Nyhed
Læsetid: 2 min.

Retssag om kvindemord afslører slave-netværk

Selv om fem mænd er blevet dømt i en sag om tvangsprostitution og mord i Mexico, kræver kritikere, at sagen skal udvides
Udland
25. juli 2015

For nylig blev fem mænd dømt for mord på i alt 11 kvinder i området omkring grænsebyen Ciudad Juárez, der ligger i det nordlige Mexico.

Den forudgående retssag afslørede de dømte som del af et kriminelt netværk, der i årevis har gjort kvinder til slaver og tvunget dem ud i prostitution.

Netværket bestak også soldater og politifolk, som er massivt til stede i byen på grund af krigen mod narkokarteller.

I nogle tilfælde deltog de offentligt ansatte, hvis job det er at beskytte folk, endda i misbruget af kvinderne. Det skriver medierne El Paso Times, El Pais og The Guardian.

Det kriminelle netværk lokkede angiveligt kvinder med tilbud om arbejde i et modelbureau, supermarked og en tøjbutik.

Derefter blev kvinderne kidnappet og tvunget til at prostituere sig, samtidig med at de skulle sælge stoffer.

Så snart ofrene ikke længere var »brugbare« i forhold til de kriminelle aktiviteter, blev de ifølge rigsadvokaten myrdet og deres kroppe efterladt.

I den mexicanske presse kaldes sagen for Den Store Retssag. Formentlig fordi kun ekstremt få mord på kvinder i Mexico ender med, at en person dømmes for at stå bag. Ud af 3.892 mordsager, hvor kvinder var ofre i 2012 og 2013, blev kun 613 efterforsket, og kun 1,6 procent endte med en fængselsstraf til gerningsmanden, viser en undersøgelse.

Området omkring Juárez er et symbol på problemet, fordi det i årevis har været plaget af ustraffede mord på kvinder, der dog kun udgør en mindre del af de samlede antal mord. I 2010 blev det anslået, at der hver 20. time blev dræbt en kvinde i byen.

Små fisk

Moderen til en af de 11 kvinder, som fem mænd nu er dømt for at have dræbt, mener ikke, at retfærdigheden er sket fyldest for alle involverede med den nylige dom. Hun siger til The Guardian, at de fem dømte mænd var »små fisk«.

Visse lokale myndigheder i Mexico er da også blevet sat i alarmberedskab for at få gjort noget ved problemet med femicides – mord på kvinder, hvor kønnet spiller en rolle i forbrydelsen eller opklaringen.

Et underliggende spørgsmål i sagen er også, hvordan det kriminelle netværk kan have opereret uden at være blevet afsløret før nu.

En rettighedsorganisation for kvinder mener, at der er kommet så mange beviser frem i sagen, som bør føre til, at nye efterforskninger indledes mod politifolk, soldater og højerestående medlemmer af det netværk, som de dømte var en del af.

Begivenhederne, som retssagen har omhandlet, fandt sted mellem 2009 og 2011. I løbet af retssagen er 30.000 billeder blevet fremlagt som beviser, en del personer har under vidnebeskyttelse fortalt om det kriminelle netværk, og i alt varede retssagen omkring tre måneder, før der blev fældet dom.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her