Nyhed
Læsetid: 2 min.

Afrika: Tunesisk antiterror-mur forbitrer lokale

Et kontroversielt byggeprojekt splitter stammebefolkningen, forstyrrer kamelerne og risikerer at sætte en stopper for det indbringende smugleri af billig libysk benzin
Udland
15. august 2015

I Tunesien vækker regeringens bestræbelser på at beskytte sig mod terrorist-infiltration nu harme i lokalbefolkningen. I lidt over en måned har arbejdshold fra den tunesiske hær været i gang med at opføre en 168 kilometer lang voldgrav med tilhørende sandbarriere langs landets porøse grænse til Libyen. Det sker i et forsøg på at hindre islamistiske jihadister fra det lovløse naboland i at trænge ind i Tunesien og forøve vold.

’Antiterror-volden’ vil, når den er færdigopført, strække sig mellem de to vigtigste grænseovergange, Ras Djehir ved kysten og Dhebiba et stykke inde i landet, og vil senere blive forstærket med elektriske hegn. Grænsen mellem de to lande er 520 kilometer lang, men resten er ren ørken. Her efterspørger tunesisk militær udenlandsk hjælp til at overvåge med radarer og helikopterpatruljer.

Men anlægsprojektet, der blev iværksat straks efter et terrorangreb den 28. juni mod badebyen El Kantatoui, hvor 38 udenlandske turister blev mejet ned af en jihadist, vil være til stor skade for mange lokale borgere på begge sider af den forarmede grænseegn, noterer Le Monde.

Ikke blot splitter voldgraven den stedlige stammebefolkning, der holder til på begge side af grænsen, og forstyrrer deres kamelflokke, der er vant til at kunne bevæge sig frit. Den umuliggør også det omfattende smugleri, der for mange i området er det vigtigste levebrød. Smuglertrafikken af billig libysk benzin til interimistiske private tankstationer og importtekstiler fra Indien, Kina og Tyrkiet, der plejede at fylde godt op i områdets basarer, vil ikke længere kunne opretholdes.

Hoteller uden turister

I Tunesien hersker der fortsat undtagelsestilstand efter terroranslaget i juni – den er netop blevet forlænget til oktober – og landets i forvejen kriseramte økonomi lider under aftagende tilstrømning af turister: Trods kraftige rabatter står de fleste tunesiske kysthoteller mennesketomme, og strande henligger øde. Drabsmanden fra El Kantaoui, en ung tuneser, havde ifølge tunesisk politi modtaget våbentræning i en islamistisk lejr i Libyen, og det samme var tilfældet for de attentatmænd, som den 18. marts angreb Bardo-museet i den tunesiske hovedstad, hvor de skød og dræbte 21 udenlandske turister.

Libyen, der er nedsunket i kaos og borgerkrig mellem et utal af stridende militser, er hjemsted for adskillige jihadgrupper, der kan operere relativt uforstyrret og tiltrækker unge tunesiske jihadfrivillige. I forvejen kæmper over 3.000 unge tunesere for Islamisk Stat i Syrien.

Nu risikerer Tunesiens anti-terroroffensiv ved grænsen at give bagslag og forstærke landets sociale og geografiske modsætninger. I det ludfattige indre og sydlige Tunesien har befolkningen i årtier følt sig svigtet af centralregeringen i Tunis, der har foretrukket at prioritere udvikling af de mere velstående kystzoner i nord og nordøst.

»Når den mur er færdig, vil denne region gå op i brand,« udtaler Moncef Ali, en basarejer i den sydtunesiske by Médenine, som Le Monde har talt med.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

De stakkels smuglere
og det er med garanti en del af lokalkulturen - nedarvet igennem generationer.