Labour-partiets nye formand, Jeremy Corbyn, har nok vundet græsrøddernes hjerter med en politik, der ligger langt til venstre for den midte, der siden 1990’erne har domineret partiet. Men han har langtfra overbevist sine modstandere i det parlamentariske Labour-parti (PLP). Og kun tre dage inde i jobbet står det klart, hvor svært det bliver for den nye formand at leve op til løftet om at samle partiet.
En lang række af de mest erfarne partimedlemmer, der har siddet på partiets centrale poster i de seneste mange år, har takket nej til at sidde i Corbyns såkaldte Skyggekabinet af politiske ordførere.
Ifølge iagttagere er det især Corbyns udenrigspolitik og økonomiske politik, der har skabt splid og var afgørende for, at så mange af Labours moderate medlemmer er udvandret og åbent har taget afstand fra Corbyns Labour.
Økonomisk politik
Helt afgørende for kritikken var Corbyns udnævnelse af sin gode ven, John McDonnell, til finanspolitisk ordfører. McDonnell – der som Corbyn er mangeårig medlem af partiets yderste venstrefløj – har bl.a. foreslået fuld offentlig ejerskab af Storbritanniens banksystem med henblik på at »få kontrol med vores kasinoøkonomi«, og han har tidligere beskrevet det at »omstyrte kapitalismen« som en af hans »interesser«.
McDonnell har ikke afvist behovet for at tackle landets underskud, men har lovet, at det under en Corbyn-ledet regering »ikke vil gå ud over de fattige«. I stedet mener han, at underskuddet kan »tackles ved at stoppe skattelettelserne for de rigeste og for virksomhederne, ved at sikre at de betaler deres skatter, og ved at investere i husbyggeri og infrastruktur«. Mens skatteindkrævningen ifølge McDonnell vil indbringe 93 mia. pund, skal det sidstnævnte finansieres ved at lade nationalbanken trykke flere penge.
Det er uklart, hvad de 93 mia. pund dækker over, men tallet er under alle omstændigheder voldsomt stort taget i betragtning, at finansministeriet forventer at inddrage 43,1 mia. pund i virksomhedsskatter i år.
McDonnell har desuden lovet at indføre en finansiel transaktionsskat, ligesom han har varslet lovgivning, der skal sikre, at virksomhedernes »hovedformål« er at sikre »langsigtet bæredygtighed og socialt ansvar«.
Ifølge BBC’s økonomiredaktør, Robert Pestons, udregninger vil McDonnells forslag alt i alt medføre en »meget væsentlig skattestigning« for virksomheder.
Det er stik modstat den strategi, som New Labour udviklede i 1990’erne, der gik ud på at vinde erhvervslivet over ved lempeligere vilkår, og tidligere indenrigsminister under Tony Blair, Charles Clarke, var da også dybt rystet over udmeldingen og sagde på BBC, at Corbyn dermed har indtaget »den mest kompromisløse position«.
Udenrigspolitik
En anden væsentlig kilde til uenighed er Corbyns udenrigspolitik. Chuka Umunna, fhv. erhvervsordfører, begrundede i går sin tilbagetrædelse med den nye formands lunkne holdning til EU. Corbyn stemte ved folkeafstemningen i 1975 for udmeldelse og argumenterede under formandsvalgkampen for, at Labour burde fremsætte sin egen reformdagsorden før folkeafstemningen, som bl.a. skulle indebære bedre arbejdsmarkedsvilkår.
Umunna mener omvendt, at Labour bør »bakke op om fortsat britisk medlemskab af EU, ligegyldig hvad der kommer ud af premierministerens genforhandling«.
»Jeremy har gjort det klart over for mig, at han ikke fuldt ud støtter det synspunkt,« tilføjede han.
Labours nyvalgte næstformand, Tom Watson, måtte også søndag erkende, at han er uenig i Corbyns udenrigspolitik på flere punkter: udmeldelse af NATO, EU og unilateral afvikling af landets atomvåbensystem, Trident. Dog håber han at kunne »overtale« Corbyn til at ændre mening på disse områder.
Chris Bryant, fhv. kulturordfører, sagde mandag, at han takkede nej til at blive forsvarsordfører grund af Corbyns udenrigspolitik, men accepterede i stedet en anden post.
Nok støtte?
Trods den hårde kritik beskrev Jeremy Corbyn i går selv sit hold som en »stærk kombination af fornyelse og kontinuitet« og tilføjede, at det var et »forenende, inkluderende nyt Skyggekabinet, som for første gang havde et flertal af kvinder«.
Men Corbyns vanskeligheder med at sammensætte sit hold – og reaktionen på hans valg af finanspolitisk ordfører – tyder på, at han står overfor en uhyre vanskelig opgave i forhold til at vinde parlamentarikerne over.
Faren – hvis det ikke lykkes for ham – er, at partiet knækker midt over, som det skete i 1981, da fire højtstående Labour-medlemmer stiftede Det Socialdemokratiske Parti i protest imod en venstredrejning i det daværende Labour-parti. De protesterede bl.a. imod en beslutning i partiet om at støtte unilateral nedrustning og udtrædelse af det europæiske fællesskab.
En anden, og måske mere umiddelbar fare, er, at der opstår fraktioner og fløjkampe inden for partiet.
Charles Clarke opfordrede i går direkte partiets moderate medlemmer til at sætte sig sammen og udvikle en sammenhængende alternativ økonomisk strategi til McDonnells. Partiets største individuelle donor, forretningsmanden John Mills, sagde desuden, at han nu i stedet vil kanalisere sine 1,6 mio. pund over i tænketanke og andre Labour-grupperinger, der vil »se på hvilke alternativer, der kan være til den tilgang, Labour-partiet har haft i de seneste år«.
I sidste ende kan eksistensen af flere fraktioner inden for partiet føre til et kupforsøg. Ifølge Labours regler skal kun 20 procent af Labours parlamentarikere – dvs. 46 – udtrykke mistillid til formanden, for at fremprovokere et nyt formandsvalg. Corbyn havde som bekendt problemer med at finde 35 parlamentarikere, der ville opstille ham til formandsvalget, før det hele startede. Men hans overbevisende sejr med 60 procent af medlemmernes stemmer vil utvivlsomt beskytte ham en rum tid. Imidlertid er der næppe nogen tvivl om, at de moderate parlamentarikere på et tidspunkt vil forsøge at generobre partiet, hvis ikke han rykker det ind mod midten igen.
Spørgsmålet er ikke om, men snarere hvornår, det vil ske.
I betragtning af Corbyns meget overbevisende sejr kan man vel betragte hans politiske modstandere i partiet som værende i opposition til partiets vælgere.
Når man ser, hvad man får med Corbyn, der de da også på alle måder lige pludselig en luset og skamløs gruppe, der har svigtet alle idealer i en tro på, at der findes en objektiv måde at føre politik på. Denne viser sig bizart nok altid at falde entydigt ud til gavn for dem, der kan betale - men en socialdemokratisk politik må altid have som sigte, at det ikke handler om at kunne betale, eller rettere: det handler om at sikre, at alle kan.
Tanken om lighed i udgangspunktet har intet med socialdemokratisk politik at gøre - eller blot demokratisk. En demokratisk politik sikrer alle konkret ligeret med de forskellige ordninger og hensyn, dette måtte kræve for samfundets vidt forskellige grupper.
Det danske Socialdemokrati savner i den grad en Corbyn.
Er der nogen der kan se skyggen af ham eller hende i det parti i dag.?
Eller også skal vi finde ham/hende i et andet parti, eller i en ny bevægelse.?
Vinde deres hjerter? Det er helt kynisk deres hjerner Corbyn skal vinde, og hans politik og handleplan der skal videreformidles og diskuteres, også ud over grænserne...
http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/the-jeremy-corbyn-policies...
Jeg har visse forhåbninger til Mette Gjerskov, Holger Madsen, men måske er hun for ung, og jeg tror også, at hun skal overbevises.
Tiden er inde til at diskutere de forskellige interesser i samfundet, folk har - ikke som led i en klassekamp, men som ramme om det liv, de forskellige ønsker at føre.
Den almindelige lønmodtagers interesse er at deltage i arbejdsfællesskaber, der løser de altid eksisterende opgaver og problemer i samfundet på en måde, der rationelt og så sikkert som muligt minimerer den tid, vi bruger på dem. Det er her, læsset trækkes, og vi er forlængst kommet derhen, hvor det er nødvendigt at rationalisere arbejdsgange for at frigøre arbejdskraft til andre formål: vi har mere end arbejdskraft nok, og vi er ved at løbe tør for opgaver at løse, fordi de rationelt kan løses af ganske få - måske til gengæld over længere tid; men flere involverede vil ikke sænke tidskravet i processerne.
Overfor dette står dem med de gode ideer og dem med pengene, der har en interesse i at mobilisere de andre til at arbejde for sig, så de selv kan blive rige. Det har vi valgt at lade dem blive, fordi vi har opfattet det som en fordel for samfundet som helhed; men det paradigme er ligesom væltet, og da uddannelsen af flere og flere også beviser, at deres privilegerede position også på dette område handlede om at rationere og holde andre ude snarere end potentialerne i befolkningen som helhed, bliver også deres færdigheder mere alment udbredte og derfor i mindre grad accepterede som nogen, der har krav på særbehandling.
Så alt i alt tegner fremtiden sig langt mere lys for langt de fleste, hvis man følger de gode tanker i en socialistisk samfundsmodel. Den vil altid sætte sig igennem, fordi den i højere grad tager højde for alle sider af menneskers rige evner, i modsætning til kapitalismen og markedet, der på trods af de selvsamme rige evner ønsker at reducere mennesket til instinktvæsen - vel at mærke den del af menneskeheden, der ikke har opnået en magisk elevering til et højere eksistensplan.
Pernille Rosenkrantz Theil havde både teft og tale, før hun valgte sit levebrød.
Socialdemokratiet er ikke nødvendigvis drivende i enheden, men skal være med før der er tale om enhed.
For 6-12 måneder siden var Tsipras sagen. Nu er han faldet til patten.
Husk - at personlighedens rolle i historien er begrænset!
Skriv hellere om hvad der skiller politisk/økonomisk hvis noget skal fremmes!
Har Corbyn en berettigelse, så er det fordi han måske har forslag, som peger i en rigtig retning?
Det er disse forhold der skal skabe overskrifter, ikke om han slår handler af med eliten - for det kommer han nok til. Med mindre han har virkeligt store nosser, til at kæmpe imod overmagten.
Spændende bliver det, at se om vælgerne følger valget til dørs - ved at gå på barrikaderne?
Som jeg ser Jeremy Corbyn’s politik så er den:
Anti-militarisme. Bæredygtig produktion. Statsbank. Glass Steagall (Adskilles af finansspekulation fra reel bankvirksomhed). Nationalisering af kerneinfrastrukturen (Forhindre at samfundet bliver gidsel i en finanskrise). Mere retfærdig fordeling af BNP.
Interessant nok er mange af Corbyns ønsker nogle, hvor han kan mødes mere end halvvejs med klassiske konservative, i modsætning til de liberalistisk influerede.
Et par interessante billeder fra 1980'ernes England, der viser forskellen på Corbyn og Cameron:
https://twitter.com/junayed_/status/642656272303656960/photo/1
Nu når vi er i gang med billederne!
http://i.imgur.com/YDmFYSo.jpg
http://www.dw.com/de/beutelschneider/a-16971630
http://www.nachdenkseiten.de/?p=27558#h17 Artikel nr.17
Hvad i alverden kan vi da ellers forvente af de polit-comedians og tal esoteriker.
Til dem som vil afprøve sine Tysk kundskaber!
http://www.flassbeck-economics.de/reisen-nach-athen-und-dublin-europas-e...
Thatcher sagde engang socialisterne har travlt med at bruge andre folks penge (det rene vrøvl i mine ører). Corbyn kan i dag så passende sige de rigeste har travlt med at bruge vores penge.
Sony electronic virtual reality morpheus-verdenen er for de der søger beskyttelse i et ikke eksisterende parallelunivers. Lav i stedet virkeligheden om. Følg Corbyn. Han har ikke sandheden, men han har et sammenhængende tilbud du ikke skal afslå.
I en tale på en fagforeningskongres lover Corbyn, at partiet vil kæmpe mod Camerons planlagte 'sociale udrensning' i Storbritannien.
http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/jeremy-corbyn-vows-to-figh...
Jeg håber bare det breder sig til resten af Europa:
Labour-partiets nye formand, Jeremy Corbyn, har nok vundet græsrøddernes hjerter med en politik, der ligger langt til venstre for den midte, der siden 1990’erne har domineret partiet.
Når han vinder:
Så vil der være en fremtid, også for vores børnebørn
Hvad er det for noget med byggesten og seddelpresse?
Seddelpressen kører jo allerede på fuld tryk i ECB.
Teglværker mangler vi næppe heller, så hvad er det nye, som Corbyn har fundet på at sætte i fokus?
Var valget snarere et fravalg?
Vil valget mon ændre noget i GB?
Hvem husker navnet på Corbyns forgænger på posten som formand?