Nyhed
Læsetid: 2 min.

Aylan fra Kobane i vandkanten

Treårige Aylan var i går på alverdens avisforsider. Han og familien var flygtet fra Syrien og var på vej mod Grækenland, men Aylan, hans bror og deres mor nåede aldrig frem
Treårige Aylan var i går på alverdens avisforsider. Han og familien var flygtet fra Syrien og var på vej mod Grækenland, men Aylan, hans bror og deres mor nåede aldrig frem
Udland
4. september 2015

Aylan og hans bror Galip var på vej til Europa sammen med deres mor Rehana og faderen Abdullah. De var kommet ud af Syrien, igennem Tyrkiet og havde nu lagt sig fast på den kortest mulige krydsning af Det Ægæiske Hav, skriver Ottawa Citizen, The Independent, journalisten Jenan Moussa m.fl.

Fra Tyrkiets sydvestspids til den græske ø Kos er der cirka 2,5 kilometer åbent hav. En billet for den korte sejltur står i omkring 1.000 euro hos menneskesmuglerne.

En envejs-færgebillet med en katamaran fra den tyrkiske kystby Bodrum til Kos kan købes for 17 euro. Aylan og Galip kunne være kommet med på børnebilletter for tre euro pr. stk. Men man skal identificere sig med et gyldigt pas for at komme om bord, og det var familien ikke i stand til. De var syriske kurdere strandet i Tyrkiet.

FN ville ikke registrere dem som flygtninge, og Tyrkiet ville ikke give dem exit-visa. Så den eneste mulighed for at komme videre var at købe en plads i en af de to både, som menneskesmuglere styrede mod Grækenland onsdag nat.

Familien købte fire pladser for i alt 4.000 euro. Bådene var fem meter lange robåde med plads til meget færre passagerer end de 12, som var om bord.

Så da bølgerne blev høje, forlod smuglerne flygtninge og både på åbent hav. En time efter kæntrede båden, og familien røg i vandet. Faderen, Abdullah, holdt fast i sin kone og de to børn, men bølgerne tog dem fra ham én efter én. Nogle timer senere lå moderen og de to drenge døde tilbage på samme kyst, hvorfra de var kommet.

AFP/Dogan

Ville til Canada

Abdullah lå tre timer i havet, inden han blev reddet af kystvagten. Nu vil han hjem til Kobane og begrave sin kone og sine børn og derefter lægge sig ved siden af dem. Tusinder af kilometer fra den fremtid, han og familien drømte om i Canada.

Abdullahs søster var 20 år forinden emigreret til Vancouver i Canada, hvor hun i dag arbejder som frisør. Hun betalte familiens udgifter i Tyrkiet og var i gang med at indsamle sponsorater fra naboer og venner, så de kunne komme direkte til Canada. Men i juni blev deres asylansøgning afvist af de canadiske immigrationsmyndigheder på grund af kompleksiteten i sådanne ansøgninger fra Tyrkiet.

I sit tre år lange liv nåede Aylan aldrig at opleve andet end krig og flugt. Hans hjemby Kobane i Nordsyrien er ødelagt efter de voldsomme kampe mellem IS og kurdiske PKK.

Men under et kort ophold i familiens flugt var Aylan og Galip alligevel to smilende drenge. Et fotografi viser Aylan med et smittende grin, mens Galip ser ud til at være på vej til at gøre sin bror selskab i grinet. Imellem dem sidder en teddybjørn.

På det sidste billede af Aylan kan man kun delvist se hans ansigt. Liget af den treårige dreng ligger på stranden uden for Bodrum i Tyrkiet.

Se billeder, kunst og mindeord for Aylan på hashtaggene #kiviyaVuranInsanlik og #AylanKurdi

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

georg christensen

No ja, så mistede så bare igen et lille individ sit "LIV", på grund af magtbegærets begærlighed.

Aylan fra Kobane gik bort i sorg overfor sin familie, medens "magtbegærets" "IDIOTER" bare kæmper videre, som om intet var sket. De nye ofre er allerede inkluderet, hvis ikke de ligger på stranden, så ligger de på bunden af middelhavet.

En sørgelig og trist tilstands fornemmelse fra bare "en" Europærer, med et håb om, at mange tør følge med.

