Læsetid: 4 min.

FN: Mange flere flygtninge på vej fra nærområderne

Leveforholdene for flygtninge i både Syrien og landets nærområder er drastisk forværret den seneste tid. Det viser ikke tidligere offentliggjorte tal fra FN. Konsekvensen er efter alt at dømme, at endnu flere flygtninge vil søge væk
11. september 2015

De i forvejen barske forhold for flygtningene i Syriens nærområder er blevet markant forværret det seneste år. Det viser interne tal om forholdende i Libanon fra en række FN-organisationer, som Information har fået adgang til.

Disse tal underbygger allerede eksisterende undersøgelser af levevilkårene for de i alt 4,3 millioner på flygt fra krigen, samt nødhjælpsorganisationernes egne udsagn om manglende finansiering og deraf følgende beskæringer i støtten til de nødstedte.

Og det er en afgørende del af forklaringen på, at folk netop nu tager direkte videre fra Syrien mod Europa, og at et hastigt stigende antal af flygtningene i nabolandene også bevæger sig videre, forklarer Ariane Rummery, regionstalsmand for FN’s flygtningeorganisation, UNHCR.

»Der er absolut et stigende antal flygtninge, som i øjeblikket vælger at bevæge sig videre, og det er et tal, der accelererer i øjeblikket. Folk har opbrugt deres ressourcer og er nødt til at bevæge sig videre, hvis de økonomisk har mulighed for at betale for rejsen,« siger hun til Information.

Flere fattige, flere sulter

Det bliver bekræftet af Røde Halvmåne, der sammen med FN er den største hjælpeorganisation internt i Syrien. Ligesom i nabolandene kæmper også Røde Halvmåne med at få midlerne til at række.

»Den humanitære pipeline bliver tyndere og tyndere, og konsekvensen er, at vi ikke kan forlænge programmer og udvide dem, som der er behov for. Konsekvensen af det er naturligvis, at folk søger andre muligheder, og det valg, de træffer, er i stigende grad at tage direkte til Europa,« siger katastrofechef for Røde Halvmånes moderorganisation, ICRC, Simon Eccleshall. Spørgeskemaerne fra FN viser en drastisk nedgang i levestandard på kort tid for de op mod halvanden million syrere, der befinder sig i Libanon. Tallene, der er foreløbige, viser, at antallet af folk, der lever under fattigdomsgrænsen er steget fra 50 til 70 procent på et år, og at mellem 60 og 90 procent af flygtningene har måtte tage ’særlige forholdsregler’, som f.eks. at spare på maden, i brug for at overleve mod 15-30 procent for et år siden.

Det er tal, der stemmer overens med andre undersøgelser fra regionen, hvor en anden nylig undersøgelse fra Jordan fastslog, at 86 pct. af flygtningene lever under fattigdomsgrænsen.

Denne undersøgelse viser også, at 80 pct. af flygtningene har forbrugt de ressourcer, de havde med sig, og hvor WFP f.eks. i Jordan for nylig måtte droppe madkupon-støtten til en tredjedel af de syriske flygtninge, blandt andet 229.000 i Jordan på grund af manglende finansiering af deres regionale program.

Den logiske konsekvens af nedskæringerne og de forværrede forhold er, at folk ikke kan opholde sig nærområderne længere, siger Ariane Rummery.

»De mange flygtninge, der ventede på en politisk løsning og en chance for at vende tilbage, har mistet håbet om, at den vil komme, og bevæger sig nu videre,« konstaterer talskvinden, der nævner øget konflikt en række steder internt i Syrien og som sagt de udtørrede ressourcer hos både flygtninge og organisationer som en årsag – men også, at nabolandene i stigende grad er begyndt at afvise flygtninge.

»Vi ser flere og flere, der tager direkte videre, når de kommer ud fra Syrien. I Libanon har myndighederne f.eks. indført en række spærringer og begrænsninger, som gør det meget mere vanskeligt at komme ind, mens du kan få lov til at komme ind, hvis du kan fremvise en transitbillet videre ud fra Libanon,« forklarer hun og nævner en række beretninger om folk, der har solgt biler og ejendomme i Damaskus til langt under markedsprisen for at kunne finansiere rejsen til Europa.

