Nyhed
Læsetid: 2 min.

Så meget koster flugten til Danmark

Asylansøgere betaler op mod 100.000 kroner til menneskesmuglere for at komme til Danmark, og mange bruger flere år på at betale af på gælden
Udland
29. juli 2015

Danmark er et dyrt land at flygte til. Det viser en optælling, som Information har lavet i samarbejde med organisationen Refugees Welcome. Her er 12 asylansøgere blevet spurgt om, hvad de har betalt for at komme til Danmark. Priserne ligger mellem 35.000 og 112.000 kroner med en gennemsnitspris på 60.000 kroner.

Men selvom mange betaler en høj pris, er det ikke kun de rige asylansøgere, der har mulighed for at komme herop.

»Vi ser en meget blandet skare af flygtninge. Det er bestemt ikke kun folk med mange midler til rådighed, selvom de fattigste nok ikke har mulighed for at komme herop,« siger Michala Bendixen, der er formand for Refugees Welcome, som rådgiver asylansøgere om de danske asylregler.

Betaler af på stor gæld

En af de asylansøgere, der har betalt en høj pris, er Ciwan Mahmoud. Han kommer fra den kurdiske del af Syrien og flygtede, før borgerkrigen brød ud. Inden da havde han været fængslet for at uddele løbesedler om, at kurdere ikke har samme rettigheder som andre syrere.

»Min far solgte en masse ting og lånte penge af venner og familie for at få råd til min rejse. Han betaler stadig af på gælden, for det er jo et kæmpe beløb. Man kan købe et hus i Syrien for de penge,« fortæller han.

Ciwan Mahmouds familie endte med at betale 110.000 kroner til en smugler, der sørgede for et fly fra Istanbul til København. Ciwan blev derfor først smuglet til Tyrkiet, hvor han opholdt sig i en måned, før smuglerne skaffede en flybillet og falsk pas til ham.

»Jeg valgte ikke selv, hvor jeg skulle hen. Menneskesmuglerne skaffede en billet fra Istanbul til Danmark. Men det var fint for mig. Det vigtigste var, at jeg kom til et sikkert land,« fortæller han.

Lang rejse med mange stop

En af årsagerne til, at det er så dyrt at komme til Danmark, er, at asylansøgere som udgangspunkt er illegale indvandrere, indtil de søger asyl. De er derfor afhængige af menneskesmuglere, der tager sig godt betalt for at hjælpe dem ind i Danmark, selv om de ikke har noget visum.

Læs også: ’Det er et netværk af kriminelle og tyve’

Priserne varierer dog meget, viser rundspørgen. Turen fra Eritrea til Danmark koster mellem 35.000 og 49.000 kroner, mens turen til Danmark via Tyrkiet er langt dyrere.

En ung mand fra Afghanistan, som ønsker at være anonym, fortæller, at han brugte i alt 112.000 kroner på at komme til Danmark. Først betalte han 5.000 dollar for at komme fra Afghanistan til Tyrkiet. Derefter gav han 2.500 dollar for at komme fra Tyrkiet til Grækenland. Her gav han 6.000 dollar for at komme videre til Italien. Og da han ankom til Danmark, havde han kun 30 euro tilbage.

Den slags historier er ikke usædvanlige, forklarer Michala Bendixen. Hun understreger dog samtidig, at det kræver en meget stor indsats fra familiens side at samle pengene sammen.

»Jeg kender stort set ingen, som har kunne få penge nok ved at sælge en bil eller lignende. I stedet må de sælge alt, hvad de ejer, eller sætte familien i gæld for at komme herop,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Herman Hansen

Jo bedre kvaliteten af varen er, jo højere er prisen... Ingen tvivl om, at asyl lande i Europa er ranglistet på uofficielle lister.

Anne-Marie Paul

Hvornår går det op for os at der er tale om folkevandringer og ikke bare noget man kan holde ude. Som der står på DR's hjemmeside, vil UK bruge 74 milioner kroner på at gøre tunnelen mellem Frankrig og UK mere sikker, tænk på hvor meget hjælp man kunne give for de penge. Hvornår tager vi ansvar og støtter de mennesker, så forholdene i deres hjemlande virkelig forbedres?

