Analyse
Læsetid: 4 min.

Tsipras får endnu en mareridtsuge

Den græske premierminister skal i denne uge både tumle sit oprørske bagland og lægge arm med eurozonen og IMF om nye reformkrav til gengæld for ny hjælpepakke. Samtidig strides IMF og Tyskland indbyrdes om gældseftergivelse
Den græske premierminister skal i denne uge både tumle sit oprørske bagland og lægge arm med eurozonen og IMF om nye reformkrav til gengæld for ny hjælpepakke. Samtidig strides IMF og Tyskland indbyrdes om gældseftergivelse

Thanassis Stavrakis

Udland
27. juli 2015

I dag mødes efter planen centralkomiteen i det græske regeringsparti Syriza for at ’lodde stemningen’ i partiet forud for nye forhandlinger med Grækenlands kreditorer om flere spare- og reformøvelser som betingelse for at opnå nye lån og måske en gældssanering, der kan holde Grækenland fri af bankerotten.

Stemningen i partiet er mildest talt anstrengt, efter at godt 30 parlamentsmedlemmer fra Syrizas venstrefløj to gange har stemt imod premierminister Alexis Tsipras ved behandlingen af de foreløbig to sparepakker, som Tsipras har fået godkendt med stemmer fra de store oppositionspartier. For at illustrere splittelsen i Syriza holder partiets venstrefløj i dag sit eget møde mod nedskæringerne under parolen »Nej’et er ikke besejret«.

Det ventes, at Tsipras i nær fremtid må udskrive nyvalg for at få afklaret den uholdbare parlamentariske situation. Hans udfordring er, at den nødvendige redningspakke for de næste tre år på op til 640 milliarder kr. skal forhandles på plads med trojkaen – EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF) – plus godkendes af parlamentet inden den 20. august, hvor et lån hos ECB på knap 24 mia. kr. forfalder til betaling.

Et valg kan ikke nås inden da, så Tsipras må forhandle med trojkaen fra den usikre politiske position, som næppe øger kreditorernes tillid til grækernes evne til at levere og holde løfter.

Foreløbig er premierministeren – der ifølge en aktuel meningsmåling stadig nyder stor tillid blandt de græske vælgere – ikke kommet godt fra start. Indledende tekniske forhandlinger med trojkaen var bebudet til i fredags, men blev først udskudt til lørdag, så til i dag, og nu er tirsdag angiveligt første mulige mødedag.

Forsinkelsen skyldes ifølge regeringen rent »tekniske« forhold. Den græske avis Ekathimerini mener at vide, at regeringen har ønsket at holde møderne med trojkaen på hoteller uden for Athen for at holde kreditorernes folk væk fra de græske ministerier.

Gældssanering?

Betydeligt større udfordringer venter dog, når forhandlingerne kommer i gang.

Trojkaen vil således forlange, at Grækenland inden tidsfristen supplerer de allerede accepterede spare- og reformkrav med ny lovgivning om bl.a. udfasning af den tidlige pension og skattestigninger for landmænd. Tsipras’ holdning er, at disse og de øvrige krav fra trojkaen kun giver mening, hvis de ledsages af en reel gældslettelse.

Trojkaen har f.eks. som helt centralt krav, at spare- og reformtiltagene skal kunne lede frem til et overskud på Grækenlands primære budgetbalance på 3,5 procent af BNP i 2018. I år ventes budgetbalancen at lande på minus én procent, og ifølge uafhængige økonomer vil en yderligere dramatisk stramning af finanspolitikken for at nå målet på 3,5 procent indebære et samtidigt fald i Grækenlands BNP på måske fire procent – oven i de 25 procent, BNP allerede er skrumpet siden krisens start. Og med negativ økonomisk vækst vokser gældsbyrden, og kreditorlandene vil kunne se i vejviseren efter deres penge.

Derfor, siger Tsipras – og med ham det brede kor af internationale økonomer – må de nye forhandlinger også omfatte gældslettelse, så Grækenland kan komme ud af den onde cirkel og kreditorerne opnå udsigt til at få i det mindste nogle af deres penge tilbage. Dette er også holdningen hos trojkamedlemmet IMF, der i længere tid åbent har beskrevet Grækenlands gæld som »ikke-bæredygtig«, dvs. umulig at betale tilbage. Og IMF hverken vil eller må yde Grækenland nye lån, hvis ikke der er udsigt til tilbagebetaling.

Eurozonens de facto-leder Tyskland er imidlertid uenig, og derfor vil de nye forhandlinger også indebære sprængfarlige diskussioner internt mellem IMF og eurozonen om gældssanering eller ej.

IMF’s direktør, Christine Lagarde, blev forleden spurgt af en fransk radiokanal, om aftalen med Grækenland er realisabel uden gældssanering.

»Svaret er helt kategorisk nej‚« sagde Lagarde.

Tysklands kansler, Angela Merkel, og hendes finansminister Wolfgang Schäuble skal derfor beslutte, om de vil komme IMF – og Grækenland – i møde eller via et ’nej’ reelt besegle Grækenlands skæbne i eurozonen.

Et tænkeligt kompromis og alternativ til egentlig gældseftergivelse er, at Grækenland fredes i op til 30 år, før man igen skal betale af på sine lån.

Det grimme Tyskland

Mens der således lægges op til endnu en runde dramatiske og uforudsigelige forhandlinger i den fortsatte græske tragedie, har Tysklands tidligere udenrigsminister Joschka Fischer taget bladet fra munden og kritiseret den tyske koalitionsregering for ved sin stejle magtudøvelse at have fremmanet »det grimme Tyskland«, der vil have et tysk Europa frem for et europæisk Tyskland.

»Tysklands position (på eurozonetopmødet) natten den 12.–13. juli var en annoncering af dets ønske om at transformere eurozonen fra et europæisk projekt til en slags indflydelsessfære« for Tyskland, skriver Fischer i en kommentar hos Project Syndicate.

Grækenland blev ifølge den tidligere udenrigsminister stillet over for valget mellem frivilligt at forlade eurozonen eller »acceptere et program, der effektivt gør det til et europæisk protektorat uden noget håb om økonomisk forbedring.«

»Grækenland er nu underlagt en behandling – yderligere økonomisk stramning – som ikke har virket i fortiden, og som alene blev ordineret for at tilgodese politiske behov på den tyske hjemmebane.«

Dette er »et brud med hele den tyske politik siden Anden Verdenskrig,« mener Joschka Fischer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

http://www.geotema.dk/data/databank/erhverv-og-%C3%B8konomi/bnp-pr-indby...

Ifølge Geotema er Grækenland nr. 46 ud af 198 lande på listen over BNP pr person; i øvrigt med Congo som nr 198.

IMF har 188 medlemslande, dvs stort set alle klodens nationer herunder Congo, som stiller midler til rådighed for institutionen.

Det vil være direkte umoralsk - og bekræfte de værste anklager om vesteuropæisk indspisthed - hvis IMF udlåner yderligere midler til Grækenland i sikker forvisning om aldrig at få pengene igen.

Christine Lagarde har 100% ret i, at Eurozonen selv må løse sine selvskabte problemer inden IMF øger lånerammen til Grækenland.

Heri ligger, at den den græske gæld skal afskrives, og at det sikres, at Grækenland accepterer de fælles regler blandt IMF medlemslandene.

Den græske gæld kan afskrives på mange måder, herunder gældsforlængelse ind i evigheden til 0-rente. Det må de 19 Euro-lande selv finde ud af.

Grækerne hverken kan eller vil betale gælden - det kommer aldrig til at ske.

Men skal Eurolandene smide gode penge efter dårlige - det må de selvfølgelig selv om; men IMF skal i hvert fald ikke.

Philip B. Johnsen

EU plutokratiet alle har set beskytte skatteunddragelse og straffe de fattige for konsekvenserne af i Grækenland, skal stoppes!

Det er en humanitær katastrofe, jeg begriber ikke hvordan danske politikkere kan fortie sultende børn, som EU har et medansvar for er havnet i denne situation, alle vender i stedet ryggen til de fattige grækere og flygtninge i landet, det kan kun tilskrives den stigende afstumpethed med nyliberalismens menneskefjendske doktrin i dansk politik.

Torben Lindegaard

Philip B. Johnsen

À propos "humanitær katastrofe".......

I Grækenland er der tale om et fordelingsspørgsmål, som grækerne selv må løse.

Der er derimod rigeligt med ægte humanitære katastrofer udenfor EU.

Og dér skal vi hjælpe.

Philip B. Johnsen

Torben Lindegaard
Hvorfor lade banker overføre privat gæld til skatteydernes gæld, EU diktaturet udsulter aligevel befolkningen efterfølgende, Grækenland der efter at være plyndret, sikrede at Italien, Portugal, Frankrig og Irland ikke gik statsbankerot ved, at gå med til dette cirkus og endnu en børnecheck til finanssektoren.

Det skal stoppes, hvordan skal vi ellers få tillid til banker og finanssektoren igen, de er illegitime, som det skatteunddraelses beskyttende EU plutokrati er illegitimt.

Torben Selch

Alexis Tsipras er en færdig mand. Minder meget om Jean D'arc - fik frihedens sværd og folkets mandat. Men blev bange, svigtede og underskrev kontrakten med djævlen i forklædning af Troika'en. Snart brændes han på bålet.

Torben Lindegaard

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11764018/Varoufakis-reveals...

Yanis Varoufakis udtaler sig til The Telegraph.

Det virker nærmest som en roman af John Le Carré.

D. 20.8.2015 vil det stå klart, at IMF ikke vil yde lån til Grækenland.
Uden IMF falder hele aftalen mellem Grækenland, IMF og Eurolandene på gulvet og Wolfgang Schäuble får sit Grexit.
Alt sammen ifølge ifølge Yanis Varoufakis.
Der er mange flere, helt utolige punkter i interview'et.

Herunder at European Financial Stabilisation Mechanism (EFSM) skal inddrages.

Så også vi ikke-Eurolande kan godt begynde at finde checkhæfterne frem.
Klaus Hjort har allerede lånt grækerne kr. 1 mia - den ser vi aldrig igen.

Men skal vi nu også til at smide gode penge efter dårlige?
Svaret er ja, hvis det står til Yanis Varoufakis.

Henrik Plaschke

Torben Lindegaard

Tak for henvisningen til interviewet med Yanis Varoufakis. Det virker imidlertid på mig, som om du ikke har læst interviewet med ordentligt:

Varoufakis er ikke helt så skråsikker, som du gør ham til. Han siger ikke, at det den 20. august ”vil… stå klart, at IMF ikke vil yde lån til Grækenland.” Han siger derimod, at det er hans forventning (”a strong suspicion”).

Men det er trods alt kun en detalje. Vigtigere er det, at det er en fejltolkning af Varoufakis’ udsagn, når du skriver:

”Herunder at European Financial Stabilisation Mechanism (EFSM) skal inddrages.”

Du præsenterer – som jeg forstår dig - dette som værende Varoufakis’ ønske, men således er det ikke formuleret i interviewet. Det er derimod en forudsigelse af, hvad Varoufakis forventer, der vil ske, når det efter den 20. august formodentlig kommer til at vise sig, at IMF og den tyske regering ikke kan blive enige. Og Varoufakis siger jo selv, at dette heller vil være en god løsning. Med en inddragelse af EFSM vil det:

“By the end of the year it will be clear that tax revenues are falling badly short of targets - he said - and the Greek public ratio will be shooting up towards 210pc of GDP.”

Der er forskel på et ønske og en forventning om, hvad der kommer til at ske. Derfor er det også forkert, når du mener, at Varoufakis vil smide gode penge efter dårlige.

Jørgen Mathiasen

Wolfgang Schäuble har sagt til alle, som ville høre det, at Grækenland ikke kan få en gældsnedskrivning indenfor rammerne af de europæiske traktater.
Han er nu i samme situation som Alexis Tsipras: Han tror ikke på aftalen men anbefaler den alligevel, og det sidste holdt nej-stemmerne i CDU/CSU ned på 60 ved afstemningen i Forbundsdagen.

Som man har kunnet læse i Bild i weekenden, har Schäuble også tilbudt at træde tilbage. Det skal man især forstå som en trussel over for kansler Merkel. Finansministeren og de millioner af mennesker, som han repræsenterer, ser døren åbnet for en transferunion. Altså nøjagtigt det han bliver kritiseret for ikke at ville oprette.

Striden om GrExit har skabt en ridse mellem finansministeren og kansleren. Den er opstået, efter at Merkel gav ind overfor SPDs koalitionsbetingelser, som er, at GrExit ikke er aktuelt og videre tysk handlen i Grækenland-spørgsmålet sker på grundlag af en konsensus med Frankrig.

Torben Lindegaard

@Henrik Plaschke

Det er bestemt ikke Yanis Varoufakis ønske, at EFSM skal inddrages; men det bliver måske nødvendigt. Og så har Wolfgang Schäuble chancen for et Grexit.

Sætningen efter dit sidste citat lyder:
"Schauble will then say it is yet another failure. He is just stringing us along. He has not given up his plan to push Greece out of the euro."

Der er vel ikke så meget nyt i ovenstående.
Det er sagt før af kommentatorer og journalister på forskellig måde.
Men netop fordi det er sagt af Yanis Varoufakis, er det værd at hæfte sig ved.

Jeg blev mest forbløffet over, at Yanis Varoufakis havde nedsat en gruppe eksperter til at hacke sit eget Finansministerium - og at han efterfølgende kan risikere en rigsretssag herfor.