Niels Duus Nielsen

Det er nok årets mest deprimerende pressefoto.

Og hvad enten jeg vil det eller ej, er jeg og alle andre danskere medskyldige i det lille menneskes død, da jeg som borger i det demokratiske DK har et medansvar for den udenrigspolitik, "min" regering fører. I dette tilfælde er der tale om en såkaldt "aktivistisk udenrigspolitik", der har gjort livet så usikkert for en familie, at den har valgt at sætte livet på spil for at slippe væk fra bomberne.

Okay, måske er der ikke nogen direkte forbindelse mellem dette konkrete lig og konkrete danske krigshandlinger. Men mon ikke der et eller andet sted i Middelhavet er en druknet eller to, som er flygtet fra danske bomber?

Aktivistisk udenrigspolitik = iværksættelse af væbnet overfald på et suverænt land = alle krigsforbrydelsers moder.

Hvis der var retfærdighed til, er der ikke mange af de nuværende politikere, der kunne findes værdige til at sidde i folketinget. Men der er ikke retfærdighed til, kan jeg så konkludere. Regeringen ønsker ikke at undersøge grundlaget for de krige, vi har deltaget i. Det er nemlig alt, alt for farligt for de ansvarlige politikere, der risikerer at blive anklaget for krigsforbrydelser. Og det er heller ikke godt for folket og dets selvforståelse som et fredeligt folk.

Sjovt nok har langt de fleste mennesker, jeg har mødt i mit liv, været fredelige mennesker, der ikke vil andre det ondt. Hvordan i alverden er vi blevet et land, der aktivt slår andre mennesker i andre lande ihjel, som om det var den naturligste ting i verden?

Lars-Bo Abdullah Jensen, peter fonnesbech, Hans Larsen, Britta Hansen og John Christensen anbefalede denne kommentar

Robert Fisk:
- Refugee crisis: David Cameron lowered the flag for the dead king of Saudi Arabia - will he do the same honour for little Aylan Kurdi?

http://www.independent.co.uk/voices/comment/refugee-crisis-david-cameron...

Torben Lindegaard

Billedet og historien virker så stærkt, at det næsten kun er muligt at reagere følelsesmæssigt.

Men alligevel.................

Hvorfor ville FN ikke registrere familien som flygtninge?

Hvorfor ville Tyrkiet ikke give familien exit-visa - og hvad er et exit-visa?

Og familien havde ikke syrisk pas eller mulighed for at opnå samme?

Efter et helt års fredelige, masive demonstrationer
bestående af syriske borgere mod diktatoren Assad og hans regime,
slog diktatoren tilbage med vold og giftangreb -
og borgerkrigen tog sin begyndelse.
IS fik herunder spillerum og slås nu med Assad om at tyrannisere borgerne i Syrien mest muligt.

Udlandet har ikke reelt turdet gribe militært ind i denne borgerkrig - belært af fortiden i området.
Kurderne holder stand i nord, og en koalition af nogle få vestlige lande og nogle arabiske lande
bomber IS stillinger og områder i Syrien for at forhindre de værste overgreb.

Danmark deltager overhovedet ikke med noget i Syrien (Folketingsbeslutning),
med deltager i Irak med bombninger af IS-tyrannerne dér.

Det er nok årets mest deprimerende pressefoto

For nogle, tilsyneladende...
Fotos af IS krigere, som halshugger ikke islamister i deres ebrobrede områder
eller voldtager fjendens pigebørn, mangler for nogles øjne.....
De fattige, resurse-svage mødre med børn og gamle mennesker i Jordans teltlejre (snart uden fødevarer fra FN) i modsætning til de unge, stærke, rige, som nu opvartes i DK
og eller stiller krav om kun at ville til Tyskland.
Der er godt nok forskel på flygtninge....

Imens fortsætter IS og Assad deres overgreb i Syrien - og 'vi' er de "gode" passive pacifister....

God dag, Danmark!

