Læsetid: 7 min.

Islamisk Stat er langt fremme med statsopbygning

USA og dets allierede har flybombet IS i et år, men den ekstremistiske bevægelse holder stand i sit selvbestaltede kalifat. Information besøger en by i det nordlige Syrien, som kurderne netop har tilbageerobret – her er talrige spor og levn fra en hverdag under bevægelsens regime
Information er taget ind i den nordsyriske by Sarrin kort efter, kurdere fra YPG har tilbageerobret den fra IS.

Joakim Medin

13. august 2015

Vi kører ind i et bysamfund, hvor alting er malet klichéagtigt sort og hvidt. Betonspærringerne ved kontrolposterne er malet i sort-hvide striber, og på hver en gade findes der offentlige bygninger, hvis indgangsskilte er holdt i samme farver. Det gælder også bygningernes mure.

Midt i den lille by ligger en nydelig rundkørsel med blomster og små buske. Dens store sorte flag på en høj stang er faldet til jorden. Her findes også et lille springvand med sort-hvide sten anbragt omkring som i en dekoration. Motivet forestiller Islamisk Stats logo.

Der er kun gået en dag, siden IS mistede Sarrin – en by med omkring 15.000 indbyggere i det nordlige Syrien – til de kurdiske YPG-styrker. Byen var længe under Islamisk Stats kontrol, og jeg er den første udenlandske journalist, der ankommer. Sikkerhedssituationen tillader ikke mere end et hurtigt besøg. To dage senere slår IS da også tilbage i et hævnangreb, der koster 15 kurdiske soldater livet. Men min kortvarige ekskursion er nok til at give et interessant indblik i det nye ’kalifat’.

Her, først i august, er det et år siden, USA vendte tilbage til Irak og iværksatte flybombardementer af IS. Disse skulle være en reaktion på folkemordet mod yezidiske civile i Shengal i det nordlige Irak og samtidig hindre bevægelsens ekstremistiske militser i at indtage Erbil, hovedstaden i Irakisk Kurdistan, som de kun befandt sig tyve kilometer fra.

Selv om kurdiske fremstød i nogen grad har trængt IS tilbage, behersker bevægelsen stadig et geografisk udstrakt og sammenhængende landområde i store dele af Irak og Syrien. IS-grupper og deres ledsagende vold har desuden vist sig i Libyen, Egypten, Kuwait, Tunesien, Tyrkiet, Yemen og Afghanistan, såvel som i Europa.

Det er langt fra slut

Flere iagttagere vurderer nu, at IS ikke alene er langt fra at være nedkæmpet – bevægelsens hårde kerne har også indledt en de facto-statsopbygningsproces i sit selvudråbte kalifat og dettes hovedstad Raqqa.

»At dømme efter alt, hvad de havde ladt bag sig, er de i gang med at etablere et rigtigt statsapparat«, siger den schweiziske journalist Martin Bader, som på tætteste hold har rapporteret fra krigen mod IS i Syrien.

Midt i juni var han i Tal Abyad, dagen efter at YPG havde erobret byen, og han undersøgte alt, hvad han stødte på. Et skattekontor. ID-kort udstedt af IS, med frimærker. Motorcykler, hvor IS-nummerplader havde erstattet de syriske. Bil-registreringsbeviser med IS-stempler og en udstedt tilladelse til en jihadist til at gifte sig med påtegninger fra fem forskellige politisk-militære forvaltninger.

Alt sammen meget bureaukratiske og formelle dokumenter.

»Ejere af følgende landbrugsmaskiner må ikke deltage i høsten, medmindre de indhenter forudgående tilladelse dertil på skattekontoret i deres egne regioner.«

Dokumenter med sådanne formuleringer findes i massevis, og de har endda anført fastnettelefonnumrene til de udstedende myndigheder, fortæller Martin Bader.

Joakim Medin

Dåsetun, Pepsi Cola og bananer

I det befriede Sarrin går jeg forsigtigt ind i et af de netop forladte huse. I halvmørket ser jeg madrasser og puder ligge tilbage, hvor folk har sovet. Børster til deres lange hår – jihadkrigernes ’kendemærke’ – ligger i en håndvask. På gulve og borde er der bunker af militærbukser, tørklæder, støvler og medicinske forsyninger med tyrkiske inskriptioner. En islamistisk strategibog redegør for opskrifter på, hvordan verdensjødedommens herredømme kan rulles tilbage. Jeg har lyst til at rode det hele igennem, men tør ikke på grund af risikoen for skjulte bomber.

Det lugter dårligt fra en papkasse på gulvet. Pludselig bliver noget så banalt som skrald interessant. Hvad spiser og drikker IS-krigere i grunden og føjer det noget til eller trækker noget fra det billede, vi har af dem – eller det billede, de selv ønsker, omverdenen skal have af dem?

Ekstremisterne har spist tysk mælkechokolade, dåsetun og bananer. De har været glade for Pepsi Cola, for flere steder flyder det med tomme flasker. Der er også flere produkter fra det Vesten, som IS skulle forestille at forkaste – sneakers fra Converse. En tjekket mærkevarebaseballcap, moderigtige solbriller.

I et af værelserne ligger der både brænde og mængder af papir. Nogle af arkene er dækket af håndskrevet tekst, der terper skriftsteder fra Haditherne. Der er også nogle eksemplarer af ’Dagens Nyheder’, IS-krigernes interne bulletin, udprintet fra computer på A4-ark og med opdateringer om krigens gang på fronterne i Libyen, Yemen, Irak, Syrien, Libanon og Khorasan (Centralasien).

»Pligter, enhver muslim bør kende til,« lyder titlen på et ligeledes pc-udprintet salafistisk hæfte fra IS, der hylder Muhammad ibn Abd al-Wahab – grundlæggeren af det vestligt allierede Saudi-Arabiens wahhabistiske statsreligion.

I bur under åben himmel

Men også pamfletter er her, endda trykt på tykt glittet papir af Himma Bureau i Islamisk Stat. To af dem handler om faste og om straffen for at bryde den uden gyldig grund: indespærring i et bur under åben himmel uden mad eller vand gennem hele ramadanen. En tredje publikation er en detaljeret guide til, hvordan man skal vaske sig ren efter samleje. Så professionel ser den ud, at den kunne komme fra en offentlig myndighed.

Langs hovedgaden i Sarrin står to officielle opslag. Det ene, trykt i klare farver, opregner eksempler på overtrædelser af kalifatet, og redegør for, hvordan disse vil blive straffet. Alvorlige beskyldninger, der savner grundlag, vil medføre 80 piskeslag. Tyveri af værdier for over 0,25 dinarer resulterer i amputation af højre hånd. Indtagelse af alkohol udløser 40 piskeslag. Røverisk overfald kan straffes med døden, f.eks. ved korsfæstelse, eller i mildere tilfælde: med amputation af ben og hænder eller landsforvisning.

»Straffen for homoseksualitet er døden ved afbrænding, stening eller udkastning fra det højeste punkt i landsbyen eller byen,« bekendtgøres det også, og som for de øvrige forbrydelser eksemplificeres straffen med et yderst ubehageligt billede, der viser, hvordan den udføres i praksis.

Det næste opslag drejer sig om at betale skat og rummer et citat fra profeten Muhammed, der udtaler, at det er Guds ønske, at mennesker skal betale skat, samt at denne skat skal tages fra de rige og gives til de fattige – med trussel om straf på den yderste dag, for dem, der ikke betaler.

Således er den nye stat, som IS ønsker at opbygge på hele sit territorium, baseret på hårde straffe og skatter. I landsbyen Ayn Bate vest for Tal Abyad, som kurdisk YPG erobrede fra IS i juni, kan en gruppe af de senest ankomne flygtninge fra dette system fortælle mere.

»Vi var bange for at gå ud. Det var et helvede. Man skulle betale en bøde bare for at ryge en cigaret. De pålagde alle butikker en afgift på 25.000 syriske pund. Hvis man sprøjtede vand på gaden ud for sit hus, skulle man også betale 25.000 pund,« fortæller Medina Khalil Islam, som er kommet hertil med sin mand og børn.

»Jeg åbnede en butik for at sælge yoghurt, og det kostede mig 350.000 pund at få lov til det. IS kom så tilbage og sagde, jeg også skulle betale 50,000 pund i skat, ellers ville de lukke den igen,« fortæller en ung mand.

»Har man mange penge, skal man betale formueskat. Og har du et job, som f.eks. transportchauffør med egen bil, skal man også«, fortæller Mustafa, en midaldrende mand.

