Tysk lækage-sag har paralleller til Grevil-sagen
Det er ikke første gang, at journalister er blevet anklaget efter at have videregivet oplysninger fra lækkede statslige dokumenter. Anklagen mod de to tyske journalister fra bloggen netzpolitik.org kan ifølge to eksperter sammenlignes med den danske Grevil-sag fra 2006.
Den daværende medarbejder i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Frank Søholm Grevil lækkede i 2004 fortrolige dokumenter fra FE’s trusselsvurderinger af masseødelæggelsesvåben i Irak forud for krigen i 2003 og blev idømt fire måneders fængsel for at have brudt sin tavshedspligt. Samtidig blev de to journalister og daværende chefredaktør på Berlingske, Niels Lunde, der citerede fra de lækkede dokumenter, sigtet for at have overtrådt straffelovens bestemmelser om videregivelse af fortrolige oplysninger. De blev frifundet i retten.
»Når der er tale om journalister, skal man altid tænke sig ekstra godt om. Her bliver man nemlig nødt til at afveje almeninteresse i sagen over for tavshedspligt af hensyn til statens sikkerhed,« forklarer Sten Schaumburg-Müller, professor i mediejura ved Syddansk Universitet.
Mest læste
Information.dk
Du skal være registreret bruger for at kommentere. Log ind eller opret bruger »
Da Danmark (i 2006) tiltalte de to Berlingske journalister, der havde offentliggjort Frank Grevils papirer, om den mildest talt tvivlsomme begrundelse til at gå med i IRAQ-krigen, glemte anklageren
at tiltale den ansvarshavende chefred. (Niels Lunde) i første omgang.
Først da ordet "Ansvarshavende" blev fremhævet (af andre journalister) blev Niels (Nils) Lunde tiltalt og senere frikendt.
I øvrigt bør opgivelsen af IRAQ-kommissionen, samt denne tyske lakage-sag, få ALLE (journalister) til
at støtte en offentlig takkeskrivelse og genoprettelse af Frank Grevils ære for stort mod.
Det samme gælder Anders Kærgaaards indsats for afsløringer af danske svigt i samme IRAQ-krig.
Der bør være påtalePLIGT, hvis politikere fremsætter urigtige påstande i uoverensstemmelse med det dem forelagte.