Læsetid: 1 min.

Orbáns pigtråd

Ungarns grænsehegn mod Serbien står snart færdigt, lover regeringschefen. Den største flygtningerute mod EU skal stoppes
22. august 2015

På kanten af EU er den ungarske hær i fuld gang med at opføre et nyt 175 kilometer langt jerntæppe. I rask tempo monterer de et op til 3,5 meter højt pigtrådshegn på lange rækker af metalpæle, for grænsehegnet skal allerede stå færdigt mandag den 31. august, og ikke som først planlagt til december, har regeringen meddelt. Den lukkede grænse skal forhindre strømmen af op mod 1.500 flygtninge, der dagligt forsøger at krydse grænsen fra Serbien, en stigning fra omkring 1.000 personer dagligt. Rygtet om, at grænsen snart lukkes, har fået endnu flere til at søge den vej.

Tusinder af ungarske politibetjente skal fremover kontrollere grænsen, fordi flygtningene er tiltagende aggressive, siger premierminister Viktor Orbáns stabschef Janos Lazar.

Sikrer Schengens ydergrænse

Omvendt kritiserer andre den ungarske regering for at føre kampagne mod flygtninge, der skal skabe en fjendtlig og afvisende stemning, hvilket det nye grænsehegn også skal understrege.

Ungarn forsvarer sig dog med, at landet forsøger at sikre Schengen-landenes ydergrænse, idet Serbien ikke er medlem af Schengen-samarbejdet. Hidtil har de serbiske myndigheder set den anden vej, når flygtninge har passeret landet. Serbisk politi har endda vist flygtninge, hvilke ruter der er mest sikre.

Der opholder sig op mod 30.000 flygtninge i Serbien, der frygter, at dette tal hurtigt vil stige i takt med, at Ungarn lukker sin grænse helt af. I år har de ungarske myndigheder registreret mere end 100.000 flygtninge, mod 43.000 hele sidste år.

Mange flygtninge forsøger dog at rejse videre mod især Tyskland, der i en ny prognose anslår at modtage op mod 800.000 flygtninge i år.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tragisk.

Jeg har her i sommer set dem komme gående over sletten, både på vojvodinsk og på ungarsk side af grænsen. Om formiddagen er det flokke på 5-6 yngre personer - flest mænd. Og senere på dagen er det lidt større flokke på op til 15 personer - typisk store børn, kvinder med små børn samt ældre personer.

Man ser tydeligt lidelserne og sulten i deres blikke, og kan de få tag i majskolber, paprika eller hvidkål, spiser de det lige på stedet. Heldigvis er det gode mennesker i Vojvodina, der lader dem overnatte i lader, og giver dem lidt rå grønsager. Og i blandt er der lokale læger, der tilser syge børn, men ellers er de overladt til egen skæbne.

Det er virkelig tragisk, at de europæiske lande - og selvfølgelig Ungarn, der selv har været så meget gennem i forrige århundredes krige, ikke tager deres solidariske og menneskelige ansvar alvorligt. Og hvis ikke EU-landene ændrer signaler på dette område, kan det betyde slutningen på denne monetære union, hvor det monetære åbenbart er det vigtigste.