Hans Aagaard, Lars-Bo Abdullah Jensen, Ernst Enevoldsen, Jørn Stjerneklar og Peter Nielsen anbefalede denne kommentar

- Abdullah Kurdi, som er far til den treårige dreng Aylan Kurdi, hvis lig onsdag skyllede op på en strand i Tyrkiet, er rejst hjem til byen Kobani i Syrien for at begrave sin familie.

http://jyllands-posten.dk/international/mideast/ECE7993578/Aylans-far-er...

Antallet af døde og begravede børn som voksne i Kobane er efterhånden stort - i byens kamp mod IS.
Mon det lykkes borgerne her at vinde kampen mod islamisterne?

Jørn Stjerneklar

Hvor var de på vej hen? nogen fra familien siger at de bare ville til Grækenland for at tjene til at bygge hus i Kobane? Andre skriver Tyskland og helt tredje skriver Skandinavien. Synes stadig det er forfærdeligt men at vi bør hjælpe lokalt i stedet for at bidrage til en menneskesmuglers forretning.
Tænk hvis vi bruger 10 mia. I Tyrkiet , Jordan og Libanon. Ville det hjælpe? Det tror jeg faktisk det ville

De var på vej mod Canada. (AP, Reuter mfl.)
Havde i øvrigt boet i sikkerhed i Tyrkiet i 3 år, hvor søsteren i Canada havde betalt for lejen.
Hvorfor så tage båden mod Grækenland for at komme videre mod Canada ? Jo, som søsteren siger "...de ville jo bare have et bedre liv"....
Der er altid en anden historie end den åbenlyse, men for pokker hvor er det sørgeligt alligevel.

Familie- tragedien er sørgelig,
men alle de journalistiske følelses-porno historier et bevis på manglende objektiv jornalistik overalt i Europa.

Jens Jørn Pedersen

Nu er det ikke længere et spørgsmål om Inger Støjberg og Martin Henriksen.
Det ligner en Verdenskrise, hvis 10 mio. eller mange flere mennesker bliver fordrevet fra deres hjem af bander, der hærger befolkningen.
Man diskuterer, om det er et problem at nogle civile mennesker er blevet dræbt i en strike. Vi taler ikke her om nogle få civile mennesker, men vi taler om mio. af mennesker, der vil afgå ved døden enten i deres hjemland, i et naboland eller på vej til Europa.
Nu må Verdens ledere stoppe med navlepilleriet og tage ansvar for det, de er valgt til. De er valgt til at lede Verden.
Det er svært at se andre muligheder end at skabe rum for, at disse ulykkelige mennesker kan blive i deres hjemland og komme tilbage til deres hjem.
Der kan kun skabes rum ved at nedkæmpe disse bander, der kalder sig ISIS, Al Quaida, Boko Haram etc. etc.
Vesten har gennem flere århundreder udpint lande, hvor disse ulykkelige mennesker kommer fra!

Verdens ledere må tage hensyn til disse ulykkelige flygtninge og de mennesker, der har valgt dem, fordi de anser dem for at have kvaliteter til at kunne overskue konsekvenser af forskellige tiltag.
Det er uinteressant at tale om DF, Venstre, Inger Støjberg, Martin Henriksen, Pia Kjærsgaard, der er helt andre områder på spil.
Op gennem historien har vi haft folkevandringer, der blandt andet har betydet, at Norden er blevet befolket, det har betydet, at Romerriget blev bragt til fald. Nu står vi overfor en folkevandring, der ikke kan sammenlignes med, hvad historien fortæller.
Det eneste sted denne katastrofe kan bekæmpes er i de potentielle flygtninges hjemland, derfor skal nu alle midler tages i brug for at bekæmpe denne katastrofe. Jeg er ked af at sige det, men det kan ikke ske uden civile tab. Bl.a. fordi disse bander ikke følger international lov om påklædning mv.
Det er vel egentlig bedre, at der dør nogle tusinder i hjemlandet end at ISIS etc. tjener penge på at smugle disse mennesker til et andet land, hvor en stor del dør undervejs, og pengene til transporten bliver anvendt til at drive flere på flugt.
ISIS sælger olie (til hvem?), det skal stoppes. ISIS køber våben (af hvem?) det skal stoppes.
Disse bander har forbrudt sig så meget mod menneskeheden, at de skal udradere.
Det er et opråb til Denne Verdens valgte ledere. DET ER NU!