Læsetid: 3 min.

Ingen danske tilstande hos svenske skattemyndigheder

I Sverige fører de skarp kontrol med tilbagebetalingen af udbytteskat og har ingen indikationer på, at der er sket samme svindel som i Danmark
28. august 2015

Mens der i Danmark har været alt for dårlig kontrol med tilbagebetalingen af udbytteskat, så er der stramme kontrolmekanismer hos de svenske skattemyndigheder.

Den svenske skattemyndighed Skatteverket oplyser, at de kontrollerer anmodninger om at få tilbagebetalt udbytteskat med de informationer, man får indberettet, om hvem der har modtaget udbytte og betalt udbytteskat i Sverige.

På den måde kan de tjekke, at de virksomheder og personer, der anmoder om at få tilbagebetalt udbytteskat, rent faktisk har ret til det. Og hvis der er behov for det, så skaffer de også informationer fra »andre kilder«.

Det forklarer Magnus Wallin, der er afdelingschef hos den svenske skattemyndighed Skatteverket.

Han fortæller også, at man hos de svenske skattemyndigheder kender til den danske svindel.

Men de svenske skattemyndigheder har »ingen indikationer« på, at noget lignende skulle være sket i Sverige, siger Magnus Wallin.

- Hvordan kan I være sikre på, at der ikke er sket snyd?

»Selvfølgelig kan vi ikke være 100 procent sikre, men vi har foreløbig ingen indikationer af, at der er et problem.«

Information kunne i går afsløre, at SKAT siden januar 2013 automatisk har fået indberettet oplysninger fra de virksomheder, der udbetaler udbytte, om hvem de udbetaler udbytte til. De oplysninger kunne SKAT med en simpel sammenligning have holdt op mod de falske tilbagebetalingsanmodninger og dermed undgået svindlen for 6,2 mia. kroner.

Det er den kontrol, man ifølge Skatteverket gennemfører i Sverige.

Magnus Wallin forklarer også, at Skatteverket løbende laver risikovurderinger på de forskellige skatteområder.

»De nye informationer fra Danmark vil være nyttige i vores fremtidige risikovurderinger,« siger han.

Et dansk problem

Michael Bjørn Hansen, der er skatteadvokat og tidligere ansat i SKAT, tror, at problemet er et isoleret dansk problem.

»Jeg er af den opfattelse, at det, der er sket i Danmark, hænger nøje sammen med noget strukturelt ledelsesmæssigt i SKAT,« siger han.

»Det er et internt dansk problem. Danmark er sløset. Det svenske Skatteverket er langt mere velorganiseret end det danske skattevæsen.«

Michael Bjørn Hansen siger også, at han »tvivler meget stærkt på, at svenskerne og nordmændene er lige så åndssvage ikke at have styr på det her.«

I går kunne Finans.dk afsløre, at det ifølge deres oplysninger blot er fem medarbejdere hos SKAT, der har behandlet de 41.764 refusionsanmodninger, som SKAT modtog sidste år, og som udløste 6,2 mia. kroner i tilbagebetalt udbytteskat. Det svarer til, at de har behandlet 38 ansøgninger om dagen og ifølge eksperter viser det, at der reelt ikke har været kontrol med refusionsbehandlingen, siger skatteeksperter til Finans.dk.

En international konstruktion

I SKAT afviser man at kommentere, om man kender til andre lande, hvor svindlen med tilbagebetaling udbytteskat er foregået.

»Vi kommenterer ikke på andre nationers forhold,« skriver SKATs pressechef Jakob Østerbye i en sms.

I den pressemeddelelse, der blev udsendt tirsdag aften, skriver SKAT, at man fik tippet om bedrageriet fra en udenlandsk myndighed. Foreløbig har SKAT ikke ønsket at fortælle, hvem den udenlandske myndighed er.

I modsætning til SKAT så vil skatteminister Karsten Lauritzen godt forholde sig til, om det kun er Danmark, der er blevet udsat for svindelnummeret.

Han forklarer, at han »ikke på nuværende tidspunkt« kender til, at det skulle være sket i andre lande.

»Men vi er blevet tippet af et venligsindet land, som vi normalt har et samarbejde med. Derfor kan man jo godt gætte på, at det her ikke er noget, som kun handler om Danmark,« siger han. »Mit bud vil være, uden at det er noget, jeg har viden om, at vi ikke er det eneste land, hvor man har lavet den her form for svindel og bedrageri. Det er en international konstruktion, man benytter sig af,« siger Karsten Lauritzen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne-Marie Krogsbøll
Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne artikel

Kommentarer

Marianne Olesen

Hørte i radioen i går om en kvinde, der har fået en kæmpebøde for ikke at gå på posthuset og indbetale en skatteregniing kr. 0,00. Det var ganske vist i Radio24syv, men den skulle være go' nok. Ordsprog: "De små tyve hænger man, de store lader man gå".

Anne-Marie Krogsbøll og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Et hul af den størrelse og manglen på personale til at sikre kun lovlige penge fossede ud af fællesskabets kasse, betyder at det er en bevidst handling, så der er nogle på politisk og administrativt niveau, som har sørget for strategien så hullet opstod.

Undersøg det til bunds, så dukker der nok en del politiske navne op, derefter skal man bare finde ud af hvor de har gjort af pengene.

john andy houbo Pedersen

i dag burde det være muligt automatisk at undersøge om de der har ret til udbetaling er de samme som de der via aktieudbetaling faktisk har fået det. Hvis ikke må det være inkompetance!

Anne-Marie Krogsbøll

Dagens onde nyhed: De har vidst det i 15 år: http://finans.dk/finans/erhverv/ECE7973122/Problemer-i-Skats-udbyttekont...

Hvornår stopper mareridtet?

Det er lige før, jeg begynder at ønske, at der er tale om korruption, for SÅ uduelige må politikere og topembedsfolk i Danmark simpelthen ikke være.

Og omvendt - SÅ korrupte må politikere og topembedsfolk bare ikke være, for det er ikke til at bære.

Det er virkeligt et catch 22.

Torben Lindegaard, Slettet Bruger og Ingrid Uma anbefalede denne kommentar