælp af software fra et italiensk it-firma, som dansk politi netop har købt udstyr fra. Han er skuffet over, at et land som Danmark samarbejder med firmaet
Ahmed Mansoor har fået taget sit pas og fået udrejseforbud fra De Forenede Arabiske Emirater på grund af sit arbejde som menneskerettighedsaktivist. Privatfoto

Ahmed Mansoor har fået taget sit pas og fået udrejseforbud fra De Forenede Arabiske Emirater på grund af sit arbejde som menneskerettighedsaktivist. Privatfoto

10. juli 2015

Den 23. juni 2012 tikkede en mail ind i Ahmed Mansoors mailboks i Dubai. »Meget vigtig besked,« lød dens kortfattede meddelelse fra en afsender, der kaldte sig ’ARABIC WIKILEAKS’. Vedhæftet var det, der lignede en Microsoft Word-fil med navnet »veryimportant.doc«.

Ud over at være en kendt menneskerettighedsforkæmper i De Forenede Arabiske Emirater og rådgiver for Human Rights Watch er Ahmed Mansoor uddannet ingeniør med speciale i telekommunikation. Derfor kender han bedre end de fleste risikoen ved at åbne vedhæftede filer. Normalt gør han det aldrig. Men i dette tilfælde troede han, han vidste, hvem afsenderen var.

Ahmed Mansoor dobbeltklikkede.

Rent volapyk. Underlige symboler og tegn.

Det var der, det gik op for ham, at hans computer nok var blevet inficeret. Men hvad han på det tidspunkt ikke kunne vide, var, at dette langt fra var en almindelig virus.

Her begynder en historie om, hvordan autokratiske regimer med hjælp fra vestlige softwareudviklere overvåger og generer menneskeretsaktivister og journalister.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pia Qu
  • Flemming Berger
Pia Qu og Flemming Berger anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lad det være sagt med det samme: Det store svenske firma, L. M. Eriksson, der bl.a. bygger teleforcentraler til mobiltelefoni, bruger som salgsargument, at de til deres centraler har overvågningsstyr af mobiltelefoner og mobilt bredbånd.

Dette system er det mest udbredte i verden både blandt "pæne lande" og simple diktaturer, og er samtidig det letteste for brugerne at anvende. Det kræver absolurt ingen særlige kundskaber, og kan visuelt på et elektronisk kort vise, hvor hver enkelt af de overvågede elementer befinder sig, - også selv om de er i bevægelse.

Per Jongberg

Lidt pjattet det her, synes jeg. Det er ikke vaerktoejerne, der er problemet, det er den politiske vilje til at misbruge dem.

Taenk paa hvad en simpel hammer kan forrette af uykker i de forkerte haender.

Lasse Skou Andersen

@Per Jongberg
Tak for din kommentar.
Hvis du læser artiklen, vil du se, at den netop handler om, at Hacking Team sælger til lande, der misbruger systemet. Mansoors pointe er, at Danmark – i stedet for at poste penge i et firma, som i hans og mange andres øjne har en så tvivlsom forretningsmoral – burde kritisere firmaet og arbejde for større regulering af det.

mvh

men Ahmed, man må vel også regne med, at det jo netop kan være erfaringerne med dissidenter, der gør, at man vælger netop dette firma.

Per Jongberg

@Lasse Skov Andersen

Jeg har laest artiklen ... jeg synes stadig, at det ville vaere nyttigt at sigte efter koeberne. Koeberne er jo ofte stater, vi har et politisk forhold til ... for slet ikke at tale om veore egne poltikere og administartorer.

Det er lidt ligesom naar jeg hidser mig op naar jeg staar i supermarkedet foran f.eks. de meget lange hylder med usande sukrede, chokoladeindsmurte morgendrys. Er det ejeren jeg skal forsoege at paavirke eller er det mine mange, rigtig mange medborgere, der med deres boern i haanden stopper aeske efter aeske af det usunde skidt i indkoebsvognen ?

Det er ikke ejeren, der tvinger mine medborgere til deres koeb, vel, det er sgu da mine medborgere, der ikke rigtig har styr paa tingende, ikke ?

Ejeren forsvinder, hvi vi faar styr paa os selv.