Læsetid: 1 min.

Podemos er gået tilbage

Podemos’ systemkritik gik i 2014 rent ind hos store dele af de spanske vælgere. Selv om en del siden er faldet fra, er der et solidt vælgerfundament tilbage, vurderer ekspert
4. august 2015

Siden Podemos i 2014 oplevede voldsom fremgang og havde omkring 25-31 procent af vælgernes opbakning, er partiet gået tilbage i de spanske meningsmålinger. Det venstreorienterede parti stod ved årsskiftet til at blive landets største, men har nu kun cirka 15-20 procent af vælgernes opbakning.

Politolog og forsker ved CSIC (Det Spanske Nationale Forskningsråd) José Fernández-Alberto kalder den tilbageværende gruppe for ’kernevælgerne’.

»Vi vil se mere stabile meningsmålinger, end vi oplevede i 2014. Oppositionen har i de senere måneder kritiseret Podemos’ linje massivt i pressen, og de 15-20 procent, der fortsat støtter partiet, vil ikke vende dem ryggen,« siger han.

Podemos sugede i 2014 store dele af befolkningen til sig med velargumenteret systemkritik. De spaniere, der var utilfredse med økonomien såvel som det politiske system, kunne få afløb for deres vrede gennem Podemos, påpeger forskeren. Partiets frontspidser var dygtige i tv-optrædener og i debatter, og det udbredte kendskabet til partiet.

»Systemkritikken var let at sælge i 2014, og det gav opbakning fra primært venstrefløjen, men også visse misfornøjede borgerlige, der følte, at systemet havde svigtet under krisen,« siger han.

Læs også: Partiet, der slår sprækker i spansk politik

Han mener, at nedgangen i 2015 er et udtryk for, at partiet blev tvunget til at tage stilling til en række samfundsspørgsmål om blandt andet euroen og skattestigninger, som visse middelklassevælgere er skeptiske over for, forklarer han.

»I en periode, hvor alle taler om korruption og fornyelse, er det nemmere at finde en fælles agenda, men når man skal vælge en retning på alle mulige andre spørgsmål, er det svært at appellere til alle på en gang.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu