Baggrund
Læsetid: 8 min.

Sådan smugler du en flygtning med hjem fra ferien

Tyske aktivister er gået i gang med at instruere privatpersoner i, hvordan de nemmest smugler flygtninge videre fra Sydeuropa til Nordeuropa. En af dem er 22-årige Anka, der er på vej til Italien. Hun ved, at hun bryder loven, men hun ser det som sit lille bidrag til de mennesker, Europa svigter. For nogle nyslåede menneskesmuglere går det dog galt
Flygtninge står hver dag i kø uden for Berlins socialkontor for at søge om asyl. Størstedelen kommer fra Irak, Syrien og Afghanistan. Omkring 75 procent får afslag på deres ansøgning.

Osie Greenway

Udland
20. august 2015

I den sidste uge af sommerferien vil Anka, en 22-årig tysk studerende, køre med en veninde til Italien. Officielt for at besøge en fælles veninde; i virkeligheden for at hjælpe en illegal immigrant videre på sin flugt fra borgerkrigen i Darfur. Planen er at smugle den 30-årige mand ind over grænsen til Tyskland på bagsædet af forældrenes bil. Ideen til metoden har de fået fra en ny tysk kampagne, der giver råd om menneskesmugling til privatpersoner.

Det er veninden i Italien, der har fået kontakt til den sudanske mand gennem et studieprojekt om den stigende flygtningekrise i Europa. Han kom til Italien med overfyldt båd fra Afrika for et par måneder siden og har levet skiftevis i uofficielle flygtningelejre og på Ankas venindes sofa i skjul for de italienske myndigheder.

Sandsynligheden for at få asyl i Italien, der de seneste måneder har oplevet en eksplosion i antallet af flygtninge, er forsvindende lille, og i håb om at finde større gæstfrihed længere nordpå, vil den sudanske illegale immigrant nu videre til Berlin.

Anka har længe gået med ønsket om at hjælpe flygtninge til Tyskland, men aldrig vidst hvordan hun praktisk skulle bære sig ad. Da hun for et par uger siden stødte på kampagnen Fluchthelfer.in på nettet, fandt hun endelig den hjælp, hun havde brug for.

»Bliv Fluchthelfer.in (smugler(inde) red.) og støt folk på deres vej til en bedre fremtid! Du kan for eksempel tage en flygtning med på vej hjem fra ferie,« lyder det på kampagnens hjemmeside efterfulgt af råd til, hvordan man kan smugle flygtninge gennem Europa til Tyskland, og information om hvilke risici både flygtningene og man selv løber ved at gøre det.

 

I Berlin og andre store tyske byer hænger hundredvis af plakater med kampagnens slogans, budskab og kontaktoplysninger, og alle henvendelser bliver besvaret af unge tyske frivillige. Hvis man tager flygtningen med på bagsædet, kan solskærme for vinduerne være praktiske for at vække så lidt opsigt som muligt, og bliver man alligevel hevet til side af grænsepolitiet, kan det være en idé at udstyre den illegale immigrant med et skilt med et bynavn, så man kan sige til politiet, at man bare har samlet en blaffer op og dermed ikke haft nogen intentioner om at smugle vedkommende eller bryde loven.

Føler et ansvar

Anka har stadig ikke besluttet sig for, hvordan hun og veninden præcis vil bære sig ad. Hun sidder i græsset ved en kanal i Berlin for at mødes en sidste gang inden afrejsen med Max Thalbach, der er 23 år og en af Fluchthelfer.in’s stiftere. Anka ved dog, at hun ikke vil lade som om, deres flygtning er blaffer.

»Efter min mening er det ensbetydende med at lægge ansvaret fra sig. Hvis du tager nogen med dig, så har du også ansvar for personen. Jeg ville føle, at jeg ikke gjorde nok og stak af, hvis det blev for farligt. Det ville være som at efterlade en ven,« forklarer den 22-årige vordende menneskesmugler. Fluchthelfer.in har kun har været online i små tre uger, men holdet bag kampagnen har allerede modtaget adskillige henvendelser. Mange af dem i stil med Ankas, forklarer Max Thalbach. Af sikkerhedsmæssige årsager kan han dog ikke sige præcis hvor mange, og heller ikke hvem det indtil videre er lykkedes.

’Vi befinder os i en gråzone’

Det er ikke kun folk med smuglerplaner, der har vist interesse for Fluchthelfer.in. Også de tyske medier har talt meget om den nye kampagne og ikke mindst, hvorvidt den er i tråd med tysk lovgivning. Den diskussion er nu nået til tops i tysk politik, hvor et nyt lovforslag skal justere lovgivningen på menneskesmuglerområdet til også at omfatte onlineaktivitet, så folk der støtter og opfordrer til menneskesmugling på internettet, kan blive retsforfulgt.

Max Thalbach er ikke i tvivl om, at lovforslaget kommer som reaktion på Fluchthelfer.in-kampagnen, men han er umiddelbart ikke nervøs for konsekvenserne:

»Vi siger ikke til nogen ’tag af sted og hent flygtninge!’. Vi siger bare ’I kunne gøre det, og i så fald er det sådan I gør det, og det her kan I komme ud for’. Så lige nu er vi i en gråzone. Hvis de virkelig vedtager loven, så skal vi måske tage hjemmesiden ned, men de kan ikke straffe os med tilbagevirkende kraft. Jeg tror, det er hunden der gør, men ikke bider. De prøver bare at skræmme os.«

Anka er mere nervøs for konsekvenserne af sin mission, men ikke så meget på egne vegne:

»Fordi det er første gang, vi gør det, og fordi vi kun tager én person med, ikke tager penge for det og derfor ikke er kommercielle smuglere, kan der, som jeg forstår det, ikke ske så meget med os. Vi vil muligvis skulle betale en bøde eller i værste fald blive idømt betinget fængsel. Men hvis vi bliver opdaget, kan den sudanske flygtning derimod komme i fængsel, og hans situation forværres. Italien ved ikke, han er der, så det er også, hvad jeg tænker på. Men vi tager risikoen sammen. Han vil gerne af sted, og vi hjælper ham.«

Bag bulgarske tremmer

Udover ideologisk at stå inde for sit projekt finder Anka også mod til den nærtstående rejse hos de af hendes venner, der tidligere og med succes har smuglet illegale immigranter til Tyskland. I sidste uge uddelte Fluchthelfer.in medaljer til de ’flugthjælpere’, der har forsøgt at smugle flygtninge til Tyskland. Ceremonien blev afholdt ved foden af Brandenburger Tor i Berlins centrum som reference til de personer, der smuglede folk over Berlin-muren, og som i dag bliver hædret af de tyske myndigheder med en årlig ceremoni og mindedag.

Blandt modtagerne af Fluchthelfer.in’s broche med et lille sølvkors er den 54-årige tyske arkitekt Francesca Hagelstein.

Sidste sommer kørte hun til Athen for at hente sin svigersøns bror, 14-årige afghanske Abdullah. Han var på flugt fra Taleban og ville videre fra Grækenland til Tyskland.

De klarede den over den første grænse til Bulgarien, men ved grænseovergangen til Rumænien blev de opdaget. Francesca Hagelstein sad i bulgarsk fængsel i 32 dage, før hendes familie fik forhandlet hende fri. Den 14-årige dreng endte i en lejr for illegale immigranter i et år, før det lykkedes ham at stikke af og denne gang nå ubemærket til München. Nu bor han hos Francesca Hagelstein og hendes familie, mens de søger asyl for ham.

Til trods for bunkerne af papirarbejde og de 32 dage i fængsel, fortryder Francesca Hagelstein ikke sine handlinger. Hun ville dog ønske, at hun havde været bedre forberedt, inden hun sprang ud som menneskesmugler. Fluchthelfer.in tilbyder præcis den hjælp, hun kunne have brugt dengang for et år siden, forklarer hun. Hun vil ikke afvise, at hun igen vil forsøge at smugle flygtninge til Tyskland.

Lille chance for asyl

Store dele af Max Thalbachs og Ankas snak på græsset ved kanalen handler om køreturen fra Italien til Tyskland. Men Ankas mission slutter ikke, når den sidste grænseovergang er krydset, understreger hun. For én ting er at få den sudanske mand til Tyskland, noget andet hvilken fremtid, der venter ham, hvis han når frem:

»Jeg har tit spurgt mig selv, om det ikke er for naivt bare at tage nogen med. Det er ikke nok bare at tage ham ind i landet. Vi skal jo også tage os af personen bagefter. Jeg har en veninde, han kan bo hos i starten, men på længere sigt er det ikke en holdbar løsning.«

I disse uger står over 3.000 mennesker i kø foran Socialkontoret på Turmstraße 21 i det vestlige Berlin for at søge om asyl. Hver dag kommer 300-400 nye ansøgere til, og det månedlige antal ansøgere er over fire gange højere end sidste år. Personalet kan ikke følge med, og flygtningene venter i dagevis på græsplænen foran kontorbygningerne i den 30 grader varme hedebølge. Kun hver fjerde får tildelt asyl. Situationen for de resterende 75 procent er ikke ’alvorlig nok’ til, at det kan udløse lovligt ophold i Tyskland, forklarer Silvia Kostner, presseansvarlig for socialkontorets asylafdeling.

Størstedelen af dem, der i øjeblikket får asyl i Tyskland, er flygtninge fra Irak og Syrien, mens især bulgarere, rumænere, albanere men også flygtninge fra Sudan har langt sværere ved at få lov at blive i landet. Det har også været led i Ankas overvejelser, men da det er i strid med europæisk lovgivning at sende flygtninge tilbage til det borgerkrigsplagede Darfur, har deres sudanske bekendte dog gode muligheder for at få midlertidigt ophold, indtil situationen i hans hjemland forbedres, vurderer Max Thalbach. Og da fred i Darfur umiddelbart har lange udsigter, mener Anka godt, at smuglermissionen kan betale sig.

’Staten gør ikke nok’

Ankas forældre er uenige. Hverken Anka eller hendes veninde har fortalt deres forældre om den egentlige intention med deres forestående tur til Italien:

»Jeg havde for nyligt en diskussion med min mor om at yde privat hjælp til flygtninge og illegale immigranter. Hendes holdning er, at flygtningeproblemet er statens og ikke borgernes ansvar. Og ved at tage sagen i egen hånd tager man blot arbejdet fra staten, så de ikke behøver tage sig af problemerne. Men staten gør ikke nok, så jeg føler, at hvis vi kan hjælpe nogen, så er det, hvad vi bør gøre, især når det slet ikke er så svært.«

Udover lovforslag om stramninger af straffen for menneskesmugling, har Fluchthelfer.in-kampagnen også ført til adskillige trusler fra privatpersoner og højreorienterede grupperinger. Kritikken går blandt andet på, at menneskesmugling gør det umuligt at kontrollere, hvem der kommer til Tyskland, hvilken baggrund de har, og hvorvidt de er til skade for Tysklands sikkerhed. Men den kritik er Max Thalbach uenig i:

»Vi er blevet beskyldt for at støtte og medvirke til islamisering af Tyskland, og at vi dræber det tyske folk ved at bringe flere indvandrere til Tyskland. Men du kender aldrig rigtig folks baggrund, heller ikke tyskeres. Jeg er langt mere bange for alle de fucking nazister, der sætter ild til asylansøgeres hjem og chikanerer og overfalder venstreorienterede politikere. Siden 90’erne har vi haft over 150 tilfælde af højreorienterede personer, der har dræbt asylansøgere eller folk, der bare ikke har set tyske nok ud. Dem er jeg langt mere bange for,« lyder det fra Fluchthelfer.in-medstifteren.

»Du må stole på dit instinkt,« tilføjer Anka og nikker til Max Thalbachs argumentation.

»Hvis min veninde i Italien synes, han virker ok, så går jeg med på den. Han virker ikke som en, man ikke ved, hvad kan finde på, en aggressiv type, der vil gøre nogen skade. Men bare som en, der er bange for at miste livet og sin frihed. Ud fra hvad hun har fortalt om ham, er han en virkelig rar mand, så hvorfor skulle vi ikke hjælpe ham.«

Da Anka og Max Thalbach ikke ønsker deres identitet offentliggjort, optræder begge med pseudonym i denne artikel. Information er bekendt med deres rigtige navne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvordan fanden er en pige som Anka i stand til at forsørge en flygtning i de år han skal opholde sig i Tyskland efterfølgende ?
Og hvordan vil hun forsørge hans familie, som har krav på familiesammenføring ?
Hun må tage sig godt betalt, for jeg nægter at tro på en en sådan idealisme blot går ud på at lodse regningen over på hendes naboer.
Det ville dog være for usselt.
Idealist på andre menneskers regning.
Så bliver det ikke lavere.

Peter Olesen, Vivi Rindom, Marius Rizoiu, Mihail Larsen, hans lemming, Bent Nørgaard, Torben Poulsgaard Jensen, Kim Strøh, Per Torbensen, Holger Larsen, Jan Mogensen, Kim Houmøller og ellen nielsen anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

22-årige Anka
vil så naturligvis påtaget sig forsørgerpligten for den ind-smuglede person,
akkurat som 'den barmhjertige samaritan' gjorde!

Torben Poulsgaard Jensen, Holger Larsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kaj Spangenberg

Herre, tilgiv dem, thi de ved ikke, hvad de gør!

Kaj Spangenberg

Med henvisning til Max Thalbach: "Jeg er langt mere bange for alle de fucking nazister, der sætter ild til asylansøgeres hjem og chikanerer og overfalder venstreorienterede politikere. Siden 90’erne har vi haft over 150 tilfælde af højreorienterede personer, der har dræbt asylansøgere eller folk, der bare ikke har set tyske nok ud. Dem er jeg langt mere bange for."
Med nyttige idioter som Anka og Thalbach skal højrepopulismen/fascismen/nynazismen nok få masser af vind i sejlene. Det er jo netop Ankas og Thalbachs - og andre gode menneskers - indsatser, der fremmer hårde og ekstreme reaktioner.
Sig mig, tænker de godhjertede mennesker aldrig over, at deres "godhed" (selvgodhed) kan fremme ondskaben? Tænker de aldrig over, hvad de gør ved deres land og samfundet?

Marius Rizoiu, Mihail Larsen, Hans Nielsen og Kim Strøh anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Personlig vil jeg til enhver tid, skjule og brødføde flygtninge fra f.eks. Syrien, hvis neonazistiske tendenser fra en dansk regering, skulle blive til dansk lovgivning imod at hjælpe mennesker og give dem ophold i Danmark, hvis de flygter for deres liv.
Bliver jeg efterfølgende straffet, for et sådant 'tænkt' lovbrud, er det en pris jeg er villig til at betale.

Carsten Mortensen, Peter Jensen, Dorthe Jørgensen, Jeppe Petersen, lars abildgaard, Sarah Borup, Hans Larsen, Ole Frank, Jonas Pedersen, Gert Romme, Janus Agerbo, Keld Sandkvist, Rasmus Kongshøj, Peter Hansen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

Egon Maltzon, ellen nielsen, Holger Larsen, Kaj Spangenberg.
Hvis i gad forholde jer til det underliggende problem der gør det nødvendigt for flygtninge at snige sig gennem Europa for at nå frem til et asylland, ville jeres kritik af Anka have lidt mere vægt, men stadig blot vise at i er ekstremt kyniske i forhold til mennesker på flugt.
Flygtninge skal søge asyl det første sted de bliver registreret, uanset om deres familie eller venner er i et andet land.

Peter Jensen, Dorthe Jørgensen, Jeppe Petersen, lars abildgaard, Sarah Borup, Hans Larsen, Ole Frank, Jonas Pedersen, Lars Bo Jensen, Rasmus Kongshøj, Peter Hansen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Der er forskel på flygtninge og illegale immigranter,
hvilket myndighederne skal sørge for i diverse europæiske lande.
Hvis ikke et lands borgere respekterer dette, men 'begår selvtægt'
så er jeg ret sikker på, at det vil komme til at gå ud over de reelt forfulgte
- på længere sigt!

@Martin Madsen
Hvem der er mest kyniske - på længere sigt, vil tiden vise!

Poul Sørensen

Der er to problemer: For det første er der det humanitære problem, at mennesker befinder sig i en umenneskelig situation og for det andet, at staterne ikke gør nok for at hjælpe flygtningene og hinanden og det afføder så; at folk tager loven i deres egen hånd og hjælper deres medmennesker - men det sidste, at mennesker vælger og opføre sig menneskeligt er ikke et problem, men et plus midt i elendigheden.

Carsten Mortensen, Peter Jensen, Dorthe Jørgensen, Sarah Borup, Jonas Pedersen, Keld Sandkvist, Rasmus Kongshøj og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Kaj Spangenberg,

Så fik du lige fedtet ansvaret for den højreekstreme terror, vi oplever i Europa, af på de to aktivister. Hvor bekvemt!
For et par uger siden fik en politiker fra Die Linke i Tyskland sprængt sin bil i luften af højreekstreme. Et ældre ægtepar, som havde udtalt sig skarpt mod nazisme, fik brændt deres hus ned til grunden og der cirkulerer i samme nynazistiske kredse kort over asylcentrets placering, så de næste brandattentater nemt kan planlægges. Og det er alt sammen " de nyttige idioters skyld"?
Der er brug for europæiske fællespolitiske løsninger på den største humanitære flygtningekatastrofe siden 2 verdenskrig.

Jens Thaarup Nyberg, Carsten Mortensen, Dorthe Jørgensen, lars abildgaard, Sarah Borup, Hans Larsen, Leif Høybye, Jørn Vilvig, Ole Frank, Jonas Pedersen, Lars Bo Jensen, Rasmus Kongshøj, Peter Hansen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

Menneskeligt at ville indsmugle en flygtning.

Men det er ikke menneskesmugleren, der betaler samfundets udgifter til den indsmuglede flygtning - udgiften hentes ved besparelser i andre sociale sektorer eller ved øgede skatter/afgifter.

I øvrigt bliver det vel omsonst at samfundet prøver at "prioritere" hvilke flygtninge , der har mest hjælp behov , hvis man hver i sær på må og få indsmugler nogen, som man synes ser sympatiske ud og som leverer en plausibel ( måske opdigtet eller overdrevet ) lidelseshistorie ??

Det ville være mere OK, hvis man kunne lave støtteklubber, hvor en gruppe mennesker skillinger sammen til at tage ansvaret (juridisk, økonomisk o s v) for en flygtning/flygtningefamilie i dennes f eks første 10 år i Danmark .

Jens Jørn Pedersen

Det er vist det, man kalder civil ulydighed. Hvis ikke de folkevalgte politikere har evnen til at klare jobbet, så må befolkningen jo træde til.

Robert Kroll

Hvornår har man sidst sat skatter og afgifter op?

@Jens Jørn Pedersen

Civil ulydighed går da begge veje, og som sådan er grundstenen til borgerkrigen lagt. Jeg læner mig tilbage, og nyder showet ;).

læser man her, kan man i hvert fald konstatere, at der findes nogle hjemme i Danmark, der ikke tager stilling til, at der findes politikere, der har skabt 60 mio. flygtninge. Og tilsyneladende ser de hellere, at flygtningene sendes tilbage fra Sydeuropa til krigshelvedet, - eller alternativt drukner i Middelhavet.

Jeg syntes heller ikke, der er smart at smugle en flygtning op nordpå. Men når man har så useriøse og platte politikere, at de næsten gør alt for at undslå sig for at påtage sig det ansvar, som Flygtningekonventionen pålægger dem, har jeg stor forståelse for, at nogle griber til drastiske metoder.

Og så kan man jo overveje med sig selv, hvad er mest kriminelt:
- At undslå sig for at opfylde flygtningekonventionens krav om, at alle har ret til en juridisk prøvning, samt at alle forfulgte har ret til asyl.
- Eller at smugle en flygtning til Nordeuropa, og overlade flygtningen i myndighedernes varetægt til asylprøvning.
Jeg er i hvert fald ikke i tvivl.

Peter Jensen, Dorthe Jørgensen, Hans Larsen, Ole Frank, Jonas Pedersen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Niels Henrik Højbjerg

Hvordan kan man tale om at Europa svigter flygtninge?
Flygtninge er ikke Europas ansvar.
Og skal heller ikke være det.
Ret beset er folk ansvarlige for sig selv medmindre de er mindreårige.

Mihail Larsen

Retsstaten

Jeg giver ikke meget for det synspunkt, at enhver har lov til at føre sin egen politik. En retsstat kan ikke bestå eller fungere, hvis enkeltindivider selv afgør, om lov skal holdes.

Hvis nogen mener, det er i orden at suspendere de sociale myndigheders autoritet og på egen hånd træffe afgørelser efter eget, subjektivt skøn, så har ikke blot sat sig over loven, men også udskrevet en blancocheck på samfundets vegne. Det er udemokratisk.

Er det i øvrigt ikke beslægtet med den neoliberalistiske drøm om en 'minimalstat'? Neoliberalister synes også, at statens autoritet skal begrænses, og at de selv vil have lov til at afgøre, hvad de finder bedst - f.eks. indvandring af en masse billige løntrykkere. Neoliberalisterne vil heller ikke personligt betale for de sociale omkostninger, som bliver en følge af deres selvtægt.

Kim Strøh, Jan Mogensen, Peter Olesen, Vivi Rindom, ellen nielsen, Bent Nørgaard og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Marius Rizoiu

Det sidste tal hedder 840 000 flygtninge , tyskland skal modtage i år. Det er en blanding af flygtninge, der kommer fra mange afrikanske og mellemøstlige lande. Næste år bliver tallet 2 gange større, med de sammenførte koner og børn så stiger det tyske befolkningstal med næsten 10% på blot 2 år.
Hvis tendensen fortsætter sådan, så bryder deres samfund sammen. De ægte tyskere, med andre ord dem der har opbygget samfundet i de sidste mange årtier, vil acceptere deres skæbne ydmygt i tavshed. Det er efter min mening, fordi de tror forkert, at de bærer skylden for det, der skete for 80 år siden.Det vil være det tidspunkt, hvor den totale ødelæggelse af det europæiske samfund vil begynde.

Kaj Spangenberg, Kim Strøh, Mihail Larsen, Kim Houmøller og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Hvis man snuppes med en flygtning i sin kuffert på vej hjem fra ferie kan straffen passende være at forsøge dem økonomisk resten af deres og sine dage... Man har jo påtaget sig ansvaret.

Herman Hansen

I øvrigt, hvis man politisk kan skære ned på dagpenge, kontanthjælp, førtidspension, sygedagpenge - pust støn sug - hæve pensionsalderen, beskære andet offentlig forbrug, forringe vores sygehus og alt muligt andet, så må det da også være en nem sag at skære ned på disse flygtninge. Særligt de økonomiske migranter.

Kaj Spangenberg, Per Torbensen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Holger Larsen

Når flygtningene søger asyl/opholdstilladelse kan det vel ikke være så svært at krydsforhøre dem om hvilke lande de har gennemrejst, hvilke menneskesmuglere de har benyttet, hvor de kommer fra, fremvise straffeattest, bevise familie forhold, hvor de har fået pengene fra til turen, skatteforhold osv. Når det er sandsynliggjort at de taler sandt, må det være en enkel sag for politiet at kontrollere og evt. straffe for ulovligheden.

Jeg syntes det er dybt dybt godnat at diskussionen om flygtninge om og om og om igen kommer til at handle om økonomi, dette er et etisk spørgsmål og ja alting koster penge, men vil man noget i denne verden og er det vigtigt nok, så er spørgsmålet ikke, har vi råd? Så er det, hvordan? "Men hvor skal pengene komme fra?" - Ja, lige nu bliver der shoppet krigsfly for milliarder af danske skattekroner, som jeg meget nemt kan se gå til bedre.. eks. hjælpe flygtninge og andre folk i nød. Jeg syntes til hver en tid at man skal gøre hvad man kan for at hjælpe folk i nød og jeg syntes disse mennesker gør et fantastisk hæderligt stykke arbejde.

Dorthe Jørgensen, Ole Frank, Peter Hansen, lars abildgaard og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Kære Sarah Borup

HVEM skal betale. Vil du selv? Skal folkepensionen, SU eller arbejdsløshedunderstøttelsen beskæres, for at få råd til et voksende antal levestandardsflygtninge?

Der er en forskel på politisk, individuelt forfulgte og på mennesket, der flygter fra elendige levestandarder. Hvis Europa skal huse alle dem, der tror, de ved at flygte til Europa kan opnå en europæisk levestandard, så ender Europa i løbet af kort tid med at have formøblet det velfærdssamfund og de sociale rettigheder, det har taget et par århundrede at opbygge.

Spørg det arbejdende folk, om det synes, at de sociale, politiske og økonomiske landvindinger skal sættes over styr af nogle middelklasseromantikere, der aldrig gider at tænke de økonomiske og sociale konsekvenser af deres idealistiske drømme til ende?

Måske er der endog blandt 'idealisterne' nogen, der har vænnet sig til en logik, hvor sociale overførsler kun er et spørgsmål om politisk vilje, ikke om realøkonomiske ressourcer. Det er nok de samme personer, der ikke har forestillet sig, at det er dem selv, der skal finansiere idealismen - men staten. En 'gratis omgang' med andre ord.

Kaj Spangenberg, odd bjertnes, Kim Strøh, Jan Mogensen, Peter Olesen, Kim Houmøller, Holger Larsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Petersen

Ligesom min farfar smuglede Jøder til Sverige og ende i en KZ-lejr for det, er jeg også klar til at hjælpe mennesker der er på flugt fra krig og elendighed!

Til alle jer der mener vi har det hårdt i Danmark og at det er synd for os danskere så kan i hjælpe Inger her: https://www.facebook.com/hjaelpinger?fref=ts

Derudover så er din præmis, Mihail, om at den mængde penge staten har er konstant forkert. Man kunne jo f.eks. lade være med at sænke selskabsskatten gang på gang og man kunne jo også forsøge at presse EU til at lukke hullerne i skatte lovgivningen der gør at man kan sende sit overskud ud igennem Luxemborg og derudover forsøge at få indført en (næsten) ens selskabsskat i EU sådan ræset mod 0% fortsætter.

Derudover kunne man jo også forsøge at reducere den offentlige administration og fyre de ca. 10.000 DJØF'ere der er kommet til siden midten af 90'erne. Jeg ville mene at IT-systemer burde lette det adminstrative arbejde sådan der behøvedes færre hænder men det modsatte virker til at være tilfældet.

Slutteligt kunne man jo rense ud på de danske universiteter og fyre de reaktionære gamle idioter der sidder rundt omkring sådan de fik en chancen for at forsøge sig selv istedet for at leve på nas for de penge vi andre har betalt i skat.

I forhold til at sætte sociale, politisk og økonomiske landvindinger over styr så er vi jo godt med og et par hundrede eller tusinde flygtninge ændre nok ikke meget på at Socialdemokraterne og Venstre fortsætter afviklingen af velfærdsstaten sådan som det har været tilfældet de sidste 15(?) år.

Thomas Borghus, Carsten Mortensen, erik winberg, Hans Larsen og Dorthe Jørgensen anbefalede denne kommentar

Det økonomiske er ikke interessant, men anvendes som en ideologisk spærreballon. Man kunne omvendt spørge; hvordan havde vi råd til at føre krigene? Hvor graver vi midler frem til at bombe i Mellemøsten? Hvem førte det Mihail Larsen'ske regnskab og prognosticerede hvad prisen for aggressionskrigene ville blive - og dermed hvad de besluttende kredse og individer skylder? Vi må finde frem til en revisor; ret skal på et ark. Og fuck så de menneskelige omkostninger.

ellen nielsen

Ligesom min farfar smuglede Jøder til Sverige og endte i en KZ-lejr for det, er jeg også klar til at hjælpe mennesker der er på flugt fra krig og elendighed!

Jeppe Petersen.
Jøder i det Nazi-tyskland og Nazi-besatte europæiske lande flygtede ikke fra krig og elendighed,
men fra en politisk beslutning om, at de skulle forfølges, systematisk indfanges og udryddes/dræbes!

'Man kan/skal lære af Historien'!
Unge europærere uddannes/oplæres i Historie-løshed, desværre!

Kaj Spangenberg, Kim Strøh, Jan Mogensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Ældre europæere, især danskere, lever vist med samme historieløshed. For de glemmer, at Danmark op igennem 30'erne dagligt afviste tyske jøder og kommunister, som søgte sikkerhed i Danmark mod de politiske og religiøse forfølgelser, de var udsat for i Tyskland.
Min tysklærer fortalte i sin tid om sin gode ven i DDR, hvis far var både jøde og kommunist. Han søgte tilflugt i Danmark, men blev prompte sat på en færge retur til Tyskland til den visse død. På vej ud af Københavns havn tog den unge mand livet i egne hænder og sprang over bord - han skjulte sig - formentlig med hjælp fra danske kommunister - og reddede derved livet. Resten af hans familie døde i Auschwitz.
Og vi må lige minde om, at det er mennesker som Jeppe Petersens farfar, som senere reddede Danmarks ære og var medvirkende til at Danmark blev at betragte på de sejrendes side. Havde det stået til englænderne, var vi pga samarbejdspolittikken, at betragte som tabere.
Uanset hvad, så burde denne katastrofe forsøgt løses fællespolitiske og ikke gennem enkelte individers mellemkomst. Til en retsstat ligger også fra borgerne en klar forventning om, at staten som minimum respekterer og overholder de konventioner, den er tiltrådt.

Kaj Spangenberg

Til Martin Madsen og Heriette Bøhme: "Flygtninge skal søge asyl det første sted de bliver registreret, uanset om deres familie eller venner er i et andet land".
I så fald har stort set ingen af de asylansøgere, vi har i Danmark, ret til at være her. Der er jo ikke kommet med fly fra Damascus og omegn til Kastrup, men via flere lande, hvor de burde have søgt asyl.
De "nyttige idioter" er selvfølgelig ikke skyldige i den terror, andre idioter udøveri Tyskland. Men ved deres blinde "humanisme", som illegalt fører asylansøgere ind i Tyskland, er de med til at få oppositionen imod så mange fremmede til at vokse. Her er det, at "godhed" er med til at skabe ondskab.
Man kan godt være humanist med omtanke.

Holger Larsen

EU landene kunne lære meget af Makedonien.

Marius Rizoiu

Holger Larsen
nej, fordi FN allerede advarede Makedonien i dag mod , at landet skal behandle flygtningene ordentligt. Så kaosset kan ikke stoppes.

ellen nielsen
"Jøder i det Nazi-tyskland og Nazi-besatte europæiske lande flygtede ikke fra krig og elendighed,
men fra en politisk beslutning om, at de skulle forfølges, systematisk indfanges og udryddes/dræbes!"

Øh "krig" er det ikke den tilstand, hvor "fjenden" bliver dræbt? Eller med hvilke rosenrøde termer definerer du "krig" som ikke ender i død og ødelæggelse?

Herman Hansen
"I øvrigt, hvis man politisk kan skære ned på dagpenge, kontanthjælp, førtidspension, sygedagpenge - pust støn sug - hæve pensionsalderen, beskære andet offentlig forbrug, forringe vores sygehus og alt muligt andet, så må det da også være en nem sag at skære ned på disse flygtninge. Særligt de økonomiske migranter."

Sålænge der bliver færre og færre borgere til at betale for festen, vil disse forringelser bliver flere og flere. Eneste måde at løse dette katastrofale problem på er at sikre, at der bliver flere borgere til at sikre skatteindtægter, herunder at sikre indvandring af fremtidens arbejdskraft.