Nyhed
Læsetid: 6 min.

’Det er underligt at forfærdes over kriminalitet og samtidig købe smuglerøl’

Skyderier og angreb med håndgranater har rystet borgerne i Malmø. Men ved at købe illegale øl eller hash støtter de måske selv den kriminelle underverden, der står bag den seneste bølge af vold i byen. Det mener chef for Folkets Park, hvor seneste skyderi fandt sted, og hvor narkohandlen er intensiveret
Iwona Charukiewicz og hendes treårige søn bor nær Folkets Park i Malmø, som for nylig har været ramt af skyderier og eksplosioner.
Udland
30. juli 2015

Iwona Charukiewicz og hendes treårige søn sidder på en stor træstub i Folkets Park og nyder det pletvise solskin og en brik juice. Denne eftermiddag er der som sædvanligt fyldt med børnefamilier i parken, der er en af Sveriges mest populære.

Den fredelige familiestemning står dog i kontrast til den narkohandel, som ifølge Iwona Charukiewicz er blevet mere udbredt ved runddelen uden for parken. Hun bor selv lige ved runddelen og har oplevet, hvordan pladsen har forandret sig. Særligt det seneste halve år er handlen med narkotika intensiveret.

»Nu foregår det også midt på dagen, og det er mere åbenlyst. Og der er intet politi. Vi har ringet mange gange, uden at der er sket noget. Det er jo svært at bevise noget. Og måske er det også for dyr en indsats for politiet,« siger Iwona Charukiewicz.

Selv er hun ikke utryg ved situationen lige nu, for hun er jo ikke indblandet i det, som hun siger.

»Men det er ubehageligt for børn, når det kommer så tæt på. Min søn er tre år gammel, men når han bliver 13, bliver han jo pludselig interessant for dem,« siger hun.

Håndgranater

Den øgede narkohandel ved Folkets Park sker samtidig med, at Malmø det seneste halve år har oplevet en eskalering af vold. Byen har tidligere været plaget af kriminalitet og opgør i den kriminelle underverden, men den aktuelle uro vækker opsigt med en stribe af eksplosioner fra håndgranater.

Alene siden midten af juni er der i mindst ni tilfælde blevet anvendt håndgranater forskellige steder i byen, og selv om det hovedsageligt er gået ud over bygninger og biler, er også tre personer blevet såret siden jul.

Samtidig har adskillige skyderier ramt Malmø, og forrige lørdag blev en person ramt af skud ved netop runddelen ved Folkets Park. Hændelsen har ikke nødvendigvis nogen direkte sammenhæng med de øvrige skyderier og granateksplosioner i byen. Men det skal ses som en del af samme tendens, hvor kriminaliteten i Malmø bliver mere og mere synlig, mener Mårthen Gunnarsson, der er chef for Folkets Park.

»Der har altid været kriminalitet, men det er kommet mere op til overfladen, og nu er man ikke bange for at skyde på åben gade eller sprænge granater. Det siger vel noget om indstillingen i den kriminelle verden lige nu. Man er ikke bange for politiet. Man er ikke bange for noget,« siger han.

Dobbeltmoral

Narkohandlen ved runddelen uden for Folkets Park har også påvirket selve parken, og nogle af de besøgende har udtrykt bekymring over tilstedeværelsen af narkomaner eller tiggere, fortæller Mårthen Gunnarsson. Han anerkender, at det kan skabe utryghed, når eksempelvis stofbrugere af og til bliver voldsomme, eller man finder sprøjter og blod på de offentlige toiletter i parken. Men han understreger, at Folkets Park skal være en park for netop ’folket’ og derfor åben for alle, uanset om man er hjemløs, narkoman eller børnefamilie.

»Vi udviser folk, som har begået kriminalitet. Men vi kan aldrig have en profiling, hvor vi siger, at fordi man er narkoman eller tigger, så kan man ikke være her,« siger han.

Til gengæld mener parkchefen, at der findes en udbredt dobbeltmoral blandt de borgere fra middelklassen, som forfærdes over kriminaliteten i byen, men som samtidig bidrager til dens eksistens ved selv at bryde loven, når de synes, det er i orden.

»For mig er det meget underligt, at man på den ene side siger, at det er forfærdeligt med al den kriminalitet, men på den anden side ringer man til ølbilen og køber øl fra bagagerummet, fordi det er billigere end på Systembolaget. Eller man køber hash, som man sidder og ryger til en fest.«

Denne dobbeltmoral har parkchefen også skrevet om i sit ugentlige nyhedsbrev, som efterfølgende er blevet delt heftigt på sociale medier og har givet næring til en del debat. Mårthen Gunnarsson vil ikke fremstå som en »moralens vogter«, men han mener, at mange har et hyklerisk forhold til f.eks. narkotika.

»Det er, som om man synes, der findes et fint og et forkert narkotikamisbrug, hvor det er okay at sidde til en fest og ryge en joint med en ven, men det er forkert at tage heroin på et toilet. For mig at se kan man ikke ræsonnere sådan.«

Konflikter

Malmøs Politi har endnu ikke pågrebet nogen af de gerningsmænd, der står bag den seneste tids granateksplosioner. Og da man heller ikke er sikker på, at hændelserne udspringer af samme konflikt, arbejder politiet med flere teorier, fortæller pressemedarbejder Katrin Bergqvist fra Malmø Politi.

»Det kan bero på flere forskellige anledninger og forskellige konflikter, som pågår i byen mellem kriminelle netværk og individer,« siger hun og nævner, at nogle af eksplosionerne kan have forbindelse til en nylig retssag, hvor tre personer blev dømt for at have deltaget i et bombeangreb sidste jul mod et ejendomsselskab. Selve det angreb var ifølge retten også en hævnaktion mod, at en familie var blevet sat ud af deres lejlighed.

Andre episoder kan have forbindelse til konflikter mellem kriminelle grupper om kontrollen med bestemte områder og diverse kilder til indkomst, mener politiet.

»De slås om deres indkomstkilder, og én indkomstkilde er jo narkotika,« siger Katrin Bergqvist, der dog ikke kan sige noget om, hvilken sammenhæng der måtte være mellem narkohandlen ved Folkets Park og den generelle eskalering af vold i Malmø.

Romantisering

Parkchef Mårthen Gunnarsson bor selv ved runddelen uden for Folkets Park, og han har også iagttaget stigningen i den åbenlyse narkohandel og tiltagende spændinger mellem forskellige grupperinger, der holder til på pladsen.

»Tidligere kunne man se de her grupper stå på pladsen, og man kunne måske ane eller tænke, at de antageligt solgte narkotika. Men nu kan jeg gå herfra og hjem og i løbet af de tre minutter, det tager, passere folk, som ryger hash, som sælger sager, og som taler i telefon om, hvordan de skal flække skallen på nogen. Man ser folk, som har en pistol i bukselinningen. Det er på et helt andet plan end tidligere,« siger han og tilføjer: »Og man ser aldrig noget politi.«

Malmøs Politi har over for avisen Sydsvenskan forklaret, at man ikke vil indsætte mere synligt politi på gaden, men i stedet arbejde i det skjulte på at ramme personer, som er højere oppe i hierarkiet end de håndlangere, der sælger narkotika ved runddelen.

Alligevel mener Mårthen Gunnarsson, at der er behov for mere synligt politi.

»Man skulle ikke tro, at en gammel anarkist ville ønske sig mere politi,« siger han og griner.

»Men jeg tror, at der findes et vigtigt signal i det. Det problematiske lige nu er, at der er en romantisering af det kriminelle miljø. Når man vokser op her i området, ser man dem, som står i gaden og er hårde og taler hårdt med andre, og dem, som kører i fine biler. Men man ser aldrig noget politi. Drømmer man så som barn om at blive politibetjent eller gangster – så vælger man måske gangstervejen. Det er synd at sende det signal,« siger han og tilføjer: »Når man hører om granateksplosioner næsten hver nat og så hører politiet sige, at de ikke har nogen spor og er langt fra at pågribe nogen, så er det klart, at signalet til de her grupper er, at de har vundet.«

Klassesamfund

Den svenske indenrigsminister, Anders Ygeman, har kaldt situationen i Malmø »helt uacceptabel«. Og politiet i Malmø får nu forstærkning fra National Operativ Afdeling under svensk politi, som skal hjælpe med at opklare sagerne.

Mere langsigtet mener indenrigsministeren, at der brug for at rette op på de sociale problemer, som fører til kriminalitet.

»Vi har haft 10-15 år med stigende arbejdsløshed, voksende kløfter og dårligere resultater i skolerne. Det er klart, at det smitter af på samfundsudviklingen og kriminaliteten,« har han udtalt til det svenske nyhedsbureau TT.

De sociale skel er da også den største udfordring ifølge Mårthen Gunnarsson: »Vi har brug for at være mere bevidste om, at klassesamfundet er et problem. Der er folk, der siger, at indvandring er problemet, men det meste forskning viser, at det ikke er sådan, men at indvandrerne er den nye underklasse i dag.«

Mårthen Gunnarsson peger på, at det derfor er naturligt, at der blandt denne gruppe findes mere kriminalitet.

»Det er jo ikke, fordi de er indvandrere, men fordi de er blandt de fattigste i samfundet. Og det har altid været sådan, at det er blandt de fattigste i samfundet, at man ser mest kriminalitet. Derfor handler det om at foretage en klasseanalyse og mindske segregeringen og kløfterne i samfundet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Egon Maltzon

Dream on.
Naturligvis er alt det her opstået fordi borgere fra middelklassen køber smuglerøl og sniffer coke.
Og det faktum at finanskrisen har varet i 8 år gør det helt naturligt at det hele skulle eksplodere lige netop nu ?

Det der ikke står, er egentligt det mest interessante.
Men sådan er det jo så tit:-)

Man afholder sig meget omhyggeligt fra at komme med en "etnisk" karakteristik af de grupper de er tale om.

Et slag på tasken - der er nok ikke så mange "etniske" svenskere i de omtalte grupper.

Jeg tror problemet er, at de nordiske retssystemer ikke er gearet til at håndtere hardcore krimminelle, der kommer fra lande hvor man risikere dødsstraf for forbrydelser, der giver 5. års fængsel i Norden.

Hold nu op, jeg bliver så gal på den slags, der sammenligner heroin og joints. Altså så kan vi jo sammenligne alt.
Det virkelige hykleri er jo at man holder fast i de vanvittige forbud som giver banderne monopol på lortet. Det ender vel som i Mexico, hvor kampen er tabt, og med utallige liv på samvittigheden.

Al denne war on drugs har ikke hjulpet en hujende fis, og det ville være befriende om også de nordiske lande snart vågnede op til den erkendelse. De større folkemængder er nok ikke klar til lovliggøre en række forskellige stoffer, som alligevel florerer blandt dem der vil have det, men så start dog som minimum med at hive hash ud af den ligning, og frigiv lortet som progressive lande har gjort.

Anders Samuelsen, som mange sikkert ikke kan lide sagde det jo genialt da han blev spurgt til lovliggørelse af hash efter lidt tænketid
"...joh, hvorfor ikke. Og hvis det ikke virker, kan vi altid give det tilbage til rockerne"

Hvorfor skal vi bruge årti efter årti uden at ændre kurs? Per Larsen himself er vendt på en tallerken, det burde mane til eftertanke.

Og ja frigivelse skal ledsagdes af mio og atter mio der fortæller om bivirkninger, ligesom med rygning og alkohol.

Og nej, jeg har kun røget hash 2 gange, og jeg blev bare træt og sov 12 timer begge gange.

Jens Kofoed, Jesper Hansen, Sascha Olinsson, erik mørk thomsen, Carsten Wienholtz og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

"Vi udviser folk, som har begået kriminalitet."

Sætter man da ikke kriminelle i fængsel i Sverige?

Nu skal jeg ikke gøre mig klog på Malmö, for det kan jeg forstå, at andre - bl.a. Anders Hede ved meget mere om.

Jeg bor ikke i Danmark, og har både personnumre og huse i 2 andre lande, og bl.a. bor jeg faktisk i Sverige i den del af året, hvor jeg ikke er på Balkan.

Og i mit nabolag, en lille gläsbygt meget langt nord for Malmö, hvor vi er 204 indbyggere, og hvor alle kender hinanden, er smugler-øl ikke meget udbredt. Men nogle familier er faktisk faste kunder til det.

