Læsetid: 3 min.

Lukketid i Ungarn

Ungarerne lod den sidste flygtning slippe igennem ved midnatstid natten til i går. Den sidste nat var grænseovergangen heftigt overvåget af politi, soldater og presse. Hovedpersonerne holdt sig mest væk
Endnu er Ungarns meget omtalte fire meter høje hegn med pigtråd på toppen ikke færdigt hele vejen langs den 175 kilometer lange grænse til Serbien, men det bliver det snart.

Endnu er Ungarns meget omtalte fire meter høje hegn med pigtråd på toppen ikke færdigt hele vejen langs den 175 kilometer lange grænse til Serbien, men det bliver det snart.

Jacob Ehrbahn

16. september 2015

Ved jernbanen mellem Ungarn og Serbien er der ro. I månedsvis har den været flygtningenes ledetråd ind i EU, men ved midnat natten til i går lukkede åbningen sig, bogstaveligt talt. Endnu er Ungarns meget omtalte fire meter høje hegn med pigtråd på toppen ikke færdigt hele vejen langs den 175 kilometer lange grænse til Serbien, men det bliver det snart.

På selve jernbanen skal en låge sikre, at der trods alt stadig kan komme tog. Efter ny ungarsk lov er flygtninge, som bryder gennem hegnet, kriminelle og kan retsforfølges. Den første nat anholdt ungarsk politi ca. 15 udenlandske grænseoverløbere.

I stedet er der kaos ved byen Röszke, den normale overgang en kilometer derfra. Ungarerne lod den sidste flygtning slippe igennem ved midnatstid. Flygtningelejren er tom. Soldater og grænsevagter står stationeret langs grænsen i små grupper med 500 meters mellemrum. Et stort antal arbejdsløse og professionelle klunsere er i gang med at rydde op på den ungarske side, og de kan nok fylde den skraldebil, som holder der.

Ungarn har nu blokeret de jernbaneskinner, der har ladet tusinder af flygtninge gå til fods ind i EU. Nu er en togvogn sat i hullet i grænsehegnet. Hegnet er fæstnet til vognen, og pigtråd er rullet ud under vognen på den serbiske side af grænsen.

Niels Otto Pedersen

På serbisk side ligner det stadig en losseplads med telte, soveposer, tæpper, tøj og mad. Den store modtagestation en kilometer inde i landet er ved at bryde op. UNHCR, Læger Uden Grænser, Caritas og alle de andre tager hjem, i hvert fald indtil videre.

Deres udsendte kørte til jernbanen på grænsen mandag eftermiddag, inden lukketid. På dette underlige sted, gemt bag en majsmark og lidt krat, som få havde hørt om for en måned siden, har hundredvis af politifolk, soldater og store dele af verdenspressen sat hinanden i stævne.

Medier og ingen flygtninge

På trods af de mange mediefolk er der overraskende stille. Politiet står i to rækker på begge sider af hullet i grænsen. Pressen er afventende, her er faktisk for lidt plads til at sende direkte, så man snakker om, hvad der vil ske. Kun de tv-hold, som kan stå på toppen af deres vogn, sender og har god udsigt over hele sceneriet.

De mest markante lyde er fra generatorerne ved de mange pressebiler og fra de fængselsbetjente, som med deres popnittepistol er ved at fastgøre sidste dele af hegnet fra toppen af en stige.

Men hovedpersonerne, de sidste flygtninge, som skulle over grænsen er fraværende på denne sidste dag.

Nye ruter fundet på gps’en

Flygtningestrømmen er taget af i løbet af dagen. På stedet siger folk, at flygtningene allerede har kodet nye koordinater ind i deres gps på mobilen, så de kan gå via Rumænien og komme ind i Ungarn igen og derfra til Østrig. Den grænse vil Ungarn også lukke. Mod syd i Serbien søger flygtningene mod Kroatien for at undgå det ungarske hegn. Ungarsk politi står på jernbanen lidt inde i Serbien og har stoppet de få, som er ankommet. De ledes vestpå langs grænsen hen mod grænseovergangen i Röszke, hvor de sandsynligvis bliver registreret og ledt ind i lejren.

Denne lejr har ikke noget godt ry. Tusindvis af flygtninge er brudt ud fra den i de seneste par uger, og er gået via motorvejen til Budapest. Det var også her, en ungarsk tv-fotograf sparkede og spændte ben for flygtninge for en uge siden.

Det enorme opbud af politi og soldater virker som en magtdemonstration. De få flygtninge, som står på den anden side, kunne håndteres af et lille antal betjente, og de kunne med lethed sættes op i en til to busser og køres til den østrigske grænse.

I stedet står politiet vendt mod pressen i aften, ansigt til ansigt med bogstaveligt talt få centimeter mellem sig. Stemningen er ikke fjendtlig, men spændt.

Endelig sker der noget, som hele pressen venter på.

Der høres larm i baggrunden, og et monster af en godstogvogn ankommer langsomt kørende nordfra med lokomotivet bagved.

På bagenden af vognen er en metalramme beklædt med ruller af pigtråd og atter pigtråd. Metalrammen rykkes på plads i hullet i hegnet nærmest som en ceremoni, og fotografernes blitzlys oplyser skumringen.

Det medie berømte hul er nu lukket.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu