Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kulde mellem Rumænien og Ungarn

Flygtningekrisen mudrer ikke bare forholdet mellem de to europæiske naboer, men udløser international kritik af Ungarn fra flere fronter
Udland
19. september 2015

»I det mindste behandler vi flygtninge som mennesker.« Sådan sagde den rumænske premierminister, Victor Ponta, forleden. Kommentaren var rettet mod naboen Ungarn, hvis håndtering af flygtningesituationen i de seneste uger har trukket overskrifter blandt andet på grund af landets nye hegn mod den serbiske grænse.

Forholdet mellem Ungarn og Rumænien er historisk anspændt grundet territoriale uenigheder, hvilket så sent som for to uger siden viste sig ved voldsomme sammenstød mellem fodboldfans efter en kvalifikationskamp mellem de to lande. Og meget tyder altså på, at flygtningekrisen langtfra hjælper på situationen.

Victor Pontas bemærkning er nemlig ikke gået ubemærket hen i Budapest, hvor regeringen har kaldt Rumæniens chargé d’affaires til møde og krævet en uforbeholden undskyldning for kommentarerne.

Ungarns udenrigsminister, Péter Szijjártó, har tirsdag over for det ungarske nyhedsbureau MTI kaldt Pontas bemærkning for »en decideret løgn« og et »antiungarsk udbrud«, der ikke hører hjemme i det 21. århundrede.

Den ungarske udenrigsminister har ifølge flere andre ungarske medier sagt, at Pontas »ekstremistiske kommentarer« skyldes den rumænske premierministers egne problemer internt i regeringen i Bukarest, hvor Victor Ponta kæmper med korruptionsanklager og faldende opbakning.

Splid over hegn

Det bidrager heller ikke til varme følelser mellem Ungarn og Rumænien, at man fra ungarsk side planlægger at udvide det hegn, man netop har færdigbygget langs den serbiske grænse, til også at strække sig langs grænsen til Rumænien.

Rumænien er ikke en del af Schengen, men er modsat Serbien et EU-land, og rumænske politikere har peget på, at det er fuldstændig imod den europæiske ånd at opføre hegnet. Den rumænske kritik ser dog ikke ud til at gøre indtryk på den ungarske regering, der mener, at hegnet er en nødvendighed, da flygtninge ellers meget let kan omlægge deres rute og komme til Ungarn gennem Rumænien.

I den forgangne uge har Ungarn lagt øre til kritik fra mange andre fronter, end fra den rumænske premierminister. Blandt andre har lederen af den socialistiske gruppe i Europa-Parlamentet, Gianni Pitella, kritiseret Ungarns hegn langs den serbiske grænse i stærke vendinger.

»Når jeg ser pigtrådshegnene, så minder det mig om Hitlers Europa,« sagde Gianni Pitella mandag.

Også den franske europaminister, Harlem Désir, har langet ud efter Ungarn: »Med disse hegn distancerer Ungarn sig tydeligvis fra EU’s værdisæt, som så sandelig ikke handler om at bygge hegn og mure,« sagde den franske minister søndag til fransk tv.

Péter Szijjártó understreger fortsat, at Ungarns vigtigste opgave er at beskytte EU’s grænser.

»Alt andet må komme i anden række,« siger den ungarske udenrigsminister.

I denne weekend bygger Ungarn et 41 kilometer langt hegn mod grænsen til en anden nabo, nemlig Kroatien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her