Note
Læsetid: 1 min.

Japan genåbner atomreaktor

Udland
11. august 2015

Selvom befolkningen ikke er meget for det, så er Japan igen klar til at tage atomkraft i brug og vil tirsdag tænde for en reaktor på atomkraftværket Sendai i det sydlige Japan, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Japans premierminister, Shinzo Abe, forsøger at forsikre befolkningen om, at nye sikkerhedskrav til atomkraftværkerne gør dem sikrere at bruge end inden Fukushima-ulykken i 2011. Premierministeren og store dele af den japanske industri ønsker at genstarte reaktorerne for at skære ned på landets meget store forbrug af importeret naturgas.

Ud over at skære ned på landets energiomkostninger, så er det altafgørende for premierministerens planer om at eksportere atomenergi at vise omverdenen, at han sikkert og forsvarligt kan genstarte landets atomindustri, vurderer Malcolm Grimston, som er seniorforsker ved Imperial College i London.

»Japan er nødt til at rehabilitere sig selv sammen med resten af verdens atomindustri,« siger Grimston.

Japans minister for økonomi, handel og industri, Yuku Obuchi, har tidligere udtalt, at for et land som Japan med sparsomme ressourcer er det nødvendigt at kigge mod atomenergi. En succesfuld opstart af reaktoren vil blive kulminationen på en proces, hvor reaktorer i Japan er blevet grundigt undersøgt og opgraderet i henhold til nye standarder efter Fukushima-ulykken. Sendai-værket, der er ejet af Kyushu Electric Power, er det atomkraftværk i Japan, som ligger længst væk fra landets hovedstad, Tokyo, hvor atommodstandere ude foran præsidentens bolig jævnligt har demonstreret imod genåbningen at reaktorerne.

15 kraftværker har søgt om tilladelse til at genstarte, men foreløbigt er kun fem reaktorer på tre kraftværker blevet godkendt. Fukushima-ulykken er den værste atomkatastrofe, verden har set siden Tjernobyl-ulykken i 1986, og den tvang 160.000 mennesker til at forlade deres hjem – hvoraf mange aldrig kan vende tilbage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her