Det er totalt ud af en roman - derfor referencen til John le Carré.

Men nu ikke flere citater - det bedste er at følge linket:
http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11764018/Varoufakis-reveals...

Philip B. Johnsen

Tja sådan så kampen mod diktaturets voldelige magtovertagelse ud og beskriver det forhenværende græske demokratis bekymringen for, hvad diktaturet nu skal bruges til.

Det ser ud til, at diktaturets plan er tvangssalg af Grækenlands infrastruktur til plutokratiets støtter til spot pris, for efterfølgende at lader Grækenland udsulte ved, at lukke for likviditeten i bankerne og tvinge Grækenland til udtrædelse af EU, men det er alt sammen meget forudsigeligt, nu har EU brugt fem år på at forberede Grækenlands udtrædelse af EU, så ville det være mærkeligt, hvis ikke plutokratiet skulle bruge denne forberedelse til det forberedte formål.

Thomas Andersen

@Philip 11:46

Det er en humanitær katastrofe, jeg begriber ikke hvordan danske politikkere kan fortie sultende børn, som EU har et medansvar for er havnet i denne situation, alle vender i stedet ryggen til de fattige grækere og flygtninge i landet, det kan kun tilskrives den stigende afstumpethed med nyliberalismens menneskefjendske doktrin i dansk politik.

Og husk lige, at det var EL og LA som gik forrest i modstanden mod at Danmark også skulle deltage i långivning til Grækenland.

Og husk lige, at social politik hører under nationalstaten, ikke EU. Grækenland er selv ansvarlig for at indføre en fornuftig fordelingspolitik. Men her fejler Syriza jo lige så fælt som de tidligere regeringer, Syriza har jo bl.a. ikke gjort op med de ekstremt fordelagtige vilkår partier og politikere har i Grækenland. Og Syriza har jo ført en politik som reelt er gået langt mere ud over den svage Græker og lille græske virksomhed end dem i den modsatte ende.

Philip B. Johnsen

@Thomas Andersen
Hvad Syriza kan og ikke kan bestemmer diktaturet.

Syriza vil lade firmaerne betale for gældsafdragelsen, men EU og IMF kræver, at man sender regningen til lønmodtagere og pensionister.

Diktaturet udsulter befolkningen, bliver der ikke gjort, som der bliver sagt.

Thomas Andersen

Hvad Syriza kan og ikke kan bestemmer diktaturet.

Ja, hvis de gerne vil have 600 mia. kr. i yderligere lån. Syriza kan jo blot lade være med at takke ja til lånene, konsekvensen vil selvfølgelig nok være en statsbankerot, resultatet af Syriza's og tidligere græske regeringerns tåbelige uansvarlige økonomiske politik.

Syriza vil lade firmaerne betale for gældsafdragelsen, men EU og IMF kræver, at man sender regningen til lønmodtagere og pensionister.

Syriza har haft fire måneder til at præsentere et fornuftigt forslag på et statsbudget i balance (som tilfældet faktisk var da de overtog regeringsmagten), herunder højere beskatning af de velstillede (og partierne, men dette nyder Syriza jo selv stor gavn af). I stedet har de blot bragt landet langt længere ud over afgrundens rand, til stor skade for specielt de svage og mellemklassen. De tidligere regeringer har båret sig torskedumt af, men Syriza har det fulde ansvar for banklukninger, kapitalkontrol, kollaps af turismeerhvervet og for en tiltagende braindrain - fire ting som i den grad har skadet den almindelige græker.

Diktaturet udsulter befolkningen, bliver der ikke gjort, som der bliver sagt.

Nej, långiverne ønsker blot sikkerhed for deres penge. Hvis der skal gives penge eller eftergives gæld er der mange andre lande i denne verden som står højere oppe på listen (måske endda nogle af dem som deltager i långivningen til grækerne).

Og gældseftergivelse kræver at man kan overbevise sine kreditorer at man har gjort alt for at vedligeholde sine gældsforpligtelser. Og netop her har Syriza jo også fejlet fælt. Selvfølgelig mister man enhver tillid med den førte politik. Selv enhedslisten herhjemme var jo de første til at afvise danske lån til Grækenland.

Philip B. Johnsen

@Thomas Andersen
Syriza vil lade firmaerne betale for gældsafdragelsen, men EU og IMF kræver, at man sender regningen til lønmodtagere og pensionister.

Diktaturet/plutokratiet udsulter befolkningen, bliver der ikke gjort, som der bliver sagt.

