Læsetid: 4 min.

Fra græsk folkehelt til forræder

Syriza risikerer nederlag ved det græske valg søndag, for det er blevet sværere at se forskel på regering og opposition. Grækerne længes efter den brede koalition, som Alexis Tsipras afviser
Udland
19. september 2015
Syriza står til at miste ni pct. af dets vælgere, efter at premierminister Alexis Tsipras har måttet give køb på stort set alle valgløfter.

Thanassis Stavrakis

Der er ikke længere den samme begejstring hos de græske vælgere for udsigten til igen at lade Syriza lede landet, som der var ved seneste valg for otte måneder siden. Tværtimod.

Syriza har siden sidste valg mistet mindst ni procent af dets vælgere, mens det konservative Nyt Demokrati har kunnet lægge 10 procent til, således at begge partier nu står til at få omkring 27 procent af stemmerne. Nogle meningsmålinger ser Syriza have næsen fremme, andre de konservative. Men uanset valgresultatet kan Syriza dog ikke regere videre som hidtil, for koalitionspartneren, De Uafhængige Grækere, ser ikke ud til at komme op over spærregrænsen på tre procent.

»Det lille højreparti har fået udvisket deres profil i det regeringssamarbejde, hvor Syriza har domineret, og det har efterladt mange vælgere skuffede. De tager de hårdeste slag for de seneste otte måneders politik,« siger Susanna Vogt, leder af den tyske konservative tænketank Konrad-Adenauer-Stiftung i Athen.

Alexis Tsipras virkede frem til valget blev udskrevet i august som den eneste rigtigt populære politiker i landet. Den rolle må den venstreradikale Tsipras nu dele med de konservatives leder, Evangelos Meimarakis, der er lige så dygtig og troværdig som Tsipras, mener vælgerne. Meimarakis er blevet det græske parlamentvalgs helt store overraskelse og gjorde også en god figur ved en tv-duel tidligere på ugen.

»Der har været en god stemning omkring Meimarakis, vælgerne er nærmest positivt overraskede. Han taler meget direkte og tør kritisere Alexis Tsipras og har samtidig et vist lune«, siger Susanna Vogt.

»Meimarakis har foreslået at lave en samlingsregering med Syriza, der skal kunne bære de mange svære beslutninger igennem i den kommende tid. Og det falder i god jord hos mange grækere, der længes efter et bredere samarbejde partierne i mellem. Alexis Tsipras selv afviser dog en sådan konstellation.«

Mindre populisme

Evangelos Meimarakis er vokset i statur, siden han som sit partis næstformand blev udnævnt til dets midlertidige leder og egentlig kun skulle holde formandsposten varm, indtil en afstemning skulle finde en ny leder. Det skete dagen efter sommerens folkeafstemning, der endte med et nederlag til oppositionens partier, hvilket fik tidligere premierminister Antonis Samaras til at smide håndklædet i ringen.

På samme tidspunkt havde den afgåede premierminister Alexis Tsipras den græske opinion i sin hule hånd, hvor 62 procent af vælgerne bakkede op omkring deres regeringsleder, der triumferende kunne sende budskabet om det massive nej til sparekravene til de øvrige 18 eurolande. Siden blev dette massive nej forvandlet til et rungende ja, da Grækenland siden fik sin tredje hjælpepakke, og hvor Alexis Tsipras måtte erkende, at stort set alle valgløfter blev skrottet. Det eneste, der var tilbage, var Tsipras-regeringens besværgelser om, at de havde kæmpet med næb og klør. Alexis Tsipras blev indhentet af virkeligheden, mener Susanna Vogt.

»Vi oplever en anden type valgkamp end ellers: Der er en mindre klar profil hos partierne, der er større realisme, og de politiske budskaber bliver ikke solgt så hårdt. Mange vælgere ved, at partierne ikke kan love så meget. Det er det fjerde parlamentsvalg på under fire år og vælgerne er matte og også i tvivl om, hvor krydset skal sættes.«

Den tidligere kulturjournalist Nota Zoografou stemte på Alexis Tsipras ved seneste valg og stemte også nej ved folkeafstemningen den 5. juli. »Allerede da havde jeg ikke længere så megen tillid til Tsipras«, siger hun til tyske Die Zeit. Da Tsipras-regeringen underskrev det tredje hjælpeprogram, »følte jeg mig aldeles snydt. Han er en karrieremager og opportunist, ja, det er han«.

Proteststemmerne vandrer

Skuffelsen har ikke mindst fået en del unge vælgere til at vende partiet ryggen. Det meste af ungdomsafdelingen er nærmest gået deres vej, og en del vælgere vil slet ikke stemme. Mindst 15 procent af vælgerne vil sætte krydset ved et parti, der er imod sparekravene til landet.

Regeringsansvaret har givet en helt ny bevidsthed, har også flere af regeringens ministre erkendt. Længe var Syriza internt uenige om linjen, om man skulle være pragmatisk eller konfrontatorisk over for EU-partnerne, om landet i sidste ende skulle have euro eller drakmer som møntfod. I sidste ende medførte det, at partiets yderste venstrefløj for en måned siden dannede udbryderpartiet Folkelig Enhed.

»Det er dog ikke rigtigt lykkedes det nye parti under den tidligere Syriza-minister Lafarzanis at sælge det politiske projekt om at vende tilbage til drakmen. Selv på den yderste venstrefløj er det svært at blive begejstret for dét projekt,« siger Susanna Vogt.

Det nye parti ligger i de fleste målinger til at få lige over tre procent af stemmerne, hvilket er langt mindre end det antal parlamentarikere, der har brudt med Syriza. For trods kursskiftet, har partiformand Tspiras fortsat opbakning.

