Læsetid: 5 min.

Overvågning for milliarder tvinger flygtninge ud på havet

Siden 2000 har EU-landene brugt over 14 mia. kroner på grænseteknologi og missioner, der holder migranter væk fra grænserne, viser nye tal fra journalistgruppen The Migrant Files. Investeringerne tvinger flygtninge ud på livsfarlige rejser til havs, siger eksperter
Siden 2000 har EU-landene brugt over 14 mia. kroner på grænseteknologi og missioner, der holder migranter væk fra grænserne, viser nye tal fra journalistgruppen The Migrant Files. Investeringerne tvinger flygtninge ud på livsfarlige rejser til havs, siger eksperter

Mia Mottelson

4. august 2015

Ved en grænseovergang mellem Tyrkiet og Bulgarien går en bulgarsk vagt og måler CO2-niveauet i alle de lastbiler, der skal ind i EU. Er der for meget CO2 i lasten, sidder der sandsynligvis et eller flere mennesker i lastbilen og trækker vejret. CO2-måleren er derfor et nyttigt værktøj til at opdage flygtninge og asylansøgere, der forsøger at krydse over grænsen. Men CO2-målerne er ikke den eneste form for overvågningsudstyr, som EU-landene har anskaffet sig i forsøget på at beskytte EU’s ydre grænser mod flygtninge og migranter.

Fra 2000 til 2014 har medlemsstaterne brugt over 14 mia. kroner på overvågningsudstyr, grænsehegn og koordinering af Frontex-missioner for at lukke grænserne ind til EU-landene. Det viser en undersøgelse fra den internationale gruppe af journalister The Migrant Files, som Information har arbejdet sammen med.

Undersøgelsen kommer samtidig med, at debatten om, hvem der har ansvaret for at stoppe det stigende antal asylansøgere, er eksploderet i kølvandet på, at en stor gruppe migranter i sidste uge forsøgte at tvinge sig vej gennem tunnelen under Den Engelske Kanal fra Frankrig til Storbritannien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

"Spørgsmålet er dog, hvad EU-landene får ud af at øge deres grænseovervågning."

Nej det er ikke spørgsmålet, det er derimod en pinlig udstilling af problemets omfang i EU, det er mest af alt udstilling af, at der ikke handles på udfordringerne i EU, det er udstilling af, at EU elitens kortsigtede økonomiske interesser stadigvæk er EU plutokratiets primære politik

Hvad EU borgerne får ud af øget grænseovervågning er helt tydeligt.

Ingenting!

Peter Günther

Her sidder vi og undrer os i vores lille luksusboble at andre mennesker gerne vil gøre rigtigt meget for at få del i vores overflod. Det er rigtigt bekvemt at problemet sker ved syd-europæiske grænser.

Havde situationen været ved de danske kyster, havde melodien haft en anden lyd. Løsninger kræver indsigt og handlekraft.

Morten Pedersen

Det er en modbydelig og dybt tragisk situation, men har nogle af de indignerede kommentatorer en løsning på den udfordring, at pt tusinder og om kort tid millioner af flygtninge med god grund søger mod Europa fra Mellemøsten og Afrika.....? Landene drænes for handlekraftige unge mænd, der kunne have fremtvunget en ændring i de respektive lande, i stedet går kræfter og penge til underverdens menneskesmuglere. Vi har kun set begyndelsen, jeg ville ønske vi kunne modtage dem alle, men det kan vi ikke. At bruge pengene til lokale lejre fremfor til nationale udgifter i Danmark ville hjælpe flere for de samme penge, men det føles forkert for mange. Det eneste vi ikke har en løsninger. Den ene fløj vil dehumanisere flygtningene og lukke for både følelser og immigration, den anden vil lukke alle ind og overlade det til den anden fløj at sige stop; så kan man bekvemt beholde sit humane selvbillede.

EU har altid været storkapitalens projekt - og vil altid være det. Det kan kun undre at nogen undrende konstaterer at EU's politikker stadig er reaktionære ... for der er intet som helst reelt grundlag for at tro at de vil ændre sig, når de magtstrukturelle forhold er uforandrede. Og EU er en del af magtsikringen, europæisk og globalt ... og hvis prisen for denne er almindelige menneskers lidelse og undergang, er man klar til at betale. Med (de) andres ulykke, naturligvis.

Bruger 178171, Carsten Mortensen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Morten Pedersen, den europæiske befolkning ønsker ikke at migranter og flygtninge skal have uhindret adgang til Europa ... og at give migranter og flygtningen dét, ville næppe være holdbart hvis man fortsætter den samme globale fordelingspolitik, den samme imperialisme og de samme magtskueprocesser. Hvis man ikke vil bekæmpe global fattigdom og aktivistisk udenrigspolitik, herunder imperialistiske krige og destabilliseringsaktiviteter, vil Europa drukne i sin egen grådighed, sin egen indolence. Drukne i de andres og eget blod. De fleste af os som nyttige, næppe uskyldige, idioter.

Morten Pedersen

Jeg giver dig ret i, at vi kunne gøre meget bedre og at uligheden er himmelråbende - men selvom vi blev de rene engle ville det ikke gavne dem, der bor i fejlslagne stater og får 4 til 5 børn pr kvinde. At gøre dem til ofre, der ingen indflydelse har på deres eget liv, er næppe den hele sandhed.

Meget stammer, som jeg ser det, fra den globale ulighed i fordeling af midler eller europas og nord Amerikas tømning af mineraler mm. Vi kunne overveje at betale ordentligt for varene fra de tidligere kolonilande og ikke subsidiere vore egne varer i disse lande. Evt. ved overførsel af midler fra Fontex.
For godt hundrede år siden udrejste europæere af samme grunde som mange fra Afrikanske lande nu gør. Immigrationen enten bla med at levevilkårene i vore lande forbedredes. Som jeg ser det er en tilsvarende forbedring af levevilkår i de Afrikanske stater gøre at de blev boende og begyndte at føde færre børn.
Det vil tage tid, men jeg tror ikke der er anden holdbar og medmenneskelig løsning.

Morten Pedersen

Caspar, jeg er enig i hvad du skriver. Beklageligvist udryddede vi ved samme lejlighed næsten den nordamerikanske oprindelige befolkning. Jeg ønsker ikke at dele skæbne med dem, at Europa skal være stedet til befolknings-overskuddet sydfra. Vi mangler plads på kloden.