Fra link:
Diktatur fra latin dictatura, en diktators embede, er en statsform, hvor al magt er placeret hos én diktator eller en lille gruppe personer (oligarki er ved et mindre antal personer), som har uindskrænket magt.

Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Diktatur

Thomas Andersen

@Philip

Syriza har hævet (langt om længe) virksomhedsskatten til 29 % - en af de højeste satser i EU. Så det er noget vås at påstå at EU og IMF kræver at regningen sendes til lønmodtagere og pensionister.

EU og IMF kræver ikke at regningen sendes til lønmodtagerne og pensionisterne. Men Grækenlands udgifter til pension (og millitær) er så enormt store at de er umulige at komme uden om når der skal spares. Og selvfølgelig skal Grækenland tvinges til at få balance i budgettet NU, der er jo ikke andre lande som fortsat vil betale for grækernes overforbrug. Selv ikke enhedslisten herhjemme!

Det har intet med diktatur at gøre. Enhver låntager sætter sig i forpligtelser til långiver, og i Grækenlands tilfælde har låntagningen og tilliden til landet nået så ekstreme niveauer at enhver långiver selvfølgelig opsætter ekstreme betingelser for yderligere långivning.

Og husk lige at Grækenlands gæld er mindre end 3 gange den danske gæld, målt i kroner pr. indbygger. Danskerne skylder over 100.000 kroner pr. næse, grækerne skylder ca. 275.000 pr. næse. Der er mange grunde til at den danske gæld er holdbar (at vi kan betale den tilbage), men det ændrer ikke ved - selv efter alle de fornuftige reformer som er gennemført - at Danmark i disse år også lever for lånte penge, penge som næste generation skal betale tilbage ved besparelser i velfærden. Også i Danmark fylder overførselsindkomster ekstremt meget i statsbudgettet (mere end pasning, uddannelse, hospitaler og politi tilsammen), så besparelser kommer jo nok til at ramme der også. Og det kan næste generation så takke den usolidariske venstrefløj (EL og SF) af 2015 for.

Philip B. Johnsen

@Thomas Andersen

EU er diktatur.

Fra link:
Ifølge Wall Street Journal ville grækerne hæve selskabsskatten til 29 pct., men kreditorerne har sat en maksimal grænse på 28 pct.

link: http://borsen.dk/nyheder/oekonomi/artikel/1/306274/derfor_afviser_kredit...

Listerne der blev væk eller gemt af EU diktaturets plutokrater.

Fra link:
"Listen med navnene, der i dag har fået navnet »Lagardes liste«, kom oprindeligt i 2008 fra Herve Falciani, en ansat med ansvar for datasystemer og sikkerhed i banken HSBC i Geneve. Falciani havde stjålet listen og lækket den til myndigheder i flere europæiske lande. Listen gav detaljer om 24.000 klienters konti i HSBC, herunder de knap 2.000 navne på grækere."

Link: http://www.b.dk/globalt/sorte-skygger-over-demokratiets-vugge

Fra link
"The Lagarde list" is the best proof yet that Greece's rich have got off lightly, spiriting their money abroad while the vast majority endure the punishing reforms the EU and IMF has demanded in return for rescue funds to prop up the lifeless economy."

"The catalogue of the deposits, held by more than 2,000 wealthy Greeks at the Geneva branch of HSBC, was given to Papaconstantinou by Lagarde with the express purpose of pursuing tax offenders in October 2010."

Link: http://www.theguardian.com/world/2013/jan/07/greece-christine-lagarde

EU det neo-liberale økonomiske apartheid system der fysisk nedbryder borgerne for at tiltvinge sig, at stjæle infrastruktur i Grækenland.
Tallene er fra fra 2014 det er langt værre efter, diktaturet har indført nye skatter for de fattige i 2015, men samtidig undtager de rige for beskatning.

Fra link:
Det anslås, at omkring 800.000 borgere, står helt uden sygeforsikring.

Spædbørnsdødeligheden steg i perioden 2008-2010 med hele 43 procent:

Den græske stats udgifter til sundhedsvæsnet er blev reduceret fra 4,37 mia. euro i 2010 til 2,88 mia. euro i 2012. Målet for 2014 er at nå ned på 2 mia. euro, og regeringen forhandler med trojkaen om yderligere besparelser.

Gravide grækere uden sygeforsikring skal betale 4.850 kr. for scanninger og prænatale undersøgelser, 9.000 kr. for almindelige fødsler og 10.500 for kejsersnit.

Gebyrerne bliver opkrævet af skattevæsnet, hvis den fødende ikke kan betale.

Fra 2007 til 2012 er antallet af græske børn, som på grund af fattigdom er i fare for fejlernæring og manglende lægekontrol, steget fra 28,2 pct. til 30,4 pct.

I 2011 blev gebyret for almindelige lægebesøg hævet fra ca. 20 kr. til ca. 35 kr.

Der er desuden skjulte gebyrer på tidsbestilling, udstedelse af recepter m.v.

I 2011 blev brugerbetalingen på mange typer medicin hævet med 10 pct.

I begyndelsen af 2014 blev regering nødt til at droppe et planlagt gebyr på indlæggelser på ca. 190 kr. på grund af folkelige protester.

Fra 2007 til 2011 steg antallet af selvmord med 45 procent

»Sygdomme som kræft betragtes ikke som akutte, medmindre du befinder dig i den terminale fase.«

Kilder: The Lancet og Médecins du Monde, Læger Uden Grænsers mf. 2014

Philip B. Johnsen

EU diktaturet vil fjerne fattigydelse, afstumpetheden er kendetegnet for EU.

Fra link:
Forringelsen af pensionsordningerne har grækerne angiveligt forsøgt at omgå ved at foreslå øget social støtte fra arbejdsgiverne og samtidig begrænse tidlig pensionering. Derudover skal momsen hæves.

Endelig viser dokumentet, ifølge Wall Street Journal, at der skal spares 1 pct. af bruttonationalproduktet næste år, og at en særlig ydelse til de fattigste pensionister kaldet EKAS skal fjernes inden udgangen af 2017.

link: http://borsen.dk/nyheder/oekonomi/artikel/1/306274/derfor_afviser_kredit...

Thomas Andersen

@Philip

Vi kan fint blive enige om at det ikke er sjovt at være græker. Og slet ikke fattig græker.

Men din lange liste viser jo blot hvor torskedum skiftende græske regeringer har været. Inkl. den sidende regering som med enorm effektivitet har gjort en slem situation katastrofal.

Tænk hvis Grækenland for længe siden havde reduceret deres millitærbudget til blot dansk niveau. Så havde besparelser på sundhed nok ikke været nødvendige.

Tænk hvis Grækenland for længe siden havde fået indtægter og udgifter til at hænge sammen. Ved et effektivt skattevæsen. Ved at sikre at de rige også betalte deres andel. Ved at sikre en effektiv budgetlovgivning. Ved at have styr på udgifterne. Ved at gennemføre nødvendige reformer i tide. Så havde de fattige i Grækenland nok haft det væsentligt bedre i dag.

Tænk hvis Syriza havde fulgt op på den ganske fornuftige liste af tiltag som de selv afleverede til kreditorerne for 5 måneder siden. Tiltag som i den grad pegede frem mod en fornuftig og bæredygtig velfærdsstat. Tiltag som var ganske rimelige efter en regeringsovertagelse hvor der rent faktisk var balance i budgettet. Tiltag som faktisk blev godkendt af kreditorerne. Så havde Syriza kunne overbevise kreditorerne om at de gjorde hvad de kunne. Så havde vi forhandlet (delvis) gældseftergivelse i dag. Så havde Syriza stået som de sejrende. Til fordel for den menige græker.

Uanset hvordan du vender og drejer det, så er Grækenland tvunget til at få balance i deres statsbudget. At du kalder EU afstumpet og diktatorisk viser blot hvor naiv du er. Der er ingen lande i denne verden som står klar og vil betale for andre landes overforbrug - overforbrug defineret ved at udgifterne er større end indtægterne. Og specielt er der ingen hjælp at hente fra andre lande hvis man selv har ført en uansvarlig økonomisk politik igennem årtier. Og hvis man yderligere - som Syriza har gjort - forlangte gældseftergivelse samtidig med at man fastholdt tårnhøje pensioner, EU's største millitærbudget, ineffektiv skatteopdrivelse, partistøtteregler som er fuldstændig ublu, momsfritagelse for alle øer i et ø-rige, politisk styret statistisk kontor osv. osv. Så tror sku da pokker at tyskerne, balterne, finnerne og de andre lande i Euro zonen sætter stolen for døren. Og selv EL afviser at Danmark skal deltage i långivning!

Og ja, jeg vil gerne være med til at hjælpe Grækerne igennem den ulykkelige situation. Specielt når hjælpen ikke blot havner i et bundløst hul. Specielt når Grækerne også selv begynder at tage ansvar for deres situation. Specielt når der er udsigt til at pengene med en hvis sansynlighed kommer tilbage igen. Grækenland er nemlig ikke et u-land, grækerne har en kæmpe handelsflåde, en kæmpe turistindustri og en veludbygget infrastruktur. Skal der gives hjælp (i modsætning til lån) er der mange andre lande i denne verden som står først for.