»Alexis Tsipras er fortsat meget populær, selv om sommerens begivenheder med folkeafstemningen og de lukkede banker, gjorde mange forvirrede,« siger Susanna Vogt.

Blandt resultaterne tæller, at 350.000 fattige grækere har fået fødevarekuponer, 210.000 nyder godt af gratis strøm, mens 31.000 familier får huslejetilskud. På sygehusene er et behandlingsgebyr på fem euro blevet droppet, mens de 1,4 millioner arbejdsløse har fået nemmere adgang til lægehjælp.

Om grækerne kvitterer for de resultater og igen giver Alexis Tsipras regeringslederposten er uvist. Vinder Syriza alligevel positionen som det største parti, hvilket automatisk giver en bonus på 50 parlamentspladser, skal partiet også finde en eller flere nye koalitionspartnere. Det vil også kunne trække Syriza i en ny og mere moderat retning.

Et uventet signal kommer nu fra græske kreditorer, der er villige til at komme med indrømmelser omkring den græske gæld. Ideen er, at der skal lægges et låg over, hvor meget gæld landet årligt kan betale tilbage. Det skal i sidste ende give luft i hårdere tider og højere tilbagebetalinger i de gode tider. Et forslag, som den tidligere finansminister Yanis Varoufakis forgæves forsøgte at bringe på banen, inden han fik fyresedlen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Grækerne bør tage den mindst korrupte politiker, selvom han ikke vil føre en politik de er enige i.

Egon Maltzon:

Findes der virkelig sådan een?

Ivan Breinholt Leth

Ole Olsen. Har du nogen oplysninger om korruption i Syriza, som offentligheden ikke kender til, bedes du fremlægge dem. Jeg ser frem til dine breaking news.

Bill Atkins og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Han har nu gjort det meget godt, Alexis Tsipras, ene mand (næsten) oppe imod hele Europas finanskapital, ja, den halve verdens, og mod de tungeste sværvægtere i de europæiske establishment med Merkel i spidsen, måtte han, trods stærkt folkeligt mandat, overgive sig til sidst, nu ville han ikke gå længere, ikke eksperimentere med bankerot, ikke kaste sig i armene på Putin eller Xi, han måtte indse, at han havde fundet sin overmand i Merkel, og lod sig tæmme. Indtil videre i hvert fald. Jeg håber virkelig han klarer skærene en gang til, naturligvis uden "samlingsregering" med ND, det ville være enden for ham.

Anne Eriksen, Karsten Aaen, Holger Madsen, Ole Henriksen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Bloomberg hepper på helten,og hvorfor så det? De er bange for at de gamle partier ikke kan gennemføre det Tsipras blev tvunget til at acceptere.Mærkværdigvis er han blevet troværdig.

Michael Kongstad Nielsen

Det er rigtigt, Torben K L Jensen, mærkværdigvis, måske fordi Syriza ikke er involveret gammel korruption, jf. Ivan Breinholt Leths kommentar 13.12.

Bag enhver vestlig leder, står en mand med en pose penge og bag ved ham, står en mand med en skarpladt pistol!

Henrik L Nielsen

Ifølge de sidste meningsmålinger har Syriza en lille føring trods hjælpepakke, skibsejervilla, helikopter og elitær privatskole.
Grækerne ser ud til at have indset at Syriza - til trods for ovenstående - er det mest hæderlige og mindst korrupte parti. Ligeledes har de forhåbentligt fattet, at de må stemme på netop den politiker, der vil dem det bedst, uanset om de synes om ham eller ej. Håber prognosen holder da alle andre regeringer end Syriza blot vil forny usikkerheden.

Frihed og Demokrati version 2. Den første gik ikke, den med fuld demokrati til folket. Næste udgave er så frihed til at baske med vingerne under tysk og bankernes kontrol. Grækenland burde have været en øjenåbner til det europæiske folk - men man vendte vrissen landet ryggen og pegede fingre. Problemet er bare at det er os selv vi peger fingre af - men det finder vi forhåbentlig ud af en dag. Indtil da forsøger Paven at køre endnu en omgang på menneskers naivitet.

Her lidt fra JP idag - omkring visse kommentatores vurdering af korruption:

"Den seneste måned har Alexis Tsipras til gengæld serveret kamelerne på den private front. Sommeren over har han nemlig boet i en villa, der tilhører en velhavende græsk skibsejer. For at komme på arbejde har Tsipras derfor fløjet i helikopter.

Bedre blev det ikke, da det tidligere på måneden kom frem, at han har meldt sin ældste søn ind i en af Grækenlands mest prestigiøse privatskoler.

Manden er dybt korrumperet og kæmper helt ude i hampen for at beholde magten, for sin egen skyld. Det tror jeg faktisk ikke var sådan han var fra starten. Ganske interessant fænomen - der burde stilles skarpt på.

Ivan Breinholt Leth

Torben Selch
Det ser ikke ud til, at du har forstået, hvad korruption betyder.

Grækerne har fået et venstreorienteret parti, Folkelig Enhed:
https://en.wikipedia.org/wiki/Popular_Unity_(Greece)

Folkelig Enhed blev skabt på baggrund af at reel-socialisterne brød ud af kryptofascistpartiet SYRIZA, som resultat af Tsipras' forræderi mod det græske folk.

Må det græske folk straffe SYRIZA-fascisterne, og give Folkelig Enhed absolut flertal i parlamentet!

Måske Folkelig Enhed - i modsætning til SYRIZA - i vil kræve, at kun, OG KUN middel- og overklassen skal betale gælden, og ikke det græske folk, der intet har med gælden at gøre?