Samme historie kan Røde Halvmåne, der sammen med FN er den største hjælpeorganisation internt i Syrien, berette om. Her har de seneste uger og måneder været præget af kraftige regimebombardementer af byer i Damaskus’ omegn med store civile tab til følge, af kampe i de vestlige Latakia- og Idlib-provinser, hårde kampe mellem kurdiske styrker og IS i den nordøstlige del af landet, og af at Islamisk Stat er rykket tættere end nogensinde på Damaskus med erobringen af forstadskvarteret Asali.

Alligevel er det ikke først og fremmest kampene, der i øjeblikket jager folk ud af Syrien, fortæller Simon Eccleshall:

»Det er egentlig ikke mit indtryk, at det decideret er kamphandlingerne, der forårsager den stigning i flygtninge, vi ser. Det handler snarere om, at den syriske økonomi trækker sig sammen og lukker ned, og at over 50 procent af befolkningen nu lever i svær fattigdom. Forude venter en vinter, og mange familier når for tiden frem til den konklusion, at der ikke er noget perspektiv i at blive, og at de næppe vil have ressourcerne til at tage rejsen, når vinteren er forbi, derfor rejser de nu. Også fordi de hører fra andre, der tager rejsen, at der er muligheder nu,« forklarer han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mit problem er ikke flygtninge, mit problem er hvordan de integreres, hvis de integreres, for de de vender vist ikke hjem.

Liliane Murray, morten Hansen, Gustav Alexander, Lasse Reinhold, Anne Koed Westergaard, Markus Hornum-Stenz og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar

Udenrigsministeriet oplyste fornyligt at Danmark har brugt godt 1 mia. kroner over fire år på at hjælpe flygtninge fra Syrien i diverse nærområder.

På nogle få måneder tilbage i 2012 fyrede vi godt 650 mio. kroner af på at angribe Libyen, hvilket siden har kastet utallige flygtninge af sig. Nye grupper og områder med behov for hjælp, de ikke får.

Michal Bagger, morten Hansen, Rasmus Kongshøj, lars abildgaard, Per Torbensen, peter fonnesbech og Per Dørup Jensen anbefalede denne kommentar
Per Dørup Jensen

For pokker!
Lad os nu hurtigst få gennemført endnu et OSCE-overvåget valg i Syrien.
Derefter anerkende valgresultatet. Og straks få stoppet kamphandlingerne. - og dermed flygtningestrømmen fra Syrien.
De, der er ansvarlige for den mere end fire år lange såkaldte borgerkrig i Syrien - USA, EU, Tyrkiet og Saudi-Arabien, vil nok ikke betale for den død, ødelæggelse og flygtninge-katastrofe , de har anrettet, men så må Kina, Rusland og andre så træde til for at få genopbygget Syrien.

Michal Bagger, kjeld jensen, lars abildgaard, Peter Jensen, Torben Skov og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Per Dørup Jensen

For pokker!
Lad os nu hurtigst få gennemført endnu et OSCE-overvåget valg i Syrien.
Derefter anerkende valgresultatet. Og straks få stoppet kamphandlingerne. - og dermed flygtningestrømmen fra Syrien.
De, der er ansvarlige for den mere end fire år lange såkaldte borgerkrig i Syrien - USA, EU, Tyrkiet og Saudi-Arabien, vil nok ikke betale for den død, ødelæggelse og flygtninge-katastrofe , de har anrettet, men så må Kina, Rusland og andre så træde til for at få genopbygget Syrien.

Et valghandling i Syrien er illusorisk. Der hersker jo totalt kaos.

Det var en brøler at amerikanerne først gik ind i Irak, men det var sandelig også en brøler at de trak sig hovedkuls ud igen. Det efterfølgende vakuum har resulteret i noget der ligner ragnarok i mellemøsten, fordi lokalbefolkningen tilsyneladende ikke er i stand til at stikke en pind i en lort uden at rive hovederne af hinanden.

EU, USA, Rusland, Iran og resterne af regimet i Syrien må sætte sig sammen og lave en plan for hvordan man hurtigst muligt kan stabiliseret situation i mellemøsten og få fjernet IS fra jordens overflade. Det vil kræve en militær indgriben fra vestens side med støvler på jorden i Syrien og Irak (suk).

Hvis vi ikke stopper vanviddet, så vil en stadig større strøm af mennesker bevæge sig nordover. Og det vil ikke bare være syrere, men folk fra hele mellemøsten og Afrika, som prøver lykken, ansporet af det indtryk som Tyskland og Sverige har skabt af EU som det rene tag-selv bord.