Som statslige myndigheder

De er alle kurdere og tilhører de indbyggere, der midt i juni blev præsenteret for et ultimatum: De måtte enten forlade deres hjemby, Raqqa, hovedstaden i kalifatet, eller blive dræbt. 80 familier har slået sig ned i en interimistisk flygtningelejr i Ayn Bate, hvor de bor i lurvede telte i 45 graders varme. Eller i klasseværelserne i den nærliggende skole.

IS håndhæver sit system og sociale kontrol gennem Hisba, det berygtede politi, fortæller de undvegne Raqqa-borgere. Politistyrken, der tæller både kvinder og mænd, er opdelt i forskellige enheder med egne ansvarsområder.

»En tjekker billeder og musik i folks mobiltelefoner. Har man en sang, der er ikke religiøs og derfor ulovlig, konfiskerer de telefonen. Tv og film har man ikke længere lov til at se. De har trafikbetjente og udstyr, der overvåger, om folk ryger, og om de går til bøn. De opfører sig som statslige myndigheder,« siger Mustafa.

I Raqqa, fortsætter Mustafa, så han, hvordan de syriske myndigheder er blevet erstattet af Islamisk Stats shariadomstole, administrative bygninger og kommuner. Og de syriske folkeskoler af koranskoler. Der findes endog islamiske parkarbejdere, der tager sig af træer og haver.

»Det er kommunen, som står for det. De civile arbejder for den.«

Mustafa og de andre flygtninge ønskede ikke at være del af det billede. De holder hænderne op for ansigtet. Men mange siger, de kan blive nødt til at rejse tilbage til kalifatet, trods dødstrusler, i et forsøg på at redde lidt af deres ejendom eller at få et job. De har allerede indset, at de ellers kun vil ende som et tal i de syriske flygtningestatistikker.

På en mark uden for Sarrin vidner også våbenfund om Islamisk Stats militære kapacitet og måske også evne til at opbygge en stat på længere sigt i fraværet af en international nedkæmpelse af bevægelsen. På række efter række på jorden ligger der store, lokalt producerede raketter og granater. Svejsningsmellemrummene er synlige, og metallet er irret og mat, men lastet med sprængstoffer ser de ud til at kunne være dødbringende våben alligevel – Made in the Islamic State, som de er.

Læs også: Modstridende interesser

© Joakim Medin og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pernille Elholm
  • Torben Nielsen
Pernille Elholm og Torben Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jesper Hansen

"Islamisk Stat er langt fremme med statsopbygning"

???

Nå ja, Det er vel bare endnu én af Informations hyldest-artikler. Dem læser jeg aldrig!

Henrik Leffers

Tænk at folk på Informations debatsider "praler med", at de aldrig læser artikler hvis overskriften antyder, at de ikke bekræfter deres holdninger... De kunne lige så godt skrive "jeg er dum" i panden!

Jakob Silberbrandt, Pernille Elholm, Thomas Toft, Peter Hansen, Espen Bøgh, John Bødker, Torben Nielsen, Janus Agerbo, Søren Veje og Sune Olsen anbefalede denne kommentar
John Christensen

"Sjov" vinkel i grunden!
Islamisk stat ligner en stat - ok så!

Du behøver ikke at have besøgt 198 lande for at erfare, at de samme monopoler forsyner befolkningerne med forbrugsgoder worldwide.
Russerne fik jo også adgang til Lewis og BigMac.

Kan i på redaktionen ikke lige tjekke - om paven foretrækker Nike fremfor Converse?

Havde man seriøst forestillet sig at man kun ville finde pludderbukser og shariasandaler?

Fundene i tomme bygninger er desuden ikke bevis på at de hellige krigere har benyttet tingene, man kan jo se det som krigsbytte!
Enig i, at Information ER på tynd tynd is og mestensdels puster til fordomme - desværre. Øv.

John Christensen

Få nu vores folk og materiel hjem, og lad så regionen selv finde en løsning i samarbejde med FN?

STOP de ulovlige krige imod "terror" - NU

@ John Christensen

Måske skulle vesten i stedet stoppe med helt ukritisk at skråle terror ved enhver given lejlighed, fordi politikerne kun udnytter lejligheden til at profilere sig selv som vore beskyttere mod terror, men ikke imod alverdens andre ulykker for det er bare "et uheld" af den ene eller anden slags, for det vinder man ikke stemmer ved.

Og så en lille ekstra sidebemærkning.

Lad Amerika alene om at rydde op efter sig i Mellemøsten for det var jo "løgnens imperium" der med sin egen fabrikerede løgn, der er skyld i det roderi der findes i Mellemøsten.