Troels Ingvartsen, Britt Kristensen, lars abildgaard og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Peter Madsen

Hvornår går det op for os at der er tale om befolkningssubstitution?
Hvis vi er heldige kan vi "nøjes" med at betale overførselsindkomst til 50% af de ikke-vestlige immigranter (selv efter flere generationer i landet). Det kan vores samfundsmodel selvsagt ikke håndtere på sigt.

Problemet er dog primært at politikere tilsyneladende ikke forstår hvad eksponentiel vækst er for noget. Mens etniske danskere reduceres i antal, ser man kraftig vækst blandt ikke-vestlige i Danmark. Dette kaldes befolkningssubstitution!

Dorte Sørensen

Anne-Marie Poul misbrugs læge/forsker Rindof (eller hvad han hedder) brugt for et par dage siden på P1 samme eksempel - idet han spurgte hvor mange misbrugere , der kunne ha´været hjulpet for de penge der blev brugt til at jage misbrugerne mv.

Morten Pedersen

Anne-Marie, jeg og mange andre tænker sikkert grundigt over hvilken løsning, der findes i denne tragedie. Du skriver, at vi bør støtte, så forholdene i deres hjemlande forbedres...... jeg forstår ikke hvad du mener. Men jeg ved,at vi står midt i en befolkningseksplosion i Mellemøsten og Aftrika, og den eneste vej, hvis man ikke flyver, er til Europa. Nigeria har idag 400 mio indbyggere. I 2050 forventes det at de har 1 mia. Det er den mest folkerige nation i området, men andre lande har et lignende mønster. Så ja, hvis bare man kunne hjælpe i de respektive lande, så de ikke behøver at flygte. At de stærkeste brugte deres kompetencer på at vælte diktatorer/ændre den politiske struktur i stedet for at flygte vil være ideelt. Det er gratis for mig at skrive dette i min trygge lejlighed - men lige så gratis for andre, at dæmonisere alle, der ikke ønsker fortsat massiv indvandring. Mit synspunkt har iøvrigt intet at gøre med ikke at ville åbne sig for de flygtninge/indvandrere, der bor i DK. Disse skal mødes med åbenhed og venlighed og ikke den nedladenhed bl.a. regeringen kommer med.

Anders Klausen

alt skal måles og vejes i en form for kapital. kunne det tænkes at folk flygter med livet som indsats? eller er det mig der er for kyniske nu?.... tror lige jeg lægger det blårøde briller.

Marius Rizoiu

Anne Marie Paul
At du gerne vil hjælpe disse stakkels mennesker, der var så uheldige, at de blev født i evigt ødelagte lande, viser, at du er en god menneske, men det, du ikke forstår, er, at forholdene i disse lande aldrig forbedres. ALDRIG. Dit dejlige land har i så mange år gjort sin store indsats ved at sende rigtigt mange til disse lande. Hvad er resultatet? Mere fattigdom, befolkningseksplosion, stigende kriminalitet, ødelæggelse etc. Hvis du boede i et sådant land, ville du forstå, at disse lande aldrig kan reddes. Så denne her "humanist" politisk slogan er tomme ord. Flygtningestrømmen, vi i disse dage er vidner til, kommer til at vise sig at være piece-of-cake ift den folkevandring, næste generationer vil stå over for.

Peter Günther

Konfliktløsning uden brug af bomber! Det kræver vi åbner øjne, ører og hjerter for konflikterne grundlæggende årsager, så man lokalt kan forsones.

Hvad vi har bidraget til i Irak og Afghanistan er ikke flatterende...

Carsten Hansen

Hvis flygtningestrømme skal stoppes, så kræver det:

- Stop for korruption i U-landene.
- Indførelse af demokrati i ovenstående.
- Stop for religiøs indflydelse, f.eks. på prævention og samfundsindretning.
- Villighed i I-landene til at afgive betydelige ressourcer, når ovenstående er sket.

En omfordeling af alverden midler, også dine og mine, er uomgængeligt. Det vil komme til at kunne mærkes . Men at formidle ressourcerne nu, inden forandringer er sket, vil være at smide pengene i et sort hul.