Note
Læsetid: 1 min.

Shell opgiver oliejagt i Arktis

Udland
29. september 2015

Miljøforkæmpere har vundet en vigtig sejr over et af verdens største olieselskaber, det engelsk-hollandske olieselskab Shell, som opgiver at bore efter olie ud for Alaskas kyst. Sådan udlægger Greenpeace selv, at Shell, som ellers har investeret massivt i jagten på olie i området, nu trækker sig.

»Olieindustrien har lidt et klart nederlag. De havde et budget på milliarder, vi havde en bevægelse på millioner. Gennem tre år har vi kæmpet imod dem, og folket vandt,« siger John Sauven, direktør for Greenpeace i Storbritannien ifølge The Guardian.

Shell vurderer, at det fejlslagne olieeventyr kommer til at koste et tab på 4,1 mia. dollar, men den endelige regning kendes ikke endnu. Kritikerne har anført, at Shell bragte et unikt naturområde i fare kun for at producere alt for dyrt brændstof, som verden ikke længere har brug for.

Kritikken skal have gjort særligt ondt, fordi Shell forsøger at markedsføre sig som en del af den grønne omstilling. Samtidig har Shells efterforskning i Alaska ikke været så succesfuld som ventet. Men det er endnu for tidligt at sige, at Shell har givet op for tid og evighed, siger Marvin Odum, direktør for Shell Upstream Americas:

»Shell ser fortsat et vigtigt potentiale for udvinding i området, som sandsynligvis en dag vil være af strategisk betydning for Alaska og USA. Men resultatet af efterforskningen i denne del af området er helt sikkert skuffende.«

Efterforskningen ud for Alaskas kyst betragtes ifølge The Guardian som en strømpil for lignende efterforskninger i Arktis ud for Grønland, Norge og Rusland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her