Og så vil vi ende op med voksende parallelsamfund, økonomiske udfordringer samt etniske, kulturelle og religiøse skel.

Gustav Alexander, Ole Hansen, Markus Hornum-Stenz, kjeld jensen, Hans Aagaard, Morten Pedersen, Torben Skov og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar

Det er da utroligt at 3.8000 flygtninge over 3-4 dage kan skabe så stor tumult, panik, kaos og et mega image-tab for DK. Det er kun en dråbe i havet og DK kan lige så godt begynde at forberede sig på det meget vaerre. Ikke for at skraemme men det er hvad der er på sigt.
Tyrkiet har over et par år modtaget 2 millioner flygtninge fra Syrien, de lever under elendige vilkår og har ikke meget lyst til at blive i et land der fra dag til dag destabiliseres politisk, oekonomisk og socialt. Tyrkere og Arabere har kun sunni fortolkningen af Islam til faelles, i parentes skal jeg bemaerke at et stort mindretal af tyrkiske borgere ikke foelger sunni-fortolkningen for slet ikke tale om de sekulaere medborgere... Jeg opfordrer Khader til at tage sig godt af sine laendsmaend der ufrivilligt ankommer til DK. Ud over syriere er der i dag i Tyrkiet ca. 1 million flygtninge fra oevrige dele af den 3. Verden som resultat af de vestlige magters forfejlede forsoeg på at re-designe Mellemoesten, Nordafrika, Afghanistan etc. efter deres bibelske fantasier, geopolitiske frygt m.h.t Kina, historiske fordomme eller hvad ved jeg...

Michal Bagger, Per Dørup Jensen, Rasmus Kongshøj, Peter Jensen og Sabine Behrmann anbefalede denne kommentar

Jeg er ganske enig i at vesten er skyld i tragedien, ved at spille på flere heste. Man vil ikke tabe ansigt ved at slutte fred med assadregimet, men er moralsk nødsaget til halvhjertet at bekæmpe IS, alqueda, al nusra mm. Problemet er at få USA til at indrømme sine fejlslagne politikker og søge en fredelig afslutning med regimet og derefter helhjertet bekæmpe de saudistøttede banditter i Syrien og Irak.(beklager skriv'en-det er sent)

Vesten bekaemper IKKE Isis, den er sponsoren og er villig til at bruge den kynisk til det yderste for at fremme sine såkaldte "interesser". Det er ikke mig der påstår dette, emnet er analyseret og gjort rede for dybere i LMD.

Benjamin Lau Jensen, Michal Bagger og Per Dørup Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Pedersen

Mange på tråden er enige om, at hele flygtningetragedien skyldes Vesten. Jeg finder det utroligt, at man kan have et så sort/hvidt billede af verden og helt se bort fra den traditionelle korrupte og uduelige regeringsførelse i de lande der flygtes fra, samt den enorme befolkningseksplosion uden historisk sidestykke disse lande samtidigt er i. Har de ingen vilje, intet ansvar selv, er det bare Vesten, der har skyld? Asien har været igennem den samme kolonisering, men har bygget op fremfor at identificere sig som offer. Jeg vedstår at vores militære indgreb har været en tragedie, og måske er det nemesis for den handling hvad der sker nu, men at forklare situation i Mellemøsten udfra dette alene er ansvarsforflygtigende.

Rasmus Jensen, morten Hansen, Ole Hansen, Jørn Andersen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

@Jens Espersen

"Det vil kræve en militær indgriben fra vestens side med støvler på jorden i Syrien og Irak "

Det kommer ikke til at ske. Rusland (og Kina) har gang på gang modsat sig enhver form for løsning som involverede andre landes og FNs indgriben. Uanset om det var af humanitær eller militær art.

I 2012 hvor der stadig var en mulighed for indgriben nedlagde Rusland for 3. gang veto i FNs sikkerhedsråd mod indgriben I 2014 nedlagde Rusland veto mod humanitær hjælp. I 2014 nedlagde Rusland veto i FNs forsøg på at få dømt Assad for brug af kemiske våben. Rusland har ikke bestilt andet de sidste mange år end at hælde benzin på bålet i Syrien. Og nu er vi over den tærskel hvor en løsning, som involverer Syrien som stat, eksisterer. Tilbage er kun dannelsen af 3 - 5 nye lande. Nogle med udrensning og folkemord som politisk våben. Nogle med sammenslutning med andre som målsætning. Og millioner af flygtninge som resultat. Og de mest veluddannede kommer til nordeuropa, hvor de fattige forbliver i flygtningelejre i Libanon, Jordan, Tyrkiet og Iraq.

Men de store skurke i Syrien er Assad regimets med deres massive og systematiske undertrykkelse af befolkningen samt Rusland med deres modstand mod enhver form for indgriben fra verdenssamfundet.

Rasmus Jensen, Peter Olesen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Men øjensynlig var det altså en langvarig tørke i Syriens landbrugsområder, der igangsatte det lokale oprør dér. At IS så har blandet sig på baggrund af den irakiske nedsmeltning er noget ganske andet.
Verdens problem er tydeligvis værdiernes koncentration på få hænder, der umuliggør finansieringen af de relativt enkle og overskuelige initiativer, der ville kunne betyde den nødvendige fremgang for folk i den tredje verden.
Mht. Asiens opblomstring, er det jo et sørgeligt faktum, at det er foregået bedst i de lande, der har en revolutionær fortid i opgøret med kolonimagterne. Og/eller er små.

Morten Pedersen, du har helt ret i at Asien er 'bygget op' til konkurrencestater som med politistatsmetoder sikrer at de enorme folkemasser, som for store deles vedkommende lever i voldsom fattigdom, gøres til billig arbejdskraft. Men så er historien vist heller ikke pænere, hverken i Kina, Vietnam, Korea, Pakistan eller Indien m.fl.

"Mht. Asiens opblomstring, er det jo et sørgeligt faktum, at det er foregået bedst i de lande, der har en revolutionær fortid i opgøret med kolonimagterne. "

Det er vist ikke korrekt. Tænk Sydkorea til at starte med.

Kirsten Kathrin

Det gik hurtigt med at opfylde Løkke og Støjbergs ønske om, at "hjælpe" flygtningene i nærområderne.

Jeg havde dog aldrig tænkt på, at Sverige var "nærområde", men nu kan Løkke og co. så eksportere de penge, som man jo kan hjælpe mange flere for, til Sverige.

Jeg er flov.

Per Dørup Jensen

Niels Bøjden (7,03)
Udtaler du dig ikke temmelig kategorisk, manipulerer du ikke med fakta?
Jo, i modsætning til transatlantist-lakajen Medvedev, der reelt sanktionerede USA´s (Nato´s) ødelæggelse af Libyen, har Putin nedlagt forbud mod militær indgriben i FN´s Sikkerhedsråd.
Og Putin nedlagde forbud humanitær hjælp i 2014. - Fordi Putin gennemskuede, at "humanitær" hjælp var (endnu) et lusket påskud for at oprette humanitære nødhjælpskorridorer til fremme af logistiske "oprørs"-operationer. Nøjagtig som den no-fly zone, USA, allierede og deres "oprørere" pt. forsøger at få etableret i det nordlige Syrien.
Jo, og Rusland nedlagde forbud mod USA og "oprørenes" forsøg på at få Assad dømt for brug af kemiske våben.
USA har ikke fremlagt skyggen af dokumentation herfor!
Tværtimod har Carla del Ponte, medlem af FN´s Kommission - og kendt som hovedanklager for den Krigsforbryder-domstol/Serber-domstol, som Nato - og altså ikke FN - oprettede i 1993 -fremlagt overbevisende dokumentation for, at "oprørerne" har brugt kemiske våben i Syrien.
Men Del Ponte - som siden da synes at have foretaget nogle reflektioner over sin rolle som ensidigt redskab for USA (Nato) - har nok fået mundkurv på, siden man ikke har hørt mere fra den kant.

Ja, det vi ser er kun toppen, nemlig dem der havde kassen så de kunne bruge ekstremt dyre flugtruter.
Men over resten af året, vil flygtningestrømmen mangedobles, samtidig med der vil komme flere flygtninge fra andre områder.
Og så har vi slet ikke medregnet de kommende klimaflygtninge, skal vi gætte på Europa kommer til at modtage omkring 1 milliard flygtninge over de næste 10 år.

Løsningerne er straks sværere, klimaproblemer er måske allerede for sent.
Problemer af krigerisk art, kan sikkert kun løses ved at intervenere med landtropper og de problemer det medfører, som set mange andre steder i verden.

Jørgen Malmgren

Der er vist kun en løsning en massiv humanitær indsats og en militær indsats for at skabe ro nok til at løse den humanitære del. Det hjælper ikke at tale om at hjælpe i nærområdet, man skal også gøre det.

Maria Skov Pedersen

hvor fanden er Saudi Arabien og de rige Golf-lande henne i alt det her? Så vidt jeg ved modtager de ingen flygtninge, selvom de ligger klos op ad Syrien, og giver ikke engang penge til nødhjælpen i nabolandene. Det kan ikke passe, at de samlede kræfter af USA, Nato, EU og FN ikke kan ruske op i de idioter og få dem til at hjælpe de mennesker, der dør eller tvinges ud på en livsfarlig rejse lige i deres egen baggård. Selvf. skal vi tage imod flygtninge i Europa, ligesom vi skal give anden hjælp i nærområderne, men de arabiske lande er altså nødt til at hjælpe til!

Jørgen Malmgren

Det er meget fint at EU diskuterer fordeling og det går jeg ind for. Men FN burde indover når man ser på det enorme antal mennesker det omfatter. Det burde være verdens problem og ikke Europas.

Maria Skov Pedersen, hvilken interesse skulle de have i det?.....mig bekendt er der tale om meget religiøse stater, der mener at koranen er sandhed, og at verden vil blive et bedre sted hvis alle var muslimer.Det er vel ikke kontroversielt.
Hvis man har ventet 1400 år på muslimsk verdensherredømme så kan man vel godt se 50-100 år frem i tiden, en kæmpe chance for at få en betragtelig muslimsk politisk magtbase i europa, når nu europæerne mener at de skal importere muslimer istedet for at føde babyer.

Selvfølgelig er det Tyskland og Sveriges skyld at Danmark nu fremstår i et dårligt lys, for det kan da ikke være Danmarks egen skyld, men hvorfor er det så kun Danmark, hvis det er Tyskland og Sveriges skyld, hvorfor ikke England, Frankrig, Portugal, osv. Hvorfor mon?

Så Morten Pedersen, du mener ikke der var problemer i Indien før løsrivelsen fra Storbritanien?
Så var der Hong Kong hvor der efter 2. verdenskrig, blev lavet en aftale med Kina om overgivelse af Hong Kong i 1997, hvor de efter aftale fik selvstyre. Dette gik derfor fredeligt for sig. Alle andre kolonier i Asien, blev opgivet 1957 eller tidligere. At mellemøsten er det kaos det er, skyldes en ting og en ting alene - Olie. Hvis det ikke havde været for olien, ville USA aldrig have skænket mellemøsten en tanke. Den Israelske stat var en stor fejltagelse, nok den største brøler FN til dato har begået.
Vi har i vesten følt os hævet over mellemøsten i tusind år, først ville vi trække vores religion ned over hovedet på dem, eller ihvertfald bekæmpe deres. Og med olien, var man klar over at mellemøsten kunne blive en verdensmagt, hvis landene gik sammen, hvilket de gjorde via OPEC, OPEC var for stærk for USAs smag, for USA havde sat sig for at ville være den førende stormagt i verden, derfor blev mellemøsten interessant, og derfor skal mellemøsten bekæmpes med alle midler. Derfor manipulerer man med grupperne, støtter både i øst og vest, mens man så så skønt forarges over deres stridigheder, og det giver jo også en god anledning til at blande sig, især hvis man kan bilde befolkningerne i egne lande ind, at man gør det i demokratiets navn, og at man ønsker at sætte befolkningerne fri, og håbe at folk hopper på den.

Mellemøsten måtte, som muslimer, for guds skyld ikke få nogen som helst magt, det er en krig om magt, olie og religion, det moderne korstog, den moderne kolonisering, under dække af helt andre motiver.

Morten Pedersen

Liliane, jeg siger ikke Asien er lutter lykke - jeg taler om et mindset i de arabiske lande, hvor jeg aldrig har hørt selvkritik. Asien har været bedre til at komme videre ovenpå ulykkerne. Det er vel ikke vestens skyld at de arabiske lande har olie?