Læsetid: 2 min.

Renzi efter appel: Europa står ved en korsvej

Der skal nye fælleseuropæiske løsninger til på flygtningeområdet både i forhold til modtagecentre og hjemsendelser, lyder det fra Italiens regeringsleder, Matteo Renzi, i et svar på gårsdagens appel fra 12 europæiske aviser
11. september 2015

Der er »brug for at overvinde den nationale egoismes logik«. Sådan lyder det fra den italienske regeringsleder Matteo Renzi i dagens udgave af den italienske avis La Repubblica.

»Europa står ved en korsvej,« skriver Renzi i et svar på den appel, som Information og 11 andre europæiske aviser i går trykte.

Læs også: En appel til vores ledere

I appellen opfordrer aviserne til, at EU’s politikere på deres krisemøde om flygtningesituationen den 14. september, sætter sig ud over den fastslåste konflikt og får etableret nogle klare fælleseuropæiske løsninger. Det erklærer Renzi sig enig i:

»Europa må vælge, om man vil blive ved med at vende ryggen til virkeligheden eller gå den i møde. Med alle dens kompleksiteter. Med ret ryg og visionært blik. Med mod og intelligens, som De (La Repubblicas chefredaktør, red.) og Deres europæiske kolleger efterspørger,« skriver Renzi.

Han henviser flere gange til det ironiske i, at det først er nu, det er kommet øverst på dagsordenen i hele Europa, mens Italien og de andre grænselande, længe har prøvet at råbe resten af EU op.

»Efter at vi italienere i månedsvis har følt os alene med nødsituationen, ikke kun til søs, men navnlig også ved forhandlingsbordene i Bruxelles, virker alt nu som forandret,« skriver han.

Ros til Tyskland og Østrig

I de 12 avisers appel var der en række konkrete forslag til forbedringer af det europæiske asylsystem:

Muligheder for at søge asyl i Europa uden at skulle på den farefulde færd over Middelhavet, at standse Dublin-forordningen midlertidigt og at nå frem til en mere retfærdig fordeling af flygtningene imellem EU-landene.

Renzi skriver, at der er brug for helt at »lægge Dublin-forordningen bag os«, og han opfordrer til samarbejde om både modtagelse og hjemsendelse.

»Det er rigtigt, at hotspots (modtagecentre, red.) bør styres på europæisk niveau, men det er kun muligt, hvis hvert land tager imod et vist antal gæster (kvoter), og hvis hjemsendelserne af dem, der ikke har ret til asyl, bliver organiseret af EU og ikke af de enkelte lande,« skriver han og roser både Østrig og Tyskland direkte for deres måde at håndtere flygtningekrisen på indtil nu:

»Vi er tilfredse med og stolte over den måde, som vores europæiske medborgere, vores europæiske brødre, i Østrig, Tyskland og andre steder har taget imod vores brødre, flygtningene. Det har vi selv gjort i månedsvis. Og det er vi ikke blevet trætte af, og vi bliver ikke trætte af at redde alle dem, der ikke kun ser vores Europa som en smuk historie fra fortiden, men som en mulig fremtid. Sammen,« skriver han.

Serie

Seneste artikler

 • Dansk kontorchef spillede afgørende rolle for FN’s flygtninge-konvention

  13. oktober 2015
  For 64 år siden blev den danske kontorchef Knud Larsen præsident for den FN-konference, der i Genève formulerede Flygtninge-konventionen, som siden har forpligtet verdens nationer til at give asyl til personer på flugt
 • Hvorfor er det så svært for Europa denne gang?

  29. september 2015
  I løbet af 1990’erne tog EU’s dengang 15 medlemslande imod 2,8 mio. Balkan-flygtninge, så hvorfor er det så svært for de nuværende 28 at fordele 120.000? Et større og mere økonomisk uensartet EU er en af forklaringerne, men krisen er også anderledes, siger OECD
 • ’Et usynligt jerntæppe rejses i Europa’

  24. september 2015
  Flygtningekrisen har synliggjort et splittet Europa, som vi troede var væk. Den manglende solidaritet risikerer at skabe et nyt jerntæppe gennem kontinentet med langsigtede konsekvenser, siger EU’s Udvidelseskommissær
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu