Nyhed
Læsetid: 1 min.

Børnedødelighed halveret siden 1990

Antallet af børn, der dør før de fylder fem år, er halveret i de seneste 25 år. Den højeste grad af børnedødelighed finder stadig sted i Afrika syd for Sahara
Udland
12. september 2015

Hver dag dør 16,000 børn under fem år. Den gode nyhed er, at antallet af børn, der dør før deres femårs-fødselsdag, er mere end halveret siden 1990. Hvor børnedødeligheden dengang lå på 12,7 millioner, dør der i dag omkring 5,9 millioner børn årligt. Det er et fald på 53 procent.

Den dårlige nyhed er, at FN allerede nu kan slå fast, at de officielle millennium-udviklingsmål om at skære to tredjedele af tallet for børnedødelighed fra 1990 før udgangen af 2015 ikke vil blive mødt.

Ifølge UNICEF’s vicedirektør, Geeta Rao Gupta, må man anerkende og bifalde de fremskridt, som er sket de seneste 25 år. Men ifølge hende er vi langtfra i mål.

»Der er stadig alt for mange børn, der dør af forudsigelige årsager, før deres femårs-fødselsdag – og endda i de første måneder af deres liv. Det burde drive os til at fordoble vores indsats på de områder, som vi ved, er nødvendige,« siger hun til The Guardian. I denne måned vil FN derfor komme med en ny strategi mod børnedødelighed.

Halvdelen af de børn, der indgår i statistikken over børnedødelighed, kommer fra afrikanske lande syd for Sahara. Her dør et ud af 12 børn, før det fylder fem. Ifølge Flavia Bustrero, der er assisterende vicegeneralsekretær i WHO, er fattigdom en direkte årsag til dårligt helbred hos moderen og børnedødelighed.

»Modsat af hvad mange tror, er børnedødelighed ikke kun et problem i fattige lande. Det gælder også for fattige nabolag andre steder – inklusive nabolag i de rigeste lande,« skriver Flavio Bustrero i The Guardian.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her