Til gengæld bor der foruden svenskere og os kun et hollandsk pensionist-par, samt et bosnisk par der ejer køkkenelementfabrikken. Så de etniske spændinger kan Anders Hede formentlig hurtigt overse.

Men muligheden for at købe smugler-øl fra Danmark, Tyskland og Holland er ret gode. Og det er sat i system, så det föregår på bestemte ugedage, til faste tider, og på faste steder, hvor bilen med øllet typisk holder på en bestemt p-plads på en rigsväg. Her køber man hurtigt, og kører straks igen, så bilen kan komme hen til sin næste faste holdeplads. Og bilerne er både varevogne og personbiler.

Formentlig helt uafhængige af hinanden er der faktisk flere handlende, der driver dette ædle erhverv - derfor flere ugedage. Og nogle sælger i øvrigt også cigaretter, men der er ikke mange rygere her. Men om de også sælger narko, ved jeg intet om.

Det eneste disse handlende tilsyneladende har til fælles, er faktisk, at de alle er danskere i dansk-indregistrerede biler. Og nogle angives at være rockertyper, medens andre er pensionister med for meget tid og for få penge.

Nå, men det er jo heller ikke nede i Malmö, som jeg som bekendt intet ved om. Men det er i øvrigt ikke meget sjældent, man kan læse i medierne, at danskere er blevet anholdt i Malmö-området under udøvelse af deres "erhverv".

Hans Larsen, Karsten Aaen og Jan Bisp Zarghami anbefalede denne kommentar

'Forfærdes?

Man har fået det samfund man har 'arbejdet' for. De skulle da istedet være glade herover Det er altså ikke nemt at stille folk tilfredse nu om dage.

Majbritt Nielsen

Anders Hede
30. juli, 2015 - 13:04
Hold nu op, jeg bliver så gal på den slags, der sammenligner heroin og joints.

Det kan være ret lige gyldigt hvad de sælger. Så længe der er penge indblandet, vil de beskytte deres investering og områder.

De ville nok også bruge samme metoder til at skræmme konkurenter væk, hvis det var appelsin-juice eller baby-puder de solgte.
Er der penge nok er der også en risiko for vold.

Jens Thaarup Nyberg

@Vibeke Rasmussen
"Sætter man da ikke kriminelle i fængsel i Sverige?"
Sikkert; men det er Folkets Park kriminelle bliver bortvist fra.

Jens Thaarup Nyberg

Egon Maltzon
“Dream on.
Naturligvis er alt det her opstået fordi borgere fra middelklassen køber smuglerøl og sniffer coke. ...”

Det er muligt, men markedet opretholdes ved bla. middelklassens indkøb - og svækker man dette, stiger intensiteten i kampen om markedet. Det så meget mere som finanskrisen har medført højere arbejdsløshed, der sammen med ringere uddannelse, har ført flere i uvirksomhed/fattigdom, med kriminel levevis som alternativ.
@List
Som du er inde på: det der ikke står …
»Det er jo ikke, fordi de er indvandrere, men fordi de er blandt de fattigste i samfundet. Og det har altid været sådan, at det er blandt de fattigste i samfundet, at man ser mest kriminalitet. Derfor handler det om at foretage en klasseanalyse og mindske segregeringen og kløfterne i samfundet.«
Så dit slag på tasken har kun interesse, forsåvidt jeg kan drille dig lidt.

Jens Thaarup Nyberg

Egon Maltzon
“Dream on.
Naturligvis er alt det her opstået fordi borgere fra middelklassen køber smuglerøl og sniffer coke. ...”

Det er muligt, men markedet opretholdes ved bla. middelklassens indkøb - og svækker man dette, stiger intensiteten i kampen om markedet. Det så meget mere som finanskrisen har medført højere arbejdsløshed, der sammen med ringere uddannelse, har ført flere i uvirksomhed/fattigdom, med kriminel levevis som alternativ.
@List
Som du er inde på: det der ikke står …
»Det er jo ikke, fordi de er indvandrere, men fordi de er blandt de fattigste i samfundet. Og det har altid været sådan, at det er blandt de fattigste i samfundet, at man ser mest kriminalitet. Derfor handler det om at foretage en klasseanalyse og mindske segregeringen og kløfterne i samfundet.«
Så dit slag på tasken har kun interesse, forsåvidt jeg kan drille dig lidt.