- ideen hermed er hentet fra den liberale idekultur overfor andre; "har du lavet noget skidt må du selv ordne det for egen regning"!

John Christensen

Enig Esben Bøgh

Når verdenssamfundet kan accepterer både en jødisk og en katolsk stat, så kan vi vel også tåle en islamisk stat?

Altså Uden at stater af den grund skal bekende sig til den ene eller anden. Jeg så helst at tro og religion var et helt og holdent privat anliggende.

Man kan bekæmpe terror med alt andet end krig, lige bortset fra statsterrorisme.
Vi (Danmark) er som del af de villiges alliance, foran når det kommer til udøvelse af netop disciplinen - STATSTERRORISME.

georg christensen

Medens USA , og deres tom hovede ledere såkaldte eliter, også kaldet politikere eller "prædikanter", af alle mulige og umulige arter, kører videre i kapitalismens ilusionære verdens forståelse, kører verden udenom dem videre, og et "gigantisk" nederlag imødeses.

Jesper Hansen

Henrik Leffers: Tænk at folk på Informations debatsider "praler med", at de aldrig læser artikler hvis overskriften antyder, at de ikke bekræfter deres holdninger... De kunne lige så godt skrive "jeg er dum" i panden!

Måske, hvis det handlede om holdninger, min ven. Men det gør det jo netop ikke. Artiklens overskrift er jo ikke en "holdning", men fremstår jo fuldt ud som "objektiv", også selvom den egentlig ikke er det. "Langt fremme" i forhold til hvad?

Spørgsmålet er simpelthen hvorfor det er så vigtigt for Information at forsøge at bevise at IS er en stat snarere end en terror-organisation, selvom det reelt ingen betydning har, og ingen lande i verden anerkender dem som stat.

Det ligner virkelig en absurd kampagne, foranlediget af terrororganisationens blotte valg af navn, og avisens fascination af samme. Udover det synes der ikke at være det mindste rationale. Man graver i ligegyldige papirer og undersøger alt muligt, men beviser aldrig andet end hvad vi allerede ved og hele tiden har vidst: At IS er organiseret terror. IS kalder sig for "Islamisk Stat" og hvad så? Hvad nyt er der i det? Og hvorfor er det relevant?

Jesper Hansen

Hvis Information mener at IS har fortjent at blive omtalt og anerkendt som stat, SÅ BEKEND KULØR!

Redegør ærlig for jeres grundlag! Forsvar Jer!

georg christensen

At islamisk stat er langt fremme med opbygningen, kender vi fra Tyskernes Hitler, en "hærfører" i katolikernes magtbegærlige illusions rige, nu mangler vi bare det samme i islamisternes rige , saudi arabien og golfstaterne har allerede ydet deres bidrag. Modstand har de endnu ikke fået, andet som bomber i hovederne på civilbefolkningen.

Der er gået noget grueligt galt hos EUROPAS tomhovede politikere, som bare siger : Vi ønsker ikke at hjælpe jer "af", med jeres (politisk/religiøse) diktatore, lige så lidt, som vi ønsker at få fjernet vores egne.

Niels-Simon Larsen

Joakim Medin har skrevet om, hvad han har set. Hvad er der galt i det? Han giver eksempler på, at IS bygger en intermistisk administration. Er det forkert? Med sine eksempler på, hvad han finder på jorden af sko og dåser, fortæller han jo bare, at det, folk kan bruge, ikke er 'haram'. At det er komplet uciviliserede mennesker, vi har at gøre med, er ingen ved deres sansers fulde brug uenige om. Hvis ikke journalisten må fortælle om, det han ser, hvad skal han så skrive om? Den danske regering måske?

Jakob Silberbrandt, Thomas Toft, Carsten Hansen, Peter Nielsen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

I denne forbindelse kommer jeg lige til at tænke, at vi engang diskuterede, om Johanne som socialist kunne drikke cola, for på det ledsagende billede kunne man nemlig se en Colaflaske.
Der blev i øvrigt også taget et billede af nogle Alternative, der stod og røg. Det affødte en vis debat. Jeg kan godt forstå, at Joakim Medin undrer sig over, at de der krigere nedlader sig til at drikke Pepsi. Det burde virkelig være Haram :-)

Jakob Silberbrandt, Peter Nielsen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Jesper Hansen

Niels-Simon Larsen: "Joakim Medin har skrevet om, hvad han har set. Hvad er der galt i det? Han giver eksempler på, at IS bygger en intermistisk administration. Er det forkert?"

Nej, det er helt sandt. Alle organisationer opbygger en administration, hvis de ikke har én i forvejen. Også en terrororganisation.
Men det er bare banalt. Ellers ville det jo ikke være en organisation, men blot en bevægelse, gruppering eller enkeltindivid.

En terrororganisations primitive administration kan være interessant nok at afdække. Men det som du kalder en "intermistisk" administration hos IS, bliver i Informations overskrift omtalt langt mere respektfuldt, som "langt fremme med statsopbygning", også selv om der helt tydeligt ikke er belæg for at skrive andet, end at IS-organisationen ("staten" i Informations øjne) udfører en primitiv administration af erobrede områder.

Niels-Simon Larsen: "At det er komplet uciviliserede mennesker, vi har at gøre med, er ingen ved deres sansers fulde brug uenige om."

Hvordan kom du til den konklusion? Informations vurdering "langt fremme med statsopbygning", betyder sådan set det modsatte af "uciviliseret".

Peter Nielsen

Ja lad IS og deres modstandere selv finde en løsning på konflikten. Det behøver FN ikke blande sig i. Så længe de bare er i Syrien, Irak og andre arabiske lande så er der to på og de skal nok finde ud af det hele. Vi skal bare slappe af og holde snuden for os selv. Evt overgreb stopper vi via FN som er absolut eneste forum hvor minoriteter kan beskyttes og hvor konflikter løses på en civiliseret måde.
så længe vi ikke bliver overrendt af IS folk så lad dem da selv finde en mindelig løsning, med plads til jøder, kristne, koptere, yazidier, sunnier, shiaer, bøsser , lesbiske, transer, venstrehåndede, socialister, kapitalister, cirkusartister. .. Det bliver herligt en gang

Peter Nielsen

Der er ingen tvivl om at de ønsker et Kalifat, se bare på hvor let IS indlemmer område på område og omdanner disse til integrerede dele af Kalifatet. Den jubel og glæde der udstråles fortæller mig at vi ikke skal yde støtte til en fiktiv modstand. IS er svaret på befolkningens ønske om frihed, retfærdighed og sameksistens.
Vi skal blande os udenom, og hvis der skulle dukke informationer op om mulige overgreb, så skal vi fluks lade FN mægle med de involverede parter for at finde en fredelig og langsigtet løsning. Forud for dette er det vigtigt at vi tilegner os viden om hvorvidt eventuelle rygter, film og lignende er fabrikeret for at miskreditere den ene part.
Jeg tror fortsat på at FN, herunder sikkerhedsrådets permanente medlemmer kan finde den helt rigtige fredelige løsning på en mulig konflikt.
Indtil da må vi antage at det område som indbefattes i Kalifatet er overgået til IS på fredelig og frivillig basis for alle. Rygter om forfølgelser, henrettelser etc. er ikke sande, og hvis de er så er det alle andres skyld og IKKE IS.
eller....?

Carsten Hansen

Der er op til flere islamiske stater i verden. Den ene mere grotesk end den anden og tredie...!

Religiøse diktaturer, der forfølger anderledes troende/tænkende, homoseksuelle og på anden måde uønskede individer, er i bund og grund terrorregimer.
At det kan lykkes at bygge statsapparater op, er en gammel nyhed. Det kræver blot magten til at underkue andre, samt roen til at gøre det uden effektiv indblanding udefra.

Jakob Silberbrandt, Torben Nielsen, Jesper Hansen og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

Og vi skal lade dem få den nødvendige ro. Så skal vi se et mønstersamfund stige op som en fugl føniks af asken.
vi skal i hvert fald ikke blande os - det har vi ikke ret til når nu der er så mange andre slemme steder på jorden. Hvorfor må de ( IS) ikke få lov når nu andre får lov.
Denne indstilling eliminerer også problematikken omkring de såkaldte flygtninge fra Syrien. De kan jo ikke være flygtninge når IS jo bare gennemfører det som alle vil have - et Kalifat.
Send "flygtningene" tilbage, de er jo vigtige for opbygning af et Kalifat.

Niels-Simon Larsen

Som afslutning: Jeg har ikke indlæst den mindste sympati for IS i artiklen, men det kan jeg se, at andre har. Vi har altså tolket artiklen på forskellig måde,og det er vel, hvad der er at sige om det.