Nyhed
Læsetid: 3 min.

Facebook skal filtrere racisme

Den tyske justitsminister har haft chefer fra Facebook til samtale. Han er utilfreds med, at sociale netværk svømmer over med racistiske ytringer og trusler, især oven på hundredvis af voldelige overfald i Tyskland mod flygtninge
Facebook har sagt ja til at være med til at opbygge en counter-speech-metode, hvor eksperter kan svare brugerne bag racistiske kommentarer. På billedet Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg.

Facebook har sagt ja til at være med til at opbygge en counter-speech-metode, hvor eksperter kan svare brugerne bag racistiske kommentarer. På billedet Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg.

Jeff Chiu

Udland
17. september 2015

Tyske Facebook-brugere har i stort omfang opfordret til at gå til angreb på flygtninge ved at skyde dem, stikke dem ned, gasse dem, lukke dem inde i koncentrationslejre, binde dem fast til biler og derpå slæbe dem ihjel. En del af disse hadske kommentarer er ledt videre til de tyske myndigheder, der trods direkte opfordringer til Facebook ikke har kunnet få slettet kommentarerne ad frivillighedens vej.

Derfor har den tyske justitsminister, Heiko Maas, i denne uge haft chefer fra Facebook til en alvorlig samtale i Berlin om deres medansvar for at sprede de hadefulde kommentarer. Det er i Tyskland underlagt strengere strafferammer end i de fleste europæiske lande pga. reglerne om ’folkeforfølgelse’, hvor udfald mod en bestemt befolkningsgruppe kan give både bøde- og fængselsstraf. I en vis udstrækning sætter lovgivningen individets værdighed højere end retten til frit at ytre sig.

Blev politianmeldt

En række tyske Facebook-brugeres voldsfantasier skal derfor fremover forfølges langt mere systematisk, som det skete for nylig for en mand fra Passau i Bayern: Som kommentarer til et foto af den druknede treårige kurdiske dreng Aylan Kurdi skrev manden, at han ikke begræd det, men fejrede det. Manden fik en politianmeldelse og mistede også sit job.

Heiko Maas siger til ZDF, at »Facebook nu har erkendt, at racistiske ytringer er strafbare i Tyskland, og derfor skal de bedre og hurtigere fjerne dette indhold«.

Facebook har også sagt ja til at være med til at opbygge en counter-speech-metode, hvor eksperter kan svare brugerne bag racistiske kommentarer. Brugere skal kunne anmelde racistiske kommentarer, og endelig har Facebook indvilget i at samarbejde med små organisationer som Netz gegen Nazis og den frivillige selvkontrol-organisation FSM om at etablere etiske retningslinjer og kontrolmetoder. Derudover indretter det tyske justitsministerium en taskforce til at følge området.

»Jeg mener, at det inden for 24 timer bør være muligt at fjerne trusler, forfølgelse af udvalgte grupper eller opfordring til tvang. Det handler om at lave nogle håndfaste metoder til, hvordan man anmelder det,« siger justitsministeren. Den såkaldte counter-speech-metode skal ifølge Maas dog ikke forhindre, at statsadvokaten kommer på banen, hvis overtrædelserne er alvorlige nok.

»Vi vil opbygge en klageprocedure, hvor vi også skal have fat i Twitter, YouTube og andre. Jeg tror også Facebook har en interesse i at stramme op. Ifølge Facebooks egne mål må racisme heller ikke forekomme på deres netværk.«

Videre rammer i USA

Hidtil har racistisk indhold ikke stået højt på listen over indsatsområder på de sociale netværk. Dels mangler tjenesten tysk personale, deles har amerikansk lov videre rammer.

»Facebook har en meget amerikansk tilgang, hvor de fokuserer på nøgenhed og religiøse fornærmelser, men ellers er der højt til loftet med mange andre emner,« siger Thomas Stadler, der er it-advokat i München.

»Om Facebook faktisk også underlægger sig disse regler, kommer an på, hvor stærkt et politisk pres der bliver lagt på dem.«

Han mener, at de nye regler ikke bør udvikle sig til en jagt på personer med højreorienterede meninger, det ville virke modsat. Men det er kun Facebook, der i sidste ende kan holde justits på egne sider, mener han.

Stefan Primbs, social media-læserredaktør hos Bayerischer Rundfunk, gør opmærksom på, at ingen udefrakommende ved, hvad der sker i de enkelte vennegrupper, som ikke er offentligt tilgængelige. I Tyskland er der 28 millioner brugere, så kontrolmekanismerne kan gå hen og blive bekostelige.

»Politikerne bør lægge pres på Facebook for at få tal på, hvor mange overtrædelser der egentlig sker. Ellers har man ikke nogen chance for at gennemskue, om Facebook faktisk også gør noget,« siger Stefan Primbs.

Generelt befinder de sociale netværk sig i en konflikt mellem deres egne globalt tænkte regler og de nationale regler, mener Stefan Primbs:

»Der jo også dødsstraf for gudsbespottelse i visse lande. Så tjenesten skal hele tiden skelne mellem egne og nationale regler.«

Den berlinske internetsociolog Stefan Humer siger til Bayerischer Rundfunk, at en kommende counter-speech-funktion vil være mere effektiv end en professionaliseret kontrol:

»Folk ytrer sig, også fordi de får likes, det giver en mulighed for anerkendelse. Det element er meget vigtigt. At fremme, at andre kan sætte sig til modværge, har derfor en social funktion. Derfor skal vi helt klart fremme, at folk selv agerer, at de griber ind og svarer tilbage, hvis de støder på noget, der er åbenlyst racistisk. Det vil ramme bredest. Det at kunne tale direkte imod racisme er vigtigt, fordi det giver mulighed for umiddelbart at handle. Så man finder ud af, hvad man må, og hvad man ikke må.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karla F. Fontane

Ikke kun imod migranter. De voldeligste overgreb kom altså fra "de gode" socialister og fra de asylsøgende. Især islamisterne truer/går til angreb på andre asylansøgende (muslimer, kristne og atheister). Hvis vi følger statistiken, så er det altså den venstre side som for det meste har 10 gange så mange voldsforbrydelser (som brandstiftelse) end den højre fløjl. I hvert fald hvis man tør tro på det tyske amt for statistik. Det kommer bare ikke i nogen avis, da de fleste mennesker ikke gider at læse det.

Faktisk er jeg stødt på mange fler kommentare mod flygtningskritkere end mod flygtninge. I tyske forer har jeg set ting som "dø din dumme nazi", som for øvrigt plejer at være mere konkret med hvordan de skal dø. For det meste står det under kommentarer som "1 Million Immigranter er for mange - hvor skal vi få de 10 Milliarder fra."