Læsetid: 7 min.

Nyt valgsystem for demokratisk for Labour

I denne uge er stemmesedlerne i britiske Labours formandsvalgkamp blevet sendt ud, og som noget nyt kan ikke-medlemmer efter fransk og italiensk forbillede deltage i valget. En genial idé, der skulle demokratisere partiet og sikre en valgbar formand. Men det var indtil de nye medlemmer pegede på den forkerte
Venstrefløjskandidaten Jeremy Corbyn, har rystet Labour-partiets fundament ved at lægge sig i spidsen af kampen.

Garu Lee

20. august 2015

Corbynomics, corbymania, corbynistas. De tre nye ord er blevet hyppige gengangere i de britiske medier i de seneste uger, hvor outsideren i Labour-partiets formandsvalg, venstrefløjskandidaten Jeremy Corbyn, har rystet partiets fundament ved at lægge sig i spidsen af kampen. Hele 53 procent af 1.400 adspurgte Labour-vælgere sagde ifølge en nylig YouGov-måling, at de ville sætte Corbyn øverst på deres stemmeseddel, mens de øvrige tre kandidater – Andy Burnham, Yvette Cooper og Liz Kendall – kun kunne mønstre henholdsvis 21, 18 og 8 procents opbakning.

Er målingen korrekt, betyder det, at en kandidat, der kun på et hængende hår fik nok underskrifter blandt parlamentarikerne til at kunne opstille, vil vinde formandskabet af Labour i første valgrunde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mihail Larsen

Hvad genialt er der i et tåbeligt forslag? Et parti kan ikke få teori og praksis til at hænge sammen, hvis dets ledelse vælges af personer, der ikke har tænkt sig at deltage i partiets arbejde.

Der er en grund til, at en stat ikke lader en anden stats vælgere bestemme, hvem der skal være statens leder. Det ville ikke være demokratisk.

Steffen Gliese

Der er væsentlige socialistiske strømninger på vej tilbage i de europæiske befolkninger, men partisystemerne undertrykker dem, fordi ingen ønsker at være organiserede.
Hvis man skal væk fra dødvandet om indvandrere og se positivt på almindelige menneskers rolle i samfundet, kræver det denne udvikling, og hvis man har set Englands forfald under New Labour og Toryerne, kan ingen være i tvivl om, at englænderne er modne til et opgør.
Ligesom amerikanerne muligvis vælger Bernie Sanders frem for Hillary Clinton - og også gør ham til præsident, fordi modstanderfeltet er ikke-eksisterende.

… Corbyns standpunkter – fordømt i pressen som urealistiske –[er] svært populære i opinionen. Flertallet vil nasjonalisere jernbanen, innføre toppskatt på 75 prosent, forby atomvåpen, innføre priskontroller i boligmarkedet, innføre minstelønn og kutte i prisen på utdanning. Akkurat som Corbyn. Hans standpunkter er altså langt mer populære enn motkandidatenes …

http://www.klassekampen.no/article/20150822/ARTICLE/150829938