Læsetid: 1 min.

Egypten åbner sin nye Suezkanal

Den gamle kanal mellem Det Røde Hav og Middelhavet er på en 35 kilometer lang strækning gjort bredere, og så er der gravet en helt ny kanal ved siden af de resterende 37 kilometer

AP

6. august 2015

Økonomien er måske nok kørt i sænk, men det forhindrer ikke, at Egyptens regering er gavmild og fortæller, at den har »en gave til verden«.

Den pakkes ud i dag, når præsident Abdel Fattah al-Sisi i havnebyen Ismailiya ved en storstilet ceremoni åbner den nye Suezkanal.

Den gamle kanal mellem Det Røde Hav og Middelhavet er på en 35 kilometer lang strækning gjort bredere, og så er der gravet en helt ny kanal ved siden af de resterende 37 kilometer.

Den gamle kanal åbnede i 1869 efter 10 års hårdt arbejde. Det har taget knapt et år at lave udvidelsen, der skal gøre passagen hurtigere.

Det franske nyhedsbureau AFP skriver, at ventetiden for et skib ved kanalen reduceres fra 18 timer til 11 timer.

På kanalmyndighedernes hjemmeside hedder det, at målet er, at der i 2023 skal passere 97 skibe dagligt mod 49 i dag.

Præsident Sisi satte gang i byggeriet for et år siden, og nu kan frugten af beslutningen høstes.

Men dagens ceremoni sker i et område, hvor der er problemer. Militante islamister har dræbt mange politifolk på blandt andet Sinaihalvøen, der ligger op til Suezkanalen.

Den militante bevægelse Islamisk Stat har taget ansvaret for et missilangreb på et egyptisk flådefartøj ud for det nordlige Sinai i juli, men Mohab Mameesh, chef for kanalmyndighederne, har erklæret, at den nye Suezkanal er sikker.

Myndighederne har udkommanderet 10.000 politifolk i seks provinser nær kanalen, når Sisi leder åbningsceremonien.

Suezkanalen regnes for et nationalt projekt, der skal skæppe i valutakassen. Uroligheder, oprør og magtskifter i Kairo har kostet Egypten et stort tab i indtægter fra turister, og det gør ondt.

Det tyske nyhedsbureau dpa skriver, at den økonomiske vækst er beskeden, og at arbejdsløsheden blandt unge er 40 procent. En fjerdedel af de næsten 90 millioner egyptere lever for under 50 dollar om måneden.

Så der er brug for penge, og holder regeringens beregninger vand, vil indtægterne fra Suezkanalen ifølge AFP fordobles til 13,2 milliarder dollar årligt i 2023.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu