Nyhed
Læsetid: 1 min.

Cuba og USA diskuterer Venezuelas redning

Ifølge USA’s udenrigsminister, John Kerry, er Cuba og USA enige om, at Venezuela for alt i verden ikke må blive en fejlslagen stat
Venezuela er sunket ned i et politisk og økonomisk morads, og landet risikerer at udvikle sig til en fejlslagen stat.

Ariana Cubillos

Udland
22. august 2015

Der er vendt op og ned på historien på de amerikanske kontinenter, efter at USA og Cuba har genoptaget de diplomatiske forbindelser. For hvem havde dog forestillet sig, at USA’s udenrigsminister, John Kerry, skulle diskutere udviklingen i Venezuela – fjende af USA, men nær allieret med Cuba – med sine nye cubanske diplomatiske forbindelser?

Ikke desto mindre er det præcis, hvad USA’s udenrigsminister har gjort i månederne op til åbningen af USA’s ambassade i Havanna. Det beretter den argentinske journalist Andres Oppenheimer, der er fast klummeskribent for dagbladet Miami Herald og kommentator på CNN’s spanske nyhedskanal.

I et interview, der blev bragt på CNN’s spanske nyhedskanal, spurgte Andres Oppenheimer, om John Kerry havde drøftet den tiltagende politiske og økonomiske krise i Venezuela. Til dette svarede John Kerry bekræftende:

»Vi har talt meget specifikt om USA’s ønske om at have et forhold til det venezuelanske folk, der giver mulighed for, at befolkningen føler sig beskyttet, respekteret, repræsenteret og rent faktisk oplever, at deres livsvilkår forbedres.«

Ifølge Kerry lød det cubanske svar, at cubanerne ikke kunne love noget.

»Men,« sagde John Kerry, »forhåbentlig vil de lade venezuelanerne forstå, at det forhold, vi har nu (med Cuba, red.), er en fordel for dem, og hvorfor skulle Venezuela ikke gå i samme retning?«.

Olie til Cuba

Når USA ønsker et normaliseret forhold til Venezuela, skyldes det ifølge amerikanske politikere, at de gruer for, hvad der vil ske, hvis Venezuela synker endnu længere ned i det politiske og økonomiske kaos, landet befinder sig i. Bliver Venezuela en fejlslagen stat, hvilket er det, USA i sidste ende frygter, kan landet risikere at blive domineret af narkokarteller og guerillagrupper.

Cubas interesse i at bevare et stabilt Venezuela handler derimod mere kontant om den olie, som Cuba fortsat modtager månedligt fra Venezuela til favorabel pris. Olie, der igennem et årti har holdt cubansk økonomi oven vande – og som afregnes ved, at Cuba permanent har tusinder af læger, sygeplejersker og sikkerhedsrådgivere udstationeret i Venezuela.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Venezuela har støttet Cuba under USA's embargo siden Chávez.
USA har støttet den højreorienterede opposition i Venezuela siden Chávez.
Nu prøver USA måske at alliere sig med Cuba mod Chávez efterfølger, Maduro.
Ja, det er en køn affære.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg vil ikke kalde det en "Bermudatrekant"
http://videnskab.dk/kultur-samfund/myten-om-bermuda-trekanten-hvad-er-eg...
- men tæt på.
På den anden side: - hellere en kontroversiel trekant end en ond cirkel.