Grækenland har haft mange uduelige regeringer. Men Syriza ender med at blive den værste af dem alle, og det nyeste eksempel i verdenshistorien på socialismens ufattelige evne til at fattiggøre et land med stor hast. Syriza kunne have gjort så meget godt (og deres paradeoplæg fra 5 måneder siden var faktisk rigtig godt (men havde intet med socialisme at gøre)), og så ender de med at gøre så kæmpe skade på så kort tid.

Philip B. Johnsen

@Thomas Andersen
Tja man kan tænke sig så meget, men faktum er, at EU diktaturet har også sit eget græske oligarki, EU diktaturet arbejder ude og inde fra, med afstumpet illegitim vold, mod den græske befolkning.

Thomas Andersen

@Philip

Jeg synes du skal dokumentere din påstande!

Tænk jeg tror du får svært ved at overbevise balterne, finnerne, tyskerne, franskmændene om at de er afstumpede og diktatoriske når de nu låner yderligere 600 mia. kroner til grækerne, vel vidende at der med stor sikkerhed kommer en delvis gældseftergivelse når grækerne begynder at tage ansvar forderes egen situation. I modsætning til vores hjemlige EL og LA som ikke vil låne danske penge til grækerne, synes jeg faktisk at euro zonens lande udviser en fantastisk solidaritet. Tænk på al den hjemlige velfærd de lande kunne have fået for de samme penge. Balterne har væsentligt mindre pensioner i grækerne. Franskmændene har også kørt med underskud i nu over 30 år. Og alligevel går begge lande med til fortsat at holde hånden under Grækerne og deres torskedumme styre.

Solidaritet er så hamrende let når det gøres for andres penge. Men åbenbart så svært når det skal gøres for egne penge at selv vores egen rabiate venstrefløj må melde fra. At den rabiate højrefløj melder fra kan dog ikke undre!

Philip B. Johnsen

@Thomas Andersen
Som EU diktatur kommissionen skriver et sted 'solidaritet er en begrænsning af det enkelte individs frihed.' Enhver er sin egen lykkes smed, det er neoliberalismens EU diktatur.

Var EU's hensigt, at hjælpe Grækenland med udvikling af en ny bedre politisk kultur og skatteindbetaling uden korruption, så var det sket i 80'erne.

De ansvarlige i finanssektoren for euro samarbejdet er Europa-Parlamentet, ECB samt Det Økonomiske og Finansielle Udvalg. Eksternt tilsyn Den Internationale Valutafond (IMF) og Grækenlands finanssektor og EU's respektive landes statsleder.

Selvfølgelig er der ingen tvivl om, at Grækenland har brug for reformering, af skattesystemet mm., men EU's fuldstændige urealistiske gældsætning af Grækenland, tyder kun på, at EU vil smuttet med sølvtøjet, ved privatisering af de græske børns arvesølv, den vitale græske infrastruktur, havne og el distribution mm.

Faktum er, hvilket der ikke tales om i EU, at Grækenlands ejendom tvangssælges af EU diktaturet, til en kunstig lav pris, når alle ved, at der skal sælges, vil prisen automatisk falde, specielt når køberskaren, oligarki'erne, er lille, så kan der deles i porten, med du får det ene og jeg får det andet og så byder vi ikke hinanden op.

Efterfølgende lader EU diktaturet Grækenland udsulte ved, at lukke for likviditeten i bankerne og tvinge Grækenland til udtrædelse af EU, den græske gældsætning er helt urealistisk at tilbagebetale, men det handler ikke om gælden, men politik læs dagens Information 'Grækenland er Spaniens skræmmebillede'.

Det er alt sammen meget forudsigeligt, nu har EU brugt fem år på at forberede Grækenlands udtrædelse af EU, så ville det være mærkeligt, hvis ikke plutokratiet skulle bruge denne forberedelse til det forberedte formål.

EU's ultimatum til Grækenland, udsultning til Grækenland går statsbankerot, efterfølgende kun nødhjælp eller betingelsesløs kapitulation nu, er varemærke for Diktatur.

