Læsetid: 4 min.

Dagbog fra Lesbos – dag 1

Syv danske unge er taget en uge til Lesbos for sammen med et lokalt flygtninge-netværk at stå for modtagelsen af bådflygtninge.
Renna Agger er sammen med seks andre unge taget en uge til Lesbos for sammen med et lokalt flygtningenetværk at stå for modtagelsen af de bådflygtninge, der ankommer cirka 3000 af til øen om dagen

Renna Agger er sammen med seks andre unge taget en uge til Lesbos for sammen med et lokalt flygtningenetværk at stå for modtagelsen af de bådflygtninge, der ankommer cirka 3000 af til øen om dagen

2. september 2015

Overalt flød redningsveste, soveposer, bleer og ødelagt legetøj. Det tilhørte de flere hundrede mennesker, der trampede rundt på det. Flygtninge, primært fra krigene i Syrien, Irak og Afghanistan. Alle desperate for at finde ud af, hvor de skulle hen, og hvad der skulle ske med dem.

Det var os, der skulle fortælle dem det, men vi vidste det ikke. Vi var ankommet til havnen i Molivos på den græske ø Lesbos tidligt i morges, det var her, vi mødte moderen og hendes børn, der kom fra Syrien og fortalte mig, de skulle til Tyskland.

Hun troede, de kunne tage et fly. Hendes ældste datter lod i en leg vandet fra vandflasken plaske ned på sine beskidte fødder. Hun troede, den ville blive fyldt op igen. Hendes søn tog mig i hånden. Han troede, jeg skulle med. Og hendes yngste datter fik skældud af en tysk turist, fordi hun legede på fortorvet foran den restaurant, hvor han sad.

Jeg nåede kun at kigge vredt på ham, men så måtte jeg gøre mit job og fortælle dem, hvilken vej de skulle gå for at nå den overfyldte flygtningelejr 60 kilometer væk og prøve at få mig selv til at tro på, jeg endelig gjorde noget, der gav mening.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bo Jensen
  • Lea Jensen
  • Michael Skaarup
Bo Jensen, Lea Jensen og Michael Skaarup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Skaarup

Kære Renna.

Gør det som du ved er rigtigt. Giv dem mad, vand, solcreme m.m.
Lad ikke en forkert "lov" afholde dig (og andre) for at hjælpe disse mennesker i nød.

mere kærlighed

Lea Jensen, peter fonnesbech og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Michael Skaarup

Jeg håber at Renna og andre tør udfordre de lokale myndigheder, og trodse deres "autoritet". Jeg starter gerne en indsamling til at dække evt. bøde og sagsomkostninger, hvis det bliver aktuelt.

- Det er forkert ikke at hjælpe mennesker i nød.

Niels Graverholt

Jeg har lige sende denne mail til den græske ambassade i København. Men hvem er de lokale myndigheder?

I am a Danish citizen and I am considering travelling to Lesbos to assist with the reception of refugees, help them with clothes, food, toys for the children, help the weak, ill and old with transportation etc.
But now I hear that I will be arrested by the police, imprisoned and denied future entry to Greece if I help the refugees.
Therefore, I hope that the Greek Embassy will indicate whether this is correct - and if so, under which Greek law it happens.
Sincerely
Niels Graverholt

Beklager, men jeg tror, der er tale om en misforståelse - også i Niels Graverholts brev.

Som jeg forstår det, har befolkningen i Molivos og omegnen vendt sig imod Melinda og hjælperne. Derfor har Melinda besluttet at gå i strejke. Det er derfor, hjælperne ikke 'må' hjælpe! 'Derfor har vi nedlagt arbejdet for at bevise over for lokalbefolkningen at flygtningene vil komme, uanset om vi tager os af dem, eller indtil situationen bliver så slem, at de enten tigger os om at begynde arbejdet igen, eller EU kommer til undsætning.'

Det er ikke noget politi eller nogen officiel instans, der har foreskrevet det.

Og hvor i artiklen Niels læser, at han vil blive arresteret og sat i fængsel, hvis han hjælper, det kan jeg altså ikke se...

Kunne skribenterne måske (evt. senere) tage stilling til dette?

Niels Graverholt

Det havde flere personer på Lesbos oplyst mig om, og da jeg selv kom derned, blev jeg to gange af politiet gjort opmærksom på, at det var forbudt at transportere flygtninge.