Fra link udvidelse af EU:
"Kandidatlande må derfor ofte, ud over at forhandle med EU om opfyldelse af forskellige krav om f.eks. økonomi og menneskerettigheder, regne med at der også vil være specifikke krav fra enkelte lande, der føler at de ellers kunne blive ringere stillet i fremtiden hvis kandidatlandet blev medlem."
"Når et land ansøger beder Det Europæiske Råd om at Kommissionen udarbejder en udtalelse om landets opfyldelse af kriterierne for at ansøge. Rådet kan derefter godkende eller forkaste Kommissionens anbefaling. Rådet har dog kun én gang forkastet Kommissionens anbefaling, nemlig da den anbefalede at man 'IKKE' påbegyndte optagelsesforhandlinger med Grækenland.[6]"

Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Udvidelsen_af_EU

Læs:
The New York Times
'Greece, the Sacrificial Lamb'

Link: http://www.nytimes.com/2015/07/26/opinion/greece-the-sacrificial-lamb.ht...

Thomas Andersen

@Philip

Vi lever tydelig på vidt forskellige kloder...

Som EU diktatur kommissionen skriver et sted 'solidaritet er en begrænsning af det enkelte individs frihed.' Enhver er sin egen lykkes smed, det er neoliberalismens EU diktatur.

Ja selvfølgelig er solidaritet en begrænsning af det enkelte individs (eller lands) frihed. Grækenland har opført sig usolidarisk ved ikke at føre en ansvarlig økonomisk politik. Det går nu ud over de andre lande som må begrænse deres forbrug for at komme dem til hjælp. Havde Grækenland opført sig solidarisk havde de ført en ansvarlig økonomisk politik. Tilsvarende med Syriza's venner i Danmark - Enhedslisten opfører sig usolidarisk når de ikke vil låne til Grækenland, den solidariske opførsel var selvfølgelig at finde pengene ved at begrænse eget forbrug. Og når de er klar til at springe alle budgetter på bekostning af næste generation, igen ville den solidariske opførsel være at sikre at Danmark ikke igen får en stor statsgæld (hvilket desværre er for sent). Det er sjovt som den yderste venstrefløj kun er solidarisk når det gøres for andres penge.

Var EU's hensigt, at hjælpe Grækenland med udvikling af en ny bedre politisk kultur og skatteindbetaling uden korruption, så var det sket i 80'erne.

Og hvis EU i dag forsøger at sætter grænser for landenes underskud (årligt eller totalt) skriger og råber den danske venstrefløj over utidig indblanding. Og tanken om at vores finanslove skal godkendes i Bruxells får det til at løbe koldt ned af ryggen på dem. Og så tror du at EU i 80'erne kunne komme nogen vejne med at fortælle Grækenland hvordan ansvarlig økonomisk politik ser ud. Eller hvordan de skulle indrette deres skatteopkrævning. Undskyld, men det er sku da naivt ud over alle grænser.

...men EU's fuldstændige urealistiske gældsætning af Grækenland...

Øh, der skal to parter til at indgå en låneaftale, ingen kan stoppe et lån ned i halsen på et land som ikke har brug for det. Og Grækenland må om nogen være ansvarlig for hver eneste statsobligation som er udstedt gennem tiderne. Man kan altså ikke som land indtage lån i en uendelighed og så bagefter komme rendende og sige at det er de andres skyld. Og selvfølgelig kommer Grækenland til at lide for deres uansvalige økonomiske politik, alternativt ville der være mange lande som begyndte at opføre sig uansvarligt. Og så ville vi alle blive væsentligt fattigere!

Jeg ved godt at det er den rabiate venstrefløjs hede ønske at Syriza får held med deres naive krav. Resultatet viller selvfølgelig være en opblomstring af venstrefløjen i andre gældsplagede lande. Og en udbredt uansvarlig økonomisk politik i mange lande. Og dermed historiens største eksempel på socialismens evne til at fattiggøre et helt Europa på rekordtid. Det kommer naturligvis ikke til at ske!

Faktum er, hvilket der ikke tales om i EU, at Grækenlands ejendom tvangssælges af EU diktaturet, til en kunstig lav pris, når alle ved, at der skal sælges, vil prisen automatisk falde, specielt når køberskaren, oligarki'erne, er lille, så kan der deles i porten, med du får det ene og jeg får det andet og så byder vi ikke hinanden op.

Jeg synes også at der her er tale om skrappe krav. Men jeg forstår så sandelig også godt tyskerne. Hvorfor skal de begrænse deres velfærd mens Grækenlands stats fortsat besidder enorme værdier. Enhver (land, kommune, virksomhed, forening, person) som kommer i gældskrise må sælge ud af egne besiddelser før yderligere långivning/gældssanering kan komme på tale. Igen, økonomisk uansvarlighed kan under ingen omstændigheder betale sig.

Resten af dit indlæg er ren konspiration. Jeg er naturligvis dybt uenig i hvad du skriver :-)